GOOD LIFEΣΠΙΤΙStefan Persson: Το χλιδάτο κτήμα του χρυσού κληρονόμου της H&M

Stefan Persson: Το χλιδάτο κτήμα του χρυσού κληρονόμου της H&M

Ο Stefan Persson είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Σουηδία και ανάμεσα στους 100 πιο πλούσιους στον κόσμο. Ο χρυσός κληρονόμος της H&M, έχει κλείσει αισίως τα 76 και έχει αποσυρθεί από τη θέση του προέδρου του Ομίλου.

Τι κάνει λοιπόν ένας δισεκατομμυριούχος όταν βγαίνει στη σύνταξη; Ο συγκεκριμένος, αγόρασε ένα τεράστιο κτήμα, με καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βοοειδή, δάση, ποτάμια, αποστακτήρα και ελαιοτριβεία, ενοικιαζόμενες επαύλεις του 18ου αιώνα, όπου ψυχαγωγεί με το αζημίωτο, πλούσιους επισκέπτες με εναλλακτικά γούστα.

2 2

Από την ΑΝΤΡΕΑ ΟΡΦΑΝΟΥ

Από το 1976 όταν ανέλαβε το βρετανικό παράρτημα της H&M, την οικογενειακή επιχείρηση που έστησε ο πατέρας του το 1947, ο Stefan Persson εργάστηκε ακούραστα για να πετύχει αυτό που είναι η εταιρία σήμερα: μία από τις κορυφαίες αλυσίδες φτηνού ρουχισμού και ειδών διακόσμησης, στη φιλοσοφία της «προσιτής καλαισθησίας» της επίσης Σουηδικής IKEA. Απέκτησε τρία παιδιά, εγγόνια και €16,5 δισεκατομμύρια περιουσία. Το 2020 αποφάσισε να κατέβει από τη θέση του προέδρου του Ομίλου της εταιρίας και να ακολουθήσει το πλάνο συνταξιοδότησης του, που ως δεινός επιχειρηματίας, προετοίμαζε ήδη από το 1997 όταν αγόρασε ένα κτήμα 3000 στρεμμάτων στο Wiltshire της νότιας Αγγλίας, το Ramsbury Estates.

Στα επόμενα χρόνια συνέχισε να αγοράζει τα γειτονικά κτήματα, έχοντας σήμερα 19.000 στρέμματα. To Ramsbury Estates διαθέτει περίπου 7.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων, παράγοντας κυρίως σιτάρι και κριθάρι, φάρμες με βοοειδή και περισσότερα από 2.500 στρέμματα δασικής γης, περιλαμβανομένου ενός ποταμού με πέστροφες. Διαθέτει επίσης περισσότερες από 100 εξοχικές επαύλεις του 18ου αιώνα τις οποίες ενοικιάζει σε εκλεκτικούς επισκέπτες, ενώ εντός της έκτασης υπάρχει μία παμπ που ονομάζεται The Bell και ένα πανδοχείο άνω των 300 ετών, ένα εστιατόριο, ζυθοποιείο, αποστακτήριο και ελαιοτριβείο. Όλα όσα παράγονται φυσικά πωλούνται -το φτηνότερο τζιν και βότκα κοστίζουν και εκτός από την πώληση όσων παράγει από αυτά – το φθηνότερο τζιν και η βότκα κοστίζουν €34- και οι ξεναγήσεις στο κτήμα, στο ζυθοποιείο και το αποστακτήριο έχουν εισιτήριο €23. Οι μπύρες και τα αποστάγματα του κτήματος σερβίρονται επίσης στην παμπ.

ktima

«Η διαφοροποίηση σε νέες πηγές εσόδων εξακολουθεί να εξετάζεται ενεργά, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα των μελλοντικών εσόδων, ενώ παράλληλα να παραμείνει συνεπής με το ήθος του κτήματος στο σύνολό του», έγραψε η Ramsbury Estates στη στρατηγική της έκθεση για το 2022. Μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2022 κατέγραψε έσοδα περίπου €6,6 εκατομμυρίων. Το 75% προήλθε από τη γεωργία και τις καλλιέργειες, ένα 13% από την παμπ και το εστιατόριο,  9% από το αγρόκτημα, 3% από τις δασικές εκτάσεις, 2% από την ενοικίαση ακινήτων και ένα μικρό ποσοστό από τις πωλήσεις. Ο Persson είναι σήμερα ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Σουηδία και ο 101ος πλουσιότερος στον κόσμο, με καθαρή αξία €16,5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg Billionaires Index. Στη θέση του προέδρου του Ομίλου κάθισε ο γιος του KarlJohan Persson, ο οποίος ήταν μέχρι τότε διευθύνων σύμβουλος και στη δική του θέση ανέλαβε για πρώτη φορά άτομο που δεν ανήκει στην οικογένεια: η Helena Helmersson, επικεφαλής έως τότε της εφοδιαστικής αλυσίδας της H&M.

The Ramsburyestate

Sunset Over The North Wessex Downs In Wiltshire.. Image Shot 10/2016. Exact Date Unknown.

Μια αυτοκρατορία γεννιέται

Βρισκόμαστε στην Στοκχόλμη του 1947, λίγο μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο νεαρός και φιλόδοξος έμπορος, Erling Persson, σε ένα ταξίδι του στις ΗΠΑ και βλέποντας επιχειρήσεις με ρουχισμό σε προσιτές τιμές με υψηλό περιθώριο κέρδους, επιστρέφει στην πατρίδα του με μια λαμπρή ιδέα… Στήνει ένα μικρό μαγαζάκι με γυναικεία ρούχα στην πόλη Βαστέρας και του δίνει το όνομα Hennes, που στα σουηδικά θα πει «Αυτή», πουλώντας όμορφα και πολύ προσιτά είδη μόδας. Τη δεκαετία του ’50 και του ’60, η Hennes εξαπλώνεται, ανοίγει υποκαταστήματα σε άλλες πόλεις και το 1968 περνάει στον αντρικό ρουχισμό όταν ο Persson εξαγοράζει ένα κατάστημα με κυνηγητικά είδη, το Mauritz Wirdforss. Έτσι, το Hennes μετονομάζεται σε Hennes & Mauritz, με τα αρχικά H&M να γίνονται πλέον συνώνυμα μιας νέας εποχής στο εμπόριο. Το 1982, ο γιος του Stefan Persson αναλαμβάνει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας και την οργανώνει σε μια σύγχρονη επιχείρηση, την εισάγει στο σουηδικό χρηματιστήριο και ξεκινάει να ιδρύει καταστήματα στο εξωτερικό, με πρώτη τη γειτονική Νορβηγία. Μέσα στα επόμενα χρόνια η H&M θα κατακτήσει ολόκληρη την Ευρώπη. Της λείπει όμως ακόμη η αιχμή της μόδας, έτσι αρχίζει να επενδύει δυναμικά ακριβώς σ’ αυτό. Μια από τις πιο έξυπνες διαφημιστικές κινήσεις έρχεται με τις καμπάνιες όπου χρησιμοποιεί διάσημα μοντέλα ταυτισμένα με high brands.  

Προσλαμβάνει την Gisele και τον David Beckham, δύο από τα πιο ποθητά πρόσωπα του πλανήτη, τα φωτογραφίζει σε παραγωγές που θυμίζουν editorial της Vogue και δίπλα τους τοποθετηθεί τις εκπληκτικές τιμές των ρούχων, για παράδειγμα, καφτάνι €19,99. Ο συνειρμός ότι μπορείς να δείχνεις όπως η Gisele με αντίτιμο δύο γεύματα των McDonalds, δημιουργεί φρενίτιδα. Η εταιρία προχωρά ένα βήμα παρακάτω και συνεργάζεται με κορυφαίους σχεδιαστές μόδας λανσάροντας μικρές συλλογές με περιορισμένα κομμάτια τους. Έτσι, με μερικές δεκάδες -αντί για χιλιάδες- ευρώ κάθε ένας μπορούσε να αγοράσει ένα Lanvin, ένα Balmain και μια Sonia Rykiel. Σήμερα η H&Μ έχει περισσότερα από 5000 καταστήματα σε 75 χώρες σε όλο τον κόσμο, παραμένοντας μια από τις κορυφαίες αλυσίδες ένδυσης στην αγορά. Κι είναι μία από τις λίγες επιχειρήσεις τέτοιας εμβέλειας που κάθε παιδί κληρονόμος αποδεικνύεται καλύτερος επιχειρηματίας από τον γονιό του. Αυτό βεβαίως ισχύει για τον Stefan Parson που ήταν γιος του ιδρυτή και τώρα τον δικό του γιο, KarlJohan Persson, διότι τα άλλα δυο παιδιά του Stefan απολαμβάνουν μεν το μερίδιο από τα δισεκατομμύρια αλλά έχουν τραβήξει άλλους δρόμους. Η Charlotte συμμετέχει μετοχικά αλλά όχι διοικητικά στην εταιρία και ο μικρότερος, ο 35χρονπος Tom ασχολείται με τη σκηνοθεσία και ζει την ντόλτσε βίτα ενός περιζήτητου εργένη στη Στοκχόλμη.

4 2
5 1
6 2
7 2
9 2
Family 2
Our Beer Garden 2
Pub 1

Περιοδικό Down Town

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS