CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΛουκία Πρωτοπαπά: Ταξίδι πίσω στο χρόνο

Λουκία Πρωτοπαπά: Ταξίδι πίσω στο χρόνο

Η Λουκία Πρωτοπαπά νιώθει ότι γοητεύεται από την αναπαράσταση μιας άλλης δεκαετίας γι’ αυτό δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα «Μαύρα Μάθκια» του ALPHA Κύπρου. Ο ρόλος της, η πρεμιέρα και τα νούμερα τηλεθέασης. 

Του Κωνσταντίνου Χάμπαλη

Φέτος πρωταγωνιστείς στη σειρά εποχής του Alpha Κύπρου «Τα Μαύρα Μάθκια», γιατί επιλέγεις σειρές εποχής; Είναι θέμα ποιότητας ή κάτι άλλο;
Αγαπώ πολύ τις σειρές εποχής. Μου αρέσει το ταξίδι πίσω στο χρόνο καθώς και όλη τη διεργασία που κάνεις ως ηθοποιός για να προσεγγίσεις κάτι που δεν έζησες και έχεις την ευκαιρία να το επαναφέρεις και να το μοιραστείς με τον τηλεθεατή.

Με λίγα λόγια, σε γοητεύει η αναπαράσταση μιας άλλης δεκαετίας.
Είναι ομολογουμένως γοητευτική. Είναι ένα διαφορετικό μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσεις και να «ζήσεις» σ’ αυτό.

Στη σειρά, τι σε ελκύει; Η γλώσσα, τα κοστούμια, η ιστορία;
Όλα αυτά παίζουν μεγάλο ρολό στις σειρές εποχής, καθώς ως ηθοποιός καλούμαι να ξεβολευτώ από την οικειότητα της χρήσης της καθημερινής μου γλώσσας, ενδυμασίας και μιας ιστορίας που ζω μέσα από το ρόλομου.

Το κοινό δίνει θετική ψήφο στην κυπριακή διάλεκτο. Εσύ πώς το νιώθεις;
Πιστεύω πως κάθε είδους κοινό ελκύεται από τις σειρές εποχής. Δεν έχουν όριο ηλικίας τέτοιου είδους παραγωγές.

Θα μπορούσες να ζούσες σε μια τέτοια εποχή;
Δεν ξέρω. Κάθε εποχή έχει τη γοητεία της, αλλά σίγουρα τότε τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα για τους ανθρώπους. Η μάχη για επιβίωση ήταν καθημερινή.

Μια ροκ προσωπικότητα όπως εσύ δεν θα ασφυκτιούσε σε ένα τόσο κλειστό περιβάλλον; Σε μια τόση κλειστή κοινωνία;
Το πιθανότερο, ναι. Αλλά και τότε όπως και τώρα υπάρχουν προσωπικότητες που ασφυκτιούν.

Τι ξεχωριστό έχει ο χαρακτήρας που υποδύεσαι φέτος σε σχέση με προηγούμενες δουλειές σου;
Η Δεσποινού που υποδύομαι έχει την ιδιαιτερότητα τού να κουβαλάει το βάρος του μίσους για τον άνθρωπο που της έκανε κακό σε νεαρή ηλικία, το οποίο δεν μπορεί να αποβάλει αλλά ούτε και να διαχειριστεί. Έρχεται αντιμέτωπη με τον άνθρωπο που της έκανε κακό και είναι ανήμπορη να τον συγχωρέσει. Επιπλέον, κουβαλάει το βάρος ενός παιδιού που το έχει εγκαταλείψει!

loukiaprotopapa

Θες να μας συστήσεις λοιπόν τη Δεσποινού, την ηρωίδα που υποδύεσαι στα «Μαύρα Μάθκια»; Τι χαρακτήρας είναι;
Πρόκειται για μία χήρα γυναικά με τρία παιδιά που προσπαθεί να επιβιώσει δουλεύοντας στα χωράφια, παλεύοντας ταυτόχρονα με τους δαίμονες του παρελθόντος, σε μια κλειστή κοινωνία.

Ποιο χαρακτηριστικό της, ταιριάζει απόλυτα με τη Λουκία;
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει κάποιο χαρακτηριστικό της που να ταιριάζει σε μένα. Αυτό είναι και μια από τις προκλήσεις του ρόλου.

Ποιο ρόλο θα διαδραματίσει λοιπόν στη ζωή του Δημήτρη Λιπέρτη;
Στο παρόν στάδιο, ο δικός μου ρόλος, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με τον Λιπέρτη. Πάρα μόνο ως μια χωριανή που δείχνει μεγάλο σεβασμό στον δάσκαλο, που θεωρεί ότι μπορεί να κάνει θαύματα ως άνθρωπος των γραμμάτων. Με δεδομένο ότι τον εμπιστεύεται, ζητά τη βοήθειά του για τα ζητήματα που την προβληματίζουν.

Δεν μου λες, τι σκέφτεσαι κάθε φορά που ξεκινάει η σεζόν;
Ότι αρχίζει ένα πολύ όμορφο ταξίδι εμπειρίας και γνώσης.

Έχεις άγχος πριν από κάθε πρεμιέρα;
Δεν θα έλεγα άγχος αλλά το συναίσθημα του ότι θα δεις τη δουλειά σου ολοκληρωμένη και θα τη μοιραστείς με τον κόσμο που ελπίζεις να την αγαπήσει όσο εσύ την αγαπάς.

Είναι το ίδιο δημιουργικό άγχος που θα είχες αν ήσουν στο θέατρο;
Είναι διαφορετικό το συναίσθημα στο θέατρο. Εκεί η παράσταση διαδραματίζεται ζωντανά μπροστά στο θεατή στην τηλεόραση, η σειρά είναι οπτικογραφημένη.

Πώς σου φάνηκαν τα νούμερα τηλεθέασης της πρώτης εβδομάδας;
Αυτοσκοπός δεν είναι τα υψηλά νούμερα τηλεθέασης αλλά η ποιότητας της παραγωγής. Απ’ ό,τι γνωρίζω οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές. Κάθε αρχή και δύσκολη. Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι.

Πέρασε ποτέ από το μυαλό σου η αμφιβολία του «δεν μπορώ» ή έστω του «θα μπορούσα και καλύτερα»;
Δεν πιστεύω στο «δεν μπορώ»! Όταν θέλουμε, μπορούμε πάντα. Από την άλλη όμως σκέφτομαι ότι θα μπορούσα και καλυτέρα γιατί αυτό είναι που με βοηθάει να εξελίσσομαι και να προχωρώ.

Πώς είδες τα πράγματα μέχρι στιγμής στην τηλεόραση; Βρήκες καθόλου το χρόνο να παρακολουθήσεις το τι παίζουν οι ανταγωνιστές;
Δυστυχώς δεν βρήκα χρόνο να παρακολουθήσω ολοκληρωμένα επεισόδια άλλων σειρών για να έχω ολοκληρωμένη άποψη, αλλά με χαρά βλέπω πως γίνονται πολλές δουλειές.

Θα μπορούσες να «κολλήσεις» με μια σειρά που παίζει σε αντίπαλο κανάλι;
Ναι, γιατί όχι;

Σου έτυχε στο παρελθόν;
Ναι, μου έχει τύχει στο παρελθόν. Ομολογώ ότι έχω θαυμάσει κάποιες δουλειές τόσο ως θέμα παραγωγής αλλά και τις υποκριτικές ικανότητες άλλων συναδέλφων μου.

Να τολμήσω να σε ρωτήσω αν θεωρείς ότι οι ηθοποιοί πρέπει να περνάνε από όλα τα πόστα; Ακόμα και από την παρουσίαση;
Αν κάποιοι συνάδελφοι είναι καλοί στην παρουσίαση, γιατί όχι;

Είχες πρόταση για κάποια εκπομπή;
Όχι, δεν μου έγινε κάποια πρόταση.

Τα «όχι» σου στις κατά καιρούς προτάσεις που σου γίνονται είναι πιο πολλά από τα «ναι» σου;
Το ένστικτό μου είναι αυτό που με καθοδηγεί στο «ναι» για κάποια δουλειά τις περισσότερες φορές. Άλλωστε ένα δικό μου «ναι» θα μπορούσε να είναι το «όχι» για κάποιον άλλον συνάδελφο ή και το αντίθετο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS