CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΝίκος Ρολάνδης: Η γνωριμία με τον Donald Trump

Νίκος Ρολάνδης: Η γνωριμία με τον Donald Trump

Ο βετεράνος πολιτικός και πρώην υπουργός, θυμάται τη συνάντησή του με τον Αμερικανό μεγιστάνα, στις αρχές του 2000, και επιχειρεί να σκιαγραφήσει το προφίλ του ως πλανητάρχη.

Της Άννης Χαραλάμπους

«Κρίνοντας από τον τρόπο που ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump χειριζόταν τις ιδιωτικές του επιχειρήσεις, πρέπει να είναι αναμενόμενο το ότι θα υλοποιήσει μια πολύ αποφασιστική, αλλά και πολύ απρόβλεπτη εξωτερική πολιτική», λέει ο κ. Ρολάνδης, ο οποίος είχε έρθει πολύ κοντά με τον Donald Trump όταν η χώρα μας φιλοξένησε το 2000 τον διαγωνισμό ομορφιάς «Miss Universe» και ο ίδιος ήταν υπουργός Εμπορείου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Η όλη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε  στο τότε Στάδιο «Ελευθερία» -σημερινό «Τάσσος Παπαδόπουλος»- στη Λευκωσία, στις 4 το πρωί, ώστε να προβάλλεται σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης στις ΗΠΑ.

Το γεγονός ότι μια μικρή χώρα, όπως η Κύπρος, κατάφερε να διοργανώσει επιτυχώς ένα τόσο μεγάλο διεθνές γεγονός ήταν κάτι που πραγματικά εντυπωσίασε τον Trump, καθώς ήταν ένας από τους δυο μεγαλομετόχους του διαγωνισμού, μαζί με το κανάλι CBS. «Ήταν η πρώτη φορά που ο διαγωνισμός αυτός διεξαγόταν εκτός Αμερικής και ο Trump είχε ενθουσιαστεί με την οργανωτική διαδικασία», περιγράφει ο κ. Ρολάνδης προσθέτοντας πως, όταν ο ίδιος βρέθηκε, μετά από ένα χρόνο περίπου, για δουλειές στη Νέα Υόρκη ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος τον κάλεσε στο γραφείο του, στον πύργο Trump, στη γνωστή 5η Λεωφόρο.

«Ήταν πολύ φιλόξενος και με βομβάρδισε με ερωτήσεις για τη Κύπρο. Είμαι σίγουρος ότι δεν είχε ιδέα πού ήταν αυτό το νησί, όπως οι πλείστοι Αμερικανοί άλλωστε, αλλά πραγματικά είχε εντυπωσιαστεί με το πώς μια τόσο μικρή χώρα κατάφερε να οργανώσει ένα τόσο μεγάλο διεθνές σόου», θυμάται ο πρώην υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Donald Trump άκουγε, επίσης, με ενδιαφέρον τα όσα του ανέφερε για τη διαδικασία εναρμόνισής μας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού εκείνη την περίοδο η χώρα μας είχε σχεδόν ολοκληρώσει τις ενταξιακές της συνομιλίες. Μάλιστα, ήθελε να επισκεφτεί την Κύπρο, αλλά 2-3 μέρες πριν από την προγραμματισμένη άφιξή του ενημέρωσε τηλεφωνικώς ότι δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το ταξίδι του λόγω φόρτου εργασίας.

«Είχε το προσωπικό του αεροπλάνο, θυμάμαι ένα Βοeing, και μου υποσχέθηκε ότι θα ερχόταν μια άλλη φορά, αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ. Μου είπε, επίσης, ότι αν τύχαινε να βρεθώ ξανά στη Νέα Υόρκη η πόρτα του θα ήταν πάντα ανοιχτή. Δεν είμαι σίγουρος αν η πρόσκληση του ισχύει και για τον Λευκό Οίκο», λέει χαριτολογώντας ο Νίκος Ρολάνδης. Από τότε, οι δυο τους δεν είχαν ξανά οποιαδήποτε επαφή ή συνεργασία, αλλά «μιας και ο διαγωνισμός “Miss Universe” ήταν ένα γεγονός για τον οποίο ο Trump έτρεφε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ίσως και να θυμάται ακόμα την Κύπρο», κατά τον Κύπριο βετεράνο πολιτικό.

Από το λίγο που πρόλαβε να γνωρίσει τον Donald Trump, θεωρεί ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις προθέσεις του ως πλανητάρχη και ακόμα πιο δύσκολο το τι πρόκειται να κάνει σε σχέση με την Τουρκία και την Κύπρο. «Ο Trump είναι πολύ δυναμικός και πολύ αποφασιστικός, ώστε να χειρίζεται τις καταστάσεις με τον τρόπο που αυτός θεωρεί πιο σωστό. Η Κύπρος, σίγουρα δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες των ΗΠΑ και ο νέος πρόεδρος θα χρειαστεί αρκετό καιρό μέχρι να σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη για το Κυπριακό. Εξάλλου, έχει ήδη αρκετά εσωτερικά θέματα τα οποία θα πρέπει να επιλύσει», επισημαίνει ο κ. Ρολάνδης στο τέλος της συνομιλίας μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS