CELEBRITIESSHOWBIZΠέντε διάσημοι που φτιάχνουν κρασί

Πέντε διάσημοι που φτιάχνουν κρασί

Ξετυλίγουμε το κόκκινο χαλί των βραβείων Oscar και Grammy μέχρι τους αμπελώνες και γνωρίζουμε τους διάσημους του σινεμά και της μουσικής, που έχουν γούστο για τα ωραία πράγματα, όπως η ευωχία και το terroir!

Από τη Φλωρεντία Κυθραιώτου

Φράνσις Φορντ Κόπολα: Ο Νονός του κρασιού
Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο οποίος από τον καιρό της περίφημης τριλογίας του Νονού δεν πολυακούγεται στον κόσμο των ταινιών, ασχολείται με πάθος με το κρασί. Είναι αναγνωρισμένος οινοπαραγωγός στη Νάπα Βάλεϊ και διαθέτει ιδιόκτητο κτήμα στο Inglenook το οποίο αγόρασε τη δεκαετία του ’70, μετά την επιτυχία του πρώτου μέρους της διάσημης ταινίας του. Τι πιο φυσικό, δεδομένου ότι ο παππούς του έφτιαχνε κρασί στην κάβα του σπιτιού του στη Νέα Υόρκη! Ο Κόπολα παίρνει πολύ στα σοβαρά το επάγγελμα του οινοποιού και κάνει το παν έτσι ώστε το κρασί του να γίνει σημείο αναφοράς ανάμεσα στα καλιφορνέζικα κρασιά. Από το 2011 εργοδοτεί έναν εμπειρότατατο οινοποιό που δούλεψε στο Château Margaux. Ο δημιουργός του Νονού αξιοποιεί τις επισκέψεις του κοινού στο οινοποιείο του για να συνδυάσει τη γευσιγνωσία των κρασιών του με κινηματογραφικές προβολές. Από τη δική μας πλευρά, δεν θα λέγαμε όχι να πίναμε ένα Κόπολα παρακολουθώντας στην οθόνη έναν Κόπολα!

 

Luc Besson. Το μεγάλο κόκκινο
Ένας άλλος μεγάλος σκηνοθέτης, Γάλλος αυτή τη φορά, στον οποίο οφείλουμε ταινίες όπως το Πέμπτο Στοιχείο, Λεόν ή Νικήτα, είναι επίσης ο υπερήφανος ιδιοκτήτης των αμπελώνων Domaine de Senaux για παρασκευή κρασιών με την ονομασία προέλευσης Saint Chinian. Παράγει ένα τυπικό κόκκινο κρασί από την περιοχή Hérault της νότιας Γαλλίας, με ένα μίγμα Syrah, Mourvèdre και Carignan. Ο Besson διαθέτει ακόμη στο νότο της Γαλλίας, δίπλα στην περιουσία του, κατέχει επίσης τρία εκτάρια αμπελώνων στο Domaine d’Alquier του AOP Faugères στην περιοχή Languedoc de Roussillon.

 

Αντώνιο Μπαντέρας: Το κρασί του Ζορό
Στρεφόμαστε τώρα προς τη μεριά της Ισπανίας και σ’ έναν από τους πιο εμβληματικούς ηθοποιούς της, τον Αντώνιο Μπαντέρας που έγινε ευρύτατα γνωστός παίζοντας τον Αλεχάντρο ντε Βέγκα, στην ταινία «Η μάσκα του Ζορό», πλάι στην Κάθριν Ζέτα Τζόουνς. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, είναι ότι ο Μπαντέρας αγόρασε το 2009 το οινοποιείο Bodega Anta Banderas που βρίσκεται στη βόρεια Ισπανία. Μια επιστροφή στις ρίζες που, όμως, δεν είναι για όλα τα πορτοφόλια. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, ο μασκοφόρος εκδικητής της οθόνης έχει αρκετά να κάνει για να πετύχει και ως οινοποιός. Ο Αμερικανός σομελιέ Michael Madrigale (πρώτο βραβείο σομελιέ 2012 του Wine Enthusiast), περιγράφοντας ένα ερυθρό που παράγεται από το οινοποιείο του Μπαντέρας με την ονομασία Ribera del Duero, το χαρακτήρισε ως «κρασί που πρέπει κάποιος να δοκιμάζει μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

 

Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί: Wine club
Παρόλο που το διάσημο ζευγάρι χώρισε από το 2016 και από τότε ο καθένας πήρε το δρόμο του, εκείνο που εξακολουθεί να παραμένει… ρόδινο στη σχέση τους είναι το διάσημο ροζέ Miraval από το κτήμα τους στη Γαλλία. Τα κουτσομπολίστικα έντυπα ανταγωνίζονται σε εικασίες για το πώς θα χωρίσουν το κτήμα τους αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για το κτήμα Chateau Miraval στην περιοχή Côtes de Provence στη νότια Γαλλία, το οποίο αγόρασαν το 2012 για 60 εκατομμύρια δολάρια. Το κτήμα καλύπτει έκταση 50 εκταρίων και είναι βιολογικής καλλιέργειας. Από τότε, το κτήμα έχει καθιερωθεί ως γνωστό οινοποιείο, με τέσσερα διαφορετικά κρασιά στην αγορά σήμερα: ένα ροζέ, δύο λευκά, και ένα κόκκινο. Ειδικά το Miraval ροζέ έχει λάβει πολύ καλές κριτικές και κατέλαβε την 84η θέση στον κατάλογο των 100 κορυφαίων οίνων του 2013.

 

Sting: Η μουσική δεν είναι χαλάρωση. Ένα ποτήρι κρασί, είναι
Ο διάσημος τραγουδιστής που ξεκίνησε από τους Police, μοιράζεται μαζί με τη σύζυγό του Τρούντι ένα κοινό πάθος: το κρασί. Και ειδικά το κρασί που παράγουν στο οινοποιείο τους στην Ιταλία, στο ιδιόκτητό τους τους κτήμα Il Palagio, στην Τοσκάνη. Αναζητώντας μια εξοχική κατοικία για την οικογένειά τους, που αριθμεί έξι παιδιά, τα βήματά τους τούς έφεραν στην Ιταλία, όπου το 1997, εντόπισαν το Il Palagio, κοντά στην Πίζα, το οποίο και αγόρασαν. Αφού επιδιόρθωσαν το σπίτι, στη συνέχεια άρχισαν την αναφύτευση των αμπελώνων, που πήρε πέντε χρόνια. Σήμερα, το κτήμα διαθέτει έναν αμπελώνα 26 εκταρίων και παράγει ερυθρά κρασιά από εγχώριες ποικιλίες, κυρίως Sangiovese. Τα κρασιά του Κτήματος εξάγονται στη Γαλλία και στη Ρωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS