GOOD LIFEΔΙΑΤΡΟΦΗΤα κιλά του χειμώνα: Διαιτολόγος σας λύνει όλες σας τις απορίες

Τα κιλά του χειμώνα: Διαιτολόγος σας λύνει όλες σας τις απορίες

Άνθρωποι που αισθάνονται «πεσμένοι» το χειμώνα έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο ή να τρώνε λάθος τροφές.

Τα κιλά του χειμώνα
Έχεις παρατηρήσει ότι τους τελευταίους μήνες πήρες μερικά κιλάκια; Μην ανησυχείς. Ανήκεις στον κανόνα και όχι στην εξαίρεση, αφού έρευνες δείχνουν πως το χειμώνα αυξάνεται το βάρος μας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους μας κατά τους χειμερινούς μήνες.

1.Καταρχάς οι άνθρωποι έχουμε μια γενετική προδιάθεση να αποθηκεύουμε περισσότερο λίπος καθώς πλησιάζει ο χειμώνας γιατί αυτό μπορεί να μας προστατεύσει από το κρύο.

2.Επίσης, η έλλειψη ηλίου τους χειμερινούς μήνες μπορεί να προκαλέσει εποχιακή διαταραχή (seasonal affective disorder) ή χειμερινή κατάθλιψη.

Όταν συμβαίνει αυτό οι άνθρωποι καταφεύγουν σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και λίπος, όπως γλυκά, πατατάκια, και μπισκότα, αφού νομίζουν ότι είναι ένας γρήγορος τρόπος να βελτιώσουν τη διάθεσή τους.

Έτσι άνθρωποι που αισθάνονται «πεσμένοι» το χειμώνα έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο ή να τρώνε λάθος τροφές, κάτι που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, σε περισσότερη κατάθλιψη και σε έναν φαύλο κύκλο που είναι δύσκολο να σπάσει.

3.Ακόμα, τα επίπεδα της σωματικής μας δραστηριότητας μειώνονται το χειμώνα λόγω κρύου και οι περισσότεροι έχουμε μια τάση να θέλουμε να μείνουμε στο σπίτι που είναι ζεστά. Έτσι, το βάρος μας αυξάνεται λόγω έλλειψης γυμναστικής.

Αυτό σίγουρα δεν ισχύει για τους λάτρεις των σπορ του χειμώνα, οι οποίοι μπορεί να γίνουν πιο δραστήριοι κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής. Όταν όμως η θερμοκρασία πέφτει, οι περισσότεροι προτιμούμε να μείνουμε κάτω από μια κουβέρτα, απολαμβάνοντας τη ζεστασιά και την καθιστική ζωή.

Αποφύγετε την αύξηση του βάρους

1.Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε την αύξηση βάρους το χειμώνα είναι να αντικαταστήσουμε τα μπισκότα, τα πατατάκια και τις σοκολάτες που πιθανόν να αναζητούμε όταν κάνει κρύο, με άλλες τροφές, επίσης ψηλής περιεκτικότητας υδατανθράκων.

Έτσι θα ικανοποιήσουμε το σώμα μας με τροφές χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λίπος. Οι τροφές αυτές πρέπει να είναι ψηλής περιεκτικότητας φυτικών ινών ώστε να διατηρούν τα επίπεδα της γλυκόζης σταθερά κι έτσι να προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Θρεπτικές επιλογές προϊόντων ολικής αλέσεως είναι η βρώμη, η κινόα, το καστανό ρύζι, το φαγόπυρο, τα ολικής άλεσης ζυμαρικά και τα πολύσπορα ψωμιά.

2.Πίνετε πολύ νερό
Συχνά ξεχνάμε να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά είναι πολύ σημαντικό για την καλή υγεία και τη διατροφή μας. Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε. Αν θέλετε πιείτε νερό σε μορφή τσαγιού αφού κι αυτά συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού μας. Υπάρχουν πολλά υπέροχα τσάγια που προάγουν την υγεία, όπως η πιπερόριζα (σπουδαία για τη βελτίωση της κυκλοφορίας), το πράσινο (ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους), η αγριοτριανταφυλλιά (πλούσια σε βιταμίνη C), η μέντα (καλό για την πέψη) και το χαμομήλι (βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους).

3.Γυμναστείτε
Μην αμελείτε την άσκηση καθώς αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα στη διατήρηση του βάρους και τη βελτίωση της υγείας μας. Εάν είσαι επιρρεπής στην αύξηση του σωματικού βάρους το χειμώνα, προχώρησε συνειδητά και άμεσα στην αλλαγή της συμπεριφοράς και της ενεργητικότητάς σου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό σίγουρα θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τα επιπλέον κιλά.

Q & A
Πρέπει να αποφεύγω τους υδατάνθρακες για να μην πάρω κιλά το χειμώνα;
Είναι δελεαστικό να καταναλώσεις τους «λευκούς» υδατάνθρακες το χειμώνα, όπως τα κέικ, τα μπισκότα, τα λευκά ζυμαρικά, το ρύζι και το ψωμί. Αυτά τα τρόφιμα προωθούν την αύξηση του σωματικού βάρους, δεδομένου ότι αφομοιώνονται γρήγορα και προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης.

Κάνοντας τη μετάβαση σε υγιεινές ποικιλίες ολικής αλέσεως θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος και να κρατηθείς χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Η πρωτεΐνη βοηθά στο αίσθημα του κορεσμού;
Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες φαίνεται να ξεγελάει τη σκέψη του εγκεφάλου και σε κάνει να αισθάνεσαι ότι έχεις φάει περισσότερο από ό,τι στην πραγματικότητα. Προτίμησε να καταναλώνεις άπαχη πρωτεΐνη και όχι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως όσπρια, αυγά, ψάρια, στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

Είναι επιβεβαιωμένο ότι το Χειμώνα αυξάνεται το βάρος μας;
Ο χειμώνας φαίνεται να είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς, όσο αφορά το βάρος σας. Ακόμα κι αν έχεις επίγνωση των κινδύνων, κάθε χρόνο πάρα πολλοί πέφτουν θύματα της συσσώρευσης των χειμωνιάτικων κιλών.

Παρόλο όμως, που η αύξηση του σωματικού βάρους το χειμώνα, είναι συνηθισμένη, δεν είναι και απαραίτητο να συμβεί. Το κλειδί βρίσκεται στην πρόληψη. Η διατήρηση ενός υγιεινού προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας.

Το Χειμώνα χρειαζόμαστε περισσότερο φαγητό για να ζεσταινόμαστε;
Η αλήθεια είναι ό,τι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, για να αντιμετωπίσει το κρύο, όμως αυτό δεν σημαίνει ό,τι έχουμε μια δικαιολογία για να τρώμε περισσότερο. Μπορείς να περιορίσεις τα λιπαρά φαγητά και να τρως περισσότερα λαχανικά και φρούτα εποχής.

Πως μπορώ να μειώσω την πρόσληψη γλυκών;
Πολλοί άνθρωποι το χειμώνα, ενώ τηρούν γενικά τους κανόνες της υγιεινής διατροφής, δείχνουν να έχουν όρεξη για γλυκό. Ένα γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς, μια μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα, μερικά αποξηραμένα φρούτα ή δύο μπισκότα δημητριακών χωρίς ζάχαρη αποτελούν τις καλύτερες εναλλακτικές.

Mε τη ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ: Kλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο,RDN
www.ieatwise.com


ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS