CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣH Έλλη Μιχαήλ μας μιλά για τις αγαπημένες της συνήθειες

H Έλλη Μιχαήλ μας μιλά για τις αγαπημένες της συνήθειες

Λίγο πριν αναχωρήσει για το χωριό Κατύδατα, όπου την αναμένει ένα τριήμερο γεμάτο μουσική, η δημιουργός του Windcraft Music Nest μοιράζεται μαζί μας στιγμές από την καθημερινότητά της.

Από την Τάνια Νεοκλέους
Φωτογραφία: Ανδρέας Λουκαΐδης

Σε ποια περιοχή έχεις μεγαλώσει; Τι σου αρέσει πιο πολύ σε αυτήν;
Μεγάλωσα στον Άγιο Αντώνιο και συγκεκριμένα στην οδό Πινδάρου. Εκείνο που μου αρέσει στον δρόμο αυτό είναι οι όμορφες δεντροστοιχίες του, που τον κάνουν έναν από τους πιο πράσινους και σκιερούς στην κεντρική Λευκωσία. Ως παιδί μού άρεσε ακόμα το γεγονός ότι τότε πηγαίναμε σχεδόν παντού με τα πόδια – σχολείο, μπακάλικο, πάρκο, στους φίλους μας- κάτι που μου έλειψε, όταν μετακομίσαμε στα προάστια.

Ποιο σημείο του νησιού έχεις συνδέσει με τις πιο όμορφές σου αναμνήσεις;
Την περιοχή της Πολής Χρυσοχούς και τη χερσόνησο του Ακάμα. Εκεί περνούσαμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές ως έφηβοι, εκεί τις περνάω και σήμερα. Οι πανέμορφες, (ακόμα) ανεκμετάλλευτες παραλίες της περιοχής είναι το μόνο σημείο του νησιού, όπου βρίσκω την απόλυτη χαλάρωση.

Ποια είναι η αγαπημένη σου διαδρομή με τα πόδια και ποια με το αυτοκίνητο;
Με τα πόδια μού αρέσει η διαδρομή από το σπίτι μου, δίπλα στην Πύλη Αμμοχώστου, μέχρι το κέντρο της παλιάς πόλης. Με το αυτοκίνητο απολαμβάνω τη διαδρομή προς το χωριό των γονιών μου, τα Κατύδατα, στην κοιλάδα Σολέας. 

Πού έβγαλες την πιο ωραία φωτογραφία;
Στη γέφυρα του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη.

Τι θυμάσαι πιο έντονα από εκείνο το μέρος;
Την πολυκοσμία, τους γλάρους, τους κουλουράδες, τους ανθρώπους που ψάρευαν με τα καλάμια από τη γέφυρα και την έντονη μυρωδιά θάλασσας.

Ποιο ταξίδι έχει αποτυπωθεί στη μνήμη σου;
Το πρώτο ταξίδι με την οικογένειά μου το 1995, όταν πήγαμε στην Αλβανία. Ήμουν τότε 11 χρονών και όλο αυτό αποτυπώθηκε στη μνήμη μου σαν μια μεγάλη περιπέτεια. Η διέλευση από τα σύνορα της Κακαβιάς, η επίσκεψη στο Αργυρόκαστρο και τα ελληνόφωνα χωριά του Πωγωνίου, οι βόλτες με τα γαϊδούρια, ο ευγενικός και φιλόξενος κόσμος, τα γλέντια με πολυφωνικά τραγούδια και ένας παραδοσιακός, ηπειρώτικος γάμος! Μάλλον εκεί άρχισε να καλλιεργείται και το πάθος μου για τις παραδοσιακές μουσικές.

Σε ποιο μέρος του πλανήτη θα ήθελες να βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή;
Θα ήθελα να βρίσκομαι ακριβώς εδώ που βρίσκομαι, αλλιώς θα ήμουν κάπου αλλού.

Ποιο βιβλίο διαβάζεις; Ποιο είναι το αγαπημένο σου;
Μόλις τελείωσα το βιβλίο «Η ιστορία της θεραπαινίδας» της Μάργκαρετ Άτγουντ – μια δυστοπία για την πατριαρχία. Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι «Ο Μάγος του Οζ».

Τι διδάχτηκες από αυτό;
Πίσω από αυτό που φαίνεται ως μια αθώα παιδική ιστορία, κρύβονται διαχρονικά μηνύματα. Πως, για παράδειγμα, αυτό που χρειαζόμαστε για να πορευτούμε στη ζωή είναι θάρρος, καρδιά και μυαλό και ότι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά για τους «τσαρλατάνους» μάγους και τις κενές τους υποσχέσεις.

Ποιο είναι το επόμενο στη λίστα σου;
Ο «Δράκουλας» του Bram Stoker.

Ποια ταινία είδες τελευταία;
To «News of the world» με τον Tom Hanks.

Ποια είναι η αγαπημένη σου; Γιατί την ξεχωρίζεις;
Όσο κλισέ και να ακούγεται, αγαπημένη μου ταινία είναι «Η μελωδία της ευτυχίας». Από παιδί την έβλεπα ασταμάτητα σε βινετοκασέτα, ενώ το κεντρικό της μήνυμα με συνοδεύει σε όλη μου τη ζωή: Ότι η μουσική είναι ένα καταφύγιο στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές.

Η σειρά με την οποία έχεις κολλήσει;
Το «Dogs of Berlin».

Ποιο τραγούδι ακούς πιο συχνά αυτές τις μέρες;
Τα «Χάρτινα» της Δήμητρας Γαλάνη, το οποίο διασκευάζουμε με την μπάντα δρόμου Ακάμωτοι και με στίχους που θα αναφέρονται στην τραγική πυρκαγιά του Αρακαπά.

Μίλησέ μας για μια καθημερινή σου συνήθεια/μερικές στιγμές από τη ρουτίνα σου.
Οι στιγμές που απολαμβάνω περισσότερο είναι η πρωινή γυμναστική, μια απογευματινή μπυρίτσα μετά τη δουλειά και οι πρόβες, οι οποίες λόγω lockdown, μου είχαν λείψει.

Πού απολαμβάνεις περισσότερο τον πρωινό καφέ σου;
Στο μπαλκόνι μου, με κάποιο βιβλίο στο ένα χέρι και τις γάτες μου στα πόδια μου.

Ποια είναι η πιο όμορφη αυλή στην πόλη σου;
Η αυλή του Ινστιτούτου Γκαίτε. Μια όαση στην πράσινη γραμμή, από τα λίγα σημεία της πόλης, όπου μπορούν να συναντηθούν άτομα από ολόκληρο το νησί.    

Αν η ζωή σου αυτή την περίοδο ήταν κινηματογραφική ταινία (ή βιβλίο), ποιο τίτλο θα της έδινες;
«Run, Elli, run».

Info: Το Wincraft Music Nest πραγματοποιείται στις 6-8 Αυγούστου στο χωριό Κατύδατα στη Λευκωσία. Soldoutticketbox.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS