CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣShaya και Vagn Hansen: «Είμαστε πιο πολύ φίλοι παρά πατέρας και κόρη»

Shaya και Vagn Hansen: «Είμαστε πιο πολύ φίλοι παρά πατέρας και κόρη»

Η Shaya μάς συστήνει πρώτη φορά τον Δανό μπαμπά της, Vagn, φωτογραφίζονται μαζί για το «Down Town» και μιλάνε για την πολύ όμορφη σχέση που έχουν, όσα τους δένουν, αλλά και εκείνα που τους έχουν φέρει σήμερα ακόμη πιο κοντά.

Του Αλέξανδρου Πρίφτη

Ο φωτογράφος πατάει τα τελευταία κλικ και η Shaya λέει στον μπαμπά της να αποφύγει τους εξωτερικούς χώρους για να μην κρυώσει, μιας και ο καιρός στην Αθήνα είναι περίεργος αυτές τις μέρες – πότε έχει ήλιο πότε βρέχει πολύ. Δεν συγκρίνεται, όπως του εξηγεί, με εκείνον της Δανίας, εκεί όπου μένει τον περισσότερο καιρό, όπου τουλάχιστον η θερμοκρασία δεν έχει απότομα ανεβοκατεβάσματα. Του μιλάει τρυφερά. Του έχει ιδιαίτερη αδυναμία και είναι πολύ χαρούμενη που έχει έρθει για λίγες μέρες από τη Δανία στην Ελλάδα για να βρίσκεται κοντά της στην πρεμιέρα του «Sweet Charity», που παρουσιάζεται στο Θέατρο Badminton. «Είναι μία υπέροχη εμπειρία για μένα όλο αυτό. Γιατί την παραγωγή του Badminton, τη σκηνοθεσία και την αναβίωση της θρυλικής χορογραφίας του Fosse ανέλαβε ο κορυφαίος χορογράφος, τιμημένος με βραβείο Tony, Chet Walker. Ο Walker υπήρξε μαθητής του Fosse και χόρεψε σε τέσσερα μιούζικαλ του μέντορά του, ενώ είναι ο ιθύνων νους πίσω από το περίφημο μιούζικαλ Fosse, που προτάθηκε για εννέα Tony και βραβεύτηκε με τέσσερα. Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, δίνει άλλη πνοή στο έργο. Κι από την άλλη πλευρά, έχουμε τόσο καλή συνεργασία με τη Σμαράγδα Καρύδη, τη Νάντια Μπουλέ, τον Σταύρο Ζαλμά, την Ντορέττα Παπαδημητρίου, τον Μέμο Μπεγνή, τον Ιβάν Σβιτάιλο, που γίναμε αμέσως μία δυνατή ομάδα, παρά τις αντίξοες συνθήκες».

Ποιες εννοείς «αντίξοες συνθήκες»;

Οι πρόβες που κάναμε για το έργο ήταν κάτι λιγότερο από ένα μήνα. Αμέτρητες ώρες, αλλά ο χρόνος λίγος για να ανέβει ένα τέτοιο έργο. Το μόνο που χρειαζόταν να κάνω -μου το είπε και ο σκηνοθέτης- ήταν να μη σταματήσω τη γυμναστική, γιατί λόγω των πολύπλοκων τραγουδιών, σε συνδυασμό με τον χορό, η αναπνοή είναι δύσκολη και χρειαζόταν μεγάλη αντοχή. Τα κατάφερα όμως. Έτσι δεν είναι, μπαμπά;

Ρωτάει τον πατέρα της στα αγγλικά, για να καταλαβαίνω κι εγώ, και τον κοιτάζει με αγωνία, ώστε να πάρει την επιβεβαίωσή από εκείνον.

Vagn Hansen: Η Shaya ήταν εξαιρετική στον ρόλο της. Μου άρεσε πολύ η παρουσία και η φωνή της. Αν όμως με ρωτάτε, θα έλεγα ότι θα προτιμούσα να είχε έναν ηγετικό ρόλο στο έργο ή σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά, ώστε να φανεί όλο της το ταλέντο και η αξία. Επειδή το έργο είναι στα ελληνικά, δεν καταλάβαινα σχεδόν τίποτα, αλλά και μόνο που έβλεπα το παιδί μου να με κοιτάζει με αγωνία το κοινό και, παράλληλα, να στέκεται ως άψογη επαγγελματίας επάνω στη σκηνή, έλιωνα.

Κι εσείς, όμως, αντιμετωπίζετε την κόρη σας, σαν να είναι ακόμα 5 χρόνων. Αυτό παρατηρώ…

(γελάει) Έτσι ακριβώς είναι. Για μένα η Shaya πάντα θα είναι η μικρή μου κόρη που θα την αγαπώ και θα τη λατρεύω. Κι όπως την προστάτευα τότε, θα συνεχίσω να το κάνω ακόμα και σήμερα. Τι κι αν είναι 34 ετών, για μένα είναι η μικρή μου κορούλα!

Η Shaya είναι παιδί χωρισμένων γονιών – οι γονείς της χώρισαν όταν εκείνη ήταν μόλις δύο ετών και από τότε ο μπαμπάς της δεν απέκτησε άλλο παιδί. Εκείνη θυμάται ότι ζούσε τις περισσότερες μέρες της βδομάδας με τη μητέρα της, η οποία είχε κομμωτήριο και δούλευε πάρα πολλές ώρες. Τα καλοκαίρια πάντως ανήκαν πάντοτε στον μπαμπά της, όπως μου λέει. Ουσιαστικά, στην πορεία της ζωής της, η Shaya έζησε στη Δανία, στη Σουηδία, στη Θεσσαλονίκη και μετά στην Αθήνα, όπου είχε πια εγκατασταθεί μαζί με τη μητέρα της.

Ο πατέρας της είναι Δανός, ενώ η μητέρα της Νοτιοαμερικάνα. Εκείνη γεννήθηκε στη Δανία, αλλά σε ηλικία 6 ετών μετακόμισαν με τη μητέρα της στη Σουηδία. Η ίδια, όμως, όπως μου εξηγεί, καθισμένη πλάι στον μπαμπά της, θεωρεί τώρα πια πατρίδα της την Ελλάδα – της αρέσει πολύ και αγαπάει ιδιαίτερα τους Έλληνες. «Στην αρχή είχαμε δεχτεί ρατσισμό», όπως μου είχε πει σε προηγούμενή μας συνέντευξή μας για το «Down Town», «αλλά μετά είχα γίνει με όλους φίλη. Δεν άφηνα ποτέ, τίποτα κακό να με επηρεάσει. Προσωπικά, ποτέ δεν είχα πρόβλημα με αυτό που είμαι, ούτε για την καταγωγή μου. Οι γονείς μου με έμαθαν να είμαι δυνατή και υπερήφανη για τις ρίζες μου».

shaya1

Ήσουν ήσυχο παιδί, Shaya;

Ναι, δεν δυσκόλεψα τους γονείς μου. Εντάξει, έκανα κι εγώ τις σκανταλιές μου.

Όπως;

Vagn Hansen: Μπα, μη φανταστείς, δεν έκανε τίποτα. Ήταν πολύ ήσυχο και, κυρίως υπάκουο παιδί. Δεν μας παίδεψε ποτέ. Ποτέ δεν την αντιμετώπισα σαν ένα πλάσμα που δεν καταλαβαίνει, άρα έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει και τα τυχόν λάθη της τα συγχωρείς. Όχι. Η Shaya ήταν από παιδί πολύ λογική, είχε μυαλό και μπορούσε να αντιληφθεί τη διαφορά του καλού απ’ το κακό. Απέφευγε τους κινδύνους κι όποτε χρειαζόταν ερχόταν και μου ζητούσε τη συμβουλή μου. Την αντιμετώπιζα ως κόρη και σαν φίλη μου, ως ισότιμη. Νομίζω μάλιστα πως αυτό της έκανε πολύ καλό, γιατί ωρίμασε και γρήγορα. Είμαστε, μέχρι σήμερα, πιο πολύ φίλοι παρά πατέρας και κόρη.

Ήταν αυστηρός μπαμπάς ο Vagn, Shaya;

Όχι, καθόλου. Έχει έναν μαγικό τρόπο να συζητά και να μεταδίδει πολύ όμορφα πράγματα. Τα καταλάβαινα κι άκουγα τις συμβουλές του. Δεν υπήρχε αυστηρότητα, αλλά λογική και σεβασμός. Κι από παιδί τα «έπιανα» αυτά. Χτίσαμε τη σχέση μας, από μωρό που ήμουν, σκαλάκι-σκαλάκι, κι ακόμα τη χτίζουμε. Αυτά τα πράγματα δεν σταματάνε ποτέ, οι σχέσεις, οποιασδήποτε μορφής, χρειάζονται δουλειά.

Συνήθως τα παιδιά δένονται πρώτα με τη μητέρα…

Φυσικά. Και με τη μητέρα είμαστε πολύ συνδεδεμένες, αλλά ο πατέρας μου ήταν από την αρχή εκεί, σε όλα δίπλα μου. Από παιδάκι, πολύ μικρή ακόμα όταν ήμουν, κάναμε πολλές δραστηριότητες μαζί. Μοιραζόμασταν πράγματα, εμπειρίες και καταστάσεις. Ήταν, θυμάμαι, μέλος σε μία σχολή τραγουδιού, χορού και μουσικής, κάτι σαν καρναβάλι, ώστε να προετοιμαστούν κάποιους μήνες και να κάνουν περιοδεία σε όλο τον κόσμο. Ε, λοιπόν, κι εγώ ακολουθούσα από τότε. Ήμουν μαζί του στη σχολή και στα ταξίδια που έκανε. Από 3 χρόνων! Πηγαίναμε περιοδεία σε όλη τη Δανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Γερμανία!

shaya2

Ποιο περιστατικό ήταν εκείνο που πιστεύεις πως σας έδεσε πιο πολύ;

Vagn Hansen: Τα περισσότερα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των περιοδειών μας… (τον διακόπτει η Shaya, με ενθουσιασμό για κάτι που θυμήθηκε)

Shaya: Όλο αυτό με τον χορό και τη μουσική, με μύησε κι εμένα σε ένα διαφορετικό, πολύ όμορφο κόσμο, κι έτσι ακολούθησα το δρόμο που τελικά ακολούθησα. Με έσπρωξε να κάνω αυτό που κάνω μέχρι σήμερα. Αλλά αυτό που μας έδεσε πιο πολύ ήταν ο αποχωρισμός μας. Όταν ήρθα στην Ελλάδα ήταν δύσκολα τα πράγματα στην αρχή. Δεν είχαμε τότε skype, facebook και social media, για να επικοινωνώ μαζί του κάθε μέρα. Θυμάμαι μέτραγα τα λεφτά μου για να πάω στο περίπτερο να πάρω μια τηλεκάρτα και να μιλήσουμε, όσο πιο οικονομικά γινόταν. Ούτε υπήρχαν, όπως σήμερα, οι προσφορές με τις αεροπορικές εταιρίες. Πήγαινα στη Δανία μία ή δύο φορές τον χρόνο, γιατί δεν μπορούσα περισσότερες, λόγω οικονομικών. Συνήθως τα Χριστούγεννα ή το καλοκαίρι. Ήταν δύσκολα τότε, μου έλειπε πολύ ο μπαμπάς μου και όλη μου η οικογένεια φυσικά.

Vagn Hansen: Σήμερα είναι καλύτερα τα πράγματα, μιλάμε σχεδόν κάθε μέρα. Η τεχνολογία μάς έφερε πια πολύ πιο κοντά (γελάει).

shaya5

Έχετε κάποιο παράπονο από τη Shaya, κύριε Hansen;

Θέλω να κάνει οικογένεια και παιδιά. Αυτό. Αλλά δεν το λέω ως παράπονο. Μέχρι πρόπερσι δεν της έλεγα τίποτα. Μικρή ήταν ακόμα. Είχε κάνει focus στην καριέρα της και καλά έκανε. Αλλά οκ, είναι 34 ετών πια. Θα πάει 40 για να κάνει ένα παιδί; Όχι. Περιμένω το εγγονάκι μου! (γελάει).

Shaya: Βλέπεις τι μου κάνει; Παντού, μάλλον, οι γονείς είναι ίδιοι. Και στην Ελλάδα δεν λένε τα ίδια οι γονείς στα παιδιά τους; Κι εμένα κάθε μέρα αυτά μου λέει – πότε θα κάνω οικογένεια και πως περιμένει ένα εγγονάκι. Εντάξει, δεν καίγομαι να παντρευτώ, δεν φαντάστηκα τον γάμο μου ποτέ. Αλλά ένα παιδί, ναι, θέλω να το κάνω κι εγώ. Νομίζω ότι σιγά-σιγά μπαίνω σε αυτή τη φάση. Μέχρι τώρα μου ήταν δύσκολο, έπρεπε να επικεντρωθώ στη δουλειά μου. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα στο χώρο μας, όπως ξέρεις.

shaya3

Αν δεν κάνω λάθος συγκατοικείς με τον σύντροφό σου…

Ναι, αλήθεια είναι. Η συγκατοίκηση, όμως, δεν άλλαξε κάτι, έκανε μόνο τη σχέση μας πιο δυνατή. Βλέπεις τα θετικά και τα αρνητικά του άλλου. Εκείνος, ευτυχώς, δεν έχει κανέναν αρνητικό (γελάει). Τουλάχιστον, κάτι που να έχω καταλάβει μέχρι τώρα.

shaya4

Εσύ έχεις αρνητικά;

Ναι, υπάρχουν φορές που γίνομαι ακατάστατη ή αν γυρίσω από τη δουλειά κουρασμένη, θα βαρεθώ να μαζέψω τα πράγματά μου και θα τα αφήσω έτσι, χύμα. Την επόμενη μέρα όμως, ξέρω πολύ καλά πού θα τα βρω και θα τα μαζέψω όλα, ένα-ένα. Αλλά αν πρέπει να φτιάξω και τα πράγματα του άλλου, εκεί είναι που θα εκνευριστώ. Όχι ότι έχω πρόβλημα, αλλά γιατί δεν ξέρω πού τα βάζει και ποια είναι η σωστή τους θέση. Ευτυχώς, με τον σύντροφό μου, δεν έχουμε τέτοια θέματα. Μοιραζόμαστε τις δουλειές στο σπίτι κι όλα κυλούν πολύ όμορφα μεταξύ μας.

Vagn Hansen: Μακάρι όλα τα παιδιά να είχαν αυτά τα… ελαττώματα (την αγκαλιάζει τρυφερά). Θέλω πάντα η κόρη μου να είναι υγιής, να προσέχει τον εαυτό της και να τον αγαπάει. Και να κάνει οικογένεια, ε!

 Το τελευταίο single της Shaya είναι το «Μαζί και μακριά» που κυκλοφορεί από τη Spider Music. Αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί στο μιούζικαλ «Sweet Charity» που παρουσιάζεται στο Θέατρο Badminton της Αθήνας (Αλσος Στρατού – Γουδή, τηλ. κρατήσεων: 0030-2108840600).

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS