GOOD LIFEΔΙΑΤΡΟΦΗΚινόα εσύ souperfood

Κινόα εσύ souperfood

Λεπτή υφή και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του ρυζιού και των ζυμαρικών. Η κινόα βοηθά ακόμα στη μείωση του βάρους.

Ο «χρυσός» των Ίνκας

Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες απαγορευτικοί- μερικοί μάλιστα μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά ακόμα πιο γρήγορα. Ένας από αυτούς είναι και η κινόα (Quinoa), που μπορεί να την θεωρείτε ένα νέο διατροφικό trend, αλλά η αξία της έχει αναγνωριστεί από όλους τους ειδικούς παγκοσμίως- αφού η περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες είναι πολύ υψηλή (14%).

Αποτελεί μάλιστα πηγή πλήρους πρωτεΐνης που σημαίνει ότι η ποιότητά της πλησιάζει εκείνη των γαλακτοκομικών, του κρέατος, των πουλερικών και των ψαριών. Περιέχει επίσης ασβέστιο, ψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, φωσφόρο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, αντιφλεγμονώδη συστατικά και βοηθά στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους, διαβήτη, καρκίνο του εντέρου και παχυσαρκία.

Με καταγωγή της τις Άνδεις, όπου καλλιεργείται πέραν των 5.000 χρόνων, η κινόα χαρακτηρίζεται ως «η μητέρα των δημητριακών» ή «ο χρυσός των Ίνκας». Κι ενώ υπάρχουν περισσότερες από 1.800 ποικιλίες κινόα, στην αγορά κυκλοφορούν τρεις βασικοί τύποι: η λευκή, η κόκκινη και η μαύρη. Τεχνικά δεν είναι κόκκος αλλά σπόρος, ωστόσο, χρησιμοποιείται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως όλα τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Η κινόα λοιπόν, δεν είναι μόνο ένα από τα πιο υγιεινά δημητριακά αλλά μια υπέροχη τροφή που μπορεί να μαγειρευτεί και να δώσει γευστικότατα πιάτα!

2. Γευστικές συνταγές
Χάρη στη λεπτή γεύση της η κινόα μπορεί να συνδυαστεί τέλεια με λαχανικά, αλλά και με αμέτρητα άλλα υλικά σε κύρια πιάτα, σούπες και σαλάτες και υποκαθιστά οποιοδήποτε δημητριακό ή ρύζι. Για να αξιοποιηθεί σωστά πρέπει να ξεπλένεται σε πολύ νερό, τρίβοντας τους σπόρους με το χέρι για να φύγει η πικρή γεύση της φλούδας.

Η παρασκευή της είναι απλή: Ρίχνετε ένα μέρος κινόα σε δυο μέρη νερό που βράζει και όταν ξαναπάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και αφήνετε μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό (περίπου 15′). Είναι έτοιμη όταν οι κόκκοι γίνουν διαφανείς. Αφού ψηθεί, μπορείτε να φτιάξετε ταμπουλέ, τη δροσερή ανατολίτικη σαλάτα με το πλιγούρι και το μαϊντανό, αντικαθιστώντας το πλιγούρι με κινόα. Μια άλλη ιδέα είναι να προσθέσετε στη βρασμένη κινόα ψιλοκομμένα σοταρισμένα λαχανικά, όπως καρότα, πιπεριά πράσινη και κόκκινη, κρεμμύδι, σκόρδο και καβουρντισμένα αμύγδαλα.

3. Θέλω το Lisko μου
Από μικρή βιοτεχνία εξελίχτηκε σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής πουργουριού στην Ευρώπη. Η οικογενειακή επιχείρηση ΛΥΣΚΟ παράγει από το 1984 πουργούρι υψηλής ποιότητας από κυπριακό σιτάρι και τώρα, λανσάρει ένα νέο προϊόν, το μίγμα Πουργούρι & Κινόα, το οποίο αποτελείται από 50% πουργούρι ΛΥΣΚΟ, 25% άσπρη κινόα και 25% κόκκινη κινόα.

Εκτός από υπέροχη γεύση, κάθε 100γρ. αποτελούν πηγή φωσφόρου, σιδήρου, χαλκού και μαγγανίου ενώ ταυτόχρονα παρέχουν το 10% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Info: Θα τα βρείτε σε επιλεγμένες υπεραγορές και φρουταρίες

4. Επιστροφή στη φύση
Τα βιολογικά προϊόντα όπως είναι φυσικά προϊόντα χωρίς χημικά, ορμόνες και φυτοφάρμακα. Παράγονται με αγάπη και σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον.

Τα Bio Green Life προσφέρουν πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως ξηρούς καρπούς, δημητριακά, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά και πολλά άλλα superfood. Info: Θα τα βρείτε σε βιολογικά καταστήματα και σε μεγάλες υπεραγορές σε όλη την Κύπρο.

Για πληροφορίες στο www.facebook.com/BioGreenlife
με τη ΛΕΝΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ
Περιοδικό Life, τεύχος 99

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS