GOOD LIFEΣΧΕΣΕΙΣLove Bombing: Θηλιά από λουλούδια

Love Bombing: Θηλιά από λουλούδια

Αυτό που λέμε «σε σκλαβώνει» με το ενδιαφέρον του, μερικές φορές έχει απόλυτα κυριολεκτική σημασία. Ο «βομβαρδισμός αγάπης» που δέχεσαι από έναν άντρα μπορεί να εξελιχθεί σε έναν τρόπο να σε ελέγχει, να σε πατρονάρει και να ψαλιδίζει την ελευθερία και την αυτονομία σου, δένοντας γύρω σου κορδόνια σε σχήμα καρδούλας.

Από την Τώνια Σταυρινού
Φωτό: adobestock.com

Είναι ο τύπος που θα σου στείλει μιαν υπερβολική ανθοδέσμη με κόκκινα λίλιουμ οριένταλ στο γραφείο επειδή, θυμάται ότι κάποτε έτσι στο casual, ανέφερες ότι είναι το αγαπημένο σου λουλούδι (εσύ πάλι δεν το θυμάσαι καθόλου) μαζί με μια επιτηδευμένη κάρτα με χρυσές λεπτομέρειες. Θα σου στείλει μήνυμα το πρωί «καλή επιτυχία με το project» και στις 11:15 ξανά για να ρωτήσει «πώς πήγε;», ενώ θα σε θυμίσει για το ραντεβού με την οδοντίατρο, θα ασχοληθεί με τα προβλήματα των φίλων σου και θα προσφερθεί να σου φτιάξει ένα χαλασμένο ντουλάπι της κουζίνας.

Σε εκπλήσσει με χειρονομίες-υπερπαραγωγή, όπως το να οδηγήσει από τη μία πόλη στην άλλη, μες τη νύχτα, απλά γιατί «δεν άντεχε να μη σε σφίξει στην αγκαλιά του» και να επιστρέψει, πάλι μες τη νύχτα, στο συνέδριο της δουλειάς του 100 χιλιόμετρα μακριά. Το ενδιαφέρον του είναι συνεχές, αδιάκοπο, αρχίζει σιγά σιγά να σε πνίγει και από ένα σημείο και μετά δεν ξέρεις αν κολακεύεσαι ή αν φρικάρεις. Όλη του η παρουσία μέσα στη μέρα σου μοιάζει με μια χαλασμένη βρύση που δεν σταματά ούτε λεπτό να στάζει το ενδιαφέρον του σε κάθε μικρή και μεγάλη πτυχή της ζωής σου. Προσπαθείς να μιλήσεις στο τηλέφωνο, να φας ένα κομμάτι πίτσα, να ποτίσεις τις γλάστρες, να κάνεις ένα ντους, να πάρεις το σκυλί σου βόλτα κι αυτός σπλατς-σπλατς στάζει την αγάπη του με μηνύματα, μουτράκια αν αργήσεις να απαντήσεις, προσωπικές ερωτήσεις και ανακοινώσεις για δείπνα που διοργάνωσε χωρίς ποτέ να σε ρωτήσει και όχι δεν σηκώνει κουβέντα θα πας επειδή σου έχει (πάλι) εκπλήξεις. Ακόμη και αν δεν έχεις ξανακούσει ποτέ τον όρο love bombing, ξέρεις σίγουρα το συναίσθημα. Αυτό της παραβίασης των προσωπικών σου ορίων με το πρόσχημα της αγάπης και του ενδιαφέροντος. Το love bombing αναφέρεται συχνά ως ένα από τα πρώτα σημάδια κτητικότητας ενός συντρόφου ο οποίος στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να σε βασανίσει με τις ανασφάλειές του. Στη χειρότερη μπορεί να κρύβει μία βίαιη προσωπικότητα που περιμένει απλά μια αφορμή για να γίνει κακοποιητική. Επειδή νοιάζεται υπερβολικά, πάντα.


«Οι “love bombers” χρησιμοποιούν αυτό το μπαράζ τρυφερότητας και ενδιαφέροντος για να κατακτήσουν και τελικά να κυριαρχήσουν σε όλο τον ζωτικό χώρο του άλλου ατόμου» εξηγούν οι ψυχολόγοι. «Όταν εξασφαλίσουν την αγάπη σου αρχίζουν να αποσύρουν και να επαναφέρουν τη φροντίδα και τη στοργή τους σαν μια τεχνική τιμωρίας και επιβράβευσης, δημιουργώντας σου μια προσμονή που καταλήγει σε εξάρτηση». Μέσα σε λίγο καιρό, έχουν έναν τέλεια εξαρτημένο σύντροφο που περιμένει τη γλυκιά γεύση της προσοχής και της φροντίδας τους μετά από κάθε περίοδο ψυχρού πολέμου με εναλλαγές θερμών επεισοδίων. «Σε αυτές τις σχέσεις το άτομο που ασκεί τον έλεγχο και την κυριαρχία εκπαιδεύει ουσιαστικά τη σύντροφο ή τον σύντροφό του να εξαρτάται από την επόμενη “δόση” της τρυφερότητας και της αγάπης την οποία πρόσφερε άφθονη μόνο στον πρώτο καιρό της σχέσης αλλά πλέον παρέχεται μόνο υπό όρους».

Τρέξε Λόλα τρέξε
Για πολλά χρόνια -τι πολλά, δηλαδή, για όλη μας τη ζωή!- το πρότυπο του άντρα που τσακίζεται για να σε ευχαριστήσει και ξοδεύει μια περιουσία για να σε εντυπωσιάσει πλασάρεται ως «υλικό για φαντασιώσεις». Κλασικό παράδειγμα η τριλογία του «50 Shades of Grey» όπου βλέπουμε την εξουσία, τα λεφτά και το ανελέητο love bombing να μετατρέπουν μια νεαρή γυναίκα σε ερωτική μαριονέτα και πειθήνια σύζυγο ενός άντρα που χρησιμοποιεί τεχνικές πλύσης εγκεφάλου για να την υποτάξει. Κι ενώ οι περισσότερες έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε πια τον σεξισμό που έρχεται αμακιγιάριστος κατά πάνω μας, είναι δύσκολο καμιά φορά να τον διακρίνεις όταν φοράει καλές προθέσεις. Ένας πολύ καλός τρόπος να κρατήσεις το ένστικτό σου σε εγρήγορση είναι να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν η στάση του σε αναγκάζει να αισθάνεσαι «υπόχρεη» της αγάπης του. Αν το να φέρεις αντιρρήσεις σε κάτι -από το σεξ μέχρι την απόρριψη μιας προαγωγής επειδή «θα ήταν καλύτερα για σένα»- σε κάνει να αισθάνεσαι ενοχές τότε μάλλον έχει ήδη αρχίσει να σε επηρεάζει. Μια άλλη πολύ καλή ένδειξη ότι έχεις να κάνεις με ένα χειριστικό άνθρωπο που σε θέλει διαρκώς σε «ελεγχόμενη ζώνη» είναι οι αντιδράσεις του όταν δεν έχει όλη την προσοχή και όλο τον χρόνο σου. Το να μιλάς με τις ώρες στα τηλέφωνα με τους φίλους σου, το να πας ένα ταξίδι με τη δουλειά, το να βγαίνεις χωρίς αυτόν και να περνάς καλά, να περνάς έξτρα χρόνο στο γραφείο αναλαμβάνοντας νέα απαιτητικά καθήκοντα, θα τα θεωρήσει απειλητικά και θα αντιδράσει με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα: κόβοντας σου το μέλι και δίνοντάς σου όλες τις άσχημες γεύσεις του θυμού, της αδιαφορίας, της απειλής, της ειρωνείας, της ψυχρότητας, ανάλογα με το τι του έδειξες ότι θα πιάσει καλύτερα επάνω σου. Απλά να θυμάσαι πως όσο χρόνο και πρόσβαση στην προσωπική σου ζωή και αν τους δώσεις, αυτοί οι άνθρωποι θέλουν πάντα περισσότερο. Και μια μέρα θα ξυπνήσεις για να διαπιστώσεις ότι η σχέση είναι τόσο άνιση που η τραμπάλα γέρνει μονόπλευρα στη δική του πλευρά. Το βάρος που λείπει από τη δική σου, είναι συνήθως η αυτοπεποίθηση, η ανεμελιά, οι προσωπικές σου επιθυμίες και ανάγκες, τα οποία ξεφόρτωσες σιγά-σιγά χωρίς να το καταλάβεις υπό το βάρος της δικής του «υπερβολικής αγάπης».

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS