GOOD LIFEΠαγωτό και μόνο παγωτό: Τι να προσέξετε

Παγωτό και μόνο παγωτό: Τι να προσέξετε

Είναι η αγαπημένη συνήθεια του καλοκαιριού. Ο μαγευτικός συνδυασμός της γλυκιάς γεύσης και της κρεμώδους του υφής, είναι μοναδικός και ιδιαίτερος, ακόμα και για τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Παγωτό και μόνο παγωτό! Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που όσοι βρίσκονται σε δίαιτα, είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που ρωτούν αν μπορούν να φάνε. Η απάντηση είναι βεβαίως καταφατική, γιατί και το παγωτό υπάρχει τρόπος να το φας πιο υγιεινά.

ΧΑΜΗΛΑ ΛΙΠΑΡΑ
Η επιλογή της σύστασής του είναι που καθορίζει και την ποιότητά του, χωρίς να περιβάλλεται από ενοχή η κατανάλωσή του. Περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, καθώς επίσης κάποια μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, το κάλιο, το μαγνήσιο, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και Κ και οι Βιταμίνες Β6 και Β12. Επίσης τα καλά νέα είναι πως δεν είναι όλα τα παγωτά πλούσια σε ζάχαρη και λίπος.
Μπορούμε να βρούμε οποιαδήποτε γεύση θελήσουμε σε χαμηλά λιπαρά. Η εξέλιξη της τεχνολογίας χαρίζει στον καταναλωτή την ίδια εξαιρετική γεύση που λαχταρά, με τα ίδια υλικά παρασκευής, απομακρύνοντας το λίπος άρα και ορισμένες θερμίδες, ώστε να τα αγοράσουμε εμείς σαν «Low Fat» παγωτά ή «Light».

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΖΑΧΑΡΗ
Επίσης υπάρχει και η επιλογή μειωμένου σε ζάχαρη παγωτού, που αντί ζάχαρη οι εταιρίες χρησιμοποιούν αλκοόλες ζάχαρης με το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα, ώστε να απομακρύνονται περαιτέρω θερμίδες από τη γλυκιά αυτή απόλαυση του καλοκαιριού. Προσοχή βέβαια, αφού αυτές οι αλκοόλες μπορεί να είναι επιβαρυντικές σε άτομα με προβλήματα στο έντερό τους, όπως για παράδειγμα το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ
Μη σας παραξενέψει το γεγονός πως κάποια παγωτά έχουν περισσότερες φυτικές ίνες (3 – 4γρ.), για παράδειγμα, από τα ολικής αλέσεως crackers. Έτσι σας κάνουν να νιώθετε και πιο χορτάτοι. Προσοχή όμως! Το παγωμένο αυτό επιδόρπιο αποτελεί ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, κορεσμένα, που ανεβάζουν τη χοληστερόλη και η αλόγιστη κατανάλωσή του μπορεί μακροπρόθεσμα να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ακόμη, είναι πλούσιο σε ζάχαρη, η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό υδατανθράκων. Και η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συμβάλλει στη δημιουργία διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως πρόσληψη βάρους, προβλήματα στα δόντια, αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων κ.ά. Τέλος, λόγω της περιεκτικότητάς του σε λακτόζη, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σε ανθρώπους που έχουν δυσανεξία, δηλαδή παρουσιάζουν έλλειψη ενός ενζύμου, της λακτάσης, η οποία είναι απαραίτητη για τη χώνεψη της λακτόζης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κατανάλωσή του θα οδηγήσει σε κάποιο σύμπτωμα, όπως σφιγμένο και ερεθισμένο στομάχι, πρησμένη κοιλιά, ναυτία, κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα, τυμπανισμό, κοιλιακό πόνο ή κολικούς, έκλυση αερίων, διάρροια.

ΣΟΦΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Απολαύστε το σε ξυλάκι αντί κυπελλάκι, που έχει λιγότερες θερμίδες, χωρίς επικάλυψη σοκολάτας και επιλέξτε παγωτό σορμπέ που σας χαρίζει λιγότερες θερμίδες από ότι οι άλλες γεύσεις παγωτού. Επίσης αποφύγετε τα παρφέ και αυτά με επιπρόσθετα συστατικά (σοκολάτα, σιρόπι, μπισκότο κ.ά.), αποφύγετε γαρνιτούρες με σαντιγί, σιρόπι και τρούφα. Αν καταναλώνετε το παγωτό με σύνεση, θα συνεχίσει να είναι η αγαπημένη σας καλοκαιρινή λιχουδιά, χωρίς να επιβαρύνει την υγεία και τη σιλουέτα σας.

Η διατροφική ετικέτα
Δεν είναι λιγότερο απολαυστικό ένα παγωτό χαμηλό σε θερμίδες, ζάχαρη και λίπος. Αυτό εξαρτάται από τη μάρκα του παγωτού και τη γεύση του. Διαβάστε οπωσδήποτε τη διατροφική ετικέτα. Ανά μισό φλιτζάνι μερίδα του παγωτού, πρέπει να εμπεριέχονται:
● 4γρ. λίπος ή λιγότερο
● 120 θερμίδες ή λιγότερες
● 3γρ. κορεσμένο λίπος ή λιγότερο
● 15γρ. ζάχαρης ή λιγότερης

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS