CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΚώστας Βουτσάς - Αλίκη Κατσαβού: «Περιμένουμε ανυπόμονα τον Φοίβο μας»

Κώστας Βουτσάς – Αλίκη Κατσαβού: «Περιμένουμε ανυπόμονα τον Φοίβο μας»

Πανευτυχείς για τον ερχομό του γιου τους τον Ιούλιο, μιλούν για όλα αυτά που τους ενώνουν και για τη μεγάλη απόφαση ν’ αποκτήσουν παιδί.

Της Τζοβάννα Βλαχάβα

Γνήσιος εκπρόσωπος της «εποχής της αθωότητας», όπως εκφράστηκε μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο, ο Κώστας Βουτσάς έχει το προνόμιο να βρίσκεται στο καλλιτεχνικό προσκήνιο μέχρι σήμερα, 68 συναπτά έτη, το ίδιο ζωηρός όσο στο ασπρόμαυρο σελιλόιντ. Στο προσκήνιο βρίσκεται όμως και για έναν επιπλέον λόγο: γιατί στα 85 του χρόνια πρόκειται να γίνει ξανά πατέρας, αναμένοντας με αγωνία, μαζί με τη σύζυγό του, Αλίκη Κατσαβού, τον καρπό του έρωτά τους, τον Φοίβο. Αξιοθαύμαστα ενεργητικός, πραγματικά νέος στην ψυχή, μοντέρνος και αισιόδοξος, μοιράζεται μαζί μας μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του. Οι δυο τους αποκαλύπτουν ότι αποτελούν ένα ζευγάρι όπως όλα, με μεγάλη αγάπη και αλληλοεκτίμηση, αλλά και ζήλιες, πειράγματα, τσακωμούς για μικρά και ασήμαντα – όπως οι ώρες που κάθεται η Αλίκη μπροστά στον υπολογιστή ετοιμάζοντας τις δράσεις της «Θεατρομάθειας», της εταιρείας παιδαγωγικού θεάτρου που έχει ιδρύσει και με την οποία ασχολείται τα τελευταία 15 χρόνια. «Δεν το χωνεύει το laptop, το ζηλεύει θανάσιμα», αποκαλύπτει με χιούμορ, ενώ ο Κώστας Βουτσάς συμπληρώνει γελώντας με το γάργαρο τρόπο που τόσο καλά γνωρίζουμε: «Έχω αντεραστή μέσα στο σπίτι!».

Πώς αισθάνεστε που θα γίνετε ξανά πατέρας;
ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ: Είμαι τρισευτυχισμένος για τον Φοίβο μας, που έρχεται. Τον έχουμε δει μάλιστα στον υπέρηχο και είναι ήδη σαν να τον γνωρίζουμε. Καταρχάς, αγαπάω πολύ την Αλίκη. Έχω βρει τον άνθρωπό μου κι έχω ηρεμήσει κοντά της. Εκείνο που μου δίνει πια μεγάλη ζωή είναι η γέννηση του Φοίβου. Πιστεύω ότι θα μου δώσει ζωή για άλλα 25-30 χρόνια οπωσδήποτε. Γι’ αυτό και προσπαθώ να κάνω δίαιτα και γυμναστική. Βέβαια, για 85 ετών είμαι πολύ καλά στην υγεία μου. Η έννοια μου κάθε μέρα είναι πώς θα γελάσει η Αλίκη, της κάνω παράσταση στο σπίτι. Το γέλιο είναι ζωή για μένα, οπότε κάθε φορά που γελάει η Αλίκη αισθάνομαι ότι κερδίζω χρόνια ζωής.
ΑΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΒΟΥ: Η απόκτηση παιδιού ήταν για εμάς συνειδητή απόφαση. Και τα καταφέραμε δίνοντας σκληρό αγώνα. Είμαι ευτυχισμένη, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή μου, και αισθάνομαι ότι ακτινοβολώ χαρά και γαλήνη. Έχω βρει το ιδανικό μου ταίρι στον Κωστή. Αδημονώ να γεννηθεί ο γιος μας και να τον κρατήσω στην αγκαλιά μου.

Περιμένατε όταν γνωριστήκατε ότι θα γίνετε ζευγάρι;
Α.Κ.: Όχι. Η σχέση μας ξεκίνησε εντελώς φιλικά. Το ειδύλλιο γεννήθηκε χωρίς ιδιαίτερες σκέψεις ή προσπάθεια. Ενωθήκαμε χωρίς να το καταλάβουμε. Χαίρομαι που η σχέση μας βασίζεται στην αγάπη, την εκτίμηση και το σεβασμό. Για μένα το ότι δουλεύουμε στον ίδιο χώρο είναι πολύ σημαντικό, γιατί ο Κωστής εκτίμησε τη δουλειά και το ήθος μου στη «Θεατρομάθεια», καθώς τα τελευταία 15 χρόνια ασχολούμαι με το παιδικό θέατρο.
Κ.Β.: Γνωριστήκαμε στην παράσταση «Ένα Παιδί Μετράει τα Άστρα» και ήρθαμε πιο κοντά μέσα στο αυτοκίνητο, στη διαδρομή που κάναμε κάθε μέρα για τις πρόβες. Ποτέ δεν εκμεταλλεύομαι το θαυμασμό και την αγάπη μιας γυναίκας. Γι’ αυτό και στο θέατρο όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω θίξει ποτέ γυναίκα που ήρθε για να πάρει δουλειά. Αντιθέτως, είχα τσακωθεί άσχημα με μεγάλο σταρ της εποχής που είχε ριχτεί σε συνάδελφό μας. Από την άλλη, δε μ’ αρέσει να κάνει η γυναίκα την πρώτη κίνηση. Θέλω να είμαι ο κυνηγός στη σχέση, γι’ αυτό και ποτέ δεν έδωσα ευκαιρία σε γυναίκα που έκανε τα πάντα για να είναι μαζί μου, επειδή είμαι ο Κώστας Βουτσάς. Με την Αλίκη από την πρώτη στιγμή απολάμβανα τις συζητήσεις μας. Η σχέση μας από φιλική εξελίχθηκε σε ερωτική φυσικά, χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε. Μια μέρα, έτσι όπως μιλούσαμε, απλά φιληθήκαμε.

Αλίκη, τι σε γοήτευσε σ’ εκείνον;
Α.Κ.: Η δυνατή προσωπικότητα, το μυαλό, το χιούμορ και η μεγάλη του αισιοδοξία.
Η διαφορά ηλικίας σε προβλημάτισε; Πώς καταφέρατε να μην αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στη σχέση σας;
Α.Κ.: Για να είμαι ειλικρινής, η διαφορά ηλικίας δε με απασχόλησε κοινωνικά, αλλά ουσιαστικά. Με προβλημάτισε μόνο ως προς το ότι ο Κώστας είχε αποκτήσει ήδη παιδιά και ίσως εγώ να χρειαζόταν να μπω στη δύσκολη θέση να επιλέξω είτε τη σχέση μου μαζί του είτε την επιθυμία μου να γίνω μητέρα. Ήμουν απενοχοποιημένη με τη διαφορά ηλικίας, άλλωστε με τον πρώτο μου σύζυγο μας χώριζαν σχεδόν 20 χρόνια.

voutsas2
Ποιο είναι το πιο ρομαντικό πράγμα που σου έχει πει;
Α.Κ.: Ο Κωστής δε λέει λόγια, προτιμά τα έργα. Το πιο ρομαντικό, λοιπόν, που έχει κάνει για μένα είναι να γεμίσει το σπίτι λουλούδια δύο φορές στα γενέθλιά μου. Με ξάφνιασε ευχάριστα, καθώς και τις δύο φορές βρήκα όλο το σπίτι στρωμένο με ροδοπέταλα και παντού να κρέμονται λουλούδια και καρδιές γεμάτες λουλούδια, από την εξώπορτα μέχρι την κρεβατοκάμαρα. Η παρουσία του και μόνο στη ζωή μου αποδεικνύει καθημερινά τα βαθιά του αισθήματα προς εμένα. Κατάλαβε πόσο πολύ ήθελα ένα παιδί, προσφέρθηκε να μου το δώσει, με στήριξε σε όλο τον αγώνα που κάναμε μέχρι να το αποκτήσουμε και στάθηκε δίπλα μου ως αληθινός άντρας.

Υπήρξαν στιγμές που απογοητεύτηκες κατά τη διάρκεια των εξωσωματικών;
Α.Κ.: Ναι, υπήρξαν δύσκολες στιγμές. Δε θα τα κατάφερνα αν δεν είχα τον Κώστα στο πλευρό μου. Κάθε φορά που απογοητευόμουν, μου μετέδιδε την αισιοδοξία του κι ένιωθα ότι ανανέωνε τις δυνάμεις μου για να συνεχίσω. Ευτυχώς, όλα πήγαν κατ’ ευχήν με την πολύτιμη βοήθεια του γιατρού μου, του κ. Μαστρομηνά, στην κλινική του «Εμβρυογένεσις».
Αισθάνεστε ότι ο ερχομός του Φοίβου θα σας ολοκληρώσει ως άνθρωπο;
Κ.Β.: Η ζωή μου νιώθω ότι ομορφαίνει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο μέσα από αυτή τη γυναίκα και το παιδί μας που έρχεται. Σκόπιμα δε λέω ολοκληρώνεται, γιατί ακόμα αισθάνομαι ότι έχω πολλά να προσφέρω. Η Αλίκη είναι η τελευταία γυναίκα της ζωής μου. Βέβαια, αυτό εξαρτάται κι από την ίδια, γιατί αν και ήμουν καλός με όλες τις γυναίκες μου, ξέρω ότι είμαι και λίγο τρελός, γι’ αυτό κι έφευγα αφήνοντάς τους κάθε φορά την περιουσία που είχα. Στην περίπτωση της Αλίκης τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς δεν έχω περιουσία να της δώσω, της ξεκαθάρισα από την αρχή ότι της χαρίζω τον εαυτό μου και το σπέρμα μου.

Ποιος είναι ο αρχηγός στο σπίτι;
Α.Κ.: Οι ρόλοι μας εναλλάσσονται.
Κ.Β.: Μην την ακούς, εκείνη είναι αρχηγός. Πάντα η γυναίκα είναι, ο άντρας νομίζει ότι κρατάει τα ηνία της σχέσης. Σε αντίθεση με τον άντρα, η γυναίκα σκέφτεται πριν ενεργήσει και τα υπολογίζει όλα σωστά. Αχ, καημένε Φοίβο, σε τι κόσμο θα βγεις!

Περιμένατε ότι θα ξαναπαντρευόσασταν ή ότι θα αποκτούσατε ακόμα ένα παιδί;
Κ.Β.: Όχι, καθόλου, το είχα βγάλει από το μυαλό μου. Έχω αποκτήσει τρία κορίτσια, τη Σάντρα, τη Θεοδώρα και τη Νικολέττα, με δυο σπουδαίες γυναίκες, την Έρρικα Μπρόγιερ και τη Θεανώ Παπασπύρου, έχω μεγαλώσει σαν γιο μου τον Άνθιμο Ανανιάδη μαζί με τη μητέρα του, Εύη Καραγιάννη, και ειλικρινά δεν περίμενα ότι θα γινόμουν ξανά πατέρας και μάλιστα ότι θα έσπαγα και το ρεκόρ Γκίνες. Υπέκυψα στην αγάπη και τις επιθυμίες που είχε η Αλίκη, δεν μπορούσα να της στερήσω το παιδί που ήθελε.
Α.Κ.: Για μένα η γνωριμία και η σχέση με τον Κώστα είναι κάτι μαγικό. Νιώθω ευγνώμων και τυχερή που είμαι γυναίκα του. Δεν πίστευα ποτέ ότι δύο χρόνια μετά το θάνατο του συζύγου μου (σ.σ. ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό και θεατρικό συγγραφέα Τάκη Χρυσούλη), θα ερωτευόμουν τον Κώστα, ο οποίος ήταν διατεθειμένος να κάνει αγώνα μαζί μου, ώστε ν’ αποκτήσω παιδί.

voutsas4

Η μικρή σας κόρη, η Νικολέττα, που ζει στο Λονδίνο, σας έκανε πρόσφατα παππού. Πώς νιώσατε;
Κ.Β.: Ναι, έχω πια εγγονή, την Κρινιώ! Δεν περιγράφεται η χαρά και η αγάπη μου γι’ αυτό το πλασματάκι. Έχω πολλά παιδιά πλέον, γι’ αυτό πρέπει να ζήσω πολλά χρόνια ακόμη, για να τα μεγαλώσω και να τα δω να διαπρέπουν. Ζω για τα παιδιά μου.
Τα συναισθήματα είναι ίδια στο παιδί και στο εγγόνι ή αλλάζουν;
Κ.Β.: Περισσότερα αισθάνεσαι για το εγγόνι. Από τότε που έγινα παππούς, συνειδητοποίησα πόσο αληθινή είναι η παροιμία «Του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου». Συγκινούμαι όταν σκέφτομαι ότι τα επόμενα χρόνια η Κρινιώ θα με φωνάζει παππού και ο Φοίβος μπαμπά. Αυτό είναι ευτυχία.

Κάνετε όνειρα για το μέλλον τους;
Κ.Β.: Ναι, πάρα πολλά και θέλω να είμαι γερός και δυνατός, ώστε να είμαι δίπλα τους για να τους στηρίξω να τα υλοποιήσουν. Όπως και να ’χει, έχω κάνει ιδιωτική ασφάλεια και για τα δύο, ώστε όταν γίνουν 20 χρονών να πάρουν από 40.000 ευρώ για να σπουδάσουν και να κάνουν το ξεκίνημά τους.

Ένας καρδιοκατακτητής, όπως εσείς, ερωτεύεται εύκολα;
Κ.Β.: Ο έρωτας είναι κάτι εφήμερο, δεν κρατάει στο χρόνο όπως η αγάπη. Για να θέλω να κάνω σχέση με μια γυναίκα, έπρεπε να τη ζήσω και να με κερδίσει. Είμαι 85 ετών, με μια καριέρα 68 χρόνων στο θέατρο, και περήφανος γιατί δεν έχω απογοητεύσει καμία γυναίκα. Γι’ αυτό και όλες μ’ αγαπάνε. Ποτέ δεν ήμουν εγωιστής στις σχέσεις μου.

Στο ξεκίνημα της σχέσης σας με την Αλίκη υπήρξαν άνθρωποι που προσπάθησαν να σας χωρίσουν ή να τη διαβάλουν;
Κ.Β.: Όχι, ποτέ. Έχω την ωριμότητα και την πείρα να ξεχωρίζω τους ανθρώπους και να αποβάλω από τη ζωή μου εκείνους που με βλάπτουν ή με υπονομεύουν.
Α.Κ.: Ίσα-ίσα, από την πρώτη στιγμή τα παιδιά και οι φίλοι του με υποδέχτηκαν ζεστά. Με τη Σάντρα, μάλιστα, είμαστε πολύ δεμένες. Με τον Κώστα ζω όσα δεν πίστευα ότι θα κατάφερνα στη ζωή μου. Κοντά του κέρδισα μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, η οποία θα επιστεγαστεί με την έλευση του γιου μας τον Ιούλιο. Πέρα από την προσωπική μας σχέση, η γνωριμία μαζί του μ’ έχει εξελίξει και επαγγελματικά, καθώς η πείρα, η αίγλη και οι μοντέρνες ιδέες του έχουν φέρει αέρα ανανέωσης στη «Θεατρομάθεια».

Τώρα που περιμένετε το πέμπτο σας παιδί, το τέταρτο βιολογικό σας, αισθάνεστε όπως την πρώτη φορά που γίνατε πατέρας;
Κ.Β.: Είναι διαφορετικά τα συναισθήματά μου. Ο γιος μου για μένα στην ηλικία που τον κάνω είναι ένεση ζωής.
Πώς θα θέλατε να τον καμαρώσετε;
Α.Κ.: Το μόνο που μ’ ενδιαφέρει είναι να είναι υγιής και ευτυχισμένος.
Κ.Β.: Θέλω να δω πρώτα την κλίση που θα έχει, ποιο θα είναι το ταλέντο του, για να τον συμβουλεύσω ανάλογα.

voutsas1

Αλίκη, νιώθεις περίεργα που ίσως δεν προλάβει όλες τις στιγμές του Φοίβου;
Α.Κ.: Όχι, γιατί δεν είναι κάτι που έχω τη δύναμη να ελέγξω ή να αλλάξω. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον Κώστα, ακόμη και νεότερο άντρα να είχα, μπορεί να τον χτυπούσε αυτοκίνητο και να τον έχανα. Η ζωή είναι απρόβλεπτη, γι’ αυτό πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο σήμερα. Ο Κώστας μπορεί να μας εκπλήξει και να ζήσει περισσότερο απ’ όλους μας.

Επαγγελματικά τι ετοιμάζετε το επόμενο διάστημα;
Κ.Β.: Πέρα από την παράσταση «Σμύρνη μου Αγαπημένη», που θα συνεχιστεί και του χρόνου και θα γίνει και μίνι σειρά με τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ και την Ολυμπία Δουκάκη, ετοιμάζουμε με την Αλίκη την καινούργια παιδική παράσταση της «Θεατρομάθειας», που θα είναι η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Το ξεχωριστό σ’ αυτή τη διασκευή είναι ότι θα υποδύομαι τον Καραγκιόζη, ο οποίος μέσα στο έργο θα μιλάει κατά του πολέμου και του bullying και υπέρ της ειρήνης και της αγάπης. Το καλοκαίρι επίσης θα κάνω περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με το έργο του Γιώργου Βάλαρη, «Το Μήλο».

Ακούραστος! Δε σταματάτε ποτέ;
Κ.Β.: Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να μη δουλεύει. Η στασιμότητα με κουράζει, δεν μπορώ να μένω αδρανής μέσα στο σπίτι.

Η φυσική σας κατάσταση και η διάθεσή σας δεν παραπέμπει σε άντρα 85 ετών, αλλά σε αρκετά νεότερο.
Κ.Β.: Χαίρομαι. Κι εγώ έτσι αισθάνομαι. Δεν έχω καπνίσει ποτέ, αποφεύγω τη ζάχαρη και το αλάτι, τρώω πολλά ψάρια, φρούτα και λαχανικά και προσπαθώ να γυμνάζομαι, περπατώντας ανάμεσα στον κόσμο. Δεν αντέχω την απομόνωση και τη μοναξιά.
Α.Κ.: Ο Κωστής είναι σε εξαιρετική φόρμα κι ένα πολύ γερό κύτταρο. Η αισιοδοξία του για τη ζωή και η διάθεσή του για δράση του δίνουν αστείρευτη ενέργεια.

Επιμέλεια: Χρήστος Αλεξανδρόπουλος
Μακιγιάζ-χτένισμα: Χριστίνα Ζώη (D Tales)

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS