NEWSHappy woman's day! 8 υπέροχα πλάσματα που με τον δυναμισμό και την αγάπη...

Happy woman’s day! 8 υπέροχα πλάσματα που με τον δυναμισμό και την αγάπη τους για ζωή, αποτελούν έμπνευση για όλες μας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών στις 8 Μαρτίου, αντλούμε από το παράδειγμα οκτώ υπέροχων γυναικών της Κύπρου, που με τον δυναμισμό και την αγάπη τους για τη ζωή, αποτελούν έμπνευση για όλες τις υπόλοιπες.

Από την Τάνια Νεοκλέους

Φωτογραφίες: Αρχείο Down Town

Μαρία Νεοφύτου

Ανώτερη Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Cambridge

Κατέχοντας τον τίτλο της Ανώτερης Μεταδιδακτορικής Ερευνήτριας στο Πανεπιστήµιο του Cambridge, η Δρ Μαρία Νεοφύτου τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο φηµισµένο εργαστήριο Rosenfeld, το οποίο χρηµατοδοτείται από το Cancer Research UK – έναν από τους µεγαλυτέρους ανεξάρτητους ερευνητικούς οργανισµούς στον κόσµο, που ασχολείται µε την έρευνα για τον καρκίνο. Η επιστημονική εργασία της Κύπριας ερευνήτριας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων μεθόδων που βασίζονται στην Υγρή Βιοψία για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, για την παρακολούθηση της νόσου, καθώς και για τη βελτιωμένη φροντίδα των καρκινοπαθών μέσω εξατομικευμένης θεραπείας. Τα βασικά στοιχεία της έρευνας στηρίζονται στη φιλοσοφία της πρώιμης μοριακής διάγνωσης του καρκίνου, χρησιμοποιώντας νουκλεϊκά οξέα στο πλάσμα και στα ούρα που προέρχονται από νεκρά καρκινικά κύτταρα. Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη της, η οποία συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός «νέου πλαισίου» στη μάχη κατά του καρκίνου, παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2022 στο Σαν Φρανσίσκο και με την ευκαιρία αυτή η Δρ Νεοφύτου είχε μιλήσει στον Φιλελεύθερο αναφέροντας ότι «Ο καρκίνος πρέπει να χαρακτηριστεί όχι μόνο ως ιάσιμη ασθένεια, αλλά ως μία ασθένεια που μπορεί να προληφθεί. Μεταξύ αυτών των υποσχόμενων διαγνωστικών εξετάσεων είναι οι βιοδείκτες Υγρής Βιοψίας, όπως το κυκλοφορούν καρκινικό DNA για έγκαιρη διάγνωση πρώιμων όγκων».

Maria Neofytou

Ιωάννα Αβραάμ

Κορυφαία χορεύτρια στο Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης

Πώς είναι να γίνεσαι η πρώτη Κύπρια που ορίζεται ως κορυφαία χορεύτρια στο Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης; Για την Ιωάννα Αβραάμ, που ξεκίνησε μπαλέτο στην ηλικία των τεσσάρων ετών στη σχολή της θείας της, Ναδίνας Λοϊζίδου, αυτό μάλλον ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. «Από παιδί ονειρευόμουν να χορέψω πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μεγάλα θέατρα του κόσμου», ανέφερε σε συνέντευξή της στον Γιάννη Χατζηγεωργίου. «Έφυγα από την Κύπρο με γερές βάσεις, σπούδασα με υποτροφία στο Μόναχο και αμέσως, μετά από ακρόαση, προσλήφθηκα στο Κρατικό Μπαλέτο της Βιέννης, μιας από τις μεγάλες πρωτεύουσες του πολιτισμού. Επιβίωσα, περνώντας μέσα από όλες τις βαθμίδες και ευτύχησα να φτάσω στην κορυφή». Για την ίδια, κομβική στιγμή στην πορεία της ήταν η συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Μπαλέτου Prix de Lausanne, όπου κατάφερε να περάσει στον τελικό. Τον διαγωνισμό παρακολουθούσαν διευθυντές μεγάλων σχολών μπαλέτου και έπειτα της προσφέρθηκε υποτροφία από την Ακαδημία Μπαλέτου του Μονάχου, στην οποία φοίτησε για δύο χρόνια. Ακολούθησαν οι πρώτες παραστάσεις με το Μπαλέτο της Διάστασης στην Κύπρο και το Κρατικό Μπαλέτο της Βαυαρίας. Το 2008 εργοδοτήθηκε από την Κρατική Όπερα και το Μπαλέτο Λαϊκής Όπερας της Βιέννης, το 2010 προήχθη σε ημισολίστ του Κρατικού Μπαλέτου της Βιέννης, το 2014 σε σολίστ και το 2022 σε κορυφαία σολίστ. Το νεοκλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριό μου περιλαμβάνει συνεργασίες με τους διεθνώς αναγνωρισμένους, κορυφαίους χορογράφους: Paul Lighfoot and Sol Leon, Jiri Kylian, William Forsythe, John Neumaier, Nacho Duato κ.ά.

Ioanna Avraam

Αγνή Scott

Ηθοποιός

Η γεννημένη στη Λάρνακα Αγνή Τσαγκαρίδου, ή Αγνή Scott όπως είναι γνωστή στις διεθνείς λίστες συντελεστών, έχει λάβει μέρος σε κινηματογραφικές και θεατρικές δουλειές σε Κύπρο, Βρετανία και Αμερική, αλλά και σε πασίγνωστες βραβευμένες βρετανικές σειρές, όπως την BAFTA βραβευμένη σειρά «Spooks» για το βρετανικό κανάλι BBC, στη βραβευμένη με Emmy σειρά «House of Saddam» για τα κανάλια BBC και HBO και στη βραβευμένη με BAFTA σειρά «Shadow Line» του Hugo Blick. Ξεκίνησε στο κανάλι 4-HBO με το «Hamburg Cell» σε σκηνοθεσία της βραβευμένης σκηνοθέτριας Antonia Bird. Επίσης πρωταγωνίστησε δίπλα από τον Matthew Modine στην ταινία «Opa» σε σκηνοθεσία του βραβευμένου σκηνοθέτη Udayan Prasad, ενώ έπαιξε στις ταινίες «Bridget Jone’s Baby» δίπλα από τη Renee Zellweger και τον βραβευμένο με Όσκαρ Colin Firth και «Persuasion» δίπλα από την Dakota Johnson. Αυτό το διάστημα προβάλλεται στο Netflix η βρετανική σειρά δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ που αφορά τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου πρωταγωνιστεί στον ρόλο της Στάτειρας. Τα γυρίσματα είχαν γίνει το 2022 στο Μαρόκο και την ίδια χρονιά είχε κάνει στην Κύπρο τα γυρίσματα για τη νέα ταινία της Stelana Kliris «The Islander», που αναμένεται μέσα στο 2024. Παράλληλα, υποδύθηκε τη Ρωσίδα ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νατάλια Εστεμίροβα στη βιογραφική ταινία του James Strong «Anna», για την Άννα Πολιτκόφσκαγια.

Agne Scott

Άννα Αβραμίδου

Πιανίστρια

Γεννημένη στη Λευκωσία το 2008, το μόλις 15 ετών μουσικό φαινόμενο, έκανε τον περασμένο Νοέμβριο το όνομα της Κύπρου γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη, όταν κέρδισε το πρώτο βραβείο στον 6ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πιάνου για νεαρούς πιανίστες του Franz Liszt στη Βαϊμάρη της Γερμανίας. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία πέντε ετών στο Ωδείο Musica Mundana και την τάξη της Μαριόλας Χαριτίδου, ενώ τρία χρόνια αργότερα κέρδισε το πρώτο βραβείο στον 21o Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Ευαγγελία Τζιαρρή». Έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ πιάνου στα εννιά της χρόνια. Στα δέκα της χρόνια, πήρε με διάκριση το Grade 8 του ABRSM. Μέχρι σήμερα έχει αποσπάσει 10 βραβεία σε διαγωνισμούς στην Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Μεξικό και τη Ρωσία. Εκτός από τους διαγωνισμούς η Άννα Αβραμίδου συμμετείχε σε διάφορα Διεθνή Φεστιβάλ, καθώς και σε σεμινάρια πιάνου με επιφανείς πιανίστες και καθηγητές. Το 2018 έκανε το ντεμπούτο της με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και την Ορχήστρα Δωματίου Orpheus της Βιέννης, ενώ τον Μάρτιο του 2020 πρωτοεμφανίστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 φοιτά στο Purcell School of Music του Λονδίνου στην τάξη της Tessa Nicholsson. «Θα ήθελα να συμμετέχω σε περισσότερους διαγωνισμούς. Δουλεύω και προσπαθώ για το καλύτερο, ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού μου είναι πάντα το όνειρο να παίξω στα μεγαλύτερα και ιστορικά θέατρα του κόσμου και να γίνω μια σπουδαία πιανίστρια. Ένα μεγάλο μου όνειρο είναι να καταφέρω να παίξω στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη και στο Royal Albert Hall στο Λονδίνο», μας είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Down Town.

Anna Abaamidou 2

Αναστασία Δημητριάδου

Μουσική δημιουργός

«Γράφω, για να σωθώ. Ψάχνω για λύτρωση μέσα από τη δημιουργία και είναι για μένα η σημαντικότερη μορφή θεραπείας», είχε πει σε συνέντευξή της στον Φιλελεύθερο η μουσική δημιουργός, που βρίσκεται πίσω από την καλλιτεχνική περσόνα Nama Dama. Η μουσική της συνδυάζει κλασική, παραδοσιακή και ηλεκτρονική μουσική. Κυκλοφόρησε την πρώτη της δισκογραφική δουλειά «Confessions to my Songbird» το 2020, ενώ σήμερα ασχολείται κυρίως με το θέατρο και την εκπαίδευση. Ασχολήθηκε με μουσικοθεατρικά εργαστήρια, ανεξάρτητες θεατρικές παραγωγές, αλλά και με τον ΘΟΚ στις παραστάσεις «Λυσσασμένη Γάτα» και «Λυσιστράτη». Ως νεαρή Κύπρια ακτιβίστρια, επικεντρώνεται στη διατήρηση της μουσικής κοινότητας της Κύπρου. Για τον λόγο αυτό διοργανώνει κάθε μήνα συναυλίες αυτοσχεδιασμού και προσκαλεί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μουσικούς να επικοινωνήσουν και να συνδεθούν μέσω της γλώσσας της μουσικής. Η Αναστασία Δημητριάδου είναι η καλλιτέχνις στην οποία πρόκειται να απονεμηθεί το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς στα επικείμενα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ.

Anastasia Demetriadou

Άντρη Χριστοφόρου

Αθλήτρια ποδηλασίας δρόμου 

Ξεκίνησε να ασχολείται με την ποδηλασία κάπου στα 12 της χρόνια, όταν εντάχθηκε στον Σύνδεσμο Ποδηλατιστών Κόρνου κι από τότε ακολουθεί μια πορεία με καθημερινές προπονήσεις και μεγάλες διεθνείς επιτυχίες. Τη χρονιά που πέρασε αγωνιζόταν στη World Tour ομάδα Human Powered Health, ενώ φέτος θα αγωνίζεται στη World Tour Roland Cycling. Το 2023 κατέκτησε τα πρωταθλήματα δρόμου αντοχής και ατομικής χρονομέτρησης, ενώ ηγήθηκε της Εθνικής Γυναικών για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024». Η 32χρονη Άντρη Χριστοφόρου, είναι η πρώτη εκπρόσωπος της κυπριακής ποδηλασίας που εξασφαλίζει τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο αγώνισμα της ποδηλασίας δρόμου, που φέτος θα διεξαχθεί στις 4 Αυγούστου στο Τροκαντερό του Παρισιού.

Antri

Ελύσια Αθάνατου

Γλύπτρια

Ζει μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Λονδίνο και τις συνέχισε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, απ’ όπου πήρε το πτυχίο της στη Γλυπτική. Ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Κεραμική στην Κίνα, στο Jingdezhen, όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την πορσελάνη και να καθίσει για πρώτη φορά στον τροχό του αγγειοπλάστη. Με την επιστροφή της στην Ιταλία, εμβάθυνε τις σπουδές της στην Κεραμική στη Φαέντζα. Η προσέγγισή της στον πηλό είναι ανοιχτή, ενώ προσπαθεί συνεχώς να ξεπερνά τον εαυτό της, αμφισβητώντας τα όρια στη διαδικασία της δημιουργίας. «Η τέχνη είναι μέσο αυτογνωσίας», ανέφερε σε συνέντευξή της στον Φιλελεύθερο. «Πάντα ψάχνεις την αλήθεια και προσπαθείς να την εκφράζεις όσο πιο αγνά μπορείς, να βρίσκεις την ουσία αυτού που γυρεύεις, έτσι ώστε να μπορείς να επικοινωνείς με τους άλλους βαθύτερα, να μπορείς να τους αγγίζεις». Έχει πραγματοποιήσει ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ιταλία, την Κύπρο, τη Δανία, την Εσθονία και την Κορέα, ενώ παρακολούθησε Artist Residencies στη Δανία και στην Εσθονία, όπου εμβάθυνε τις γνώσεις της στο ψήσιμο κεραμικών σε ξυλόφουρνο υψηλής θερμοκρασίας. Έχει συμμετάσχει στην 1η Μπιενάλε της Λάρνακας, όπου κέρδισε το βραβείο Αριστείας και στην 11η Κορεατική Διεθνή Μπιενάλε Κεραμικής, όπου πλέον έχει ένα έργο στη Συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Κεραμικής Τέχνης Gyeonggi. Έργο της, επίσης, ανήκει στη συλλογή της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης Κύπρου. Τη χρονιά που πέρασε εκπροσώπησε την Κύπρο στη Διεθνή Μπιενάλε Χειροτεχνίας και Δημιουργίας Révélations του Παρισιού.

Elysia 1

Αντριάνα Νικολάου

Πρότυπο ζωής, Δύναμη ψυχής

Ο αδιάκοπος αγώνας της στην αναζήτηση όσων εμπλέκονται στη δολοφονία του γιου της Θανάση Νικολάου, την έχει μετατρέψει σε μια γυναίκα σύμβολο μεγαλείου ψυχής και θάρρους. Για 18 χρόνια, η κυρία Αντριάνα Νικολάου διανύει έναν μοναχικό αγώνα υπό αντίξοες συνθήκες, απέναντι στην αναλγησία ενός συστήματος προχειρότητας και αδιαφορίας, με μοναδικό της αίτημα να αποδοθεί η δικαιοσύνη για τον θάνατο του παιδιού της. Είμαστε μαζί της.

Antriana Nikolaou New

Περιοδικό Down Town, τεύχος 890

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS