GOOD LIFEΓΕΥΣΗ«Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου»: Τρυπώσαμε στην κουζίνα του Four Seasons και μάθαμε...

«Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου»: Τρυπώσαμε στην κουζίνα του Four Seasons και μάθαμε το μενού του Dîner De Gala! 

«Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου» με… Sushi à la grecque!

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την αποψινή  λαμπερή τελετή βράβευσης των καλύτερων εστιατορίων της Κύπρου και θα κορυφωθεί με το Dîner De Gala. Το ο επίσημο δείπνο με πιάτα υψηλής γαστρονομίας, που φέτος ανέλαβε να δημιουργήσει ο κορυφαίος Σωτήρης Ευαγγέλου. Ο πολυβραβευμένος Έλληνας σεφ, που ψηφίστηκε ως ένας από τους πιο επιδραστικούς στην Ελλάδα από τους συναδέλφους του και που το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την εξέλιξη και ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας. 

Διαβάστε επίσης: «Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου»: Απόψε η λαμπερή τελετή! Μάθαμε όλες τις λεπτομέρειες

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, που συνόδευσε την πρόσκληση για τα γαστρονομικά βραβεία που συνδιοργανώνουν και φέτος το αθηνόραμα με τον Φιλελεύθερο, «Είναι μεγάλη στιγμή για τη γαστρονομική σκηνή της Μεγαλονήσου να υποδέχεται έναν κορυφαίο Έλληνα σεφ σαν τον Σωτήρη Ευαγγέλου, ο οποίος δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού του diner de gala της απονομής των Χρυσών Σκούφων Κύπρου 2023. Ο Σωτήρης Ευαγγέλου, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής γαστρονομίας, φέρει πολλούς τίτλους τιμής. Βραβευμένος κατ’ επανάληψη με Χρυσό Σκούφο για τα εστιατόρια των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρεταννία, King George και Makedonia Palace, και έχοντας παίξει σημαντικότατο ρόλο στην ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, αναδείχτηκε πρόσφατα και από τους συναδέλφους του ο δεύτερος πιο επιδραστικός σεφ στην Ελλάδα».

ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Για την απονομή των Χρυσών Σκούφων Κύπρου 2023 έχει δημιουργήσει πιάτα από τη νεοκλασική ελληνική κουζίνα, απόλυτα δημιουργικά και με βαθιά νοστιμιά με την υποστήριξη του executive chef του ξενοδοχείου Four Seasons Πανίκου Χατζηττοφή και της μπριγάδας του.

Οι δύο σεφ συναντήθηκαν πρώτα στην Ελλάδα, όπου μαγείρεψαν και δούλεψαν μαζί πάνω στις ιδέες του Σωτήρη Ευαγγέλου για τη διαμόρφωση του μενού. Ακολούθησε στη συνέχεια επίσκεψη της ομάδας από την Ελλάδα στο ξενοδοχείο Four Seasons για την τελειοποίηση των συνταγών και μια πρώτη δοκιμή των πιάτων. Το ζητούμενο σε αυτή τη γευσιγνωσία ήταν η συνεργασία των δύο μπριγάδων και η παρασκευή των πιάτων, με τις πρώτες ύλες που θα προμηθευτεί το ξενοδοχείο και που θα χρησιμοποιηθούν τη μέρα της εκδήλωσης, ώστε να υπάρχει μια ακριβής καταγραφή των γεύσεων και η διαμόρφωση των ποσοτήτων με βάση τα υλικά.

Write

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε το wine tasting με τους Χρυσούς Χορηγούς, ώστε να επιλεγούν οι καταλληλότεροι οίνοι και ποτά που θα συνοδεύσουν το κάθε πιάτο. Αυτό επιτεύχθηκε με τη συμβολή μελών της γευσιγνωστικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, του Δημήτρη Αντωνόπουλου, επικεφαλής γαστρονομίας στο Αθηνόραμα και της Άννης Ηλιοπούλου, δημιουργού του θεσμού και επικεφαλής της Γευσιγνωστικής Επιτροπής Χρυσών Σκούφων. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη και εκτίμηση ανάμεσα στον σεφ και στο Αθηνόραμα, ήταν εμφανής και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συνεργασία, που οδήγησε στο άψογο αποτέλεσμα. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το σωστό ξεαλμύρισμα του χαλουμιού, που η αυθεντική του, κυπριακή εκδοχή είχε διαφορές με το χαλούμι που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη δοκιμή, στη Θεσσαλονίκη και που αποτυπώθηκε και στη γεύση του πιάτου, με το γεμιστό ραβιόλι, αλλά και το σωστό λεκτικό των πιάτων στο μενού, καταλήγοντας παράλληλα στη σειρά και στον τρόπο που θα σερβιριστεί το καθένα.

ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Οι πληροφορίες που εξασφαλίσαμε, μαρτυρούν πως η αρχή θα γίνει με τον Άρτο με προζύμι αργής ωρίμανσης και χαλούμι, που θα σερβιριστεί δύο αλοιφές: Ταχίνι και χαρουπόμελο και Αναρή, ελιά, λιαστή ντομάτα. Θα ακολουθήσει ένα ανατρεπτικό πιάτο, με μοντέρνα προσέγγιση, που όμως παραπέμπει ευθέως στη γαστρονομική μας κληρονομιά: Το Sushi à la grecque, με λαβράκι, γαύρο, αβγοτάραχο, σος αμπελόφυλλου και ταραμά. Τα κυρίως πιάτα που θα απολαύσουν οι καλεσμένοι, θα είναι τα Μανιτάρια με τρούφα, το Ραβιόλι γεμιστό με χαλούμι και δυόσμο και το Φαγκρί Αγιορείτικο, με υφές κρεμμυδιού. Το δείπνο δεν θα μπορούσε να μην ολοκληρωθεί με τα επιδόρπια, που στην προκειμένη θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μια μοναδική πρόταση με Μήλο, κανέλλα και παγωτό βανίλια Mövenpick, ενώ δεν θα λείπουν και οι μικρές εκπλήξεις.

Menu

ΤΑ ΠΟΤΑ

 Τα πιάτα θα συνοδευτούν από τα ακόλουθα ποτά:

Staropramen Premium Beer,

Σαββατιανό Παλαιά Κλήματα 2022, Παπαγιαννάκος, Π.Γ.Ε. Μαρκόπουλο

Καλογέρι Μαλαγουζιά 2022, Παπαγιαννάκος, Π.Γ.Ε. Αττική

Μαγικό Βουνό 2022, Sauvignon Blanc, Nico Lazaridi, Π.Γ.Ε. Αγορά

Σαντορίνη Barrel Aged 2021, Vassaltis Π.Ο.Π. Σαντορίνη

The Macallan Double Cask 12 Year Old

Nespresso Origin India

Επίσης, το δείπνο, θα συνοδεύουν επίσης τα premium ιταλικά νερά, sparkling Φυσικό Μεταλλικό Νερό S.Pellegrino από το Μπέργκαμο και Φυσικό Μεταλλικό Νερό Acqua Panna από την Τοσκάνη.

«ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΧΡΥΣΟΥΣ ΣΚΟΥΦΟΥΣ…»

Όπως ανέφερε ο Σωτήρης Ευαγγέλου στη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Down Town, «Όταν δημιουργούσα το μενού για το diner de gala των γαστρονομικών βραβείων Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου είχα στο μυαλό μου ότι πρέπει να φτιάξουμε μια ελληνική κουζίνα η οποία να αντιπροσωπεύει και εμένα αλλά να είναι και αντάξια και του θεσμού. Ένα φαγητό που θα καθίσει ο κόσμος για να το απολαύσει και να νιώθει παράλληλα ανάλαφρος. Κάτι φίνο, ραφιναρισμένο, με σαφείς καταβολές. Με τα προϊόντα μας, την κουζίνα μας και με όλα αυτά που πρεσβεύει. Σαφέστατα, επειδή η εκδήλωση γίνεται στην Κύπρο, δεν θα μπορούμε να μην δώσουμε και ένα κυπριακό πρόσημο, στα πλαίσια της λογικής που έχουμε για τη βιωσιμότητα, για τα τοπικά προϊόντα και για τις γεύσεις του τόπου μας». 

Chef

Όσο, για τη σχέση και όλα αυτά που τον συνδέουν με τον θεσμό, ο σεφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη που νιώθει τόσο αυτός όσο και οι συνάδελφοί του στους δημιουργούς του. «Εμείς οι μάγειρες χρωστάμε στους Χρυσούς Σκούφους, χρωστάμε στο Αθηνόραμα. Γιατί τα χρόνια εκείνα που ξεκινούσε ο γαστρονομικός θεσμός, στην Ελλάδα δεν είχαμε εστιατόρια που κάνανε υψηλή κουζίνα.

Υπήρχαν κάποια εστιατόρια στα μεγάλα ξενοδοχεία με ξένους σεφ που είχαν γνώσεις, όπως ήταν ο Κλάους Φόγιερμπαχ. Με τους Χρυσούς Σκούφους μπορέσαμε να δούμε κι εμείς το όραμα. Να δουλέψουμε, να γίνουμε καλύτεροι, να εξελιχθούμε. Δημιούργησε μια άμιλλα μεταξύ μας ώστε να προσπαθούμε κάθε χρονιά να μπούμε κι εμείς. Και όλο αυτό βοήθησε να είναι σήμερα η γαστρονομία μας σε αυτό το επίπεδο. Το Αθηνόραμα το ξεκίνησε όλο αυτό. Και παραμένει μέχρι και σήμερα ο πρώτος θεσμός σε ποιότητα στη χώρα».

Fish
Pla
Table
Troufa
C

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS