Η ζωή είναι καλύτερη με ένα κατοικίδιο

0
3832

Μια χαρούμενη, φουντωτή ουρίτσα σε υποδέχεται όταν επιστρέφεις στο εργένικο σου σπίτι και γίνεται η καλύτερη παρέα. Όταν όμως τα πράγματα αλλάζουν και αποκτάς οικογένεια με παιδιά και ευθύνες τότε το κατοικίδιο είναι απαραίτητο φτάνει να γνωρίζεις και να τηρείς ορισμένους κανόνες.

Ένα κατοικίδιο στο σπίτι θα είναι σαν ένα ακόμη μέλος της οικογένειάς σας, που θέλει φροντίδα, αγάπη και το δικό του χώρο και χρόνο. Η συμβίωση μαζί του είναι συναρπαστική εμπειρία, ακόμη κι αν αρκετοί δεν το πιστεύουν.

Όσοι μοιράστηκαν τη ζωή τους με ένα ή περισσότερα κατοικίδια, το γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι μια χνουδωτή αγκαλιά, ένα γουργούρισμα, ένα τρυφερό γατίσιο ή σκυλίσιο βλέμμα, είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό, αγχολυτικό και ηρεμιστικό μετά από μια δύσκολη μέρα.

Τα οφέλη της συμβίωσης
Η επιστήμη εδώ και χρόνια επιβεβαιώνει τα τεράστια οφέλη των κατοικίδιων στην ψυχική και σωματική υγεία των ιδιοκτητών τους με αρκετές έρευνες να συνηγορούν υπέρ της «συγκατοίκησης». Για παράδειγμα, μια μεγάλης κλίμακας πενταετής έρευνα μεταξύ 110.000 Αυστραλών, Γερμανών και Κινέζων έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων πραγματοποίησαν 15 – 20% λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς από ότι οι μη ιδιοκτήτες, αν και είναι ένα ουδέτερο αποτέλεσμα δεν θα το χαρακτήριζε κανείς ποτέ αδιάφορο.

Τα συμπεράσματα από την ίδια έρευνα που έγινε σε 600 παιδιά, τα οποία αντιμετώπιζαν μαθησιακές δυσκολίες ή των οποίων οι γονείς είχαν πάρει διαζύγιο, έδειξε ότι όσα έχουν κατοικίδια ανταπεξέρχονται με μεγαλύτερη επιτυχία στις δυσκολίες της ζωής, καθώς διαθέτουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και λειτουργούν καλύτερα συναισθηματικά από ό,τι τα παιδιά που δεν έχουν κατοικίδια.

Επιπλέον, πειραματικά προγράμματα με κατοικίδια ζώα σε παιδιά με σοβαρές διαταραχές, όπως ο αυτισμός, είχαν άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα.

Μεγαλώνω με το σκύλο μου
Υπάρχουν λοιπόν αρκετά πλεονεκτήματα όταν τα παιδιά μεγαλώνουν μαζί με ένα σκύλο ή ένα γάτο. Καταρχήν, μαθαίνουν να είναι φιλικά και να σέβονται τα υπόλοιπα είδη του ζωικού βασιλείου, αποκτώντας οικολογική συνείδηση και συνειδητοποιώντας την αναγκαιότητα της αλληλεπίδρασης ανθρώπων – ζώων, για την ηρεμία και την εξέλιξη της ζωής.

Ένα παιδί όταν έρχεται σε καθημερινή επαφή με ένα ζώο που του δίνει αγάπη χωρίς να ζητά ανταλλάγματα, γίνεται πιο κοινωνικό, υιοθετώντας μία θετική στάση ζωής προς τους άλλους. Μαθαίνει να είναι υπεύθυνο, αφού κι ένα κατοικίδιο θα έχει πάντα την ανάγκη φροντίδας, από οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας.

Παράλληλα πολύ σημαντικό είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν τον κύκλο της ζωής: Από τη γέννηση, στην ενηλικίωση, τα γηρατειά και το θάνατο κι έτσι οι έννοιες γίνονται πιο οικείες. Και φυσικά, το παιδί εξοικειώνεται, συνειδητοποιώντας τον κύκλο της ζωής και με καταστάσεις που θα συναντήσει αργότερα στην προσωπική του ζωή.

Ο πιο πιστός μου φίλος
Η παρουσία ενός σκύλου στο σπίτι είναι μια εμπειρία, κυρίως ευχάριστη και θετική για όλους. Ο ερχομός του αλλάζει τη διάθεση της οικογένειας, την οποία συσφίγγει και ανανεώνει, όταν πλέον οι πρακτικές δυσκολίες -της φροντίδας και της καθημερινότητας- έχουν αντιμετωπιστεί.

Άλλωστε ο μικρός χνουδωτός φίλος είναι το νέο «παιδί» ολόκληρης της οικογένειας, χωρίς διακρίσεις ανάμεσα σε ενήλικες και παιδιά ενώ ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί και βοηθά να μαθαίνουμε τον εαυτό μας και να μας κάνει καθημερινά να χαμογελάμε… Και φυσικά, θα είναι ο πιο πιστός μας φίλος.

Tips
Τι να ξέρετε και να προσέχετε
● Μην υπόσχεστε να δωρίσετε ένα κουτάβι στα παιδιά σας για να πάρουν καλό βαθμό στο σχολείο. Μπορείτε να βρείτε άλλα κίνητρα για να έχετε έναν καλό μαθητή.

● Σκεφτείτε ότι αυτό το κουτάβι θα το έχετε για 14 – 15 χρόνια, θα μεγαλώσει, δεν θα χωράει στο σπίτι, θα δεσμευτείτε, θα σκέφτεστε πού να το αφήσετε όταν θα πάτε ταξίδι -ΟΧΙ στο μπαλκόνι βέβαια, όπως το αφήνουν μερικοί ασυνείδητοι και οπωσδήποτε ποτέ στο δρόμο- γιατί θα είστε άκαρδοι και ασυγχώρητοι.

● Σκεφτείτε πολύ, ρωτήστε, συζητήστε το πριν υιοθετήσετε ένα ζώο, όσο μικρό κι αν είναι.
● Είναι μια ζωντανή ψυχή σαν όλους εμάς. Έχουμε δικαίωμα, ως άνθρωποι με μυαλό και νοημοσύνη, να παιδεύουμε και να σκοτώνουμε ένα άλλο ζωντανό πλασματάκι;

● Αν όμως αποφασίσετε να υιοθετήσετε ένα ζώο, το αγαπήσετε και ζήσετε μαζί του, θα είστε ένας ήρεμος άνθρωπος χωρίς στρες και πίεση, καρδιακά, εγκεφαλικά ή ψυχικά νοσήματα. Είναι το καλύτερο φάρμακο για τα νεύρα μας και την ψυχική μας ηρεμία και ισορροπία.

με τη ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΟΥ