GOOD LIFEΥΓΕΙΑΑνακαλύψτε τα απίστευτα οφέλη του κρασιού

Ανακαλύψτε τα απίστευτα οφέλη του κρασιού

Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την καρδιά και άλλα συστήματα του οργανισμού.Η ρεσβερατρόλη είναι το συστατικό που κάνει το κρασί να έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιά και παράλληλα αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ανακαλύπτω το κρασί
Το κρασί πέρα από ένα υπέροχο, απολαυστικό και… κοινωνικό ποτό, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία, φτάνει να ακολουθούμε πάντα την αρχή «μέτρον άριστον».

Το κρασί ως ένα από τα βασικά συστατικά της «ιερής τριάδας» της μεσογειακής διατροφής, τα άλλα δύο είναι ο σίτος και το έλαιον, αποτελεί αντικείμενο έρευνας γιατρών, διατροφολόγων και επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων.

Ο ούριος άνεμος της μεσογειακής γαστρονομίας που πνέει τις τελευταίες δεκαετίες σε κουζίνες, εστιατόρια και εργαστήρια ανά την υφήλιο, ανέβασε ακόμη περισσότερο τις μετοχές του κρασιού. Είναι όμως και ο ευγενής στόχος των επιστημόνων για την αποκωδικοποίηση των μυστικών της μακροζωίας, αλλά και της ευζωίας των μεσογειακών λαών που ώθησε ακόμη περισσότερο την κατανάλωση του κρασιού.

Για την υγεία
Μελέτες των τελευταίων 20 περίπου χρόνων, δείχνουν ότι το κρασί και κυρίως το κόκκινο έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, όταν πίνεται σε καθημερινή βάση με το φαγητό. Ο κανόνας «μέτρον άριστον» ισχύει και εδώ: η ανώτατη συνιστώμενη καθημερινή δόση κρασιού είναι 250ml, δηλαδή ένα μεγάλο ποτήρι ή δύο μεσαία.

Και βέβαια η ποσότητα αυτή αφορά σε κρασί με αλκοολικό τίτλο 12%- στις (ολοένα και πιο συνηθισμένες) περιπτώσεις κρασιών με αλκοολικό τίτλο που φτάνει και ξεπερνάει το 14%, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή.

Η κατανάλωση μιας τέτοιας ποσότητας μπορεί να μειώσει τα καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 20 έως 60%, να βελτιώσει τη λειτουργία του στομάχου και τη διαδικασία της πέψης, να εμποδίσει τη δημιουργία χολόλιθων, να διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, να δράσει ως αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό, να αυξήσει την αντίσταση στα κοινά κρυολογήματα και να βοηθήσει στον ύπνο.

Το Γαλλικό παράδοξο
Η επιστημονική ερμηνεία για την ευεργετική επίδραση του κρασιού στην καρδιά, δόθηκε τα τελευταία χρόνια με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων παγκόσμιας μελέτης για τις καρδιαγγειακές νόσους. Πιο συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι στη Γαλλία οι θάνατοι από καρδιαγγειακές νόσους είναι λιγότεροι από τις ΗΠΑ (κατά 57%) και τη Βρετανία (κατά 79%) παρά την υψηλή κατανάλωση κεκορεσμένων λιπαρών, το γνωστό δηλαδή «Γαλλικό Παράδοξο».

Η μείωση αυτή των θανάτων αποδόθηκε στο κρασί που πίνουν συστηματικά με τα γεύματά τους οι Γάλλοι.Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα του κόκκινου κρασιού σε φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες καθαρίζουν τα τοξικά παραπροϊόντα του μεταβολισμού (συνήθως ελεύθερες ρίζες οξυγόνου), εμποδίζοντας τη δημιουργία θρόμβων αίματος.

Δεν είναι βεβαίως μόνο το κρασί αλλά και μία σειρά διατροφικών συνηθειών και άσκησης σε καθημερινή βάση που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Και στην καραδιά και στο μυαλό
Οι τανίνες, ένα φλαβονοειδές προερχόμενο κυρίως από τα κουκούτσια και τη φλούδα του κόκκινου σταφυλιού, έχουν εξαιρετικές αντιαθηρογόνες ιδιότητες: ελαττώνουν την εναπόθεση λίπους στην αορτή μέσω μείωσης της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης (η λεγόμενη κακή χοληστερόλη).

Επιπλέον, η αλκοόλη που περιέχεται στο κρασί αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (η λεγόμενη καλή χοληστερόλη) στον ορό και εμποδίζει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων. Επίσης η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης στο αίμα, με ευεργετικά αποτελέσματα για την καρδιά και άλλα συστήματα του οργανισμού.

Η ομοκυστεϊνη είναι ένα αμινοξύ του οποίου οι αυξημένες συγκεντρώσεις στο αίμα, είναι βλαβερές για το καρδιαγγειακό σύστημα. Τα ψηλά επίπεδα του αμινοξέως αυτού συσχετίζονται με απώλεια μνήμης, καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια και της ασθένειας του Αλτσχάιμερ.

Η ρεσβερατρόλη
Ένα μείζονος σημασίας συστατικό του κρασιού έχει αναγνωριστεί πρόσφατα για τις ευεργετικές του επιδράσεις στην καρδιά και τον καρκίνο. Η ουσία ρεσβερατρόλη θεωρείται ως το κυριότερο ενεργό συστατικό που κάνει το κρασί να έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιά και παράλληλα να παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η ρεσβερατρόλη είναι ένα φυτικό συστατικό που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, στα μούρα, στα πεύκα, στον ευκάλυπτο, στα φιστίκια και στα φασόλια. Η φλούδα των σταφυλιών περιέχει κατά πολύ τις μεγαλύτερες ποσότητες ρεσβερατρόλης.
Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους. Ιδιαίτερα όταν τα φυτά προσβάλλονται από μύκητες, παράγουν αυξημένες ποσότητες ρεσβερατρόλης.

Κατά της παχυσαρκίας
Μετά τις καρδιοπάθειες, το διαβήτη, τη νόσο Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κόκκινο κρασί έχει ευεργετική δράση και στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, καθώς καταπολεμά το μεταβολικό σύνδρομο.

Πανεπιστημιακές έρευνες έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη, μπορεί να μεταβάλει την παραγωγή ορισμένων συστατικών που υπάρχουν στα λιποκύτταρα.

Σεξουαλική υγεία
Ερευνητές ουρολογικών κλινικών και οργανισμών δημόσιας υγείας της Αγγλίας, ισχυρίζονται ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη σεξουαλική δραστηριότητα των γυναικών.

Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα με δύο ποτήρια κόκκινο κρασί ημερησίως πέτυχαν καλύτερες «βαθμολογίες» σε ερωτηματολόγια που εκτιμούσαν τη σεξουαλική δραστηριότητα και ευχαρίστηση.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι οι μηχανισμοί διέγερσης και ευχαρίστησης στη γυναίκα είναι πολύ πιο πολύπλοκοι σε σχέση με τους αντίστοιχους των ανδρών, εντούτοις το κόκκινο κρασί βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και του καρδιαγγειακού συστήματος συμβάλλοντας έτσι και στη σεξουαλική υγεία και των δύο φύλων.

Οι ανθρώπινοι οργανισμοί είναι βέβαια πολύπλοκοι, που μία και μόνο αντιοξειδωτική-αντικαρκινική ουσία δεν μπορεί παρά να έχει περιορισμένη δράση και αποτελεσματικότητα.

Tips
Μια μεγάλη ευλογία
Το κρασί ωστόσο δεν έχει ανάγκη να περιτυλιχθεί με ιατρικές περγαμηνές για να παραμείνει στο επίκεντρο της διατροφής, των σχέσεων, του πολιτισμού γενικότερα. Το κρασί δεν αποτελεί πανάκεια, είναι όμως μια μεγάλη ευλογία. Οι λάτρεις του κρασιού εξάλλου δεν πίνουν κρασί για την υγεία αλλά για την κοινωνικότητα, τη χαρά και την απόλαυση. Ας θυμηθούμε και τι έλεγαν οι πάντοτε επίκαιροι Αρχαίοι Έλληνες «Το τερπνόν μετά του ωφελίμου».

Με τη Φλωρεντία Κυθραιώτου

Περιοδικό Life, τεύχος 99

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS