GOOD LIFEΔΙΑΤΡΟΦΗ7 δημοφιλείς μύθοι για τη διατροφή σου, που ίσως ακόμη πιστεύεις

7 δημοφιλείς μύθοι για τη διατροφή σου, που ίσως ακόμη πιστεύεις

Απομυθοποίηση τώρα!

Τα αβγά που αυξάνουν δήθεν τη χοληστερόλη, αλλά στην πραγματικότητα είναι τόσο αθώα όσο ένα μπούτι κοτόπουλου. Και το λάδι καρύδας, με το οποίο μας έπεισαν να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο, αλλά πρόσφατα καθηγήτρια του Harvard χαρακτήρισε ως δηλητήριο. Οι διατροφικοί κανόνες διαψεύδονται ένας ένας κι εμείς που τους τηρούσαμε τόσα χρόνια σαν ευαγγέλιο βλέπουμε τον κόσμο μας να γκρεμίζεται… 

Από την Νταϊάνα Αζά 

Μύθος #1: Σπόροι και εξωτικά φρούτα-υπερτροφές

Πραγματικότητα: Σπόροι τσία, ιπποφαές, γκότζι μπέρι, σπιρουλίνα, αρώνια, ακάι μάκα από το Περού, μέσκιτ από το Μεξικό και νόνι από την Γαλλική Πολυνησία. Τροφές άγνωστες κι εξωτικές, που μπήκαν στη ζωή μας ξαφνικά, φορτωμένες με αντικαρκινικές ιδιότητες και υποσχέσεις για μακροζωία. Ο παροξυσμός με τα superfoods, ωστόσο, αποδείχτηκε μύθος, τον οποίο αφού έχουμε καταπιεί αμάσητο βοηθώντας επιχειρήσεις ολόκληρες να στηθούν και να θησαυρίσουν, ανακαλύψαμε πως δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Η ευθύνη, όμως, φαίνεται πως βαραίνει πιο πολύ τους επιχειρηματίες παρά τους διατροφολόγους οι οποίοι ήταν πάντα επιφυλακτικοί απέναντί τους, αμφισβητώντας τις «μαγικές» τους ιδιότητες και παραμένοντας πιστοί στα τοπικά και εποχιακά προϊόντα.

Μύθος #2: Τα αβγά αυξάνουν τη χοληστερίνη

Πραγματικότητα: Το αβγό αποτελεί ίσως το πιο παρεξηγημένο τρόφιμο κι αυτό λόγω της περιεκτικότητάς του σε χοληστερίνη. Σύμφωνα όμως με τα πρόσφατα δεδομένα, η χοληστερίνη που προέρχεται από τις τροφές φαίνεται πως δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο τον οργανισμό μας. Η ποσότητα  της «κακής» χοληστερόλης στον κρόκο, μάλιστα, είναι τόσο μικρή που δεν είναι ικανή να δημιουργήσει από μόνη της προβλήματα. Αντίθετα, οι αυξημένες ποσότητες κορεσμένου λίπους προερχόμενου από τροφές ζωικής προέλευσης (πχ. κρέατα, φρέσκο βούτυρο, τυριά και φαγητά ή γλυκά που περιέχουν κρέμα γάλακτος), ευθύνονται πολύ περισσότερο για την αύξηση των λιπιδίων και για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νόσων.

Μύθος #3: 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Πραγματικότητα: Όσο περισσότερο πιεις την ημέρα, τόσο το καλύτερο, λένε. Κι εμείς, που καταναλώναμε με το ζόρι δυο λίτρα την ημέρα, χωρίς να νιώθουμε την παραμικρή ανάγκη, περιμέναμε μάταια να δούμε τα θαυματουργά αποτελέσματα στο σώμα μας. Πόσο χρόνο θα γλυτώναμε, αλήθεια, αν γνωρίζαμε πως η πεποίθηση αυτή προέρχεται από μια απαρχαιωμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1945, η οποία πρόσφατα έχει διαψευστεί; Σύμφωνα με τις νέες μελέτες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβαρύνουμε τον οργανισμό και τα νεφρά μας με επιπλέον ποσότητες νερού, που ξεπερνούν τις ανάγκες μας. Οι οποίες ανάγκες δεν έχουν να κάνουν με λίτρα, αλλά με τη σωματοδομή, τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τη φυσική δραστηριότητα του οργανισμού μας.

Μύθος #4: Κρέας για πρόσληψη σιδήρου

Πραγματικότητα: Οι ειδικοί έρχονται για να καταρρίψουν τον μύθο που υποστηρίζει πως ένας άνθρωπος που δεν καταναλώνει κρέας αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πρόσληψη σιδήρου. Σύμφωνα με αρκετές έρευνες, μάλιστα, μια προσεκτικά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή μπορεί να αποτελέσει  μια σωστή συνήθεια με ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως για την πρόληψη και θεραπεία συγκεκριμένων ασθενειών, χρόνιων και οξέων, μειώνοντας το κίνδυνο για ισχαιμική καρδιοπάθεια, υπερχοληστεριναιμία, αρτηριακή υπέρταση, διαβήτη τύπου 2, καρκίνο, ινομυαλγία, παχυσαρκία και αυτοάνοσα νοσήματα όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Μύθος #5: Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα

Πραγματικότητα: Σχολάς, επιστρέφεις σπίτι, ανοίγεις το ντουλάπι και γεμίζεις το ποτήρι με κόκκινο κρασί, που -όλοι το γνωρίζουν- κάνει καλό στην καρδιά. Αμ δε!  Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, οι γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά αλκοόλ, ακόμη και ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Και ο λόγος είναι ότι το αλκοόλ διαλύει το φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β με αντικαρκινικές ιδιότητες. Παρόλο που οι κίνδυνοι από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ εξακολουθούν να θεωρούνται περιορισμένοι, το να πίνουμε καθημερινά ένα ποτηράκι αποτελεί άλλη μια ένοχη απόλαυση, όπως και η σοκολάτα, το τσιγάρο και οι πατάτες τηγανητές…

Μύθος #6: Λάδι καρύδας παντού και πάντα

Πραγματικότητα: Χώσαμε το ελαιόλαδο στην άκρη του ντουλαπιού, εξαφανίσαμε από προσώπου γης το ηλιέλαιο και πασκίζαμε χειμωνιάτικα να ξεκολλάμε απ’ το βαζάκι το λάδι καρύδας για να τσιγαρίσουμε λαχανικά, να φτιάξουμε το μίγμα για τις κρέπες και αμέσως μετά, να το αλείψουμε σχολαστικά στα μαλλιά για να βρουν τη χαμένη τους λάμψη. Μέχρι που μια καλή μέρα, ένα άρθρο μιας καθηγήτριας του Harvard ήρθε για να μας αποδείξει πως όλη μας η ζωή ήταν ένα ψέμα. «Το λάδι καρύδας είναι σκέτο δηλητήριο και μία από τις χειρότερες τροφές που μπορεί κανείς να καταναλώσει. Περιέχει σχεδόν αποκλειστικά κορεσμένα λιπαρά οξέα, αυτά δηλαδή που μπορούν να φράξουν τις στεφανιαίες αρτηρίες», είπε. Παρόλο που η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να αντικαταστήσουμε το πραγματικά θαυματουργό λάδι ελιάς με ένα έλαιο, το λίπος του οποίου είναι κατά 82% κορεσμένο.

Μύθος #7: Η θαυματουργή βρόμη

Πραγματικότητα: Η βρόμη είναι η μοναδική πηγή μιας ιδιαίτερης ομάδας αντιοξειδωτικών που ονομάζονται αβενανθραμίδες, που πιστεύεται ότι έχουν σημαντικά προστατευτικά αποτελέσματα έναντι των καρδιακών παθήσεων, ενώ εξαιτίας των ωφέλιμων επιπτώσεών της στην υγεία, όπως η μείωση της γλυκόζης και της χοληστερόλης, έχει αποκτήσει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση βρώμης μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες παρόμοιες με αυτές του σιταριού, ειδικά σε όσους έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, ενώ πολλά προϊόντα βρόμης, έχουν πρόσθετα έλαια και ζάχαρη. Το αποκορύφωμα της αποκαθήλωσης, όμως, ήρθε πριν από μερικές βδομάδες όταν σημαντικά επίπεδα του χημικού γλυφοσάτη το οποίο χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των ζιζανίων, βρέθηκαν σε σειρά από δημοφιλείς επωνυμίες με δημητριακά, βρώμη και μπάρες δημητριακών οι οποίες διατίθενται στο εμπόριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS