CELEBRITIESΡένος Ρώτας: Ο ρομαντισμός είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου

Ρένος Ρώτας: Ο ρομαντισμός είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου

Απόφοιτος του «Εθνικού Θεάτρου» και ένα από τα it-boys της ελληνικής τηλεόρασης, ο «Μάξιμος» από το σίριαλ «Αστέρια στην Άμμο» εξηγεί γιατί αποφάσισε να ζήσει για έναν ολόκληρο χρόνο στην Κύπρο, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι είναι θέση και φύσει ρομαντικός.

Από τον Γιώργο Πράσινο 

Είναι ψηλός, γυμνασμένος. Ωστόσο, το πρώτο πράγμα που θα ξεχωρίσεις σε εκείνον είναι τα μάτια του που βγάζουν σπίθες, καθώς και το φωτογενές χαμόγελό του. Είναι ευγενής, ζητάει πάντα αυτό που θέλει χωρίς περιστροφές («αρκετά πια με τους ψυχαναγκασμούς!») και είναι από τους ελάχιστους ηθοποιούς που δεν είναι αυτό-αναφορικός: ενδιαφέρεται για σένα, ακούει και παρατηρεί τα πάντα, απολαμβάνοντας παράλληλα το σκέτο freddo espresso του (αργότερα, θα παραγγείλει μια καρμπονάρα με πένες). Απαντά στο τηλέφωνο (είναι ο πατέρας του, κτηνίατρος στο επάγγελμα, που θέλει να τον ενημερώσει για την πορεία της υγείας ενός σκυλιού που ο Ρένος αγαπάει πολύ), και καθώς τον ακούς, καταλαβαίνεις γιατί ο Ρένος είναι ποιητικός. Αναφέρει -πλήρως εναρμονισμένες στην κουβέντα- φράσεις αγαπημένων ποιητών του, όπως τη σαιξπηρική «λέξεις χωρίς σκέψεις δεν φτάνουν στον ουρανό» ή την ευριπίδεια «ο χρόνος δίνει όλες τις απαντήσεις! Είναι πολύ ομιλητικός και δεν χρειάζεται καν τις ερωτήσεις!».

Εκεί που τα επαγγελματικά σου πηγαίνουν υπέροχα -παίζεις στο θέατρο δίπλα στον Σταμάτη Φασουλή και σε παιδική παράσταση- ξαφνικά αποφασίζεις και φεύγεις από την Αθήνα και έρχεσαι για τον χειμώνα στην Κύπρο;
Προέκυψε μια ωραία καλλιτεχνική πρόταση από τον Κούλλη Νικολάου, το σίριαλ «Αστέρια στην Άμμο», και δεν μπορούσα να πω «όχι». Είναι ένας κεντρικός ρόλος, σε μια σειρά όπου συνεργάτες και σενάριο με έκαναν να πω αμέσως το «ναι». Αυτό συνεπάγεται την αναγκαστική παραμονή μου στην Κύπρο, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τι σου έχει προσφέρει μέχρι τώρα η παραμονή σου στην Κύπρο;
Μου προσέφερε μια ανανέωση και τη δυνατότητα να στραφώ στον εαυτό μου. Ερχόμενος στην Κύπρο, βρίσκω ξανά μια ηρεμία για να συγκεντρωθώ στο επάγγελμά μου, να βάλω χρήματα στην άκρη και να κάνω δραστηριότητες που με ενδιαφέρουν.

Όπως;
Όπως το τραγούδι. Ξεκίνησα πάλι μαθήματα τραγουδιού, τα οποία είχα αφήσει για λίγο και ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να τα ξεκινήσω πάλι.

Εκτός από όλα τα επαγγελματικά, μήπως ήθελες να ξεφύγεις και από όσα σου θυμίζουν την Κλέλια (σ.σ. την πρώην σύντροφό του);
Δεν θέλω να ξεφύγω από πουθενά. Ούτως ή άλλως, στην Αθήνα είναι το σπίτι μου και η οικογένειά μου.

Φαντάζομαι πολλά πράγματα/μέρη στην Αθήνα, θα σου θυμίζουν την πρώην σύντροφό σου…
Σίγουρα, αλλά δεν είναι στον χαρακτήρα μου να αλλάζω χώρα και πόλη, προκειμένου να ξεφύγω από έναν άνθρωπο. Διευθετώ τα προβλήματα που έχω με έναν άνθρωπο και μετά αλλάζω χώρα.

Εσύ, τώρα σε ποια φάση βρίσκεσαι;
Τα έχουμε λύσει και έχουμε τελειώσει με αυτή την φάση. Με την Κλέλια, υπάρχει αγάπη και κλίμα φιλικό.

Είναι κι αυτό σαν μια «επανάσταση». Αγαπάς τις προσωπικές σου «επαναστάσεις»;
Κοίταξε, η πρώτη «επανάσταση» που είχα κάνει ήταν στο Λύκειο, για να δημιουργηθεί θεατρική ομάδα που δεν είχε. Τα έβαλα με την διεύθυνση του σχολείου, ώστε να μας φέρουν υπεύθυνο άνθρωπο για να μας κάνει θεατρικό μάθημα. Το οποίο και πέτυχα! «Επανάσταση» ήταν η σιγουριά μου για την επιλογή του επαγγέλματος του ηθοποιού, έναντι των σίγουρων οικονομικών σπουδών που είχα πετύχει μέσω των πανελληνίων εξετάσεων. Ενώ είχα πετύχει την εισαγωγή μου στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και είχα ξεκινήσει μαθήματα, επέλεξα ξεκάθαρα να γίνω ηθοποιός. Είναι κι αυτό μια «επανάσταση».

Σε αυτή την «επανάσταση», είχες τους γονείς σου συμμάχους ή βρέθηκαν «απέναντί» σου;
Οι γονείς μου ήταν σύμμαχοί μου, ευτυχώς. Σε όλες τις «επαναστάσεις» που έχω κάνει στη ζωή μου. Με εμπιστεύονται από μικρή ηλικία και έμμεσα με καθοδηγούν σε έναν δρόμο -όχι απαραίτητα σωστό- αλλά σίγουρα προσωπικό μου, με τις ηθικές αρχές που με έχουν μπολιάσει.

Τι τύπος είσαι, Ρένο;
Τύπος και υπογραμμός! Μου αρέσει να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου και μετά να κάνω και καμιά τρέλα.

Ήθελες από μικρός να γίνεις ηθοποιός; Ήσουν το παιδί που έλεγες ποίημα σε κάθε γιορτή;
Ήμουν ένα πολύ ντροπαλό παιδί, που πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή των σχολικών εκδηλώσεων και έβρισκα τη σκηνή τόπο ιδανικό για να ταξιδεύω μέσα σε έναν κόσμο παραμυθένιο.

Ρένο, σταμάτα να τα λες όλα τόσο ποιητικά!
Μα, η ποίηση και ο ρομαντισμός είναι στοιχεία του χαρακτήρα μου, κύριε Πράσινε. Και θέλω να επιμείνω σε αυτά τα δύο στοιχεία καθώς, τα τελευταία χρόνια, εκλείπουν από την κοινωνία μας. Είναι κι αυτό άλλη μια προσωπική «επανάσταση».

Μου δίνεις ωραία αφορμή να σε ρωτήσω για το πόσο συνέβαλαν στη θεατρική σου ύπαρξη οι τρεις μεγάλοι άνθρωποι των τεχνών, που τυχαίνει να ήταν συγγενείς σου…
Μιλάς για τον ποιητή Βασίλη Ρώτα (σ.σ. ο σημαντικότερος μεταφραστής του Σαίξπηρ), τον μουσικό Νικηφόρο Ρώτα και τον Λευτέρη Βογιατζή… Υπήρχε το θεατρικό γονίδιο μέσα μου, το οποίο αναζωπυρώθηκε -σαν μια σπίθα που έγινε πυρκαγιά- όταν ασχολήθηκα με το θέατρο μέσα από τη θεατρική ομάδα στο γυμνάσιο και αργότερα στο λύκειο. Αυτό με έκανε να καταλάβω ότι το θέατρο είναι η πραγματική μου αγάπη που, σε συνδυασμό με το DNA, συνέβαλαν στο να φτάσω εδώ που βρίσκομαι σήμερα.

Μου κάνει εντύπωση που ακόμα και τώρα, πας σε οντισιόν, έχοντας πάντα την πιθανότητα να σε απορρίψουν, αλλά και να σε δεχθούν, φυσικά. Πώς βιώνεις την απόρριψη;
Ευτυχώς εκπαιδεύτηκα στη δραματική σχολή του «Εθνικού Θεάτρου», όπου μου έχτισε ένα γερό στομάχι, ώστε να διεκδικώ με όλη μου την ενέργεια, κάθε φορά τον ρόλο που προκύπτει και μου αρέσει, αλλά και να δέχομαι με ψηλά το κεφάλι την κάθε απόρριψη.

Σαν πολύ εύκολα δεν τα λες;
«Η δυσκολία να γίνεται συνήθεια, η συνήθεια ευκολία και η ευκολία χαρά», όπως είπε ο θεατράνθρωπος Πρίγκιπας Βολκόνσκι. Επίσης, στην περίπτωση που προκύψει ακρόαση από σκηνοθέτη που εκτιμώ, θα σπεύσω να διεκδικήσω τον ρόλο. Το έχω κάνει στο παρελθόν – αν χρειαστεί θα πάρω τηλέφωνο να δηλώσω τη διαθεσιμότητά μου καθώς και τον ενθουσιασμό μου, θα στείλω το βιογραφικό μου και με προσωπική παρουσία και διάλογο θα προσπαθήσω να πείσω ότι κάνω για τον ρόλο. Δεν ντρέπομαι και δεν φοβάμαι να το κάνω!

Ήσουν πάντα ο ωραίος του σχολείου; Έχεις λύσει τις ανασφάλειές σου;
Η κάθε ανασφάλεια που παρουσιάζεται την κερδίζει η σκληρή δουλειά. Πιστεύω στη σκληρή δουλειά και την εφαρμόζω σε κάθε τι που θέλω να πετύχω.

Πόσο νάρκισσος είσαι;
Θα πω κάτι που μου είχε πει ο Δημήτρης Λιγνάδης: «Δεν αρκεί να είσαι μόνο όμορφος, πρέπει να είσαι και ωραίος!». Παλαιότερα, ασχολούμουν και με επηρέαζε περισσότερο το φαίνεσθαι, με τα χρόνια όμως και με την επιρροή των σωστών ανθρώπων που βρέθηκαν στην πορεία μου, συνειδητοποίησα τη σημαντικότητα του «είναι».

Ας υποθέσουμε ότι η άποψή σου μπορεί να επηρεάσει χιλιάδες νέους, τι θα τους έλεγες από τη μέχρι τώρα εμπειρία σου;
Θα έλεγα να επιδιώκουν μια ισορροπημένη ζωή με μοτίβο το «παν μέτρον άριστον», παράλληλα με το «νους υγιής εν σώματι υγιεί», και να καταφεύγουν στη σιωπή προκειμένου να αφουγκραστούν καλύτερα τον συνάνθρωπο. Γιατί μόνο όταν κάνεις ησυχία, μπορείς να ακούσεις πραγματικά.

Στον έρωτα είσαι αγόρι σύγχρονο ή ας το πούμε «αρσενικό παλαιάς κοπής»;
Είμαι αγόρι σύγχρονο με ίχνη ρομαντισμού από τη δεκαετία του ‘70. Ήταν μια δεκαετία που δεν είχε κινητά και όλοι αναγκάζονταν να κανονίζουν ραντεβού με ραβασάκια και ποιήματα, να μιλάνε στο τηλέφωνο από το περίπτερο και να κάνουν αφιερώσεις τραγουδιών και καντάδες. Θα μου άρεσε να κάνω μια καντάδα!

Τουλάχιστον εδώ, έχεις χρόνο για να θαυμάσεις το γυναικείο κυπριακό κάλλος;
Αμέ! Oι ομορφιές της Κύπρου δεν με αφήνουν ασυγκίνητο.

Άρα, μετά τον χωρισμό σου από την Κλέλια, έχεις χρόνο και για one night stand sex!
Δεν είναι του στιλ μου τα one night stands. Επιλέγω τη συντροφικότητα.

Τι εξτραβαγκάντζες έχεις κάνει στο σεξ;
Δεν κάνω προχωρημένα πράγματα, είμαι ανώριμος ακόμα…

Τι είναι αυτό που ψάχνεις να βρεις σε μια γυναίκα;
Δεν ψάχνω να βρω κάτι. Μου αρέσει να θαυμάζω μια γυναίκα για το μυαλό της, την αντίληψή της για τη ζωή, τον τρόπο ζωής και τη φιλοσοφία της. Αυτά, σε συνδυασμό με ένα απαλό δέρμα, μπορούν να με αιχμαλωτίσουν για πάντα.

Η ζήλια μέσα στη σχέση είναι κάτι που παρατηρείς στις σχέσεις σου;
Όχι, είναι ένα από τα στοιχεία που θεωρώ δηλητήριο σε μια σχέση. Αν η κοπέλα μου ζηλεύει, θα της εξηγούσα πόσο αρνητικό συναίσθημα είναι η ζήλια. Αν δεν πετύχαινε, θα χωρίζαμε. Ευτυχώς, αυτό δεν μου έχει προκύψει σε κάποια σχέση.

Εσύ, τι προσφέρεις στο κορίτσι σου;
Ασφάλεια, τρυφερότητα, καλό σεξ, γέλιο… Επίσης, οι εκπλήξεις είναι μέσα στο πρόγραμμα. Πολύ συχνά, ας πούμε, οργανώνω εξορμήσεις, απρόβλεπτες και ρομαντικές. Μου αρέσει να καλομαθαίνω την κοπέλα μου! Στα ρεπό μου, συνηθίζω να πηγαίνουμε για 2-3 μέρες σε κάποιο καλό ξενοδοχείο, ακόμα και μέσα στην πόλη. Μου αρέσει να απολαμβάνω ωραία φιλοξενία.

Έχεις δίπλωμα καπετάνιου!
Από μικρός πάω διακοπές με ιστιοπλοϊκό στο Ιόνιο Πέλαγος, και επειδή τις θεωρώ τις απόλυτες διακοπές, αποφάσισα να πάρω το δίπλωμα σκίπερ, για να μπορώ να πηγαίνω με την παρέα μου στα νησιά και τις παραλίες που επιλέγουμε.

Ποιες είναι οι τελευταίες σου εμμονές;
Έχω δει 10 επεισόδια μέσα σε μια μέρα του «Peaky Blinders», τρέχω καθημερινά όπου βρω γιατί προετοιμάζομαι για το Spetsathlon και, τα τελευταία δύο χρόνια, τρώω -τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα- φακές. Τις λατρεύω!

Info: Το σήριαλ «Αστέρια στην Άμμο» μεταδίδεται κάθε….στις….από…..

*ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ «HELLO!» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS