CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΗ Μαρία Τζιαούρη-Χίλμερ μας μιλά για τις αγαπημένες της συνήθειες

Η Μαρία Τζιαούρη-Χίλμερ μας μιλά για τις αγαπημένες της συνήθειες

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου της με τίτλο «Γραμμή ανάμεσά μας», η Κύπρια συγγραφέας μοιράζεται μαζί μας στιγμές από την καθημερινότητά της.

Από την Τάνια Νεοκλέους


Σε ποια περιοχή έχεις μεγαλώσει; Τι σου αρέσει πιο πολύ σε αυτήν;
Μεγάλωσα στην περιοχή ΝΑΦΙ στη Λεμεσό, όπου εγκατασταθήκαμε μετά την εισβολή του 1974. Θυμάμαι με νοσταλγία τις αλάνες που κορίτσια-αγόρια παίζαμε ποδόσφαιρο ανενόχλητοι μέχρι αργά το βράδυ. Θυμάμαι, επίσης, τα γειτονόπουλα, που πηγαίναμε όλοι μαζί στο σχολείο με τα πόδια.

Ποιο σημείο του νησιού έχεις συνδέσει με τις πιο όμορφές σου αναμνήσεις;
Mε τον Πωμό, όπου έχω περάσει πολλά καλοκαίρια.

Ποια είναι η αγαπημένη σου διαδρομή με τα πόδια και ποια με το αυτοκίνητο;
Με τα πόδια αγαπώ τη διαδρομή από το εξοχικό μου στο χωριό Λάνια μέσα από τα πετρόκτιστα σπίτια και σε μονοπάτια με άγρια βλάστηση και δέντρα. Με το αυτοκίνητο μού αρέσει ιδιαίτερα ο δρόμος που οδηγεί στο Λατσί και τον Πωμό, ειδικά όταν το φως πέφτει στη θάλασσα.

Πού έβγαλες την πιο ωραία φωτογραφία;
Στην Ικαρία.

Τι θυμάσαι πιο έντονα από εκείνο το μέρος;
Την απίστευτη ομορφιά όλου του νησιού, την ηρεμία και τους αργούς ρυθμούς των κατοίκων του.

Ποιο ταξίδι έχει αποτυπωθεί στη μνήμη σου;
Πολλά ταξίδια έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη μου, όπως αυτά που έκανα στο Βερολίνο, στη Σκωτία και σε πολλά μέρη της Πελοποννήσου.

Σε ποιο μέρος του πλανήτη θα ήθελες να βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή;
Οπουδήποτε θα μπορούσα να αγκαλιάσω, να φιλήσω και να τραγουδήσω άφοβα, αφού η πανδημία μάς έχει στερήσει πολλά τους τελευταίους μήνες.

Τι θα έκανες αν είχες την ευκαιρία να βρεθείς εκεί;
Θα έκανα μια μεγάλη γιορτή, που θα κρατούσε μέρες, με ωραίο φαγητό, με μουσικές και με αληθινές κουβέντες, που μας κρατάνε ζωντανούς και θα καλούσα σ’ αυτήν όλους τους αγαπημένους μου ανθρώπους.

Ποιο βιβλίο διαβάζεις; Ποιο είναι το αγαπημένο σου;
Διαβάζω παράλληλα το «Αν δεν έχεις πού να κλάψεις» του Λουίς Σεπούλβεδα σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη, το «Εκεί που είχαν ζήσει» του Ρεϋμοντ Κάρβερ σε μετάφραση Άκη Παπαντώνη και τα ποιήματα του Διονύση Καψάλη «Σημειώσεις για τη μουσική του κόσμου». Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω κάποιο ως αγαπημένο, αλλά πάντα επιστρέφω στον Τσέχωφ.

Τι διδάχτηκες από αυτόν;
Θεωρώ πως το έργο του Τσέχωφ έχει μια παγκοσμιότητα, μια ζωντανή επικαιρότητα και συγκινεί άμεσα τον αναγνώστη και τον θεατή, χωρίς να βάζει περιττές λεπτομέρειες. Ό,τι χρησιμοποιεί είναι απαραίτητο και θαυμάσιο.

Ποιο είναι το επόμενο στη λίστα σου;
Είναι πολλά. Ένα απ’ αυτά είναι «Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου.

Ποια ταινία είδες τελευταία;
Το «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους.

Ποια είναι η αγαπημένη σου; Γιατί την ξεχωρίζεις;
«Οι Ζωές των Άλλων» (Das Leben der Anderen) του Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ.
Είναι ένα πολιτικό θρίλερ με συγκλονιστικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς και με φοβερή μουσική. Η ταινία αποτελεί μια διαχρονική παραβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενάντια στον κρατικό παραλογισμό.

Η σειρά με την οποία έχεις κολλήσει;
Αυτές τις μέρες βλέπω στο Netflix τη σειρά «Ethos», την οποία βρίσκω καταπληκτική.

Ποιο τραγούδι ακούς πιο συχνά αυτές τις μέρες;
Ακούω διαρκώς τα τραγούδια της Amalgamation Choir, της οποίας είμαι μέλος, γιατί μου έλειψε πολύ το να συνυπάρξουμε ξανά μουσικά και καλλιτεχνικά, αφού -λόγω των περιοριστικών μέτρων- δεν τραγουδάμε τους τελευταίους μήνες. Δυστυχώς ο πολιτισμός και οι τέχνες έχουν μπει σε pause με τους καλλιτέχνες αλλά και όσους εργάζονται στον χώρο του πολιτισμού να μην έχουν τη στήριξη, που τους αρμόζει εκ μέρους της Πολιτείας. Γι΄αυτό, είναι επιτακτική η ανάγκη για μια πολιτιστική πολιτική, που θα στηρίξει όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο στην Κύπρο.

Μίλησέ μας για μια καθημερινή σου συνήθεια/ μερικές στιγμές από τη ρουτίνα σου.
Η καθημερινότητά μου με δύο μικρά παιδιά αποτελείται από σχολεία, φροντιστήρια, διάβασμα, μαγείρεμα και άλλες στιγμές, όχι τόσο χαλαρωτικές. Οι περίπατοι στη θάλασσα, ειδικά τους τελευταίους μήνες, είναι απαραίτητοι για την ισορροπία μου και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που ζω παραθαλάσσια.

Πού απολαμβάνεις περισσότερο τον πρωινό καφέ σου;
Πολύ νωρίς πριν φύγω για τη δουλειά έξω στην αυλή μου, κοντά στις λεμονιές και τις πορτοκαλιές. Τα Σαββατοκύριακα στη θάλασσα, μετά τον πρωινό περίπατο.

Ποια είναι η πιο όμορφη αυλή στην πόλη σου;
Η αυλή της Χριστίνας.

Αν η ζωή σου αυτή την περίοδο ήταν κινηματογραφική ταινία (ή βιβλίο), ποιο τίτλο θα της έδινες;
«Τεχνητές αναπνοές».

Info: Το βιβλίο της Μαρίας Τζιαούρη- Χίλμερ «Γραμμή ανάμεσά μας», αποτελείται από 21 μικρά και μεγαλύτερα πεζά κείμενα που έχουν ως επίκεντρο τον σύγχρονο άνθρωπο και τη βαθιά ανάγκη του για αποδοχή, επαφή και επικοινωνία. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Το Ροδακιό (Αθήνα 2020) και είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία Κ.Π. Κυριάκου, Πάργα και Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου.

Φωτογραφία: Νάταλυ Καλλή

Περιοδικό “Go”, τεύχος 143.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS