ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣLife Coaching: H Άννη Παττίχη έχει τις απαντήσεις σε ό,τι σε προβληματίζει

Life Coaching: H Άννη Παττίχη έχει τις απαντήσεις σε ό,τι σε προβληματίζει

Πώς μπορεί μια προπονήτρια ζωής να μας βοηθήσει να μεταμορφώσουμε το παρόν και τι ακριβώς είναι το EQ, το οποίο θεωρείται πιο σημαντικό από το ΙQ;

Η Άννη Παττίχη μάς κάνει να δούμε τη ζωή με άλλο μάτι, ενώ μέσα από τη συνεργασία της με τον Οργανισμό «Ο Φιλελεύθερος» και το philenews.com που ξεκινά από σήμερα, θα δώσει απαντήσεις σε ό,τι μας απασχολούν, βοηθώντας μας να καλλιεργήσουμε μια θετική στάση στην καθημερινότητά μας, η οποία θα συντελέσει να βρίσκουμε πιο άμεσα και εύκολα λύσεις, με ηρεμία και γαλήνη.

An3 An5

Της Αναστασίας Γεωργίου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Δημοσθένους

Επιμέλεια: Shona Muir

Πώς μπήκε το life coaching στη ζωή σου, πριν από 25 χρόνια, σε μια εποχή που στην Κύπρο ελάχιστοι γνώριζαν περί τίνος επρόκειτο;

Όταν το 1998 τέλειωσα το μεταπτυχιακό μου στην κλινική ψυχολογία και άρχισα δειλά-δειλά να βλέπω πελάτες, αντιλήφθηκα ότι ήθελα να προσθέσω και άλλα εργαλεία στο «καλάθι» μου ως ψυχοθεραπεύτρια, προκειμένου να μπορώ να τους βοηθώ πιο ολοκληρωτικά. Το πρώτο που πρόσθεσα ήταν η υπνοθεραπεία, πάλι κάτι πρωτόγνωρο στην Κύπρο εκείνη την εποχή. Μετά ακολούθησε το EFT  (τεχνικές συναισθηματικής απελευθέρωσης) και ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός NLP. Στην πορεία, ήρθε το life coaching και η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ). Τώρα εργάζομαι ως προπονήτρια ζωής, χρησιμοποιώντας όμως όλα τα πιο πάνω εργαλεία, καθώς και πολλά άλλα που απέκτησα με την πάροδο του χρόνου.  Αυτή την περίοδο, μάλιστα, θα ξεκινήσω να παραδίδω μαθήματα αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης στο Ανοικτό Σχολείο του Δήμου Στροβόλου, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τι είναι το life coaching.

Ποια είναι η διαφορά της ψυχοθεραπείας και του life coaching;

Είναι μια ερώτηση που μου κάνουν συχνά. Και τα δύο, βοηθούν με τον δικό τους τρόπο. Μέσα από την εμπειρία μου, εγώ προτιμώ το life coaching. Με απλά λόγια, θα έλεγα, ότι η ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται περισσότερο στα προβλήματα, ενώ το life coaching επικεντρώνεται περισσότερο στις λύσεις. Είναι πιο άμεσο, πρακτικό και αποτελεσματικό.

An5

Ήταν δύσκολη η διαδρομή να κάνεις τους Κύπριους να σε εμπιστευτούν; Αντιμετώπισες, δυσπιστία και καχυποψία;

Όχι, σε μεγάλο βαθμό. Θεωρώ ότι οι Κύπριοι, στην πλειονότητα τους, είναι έτοιμοι και ανοιχτοί σε καινούργιες ιδέες. Είχα την καλή τύχη να με προσεγγίσουν, σχεδόν από την αρχή, διάφορα τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοσταθμοί, μέσω των οποίων εξηγούσα την προσέγγιση μου. Αυτό βοήθησε τον κόσμο να με εμπιστευτεί.

Άρα, δεν πιστεύεις ότι οι Κύπριοι έχουν -ενδεχομένως- λανθασμένη αντίληψη για το life coaching;

Υπάρχει ακόμα χώρος για βελτίωση, αλλά πιστεύω ότι οι περισσότεροι είναι πια ενημερωμένοι και αποζητούν τις υπηρεσίες των life coach. Το life coaching τείνει να είναι πιο σύντομο και πιο αποτελεσματικό από άλλες προσεγγίσεις. Το επόμενο που εύχομαι να γίνει, είναι να ενταχθεί και το life coaching στο ΓΕΣΥ!

Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη, που ανέφερες προηγουμένως;

Είναι η ικανότητα μας να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις διάφορες καταστάσεις της ζωής μας, χωρίς να διαλυόμαστε! Στις συνεδρίες με τους πελάτες μου, τους βοηθώ να αυξήσουν τον δείκτη του EQ τους, ώστε να μπορούν να «κυλούν» με ευκολία στη ζωή. Το EQ θεωρείται τώρα πιο σημαντικό από το ΙQ.

Πάντως, τα τελευταία χρόνια, το life coaching γνωρίζει μια άνθηση. Θεωρείς ότι η πανδημία συνετέλεσε σε αυτό;

Το life coaching είχε μια σταθερή άνθηση από τις αρχές του 21 αιώνα, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εγώ θαύμασα την ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι στα δύσκολα που μεγαλουργούμε! Το ίδιο συμβαίνει και σε προσωπικό επίπεδο. Μέσα από τις διάφορες προκλήσεις της ζωής, βρίσκουμε λύσεις και δημιουργούμε. Όσο πιο ψηλό το EQ μας, τόσο περισσότερο μεγαλουργούμε!

Έχεις πελάτες από όλο τον κόσμο. Υποθέτω σε αυτό διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο η τεχνολογία. Παλαιότερα όμως, πώς ήταν εφικτή αυτή η επαφή με άτομα στο εξωτερικό;

Σίγουρα, η τεχνολογία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην παγκοσμιοποίηση όλων των κλάδων και επαγγελμάτων. Παλαιότερα είχα πελάτες που μου πλήρωναν τα έξοδα μου για να πάω να τους βρω στο εξωτερικό και να κάνουμε συνεδρίες. Τώρα, τα πράγματα είναι πιο εύκολα μέσω της τεχνολογίας.

Το motto στην ιστοσελίδα σου είναι «transform now».  Άρα για να καταλήξει κάποιος κοντά σου, πρέπει να θέλει να αλλάξει ουσιαστικά τη ζωή του;

Οι περισσότεροι πελάτες μου έρχονται για συγκεκριμένα θέματα, όπως το στρες, οι κρίσεις πανικού, οι φοβίες, η κατάθλιψη, το κόψιμο του καπνίσματος, οι συναισθηματικές απογοητεύσεις, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, ο θάνατος ενός προσφιλούς ατόμου, οι επαγγελματικές και προσωπικές προκλήσεις, και άλλα πολλά. Οι περισσότεροι, όμως, καταλήγουν να αλλάζουν τη ζωή τους. Όπως μου αρέσει να το περιγράφω, βλέπω μικρά θαύματα να γίνονται καθημερινά στο γραφείο μου.

An2

Το «κλειδί» γι’ αυτό, είναι η αυτογνωσία;

Όλοι οι ειδικοί στον κλάδο της αυτογνωσίας μάς λένε ότι χρειάζονται περίπου 6 χρόνια εξάσκησης για να αρχίσει η πραγματική αυτογνωσία. Σίγουρα, αυτά τα χρόνια δεν μένει κάποιος με τον life coach του, αλλά συνεχίζει την καθημερινή εξάσκηση μόνος του. Αυτά τα 6 χρόνια είναι αρκετά για να συμβούν διάφορες προκλήσεις στη ζωή κάποιου και να μπορεί να τις διαχειριστεί με τον καινούργιο τρόπο που έμαθε από τον life coach του.

Δεν είναι μακρά η διαδικασία για να ανακαλύψει κανείς αυτό που προορίζεται να γίνει; Αρκούν απλώς κάποιες συνεδρίες;

Τα καλά πράγματα, χρειάζονται τον χρόνο τους. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, μοναδικός και ιδιαίτερος. Οπότε, για τον κάθε ένα είναι μια διαφορετική διαδικασία. Επίσης, εξαρτάται σε ποιο επίπεδο εξέλιξης θέλει να φτάσει κάποιος. Δεν είναι η ίδια συνταγή για όλους.

Στην ιστοσελίδα σου, σημειώνεις ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από το να βλέπεις τον άλλον να θριαμβεύει και να φτάνει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του. Υπήρχαν όμως περιπτώσεις που δεν πέτυχε το εγχείρημα;

Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να πετύχουν, φτάνει να το θέλουν πραγματικά και να είναι η κατάλληλη στιγμή γι’ αυτούς. Είχα αρκετές περιπτώσεις που επανήλθαν ύστερα από μερικά χρόνια, λέγοντας μου ότι τώρα είναι έτοιμοι για αλλαγή. Η διαδικασία της αλλαγής θέλει χρόνο, υπομονή και πολλή εξάσκηση! Και πολλή αγάπη!

Εσύ θεωρείς ότι αξιοποίησες το μάξιμουμ των δυνατοτήτων σου; Ή έχεις ακόμα δρόμο;

Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία, διαρκεί όσο ζούμε! Γι’ αυτό, ακόμα συνεχίζω να εκπαιδεύομαι, αποκτώντας καινούργιες γνώσεις και δεξιότητες.

Η συνεργασία σου με τον Οργανισμό «Ο Φιλελεύθερος», πώς προέκυψε;

Πιστεύω ότι ο κόσμος διψά για απαντήσεις στις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Όταν το συζήτησα με την ομάδα του Φιλελεύθερου, ήταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι για μια τέτοια «στήλη» στην ιστοσελίδα του, το philenews.com, έχοντας ασφαλώς και τη στήριξη του Νίκου Παττίχη.

Θα υπάρχει κάποιου είδους διαδραστικότητα με τους αναγνώστες;

Ναι, καθώς θέλουμε να δώσουμε μέσα από αυτή τη στήλη την ευκαιρία στον κόσμο να μας κάνει ερωτήσεις για θέματα που τον απασχολούν. Θα δίνουμε απαντήσεις με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο. Ασφαλώς, θα διατηρείται η ανωνυμία τους. Ελπίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο κόσμος να παίρνει απαντήσεις στις πολλές ερωτήσεις που έχει.

Τα podcast είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές και δυνατό Μέσο. Σκέφτηκες μέσω αυτού να απευθυνθείς στο κοινό, δημιουργώντας ένα life coaching series;

Ναι, υπάρχει και αυτό στα σκαριά. Μείνετε συντονισμένοι…

Ένα βιβλίο life coaching, υπάρχει μέσα στα πλάνα σου;

Ναι, έχω ξεκινήσει τη διαδικασία. Θέλει το χρόνο του, αλλά προχωρά.

An4

Σε τι θα διαφέρει από αντίστοιχα του είδους;

Θα είναι πρακτικοί τρόποι για τις καθημερινές μας προκλήσεις και αλλαγή στάσης προς τη ζωή. Σίγουρα, με τόσα βιβλία που κυκλοφορούν στις μέρες μας για αυτοβοήθεια, είναι σχεδόν απίθανο να είσαι εξαιρετικά διαφορετική, αλλά η κάθε συγγραφέας παραθέτει τη δική της αλήθεια στο κοινό. Θα εστιάζει στην κατανόηση της καθημερινής μας λειτουργίας και τα αποτελέσματα της κάθε μας επιλογής, καθώς τη σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης στη ζωή μας.

Motto σου είναι ότι η θετικότητα είναι μόνιμη στάση ζωής. Είναι εφικτό όμως αυτό, ακόμα και την περίοδο που περνάς αντικειμενικές δυσκολίες; 

Όπως είπα και προηγούμενως, το σημαντικό σ΄ αυτή τη διαδικασία είναι να μπορούμε να διαχειριζόμαστε όλες τις προκλήσεις της ζωής μας με άνεση και δημιουργικότητα, δηλαδή να αυξήσουμε το EQ μας. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις κάθε είδους. Όταν εγώ καλλιεργήσω μια θετική στάση προς τη ζωή, τότε βρίσκω πιο άμεσα και εύκολα λύσεις, με ηρεμία και γαλήνη. Το στρες στις μέρες μας είναι η πιο μεγάλη πανδημία!

Περιοδικό Down Town 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS