CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΓιώργος Τσιάκκας: Αυτό το Σαββατοκύριακο θα σπάσουμε το εκατοστάρι

Γιώργος Τσιάκκας: Αυτό το Σαββατοκύριακο θα σπάσουμε το εκατοστάρι

Η απρόσμενη επιτυχία της ταινίας «Βουράτε Γειτόνοι» και τα επόμενα επαγγελματικά πλάνα του. Ο σεναριογράφος της μεγαλύτερης κυπριακής τηλεοπτικής επιτυχίας μιλά για όλα, ακόμα και για την απόφαση του Alpha να κατεβάσει το «Μπλε».

Από τον Κωνσταντίνο Χάμπαλη

Σε ακούω πολύ χαρούμενο, Γιώργο. Να υποθέσω ότι ευθύνεται γι’ αυτό η επιτυχία που σημειώνει η ταινία «Βουράτε Γειτόνοι»;
Σίγουρα, είμαι χαρούμενος για την επιτυχία που έχουμε όλοι. Ήταν μια ομαδική δουλειά που έγινε με πολλή αγάπη και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Ξεπέρασαν τις 100 χιλιάδες οι πωλήσεις των εισιτηρίων; Ισχύει;
Νομίζω αυτό το Σαββατοκύριακο θα σπάσουμε το εκατοστάρι, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο για να καλύψουμε το οικονομικό κόστος της ταινίας. Να πω ότι τώρα είμαστε στην Ελλάδα και θα ακολουθήσουν η Αγγλία και η Αυστραλία.

Πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδομένα…
Ναι, είναι πρωτόγνωρο και χαιρόμαστε γι’ αυτό. Εύχομαι να γίνουν και άλλες ταινίες που θα φέρουν τον κόσμο στους κινηματογράφους.

Πώς μεταφράζεις όλους αυτούς τους αριθμούς;
Τι άλλο από τη μεγάλη αγάπη του κόσμου για τη σειρά και τους ήρωες της. Είναι πραγματικά θαύμα το πώς μετά από 18 χρόνια που ξεκίνησε, είναι ζωντανή στη συνείδηση του κόσμου και μάλιστα διαφορετικών γενιών. Μας βλέπουν από παιδάκια μέχρι παππούδες. Πραγματικά τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου.

Αναμένεις κάτι ανάλογο να συμβεί και στην Ελλάδα ή είναι χαμηλές οι προσδοκίες σου από το ελληνικό κοινό;
Δεν στοχεύουμε στο ελληνικό κοινό, δίνουμε όμως την ευκαιρία στους Κύπριους που ζουν στην Ελλάδα και στους φοιτητές μας να μας δουν. Όμως, ομολογώ ότι με εξέπληξαν ευχάριστα τα σχόλια που άκουσα από Ελλαδίτες που παρακολούθησαν την ταινία. Ήταν πολύ όμορφα και πραγματικά αυτό δεν το περίμενα.

Ήταν έκπληξη για σένα όλο αυτό που συνέβη με την ταινία;
Το πίστευα ότι θα είχε αποδοχή από το κοινό, αλλιώς δεν θα επιχειρούσα να το κάνω. Αυτή την πίστη μου τη μετέφερα στους συνεργάτες μου, στους χορηγούς μας και στην παραγωγό μας, την κα. Χριστιάνα Νικολάου και έτσι έγινε πραγματικότητα η ταινία. Τους ευχαριστώ όλους, γιατί χωρίς τη βοήθειά τους ήταν αδύνατο να γίνει.

Πώς ένιωσες όταν έβλεπες όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες να πλημυρίζουν από κόσμο και μάλιστα από νεαρό κόσμο που δεν έτυχε να δει τη σειρά…
Πολύ όμορφα. Είναι ωραίο το συναίσθημα που νιώθεις όταν αυτό που φτιάχνεις το μοιράζεσαι με τόσο κόσμο και βλέπεις ότι τους δίνεις χαρά. Είναι μεγάλη ικανοποίηση αυτό. Με συγκινεί ιδιαίτερα η παρουσία της νέας γενιάς στις προβολές μας. Μόλις τώρα επέστρεψα από μια προβολή στην Αθήνα όπου η μεγάλη πλειοψηφία του κοινού ήταν φοιτητές. Ήταν ένα απίστευτο κοινό. Μοναδικό. Στο τέλος, ήρθαν με πολλή αγάπη να μας ευχαριστήσουν και να μας πουν τις εντυπώσεις και τα σχόλια τους και συνειδητοποίησα ότι ήταν δύο και τριών χρονών όταν άρχισε η σειρά. Αλήθεια αυτό με συγκίνησε πολύ.

Οφείλω να ομολογήσω ότι τρόμαξα λιγάκι από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο με τον κόσμο να συνωστίζεται για να δει την ταινία.
Κι εγώ τρόμαξα, γιατί είπα τώρα θα φοβηθούν οι υπόλοιποι και δεν θα πηγαίνουν για να μην ταλαιπωρηθούν. Τώρα να πούμε ότι τέλειωσε αυτό το μεγάλο κύμα και να μην το αναβάλλουν άλλο, γιατί θα είμαστε σίγουρα στις αίθουσες μέχρι τις 21 του μήνα. Από κει και πέρα θα αποφασίσουν τα σινεμά αν θα το κρατήσουν και για πόσο ακόμη, γι’ αυτό ας πάει τώρα ο κόσμος για να μη μείνουν όλοι τελευταία στιγμή και να δημιουργηθεί και πάλι αυτός ο συνωστισμός.

Ποιες ήταν οι αρχικές προσδοκίες σου όταν ετοίμαζες την ταινία;
Οι προσδοκίες μου ήταν να κάνουμε όλοι μαζί μια ταινία την οποία θα χαρούμε πρώτα εμείς και μετά να τη μοιραστούμε με τον κόσμο. Ευχαριστώ τον σκηνοθέτη μας Στάμο Τσάμη που έκανε μία εξαιρετική δουλειά, μοναδική θα έλεγα σ’ όλους τους τομείς, τους αγαπημένους συναδέλφους μου που κατέθεσαν ψυχή για την ταινία και το εκπληκτικό μας συνεργείο που θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους ένα¬-ένα ξεχωριστά, αλλά δεν γίνεται, γι’ αυτό τους δίνω μια μεγάλη αγκαλιά και ένα μεγάλο ευχαριστώ.

 

Πέτυχες το μέγιστο ως αποτέλεσμα ή υπάρχουν πράγματα που εκ των υστέρων θα ήθελες να αλλάξεις;
Πάντα υπάρχουν πράγματα που θέλεις να αλλάξεις, για να τα κάνεις καλύτερα, εννοείται.

Υπήρξαν στιγμές που ένιωσες ότι κάτι μπορούσε να πάει στραβά;
Ναι, βέβαια, υπήρξαν κρίσιμες στιγμές που δόξα τω Θεώ ξεπεράστηκαν. Σημαντική βοήθεια στην παραγωγή είχαμε από τρεις φίλους που έχουν φάει τις κινηματογραφικές παραγωγές με το κουτάλι. Τον Μάριο Πιπερίδη, τον Πέτρο Χαραλάμπους και τον Κώστα Πιτσιλίδη. Έχω μάθει πάρα πολλά από αυτούς.

Η επιτυχία της ταινίας ήρθε ως βάλσαμο στην απρόσμενη διακοπή του «Μπλε»;
Στη δουλειά που κάνουμε πρέπει να είσαι έτοιμος και για την επιτυχία και την αποτυχία και να έχεις την ικανότητα να τις χειριστείς εξ ίσου καλά και τις δύο.

Εσύ, το περίμενες ότι θα κοβόταν η σειρά;
Όχι, αλλά σεβάστηκα την απόφαση του σταθμού.

Γιατί δεν σ’ ενόχλησε που κόπηκε το «Μπλε»; Δεν πίστευες στη σειρά;
Τι εννοείς; Το πάλεψα και έδωσα ό,τι μπορούσα μέχρι την τελευταία στιγμή. Κι αυτό δεν έγινε μόνο από μένα αλλά από όλη την ομάδα. Ακόμη και όταν ξέραμε ότι κόπηκε δεν κάναμε καμιά έκπτωση στη δουλειά μας. Κανένας από εμάς. Είπα δεν με ενόχλησε με την έννοια ότι δεν με έπιασε το εγωιστικό μου και να τα βάλω με τον σταθμό. Πήγα σαν φίλος και έφυγα σαν φίλος και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό.

Η διακοπή της σειράς μήπως οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι επρόκειτο για μία υψηλού κόστους παραγωγή, βάσει των σημερινών δεδομένων κι όχι ότι δεν κατέγραφε υψηλές τηλεθεάσεις;
Ναι, σίγουρα ήταν ένα γεγονός που επηρέασε την απόφαση του σταθμού.

Το γεγονός ότι χρησιμοποιείς πολύ έντονα το στοιχείο της εκκλησίας στα σενάρια σου να ήταν ένας από τους λόγους που οι τηλεθεατές δεν αγάπησαν τόσο πολύ το «Μπλε»; Το πιστεύεις αυτό;
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανα και το ξέρεις αυτό. Τώρα, αν κάποιοι θεώρησαν ότι θέλω να κάνω τον δάσκαλο ή τον κατηχητή λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά πραγματικά δεν είχα τέτοια πρόθεση. Για μένα η σχέση με τον Θεό είναι προσωπική και ελεύθερη επιλογή του κάθε ανθρώπου. Όταν γράφω όμως, θέλω να παίρνω μέχρι τέλους το θέμα με το οποίο καταπιάνομαι. Και τι έλεγα στο «Μπλε»; Ακριβώς για την αγάπη και την ελευθερία που δίνει μια σωστή σχέση με τον Θεό.

Ίσως ο κόσμος ν’ αναζητά κάτι άλλο από τον Γιώργο Τσιάκκα; Ένα νέο «Βουράτε Γειτόνοι» για παράδειγμα;
Δεν είναι εύκολο να κάνεις ένα νέο «Βουράτε Γειτόνοι» και σίγουρα τηλεοπτικά δεν θα επέστρεφα σε αυτό ή κάτι παρόμοιο. Ο καλλιτέχνης οφείλει να δοκιμάζει και να προτείνει στο κοινό καινούριους δρόμους, έστω κι αν φάει τα μούτρα του κάποιες φορές.

Θα επέστρεφες με μία καινούρια κωμωδία ή οι βλέψεις πλέον είναι το σινεμά όπως άφησες να νοηθεί;
Θα επέστρεφα αν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες να γίνει μια καλή δουλειά και αν είχα την καλή ιδέα για να πραγματοποιηθεί. Να ασχοληθείς με το σινεμά δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή ιστορία. Είναι πολλά που δεν ξέρω σ’ αυτό τον χώρο. Είμαι έτοιμος όμως να μάθω.

Σε πρόσφατή συνέντευξή σου είπες ότι «έχω φάει πολλά χαστούκια. Όλα αυτά ωφελούν. Βλέπω τα πράγματα πολύ διαφορετικά, τηλεοπτικά». Τι είναι αυτό που σε έκανε να αλλάξεις γνώμη για την τηλεόραση;
Δεν είπα τηλεοπτικά. Τη ζωή βλέπω διαφορετικά. Εννοούσα τις σχέσεις με τους ανθρώπους, τους συνεργάτες, τους φίλους, τα παιδιά μου. Κατανοώ τους άλλους καλύτερα, δίνω περισσότερο χώρο στους ανθρώπους και προσπαθώ να μην κρίνω τους άλλους.

Τελικά, οι Κύπριοι θέλουν τον Μάππουρό τους;
Σίγουρα τον θέλουν και ο Γιώργος Ζένιος φρόντισε να τους δώσει τον Μάππουρο σε μια μαγική στιγμή του, που πιστεύω θα μείνει αξέχαστη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS