CELEBRITIESSHOWBIZΤο «μυστήριο» Mary Trump – Πως η μητέρα του Αμερικανού Προέδρου άλλαξε...

Το «μυστήριο» Mary Trump – Πως η μητέρα του Αμερικανού Προέδρου άλλαξε – ή όχι – τη ζωή του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μιλήσει πολλές φορές για τον πατέρα του και δάσκαλό του – τον άνθρωπο που του «έδειξε τα κόλπα», πώς να κάνει business, να ρισκάρει, να κερδίζει. Κανείς δεν ξέρει τι έμαθε από τη μητέρα του. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΑ ΚΑΣΤΑΝΗ

Δημοσιογράφους, πολιτικούς, κυβερνήτες Πολιτειών ή strippers. Την Hillary Clinton, τη Nancy Pelosi, τη Μegyn Kelly ή τη  Stormy Daniels – στην πραγματικότητα, δεν έχει καμία σημασία ποια ή ποιές έχει απέναντί του. Κατά κοινή ομολογία, ο πρόεδρος Τrump έχει μια θυελλώδη σχέση με τις γυναίκες, που -από την πλευρά του- εκφράζεται με επιθετικά, χοντροκομμένα, σεξιστικά σχόλια. Ακόμα και χωρίς να θυμηθεί κανείς το σκάνδαλο ή τις κατηγορίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις που σημάδεψαν την προεκλογική του εκστρατεία (σ.σ. το περίφημο «grab them by the p…y»), η ατζέντα του Trump για τα γυναικεία θέματα είναι κακή. Ή μάλλον ανύπαρκτη. Και ιδιωτικά, μες στα χρόνια, ο «The Donald» έχει εκραγεί πολλές φορές στο Τwitter, αποκαλώντας πολύ γνωστές γυναίκες «ηλίθιες», «άσχημες», «χοντρές γουρούνες» και «σκύλες».

Κάποτε αποχώρησε από ένα δωμάτιο συνεδριάσεων, δηλώνοντας «αηδιασμένος» από μια γυναίκα που επιχείρησε να θηλάσει. Δεν ντρεπόταν να επαίρεται στις συνεντεύξεις του στον Howard Stern πως «το όριό του στις γυναίκες είναι τα 12», και πως μια γυναίκα «μετά τα 35 πρέπει να επιστρέφεται». Παλιότερα, του άρεσε να μπαίνει στα παρασκήνια των καλλιστείων -που διοργάνωνε ο ίδιος- για να «χαζεύει» τις υποψήφιες μις. Ακόμα και για την κόρη του Ιvanka έχει πει πως έχει «τέλειο, ηδονικό κορμί» και πως αν δεν ήταν παιδί του, θα έβγαινε ευχαρίστως ραντεβού μαζί της (!). Όλα αυτά κάνουν τα media να αναρωτιούνται για τη σχέση του προέδρου του ΗΠΑ με την πιο σημαντική γυναίκα της ζωής του. «Γιατί ο Τrump δεν αναφέρεται ποτέ στη μητέρα του;», αναρωτήθηκε προ καιρού το περιοδικό «Politico», επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το πορτρέτο της  Μary Trump και της επιρροής που είχε (;) στην ανατροφή του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ MARY TRUMP 

Η αλήθεια είναι πως το πρόσωπο αυτό, καλύπτεται από μυστήριο. Τις σπάνιες φορές που έχει μιλήσει για τη μητέρα του, ο Donald Trump την έχει αποκαλέσει «τρομερή», «καλλονή», «κάποια που κρατούσε το σπιτικό», «μια πολύ ζεστή γυναίκα». Σε άλλη περίπτωση, αναφέρθηκε στη σοφή συμβουλή της -«να εμπιστεύεσαι τον θεό και να πιστεύεις στον εαυτό σου»- ομολογώντας πως από εκείνη, κληρονόμησε, πιθανόν, την τάση του για θεατρικότητα. Και το 2005, στην εκπομπή της Martha Stewart είχε θυμηθεί το εκπληκτικό χοιρινό που συνήθιζε να φτιάχνει. Αλλά, ως εκεί. Τίποτε πιο βαθύ ή αποκαλυπτικό για την πραγματική σχέση του μαζί της.

Ο Mark Golding, ένας από τους παιδικούς φίλους του Τrump, αποκάλυψε στο περιοδικό ότι στα παιχνίδια και τις κοινωνικές εκδηλώσεις δίπλα στον μικρό Donald βρισκόταν συνήθως ο πατέρας του, Fred, και όχι η λιγομίλητη Mary. «Ο Donald έμοιαζε να ανήκει στον πατέρα του και μόνο σ’ αυτόν», είπε. Ως «ευγενική γυναίκα», «γλυκιά με τα παιδιά, τους γείτονες, αλλά απόμακρη ή απούσα», την περιέγραψε ένας φίλος του μεγαλύτερου αδελφού του. «Σπάνια βλέπαμε τη μητέρα του, αλλά ­ βλέπαμε πολύ συχνά την οικονόμο».

Θρυλείται, επίσης, πως όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπήκε για πρώτη φορά στο Οβάλ Γραφείο, τον Ιανουάριο του 2017, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ακουμπήσει σε αυτό, μια φωτογραφία του πατέρα του. Καμία άλλη. Λίγο καιρό αργότερα -σύμφωνα με τον Διευθυντή Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Hope Hicks- προστέθηκε κι ένα μικρότερο πορτρέτο της μητέρας του….

«ΜΑ ΤΙ ΓΙΟ ΜΕΓΑΛΩΣΑ;»

Σκοτσέζα στην καταγωγή, η Mary Anne MacLeod (αργότερα Trump) ήταν το 10ο από τα 10 παιδιά μιας πάμφτωχης, αυστηρής, πρεσβυτεριανής οικογένειας – ο πατέρας της ήταν ψαράς. H οικογένεια τα έβγαζε δύσκολα πέρα και τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν -κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου- στο χωριό επιβλήθηκε ένας φόρος δυσβάσταχτος.

Το 1930 η Μary έφυγε από τη Σκωτία για τις ΗΠΑ, προκειμένου να επισκεφθεί μία από τις τρεις αδελφές της, που είχε διωχθεί εκεί, όταν έμεινε έγκυος χωρίς να είναι παντρεμένη. Για λίγο καιρό εργάστηκε ως οικιακή βοηθός σε σπίτια ώσπου σε ένα πάρτι, στο Κουίνς, γνώρισε τον -ανερχόμενο τότε- εργολάβο Fred S. Trump. Παντρεύτηκαν τον Ιανουάριο του ‘36, στην Πρεσβυτεριανή Εκκλησία του πλούσιου Upper Side, στο Μανχάταν και τα επόμενα 12 χρόνια, η Μary έφερε στον κόσμο 5 παιδιά – ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο 4ος. Ο Donald ήταν μόλις 2 χρονών, όταν η μητέρα του, κινδύνευσε να πεθάνει, στην τελευταία της γέννα, λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας και χρειάστηκε να υποβληθεί σε 4 απανωτά χειρουργεία και αφαίρεση μήτρας, για να σωθεί. Επέζησε και επέστρεψε στη ρουτίνα της, ως σύζυγος, μητέρα και μέλος της εκκλησίας της, με σταθερή φιλανθρωπική δράση. Αλλά, η σχέση της με τον γιο της Donald δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα θερμή – εξού και η παραφιλολογία για το «άλυτο οιδιπόδειο σύμπλεγμα» του Αμερικανού προέδρου, προϊόν της αμφιλεγόμενης σχέσης του με μια μητέρα άρρωστη, εύθραυστη, υποχωρητική ή «σκιώδη».

Ο Sandy McIntosh, φίλος του Trump, από τη Στρατιωτική Ακαδημία, θυμάται: «Πάντα μιλούσε για τον πατέρα του. Πως του έλεγε ότι πρέπει να γίνει βασιλιάς, ότι πρέπει να είναι “killer” στη ζωή για να κερδίσει. Ποτέ, όμως, δεν μου είπε ποια ήταν η συμβουλή που κράτησε από τη μητέρα του. Ποτέ δεν είπε τίποτα γι’ αυτήν. Ούτε μία λέξη». Σε μια τουλάχιστον περίσταση, ο Donald είχε, πάντως, αναφερθεί στη γυναίκα που τον έφερε στον κόσμο – και όχι με ιδιαίτερα κολακευτικό τρόπο. «Είναι ενδιαφέρον», είχε πει στον δημοσιογράφο Charlie Rose το 1992, «ένας από τους δικηγόρους μου κάποτε μου είχε πει: “Πάντα να στηρίζεσαι στη μητέρα σου”. Τώρα, ξέρεις, θα βάλω μπροστά τη μαμά μου. Έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν την εκτιμούσα ιδιαίτερα»… 

Με τη σειρά της, η Mary Trump φέρεται να δηλώνει απελπισμένη με τα γελοία καμώματα του γιου της – ιδίως την περίοδο που το σκανδαλώδες διαζύγιό του από την πρώτη του γυναίκα, γέμιζε τις σελίδες των tabloids και οι paparazzi είχαν βάλει ακόμα και την ίδια στο στόχαστρο. Τότε, σύμφωνα με το «Vanity Fair», η Μary Trump που έφυγε από τη ζωή το 2000, σε ηλικία 88 χρονών, φέρεται να είχε ρωτήσει την Ιvana: «Μα τι γιο μεγάλωσα;».

Έναν γιο που αδυνατεί να ελέγξει τα συναισθήματά του, που μοιάζει πολλές φορές να μη γνωρίζει τι είναι απατηλό και τι όχι, που θυμώνει με τις ισχυρές γυναίκες και που επιζητεί με κάθε τρόπο την προσοχή. Όλα αυτά, που όπως λένε οι ψυχολόγοι, σχετίζονται με την παρουσία μιας στοργικής μητέρας – ή με την απουσία της…

ENΘΕΤΟ

Τις σπάνιες φορές που έχει μιλήσει για τη μητέρα του, ο Donald Trump την έχει αποκαλέσει «τρομερή», «καλλονή», «κάποια που κρατούσε το σπιτικό», «μια πολύ ζεστή γυναίκα».

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS