CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣStephania: Rising Star

Stephania: Rising Star

Λίγο πριν την αποφοίτησή της από το Berklee College of Music, η 22χρονη Κύπρια ερμηνεύτρια της RnB, Soul και Pop Στέφανη Πουργουρή κυκλόφόρησε το πρώτο της τραγούδι με τίτλο «Boy» και κέρδισε, επάξια, την προσοχή μας.

Από την Νταϊάνα Αζά
Φωτο: Τατιάνα Γκέτα

Πώς ένιωσες όταν βρέθηκες στα 18 σου στη Βοστώνη, ανάμεσα στα μεγαλύτερα ταλέντα του πλανήτη;
Είχα, πραγματικά, τα πιο ανάμεικτα συναισθήματα! Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη και χαρούμενη που επιτέλους βρισκόμουν στην σχολή των ονείρων μου, αλλά παράλληλα και αρκετά αγχωμένη, αφού ήμουν περιτριγυρισμένη από άφθονο ταλέντο από όλο τον κόσμο.

Γιατί επέλεξες τη μουσική ως επάγγελμα;
Θυμάμαι τον πατέρα μου να με ρωτάει την ίδια αυτή ερώτηση όταν ήμουν 12 και εγώ του απαντούσα «μπαμπά, σου το είπα τόσες πολλές φορές, θέλω να γίνω τραγουδίστρια!». Στην αρχή ήταν δύσκολο να τον πείσω, αφού ήταν προβληματισμένος για το χώρο της μουσικής. Αντίθετα, η μητέρα μου ήταν θετική από την αρχή. Σήμερα, όμως, με υποστηρίζουν και οι δύο μου γονείς και δεν θα μπορούσα ποτέ να φτάσω στο σημείο που είμαι τώρα, χωρίς αυτούς.

Χρειάστηκε σκληρή δουλειά ώστε να φτάσεις στο σημείο που είσαι σήμερα;
Είμαι πολύ επίμονη και με παρακινεί το πάθος μου για κάτι που θέλω πολύ να πετύχω. Παρόλα αυτά, υπήρξαν στιγμές που αμφέβαλλα για τον εαυτό μου, που όμως στο τέλος με έκαναν να αφοσιωθώ ακόμη πιο πολύ, με το να εξασκώ τη φωνή μου, να διαβάζω αμέτρητες ώρες και επίσης με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι πως πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας, γιατί χωρίς αυτοπεποίθηση, δύσκολα πηγαίνουμε μπροστά.

Κάτω από ποιες συνθήκες γράφεις μουσική; Πού βρίσκεσαι συνήθως;
Συνήθως, η έμπνευση μου έρχεται από τις προσωπικές μου εμπειρίες. Κάποιες φορές όμως, μπορεί να ακούσω τυχαία μια συζήτηση στο τρένο, να δω μια ταινία ή να διαβάσω ένα ποίημα, που στο τέλος καταλήγουν στη δημιουργία ενός νέου τραγουδιού.

Πώς είναι μια τυπική σου μέρα στη Βοστώνη;
Μια πολυάσχολη μέρα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 7 ώρες μαθημάτων, το work study μου στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου και πολλές πρόβες για παραστάσεις και συναυλίες.

Έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις δυνατές σχέσεις στο πανεπιστήμιο και στο χώρο γενικότερα;
Κατάφερα να γνωρίσω ανθρώπους που ξέρω πως θα μείνουν στη ζωή μου για πάντα. Επίσης, έχω δημιουργήσει στενούς δεσμούς με μερικούς πολύ ξεχωριστούς καθηγητές μου, κυρίως με τον καθηγητή της φωνητικής μου.

Για ποιο από όλα αυτά που έχεις πετύχει μέχρι σήμερα νιώθεις τη μεγαλύτερη υπερηφάνεια;
Νιώθω πολύ περήφανη που βρίσκομαι προς το τέλος της φοιτητικής μου καριέρας, αφού ήτανε μια μεγάλη περιπέτεια, γεμάτη δύσκολες αλλά και πολύ ευχάριστες εμπειρίες. Ακόμη, είμαι πολύ περήφανη για την έκδοση του debut single τραγουδιού μου, αφού δούλεψα πολύ σκληρά για την δημιουργία του.

Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από τη δημιουργία τού «Boy»;
Είναι μια ιστορία για τη διαίσθηση που έχουμε, που μας λέει ξεκάθαρα τι είναι σωστό και τι λάθος. Δεν μπορείς να μείνεις μακριά, αλλά ξέρεις ότι πρέπει. Δεν σου κάνει καλό και πρέπει να διατηρήσεις μια απόσταση αλλά το πρόβλημα είναι πως δεν μπορείς γιατί έχεις πλέον κολλήσει. Σου αρέσει να είσαι μαζί του και γνωρίζεις ότι μακροπρόθεσμα δεν θα λειτουργήσει, αλλά είναι πλέον αργά.

Είσαι διατεθειμένη να κάνεις εκπτώσεις στη δουλειά σου για την εμπορικότητα;
Αν νιώσω πως θα με ωφελήσει και πως θα είναι σωστή η κίνηση για την καριέρα μου, τότε ναι. Ωστόσο, πιστεύω πως αυτό που θα με κάνει να ξεχωρίσω ως καλλιτέχνης, είναι αυτό που δημιουργώ φυσικά και που με αντιπροσωπεύει στον μέγιστο βαθμό. Πιστεύω πως πάντα θα υπάρχει χώρος στην αγορά και για αυτούς τους καλλιτέχνες.

Πρόλαβες να βιώσεις τη σκληρότητα της μουσικής βιομηχανίας;
Ναι, βίωσα ήδη το πόσο ανταγωνιστική είναι αυτή η βιομηχανία, όμως χρειάζεται επιμονή και σκληρή δουλειά. Πιστεύω πως αυτός που πραγματικά πιστεύει στον εαυτό του μπορεί να καταφέρει ό,τι στόχο έχει βάλει, αρκεί να αποφεύγει τα εμπόδια, όπως είναι οι αρνητική ενέργεια κάποιων ανθρώπων.

Έχεις το γερό στομάχι που απαιτείται για τη δουλειά;
Αυτό το όνειρο που κυνηγώ δεν είναι καθόλου εύκολο, όμως το αγαπώ πραγματικά και το θέλω περισσότερο απ’ οτιδήποτε, έτσι θα κάνω ό,τι χρειαστεί!

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Αυτή την στιγμή δουλεύω τη μουσική για κάποια νέα τραγούδια που σκοπεύω να κυκλοφορήσω στο μέλλον και αφού περάσει η πανδημία, είναι στα πλάνα μου μέσα στο 2021 να προγραμματίσω εμφανίσεις σε διάφορα μέρη της Κύπρου, της Βοστώνης και της Νέας Υόρκης.

Πώς θα ήθελες να δεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από τώρα; Πού τον φαντάζεσαι; Στην Κύπρο ή σε κάποια άλλη χώρα;
Φαντάζομαι τον εαυτό μου ως καθιερωμένο καλλιτέχνη, να γράφω και να παίζω μουσική σε διάφορα μέρη του κόσμου και να μένω σε μια πόλη γεμάτη από τέχνη και ευκαιρίες, όπου κι αν αυτή βρίσκεται.

Περιοδικό “Down Town”, τεύχος 727.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS