GOOD LIFEΥΓΕΙΑ«Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου ό,τι και να μου πεις δεν μου αρέσει το...

«Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου ό,τι και να μου πεις δεν μου αρέσει το σώμα μου»

Μας βομβαρδίζουν καθημερινά με εικόνες τελειότητας: Το τέλειο αυτοκίνητο, ο τέλειος προορισμός διακοπών, το τέλειο σπίτι, τα τέλεια ρούχα, το τέλειο γεύμα, το ΤΕΛΕΙΟ ΣΩΜΑ! Η κοινωνία του μάρκετιγκ μας υποτάσσει.

Τί είναι η εικόνα του σώματος;
Η εικόνα του σώματος είναι πώς βλέπουμε το σώμα μας , τόσο όταν σκέφτομαστε για το σώμα μας όσο και όταν κοιτάμε στον καθρέφτη.

Όταν η κακή ή αρνητική εικόνα του σώματος αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα
Πολλοί γινόμαστε απαιτητικοί με τον εαυτό μας, βάζουμε ψηλούς στόχους (πολλές φορές άπιαστους) και πιέζομαστε.

Μια κακή ή αρνητική εικόνα του σώματος μπορεί να είναι το σημείο εκκίνησης για σοβαρές ψυχικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών διαταραχών, όπως η ανορεξία, καθώς και το άγχος και η κατάθλιψη (αν νομίζετε ότι πάσχετε από κάποια από αυτές, θα πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια) . Η οικοδόμηση και διατήρηση μιας θετικής εικόνας του σώματος είναι επομένως σημαντική.

Πόσο ταλαιπωρείτε τον εαυτό σας σχετικά με την εικόνα που έχετε για το σώμα σας; (όσο περισσότερα “ναι” έχετε πιο πολύ ταλαιπωρείτε τον εαυτό σας)

1. Δεν έχω τίποτα το ωραίο
2. Ζηλεύω το σώμα των άλλων.
3. Δίνω πολλή σημασία πως με βλέπουν οι άλλοι.
4. Συγκρίνω την εμφάνιση μου με εκείνη των ατόμων που βλέπω στα περιοδικά και στην τηλεόραση.
5. Είμαι άσχημος/η.
6. Θα ήθελα να μοιάζω με κάποιον άλλον/η.
7. Αηδιάζω το σώμα μου.
8. Οι άλλοι είναι πιο ωραίοι από’μένα.
Ο τρόπος που σκεφτόμαστε μπορεί να μας παγιδέψει
Ο τρόπος που σκεφτόμαστε για το σώμα μας επηρεάζει το πως αισθανόμαστε αλλά και το τι κάνουμε ή δεν κάνουμε. Ένα από τα πράγματα που κάνω όταν δουλεύω με ανθρώπους που έχουν κακή εικόνα για το σώμα τους είναι να εντοπίσουμε τις αρνητικές σκέψεις που κάνουν, να εξετάσουμε αν είναι ρεαλιστικές ή όχι και να βρούμε ενναλακτικές σκέψεις, πιο βοηθητικές.

Οι ιοί της σκέψης για το πως βλέπουμε το σώμα μας

1. Η όμορφη ή το τέρας:
Αυτή είναι μια σκέψη “άσπρο ή μαύρο” χωρίς να υπάρχει κάτι ενδιάμεσο (γκρίζο) ή η σκέψη “όλα ή τίποτα”. Δηλαδή «Είμαι ελκυστικός ή είμαι άσχημος». «Αν δεν είμαι 75 κιλά είμαι χάλια”.

2. Το εξωπραγματικό ιδανικό:
Αυτό αναφέρεται στη χρήση του κοινωνικού ιδεώδους ως αποδεκτού επιπέδου εμφάνισης. «Πρέπει να είμαι λεπτός, ψηλός, χωρίς κοιλιά και με μαλλιά».

3. Η αθέμιτη σύγκριση:
Συνήθως οι άνθρωποι συγκρίνουν τους εαυτούς τους με εκείνους τους ανθρώπους που έχουν τα χαρακτηριστικά που θα ήθελαν να έχουν. Όχι με τους απλούς ανθρώπους. «Δεν έχω το σώμα του David Beckham άρα είμαι χάλια». “Δεν μοιάζω με την Shakira άρα δεν βλέπομαι”.

4. Ο μεγεθυντικός αρνητικός φακός:
Αναφέρεται στην τάση να παρατηρείται μόνο και με πολύ λεπτομερή τρόπο μόνο τα μέρη που θεωρούνται πιο αρνητικά από την ίδια την εμφάνιση. «Έχω τεράστια μύτη σαν μάγισσα».

5. Ο τυφλός νους:
Είναι όταν ένα μέρος του σώματος που μπορεί να θεωρηθεί ελάχιστα ελκυστικό παραμελείται πχ «Έχω κοιλιά δεν με νοιάζει. Θα συνεχίσω να τρώω πολλά γλυκά».

6. Το διάβασμα σκέψης των άλλων:
Εδώ το άτομο πιστεύει ότι μπορεί να διαβάζει το μυαλό ή την συμπεριφορά των άλλων με βάση κάποια αδυναμία που έχει σχετικά με το σώμα. «Με κοίταξε παράξενα. Μάλλον επειδή έχω τα παχάκια μου ».

Αν αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε θα νιώσουμε καλύτερα για το σώμα μας αλλά και θα κάνουμε πράγματα πιο βοηθητικά.

Χάρης Βασιλειάδης – Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία
Εγγεγραμένος στο Μητρώο Ψυχολόγων Κύπρου και Γαλλίας
Τηλ: 95 96 50 71
[email protected]

Facebook : Haris Vassiliades Clinical Psychology/Psychotherapy

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS