ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

GOOD LIFEΤΑΞΙΔΙΒόλτα στο Τρόοδος

Βόλτα στο Τρόοδος

Μπορεί αυτή την περίοδο να στερούμαστε τα τραπέζια και τις εξόδους με τους φίλους, ωστόσο ο νέος χρόνος φέρνει μαζί του πολλές κι ενδιαφέρουσες προτάσεις για μονοήμερες εξορμήσεις και αποδράσεις.

Το νερό από ψηλά

Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για την ομορφιά του Τροόδους, είναι οι υπέροχοι καταρράκτες του. Διασημότερος ο πανέμορφος καταρράκτης των Καληδονίων. Χωμένος σε ένα απίθανο τοπίο από πεύκα, μαύρα πεύκα, λατζιά, πλάτανους και κισσούς μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από παραμύθι. Πήρε το όνομά του από Σκωτσέζους επισκέπτες οι οποίοι γοητευμένοι από την ομορφιά του τοπίου, που τους θύμιζε τη Σκωτία που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Καληδόνια, τον ονόμασαν «Καταρράκτη Καληδόνιας». Υπάρχουν δύο τρόποι για να πας. Από το σημείο κοντά στη θερινή προεδρική κατοικία ή από την τοποθεσία Ψηλό Δένδρο στις Πάνω Πλάτρες. Μετά είναι ο Καταρράκτης του Μυλλομέρη.

Βρίσκεται στην κοίτη του Κρύου Ποταμού, νοτιοανατολικά των Πάνω Πλατρών, κοντά στην εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης. Ήξερες ότι έχει το μεγαλύτερο ύψος από όλους τους καταρράκτες του Τροόδους; Το ύψος πτώσης του νερού είναι 20 μέτρα. Για να τον βρεις, πας προς το Πέρα Πεδί ή από τις Πάνω Πλάτρες με κατεύθυνση προς τον Μονιάτη. Επίσης από την εκκλησία Φανερωμένης Πάνω Πλατρών, ακολουθώντας ένα Μονοπάτι της Φύσης, θα καταλήξεις στον καταρράκτη. Ο τρίτος καταρράκτης του Τροόδους είναι ο Καταρράκτης Χαντάρας, στην κοίτη του ποταμού Τροοδίτισσας, βόρεια του χωριού Φοινί και είναι χωμένος μέσα σε ένα πευκόδασος. Σύμφωνα με την παράδοση, ο καταρράκτης πήρε το όνομά του από τη λέξη «αντάρα» που σημαίνει «θόρυβος νερού». Ο Καταρράκτης Μέσα Ποταμού, είναι ο τέταρτος και βρίσκεται βορειοδυτικά του Σαϊττά, κοντά στο Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στον Μέσα Ποταμό.

Η ΜΑΓΙΚΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΟΔΟΥΣ

Το Τρόοδος, είναι όμορφο, μυστηριώδες και πάντα υπάρχουν περιοχές του που θα σε περιμένουν να τις εξερευνήσεις. Όπως είναι για παράδειγμα το Γεώπαρκο Τροόδους. Εκεί που βρίσκονταν παλιά τα μεταλλεία Αμιάντου, έχει γίνει αναδάσωση και η προσπάθεια επαναφοράς του φυσικού τοπίου και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, είναι αξιέπαινη. Μάθε περισσότερα με μια επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης Γεωπάρκου Τροόδους. Στεγάζεται στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου του μεταλλείου Αμιάντου. Το κέντρο περιλαμβάνει αίθουσα εκθεμάτων με όλα τα πετρώματα που συναντά κάποιος στην περιοχή του Τροόδους, διαδραστικούς πίνακες με όλα τα γεωμορφολογικά πετρώματα της περιοχής. Παράλληλα υπάρχει αίθουσα προβολής όπου προβάλλεται το βίντεο που παρουσιάζει την ανάδυση της Κύπρου μέσα από τη θάλασσα και τονίζεται η μεγάλη σημασία του Τροόδους από γεωλογικής άποψης αφού εδώ συναντούμε όλα τα πετρώματα που υπάρχουν στη γη. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο υπάρχει γαλαρία όπου  παρουσιάζεται όλη η ζωή των μεταλλωρύχων με φωτογραφικό υλικό και προσωπικά αντικείμενα και εργαλεία της εποχής εκείνης. Στο χώρο του Κέντρου θα υπάρχει γεωλόγος οποίος θα δίνει όλες τις πληροφορίες για τα εκθέματα του κέντρου αλλά και για τις γεωλογικές διαδρομές της περιοχής Τροόδους.

Ακολούθως, θα επισκεφθείς τον Βοτανικό Κήπου Τροόδους «Α.Γ. Λεβέντης», ένα επίσης καινούριο και αξιόλογο έργο. Η δημιουργία του άρχισε το 2004 από το Τμήμα Δασών στο όριο της περιοχής του Τροόδους. Ο κήπος έχει ως αναφορά τη φύση του Τροόδους και όταν πας θα έχεις την ευκαιρία να δεις ενδημικά φυτά της οροσειράς, απειλούμενα και μη, φυτά κήπου και αρωματικά, γεωργικά φυτά της περιοχής, δενδρώνα με δέντρα και θάμνους και άλλα πολλά. Ο Κήπος περιλαμβάνει περισσότερα από 150 είδη φυτών, ενώ στο μέλλον θα ξεπεράσει τα 500 είδη. Θα περπατήσεις στο βοτανικό και γεωλογικό μονοπάτι μήκους 250 μέτρων, θα δεις αναπαραστάσεις οικότοπων με ταριχευμένα ζώα και πουλιά, θα μάθεις πώς δημιουργήθηκε η Κύπρος, θα θαυμάσεις μια συλλογή από πεταλούδες , θα δεις ταινία για τη γεωλογία, τη χλωρίδα και την πανίδα του Πάρκου κλπ.

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΤΡΟΟΔΟΣ

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να «χαθείς» στη μαγεία του Τροόδους είναι ακολουθώντας τα Μονοπάτια της Φύσης:

  1. Άρτεμις. Θα διασχίσεις το δάσος της μαύρης πεύκης, θα θαυμάσεις σπάνια είδη χλωρίδας και θα δεις τα «Τεισιά της παλιάς Χώρας», ερείπια πρόχειρων οχυρωμάτων που κτίστηκαν κατά την Ενετοκρατία.
  2. Αταλάντη. Θα περάσεις μέσα από μαύρες πεύκες, αόρατους και εκεί θα αντικρίσεις ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα αοράτου πάνω από 800 Καληδόνια. Θα περάσεις Καταρράκτη των Καληδονιών και θα καταλήξεις στο Ψηλό Δέντρο στις Πάνω Πλάτρες.
  3. Περσεφόνη. Βρίσκεται 150 μέτρα νότια της Πλατείας Τροόδους. Θα περπατήσεις μέσα από το δάσος μαύρης Πεύκης και θα έχεις υπέροχη θέα. Σημείωσε επίσης πως υπάρχουν ποδηλατικές διαδρομές.

ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ;

Ανακάλυψε την ιστορία και τους μύθους του Τροόδους, κάνοντας θεματικές εκδρομές. Στάση-αναφορά είναι το επιβλητικό Μοναστήρι της Τροοδίτισσας που βρίσκεται 5χλμ βορειοδυτικά των Πλατρών σε μια τοποθεσία γεμάτη πεύκα. Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι κτίστηκε μετά τις Εικονομαχίες όμως η εκκλησία και το υπόλοιπο κτίριο, κτίστηκαν γύρω στα τέλη του 18ου –αρχές του 19ου και 20ού αιώνα. Εντός της Ιεράς Μονής, βρίσκεται μια πολύτιμη εικόνα της Παρθένου Παναγίας που είναι καλυμμένη με ασημένιο φύλλο και έχει μεταφερθεί από τη Μικρά Ασία. Όσον αφορά στις υπόλοιπες μονές, μπορείς να επισκεφθείς την Ιερά Μονή του Προδρόμου Μέσα Ποταμού που βρίσκεται μεταξύ των Πλατρών, Σαϊτά και Κάτω Αμιάντου και την Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας της Τρικουκκιώτισσας που βρίσκεται στον Πρόδρομο. Δύο καταπληκτικές εκκλησίες, μοναδικά κτίσματα. Μια πολύ ωραία εκδρομή είναι στα Μεσαιωνικά Ενετικά Γεφύρια της Ελαίας και του Τζελεφού που βρίσκονται κοντά στο χωριό Καμινάρια. Και βέβαια στην περιοχή αξίζει μια επίσκεψη στο χωριό Φοινί, για να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά φοινιώτικα λουκούμια και στα πολύ όμορφα και γραφικά χωριά Μανδρία και Μονιάτης.

Περιοδικό “Go”, τεύχος 144.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS