ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

GOOD LIFEΥΓΕΙΑΈτσι θα αποκτήσεις αστραφτερό χαμόγελο σαν τους stars του Hollywood

Έτσι θα αποκτήσεις αστραφτερό χαμόγελο σαν τους stars του Hollywood

ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ (VENEERS) ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ(SMILE DESIGN)

Οι  όψεις πορσελάνης είναι οδοντιατρικές συντηρητικές αποκαταστάσεις οι οποίες συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια του δοντιού και μπορούν να αλλάξουν το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος, τη θέση και την επιφανειακή υφή των δοντιών, δίνοντας μας ένα ωραίο αισθητικά και λειτουργικά χαμόγελο. Ο Δρ Ανδρέας Άσπρος, μας εξηγεί όλα αυτά που θέλουμε να μάθουμε.

Στα ιατρεία μου επιμένω να τοποθετώ όψεις που δημιουργούνται από τον κεραμίστα – οδοντοτεχνίτη και όχι όψεις δημιουργημένες από ένα μηχάνημα, στα πλαίσια της διαδικασίας που λέγεται ψηφιακός σχεδιασμός χαμόγελου, επειδή πιστεύω ότι μόνο το ανθρώπινο χέρι, ένα έμπειρο χέρι, μπορεί να επιλέξει το σωστό συνδυασμό χρωματισμών πορσελάνης, ώστε να  αποδίδει απόλυτη φυσικότητα. Τι εννοούμε όταν λέμε φυσικότητα; Με πολύ απλά λόγια, είναι η ικανότητα των όψεων πορσελάνης, εφόσον «κτιστούν» σωστά, να αντανακλούν και να διαχέουν το φως που προσπίπτει  στην επιφάνεια τους με τον ίδιο τρόπο που το κάνει η αδαμάντινη.

Img 7653

Πολλοί ασθενείς έχουν μια λανθασμένη εντύπωση των όψεων πορσελάνης οι οποίες έχουν αυτό το άσπρο, σαν κιμωλία χρώμα και είναι κτισμένες χωρίς καμία προσοχή στο σχήμα και την ανατομία των δοντιών, με αποτέλεσμα να δίνουν την εικόνα ενός «ψεύτικου» χαμόγελου. Αυτό είναι το concept του Hollywood Smile, το οποίο εμφανίστηκε πριν τέσσερις δεκαετίες περίπου και, φυσικά, έκτοτε έχει εξελιχθεί και εγκαταλειφθεί από την αρχική του μορφή. Είναι γι αυτό που επιμένω και «επενδύω» στο χέρι του έμπειρου κεραμίστα, ο οποίος θα δώσει ζωή και μοναδικότητα στο κάθε χαμόγελο που σχεδιάζει.

Είναι σημαντικό, επίσης, να γνωρίζετε ορισμένα πράγματα  για το πρωτόκολλο και τη διαδικασία που ακολουθούμε. Στο 1ο ραντεβού παίρνουμε αποτυπώματα, καταγραφές που θα μας βοηθήσουν στην ανάρτηση στον αρθρωτήρα. Μετά θα στείλουμε τα εκμαγεία που έχουμε ήδη αναρτήσει στον αρθρωτήρα για να σχεδιάσει ο κεραμίστας το νέο χαμόγελο του ασθενούς με κερί (wax-up). Αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, δείχνουμε στον ασθενή το νέο του χαμόγελο και αν του αρέσει τότε κανονίζουμε ένα άλλο, μεγαλύτερης διάρκειας ραντεβού για να παρασκευάσουμε τα δόντια, να πάρουμε μέτρο και να κάνουμε προσωρινά. Από ορισμένους μπορεί να θεωρείται οπισθοδρομικό που στην ψηφιακή εποχή, χρησιμοποιώ ακόμα προσωρινές αποκαταστάσεις. Όταν μιλούμε για smile design με 8 ή 10 τουλάχιστον όψεις, είναι αδύνατο με ένα ραντεβού να συγκολλήσουμε τις όψεις, χωρίς προηγουμένως να δώσουμε την ευκαιρία στον ασθενή να προσαρμοστεί στο νέο σχήμα, μέγεθος, θέση των δοντιών με προσωρινές αποκαταστάσεις.

Img 7656

Είναι πολλοί και διακριμένοι οι αισθητικοί οδοντίατροι στο εξωτερικό που θεωρούν απαραίτητο το στάδιο των προσωρινών αποκαταστάσεων. Επιπλέον, στην αισθητική του χαμόγελου δεν λαμβάνουμε μόνο υπόψη τα δόντια, αλλά και τους  μαλακούς ιστούς. Και εδώ θα πρέπει να τονίσουμε τη μεγάλη σημασία της στοματικής υγιεινής, η οποία πρέπει να γίνεται με πολλή επιμέλεια και σχολαστικότητα. Πολλές φορές χρειάζεται να γίνουν αισθητικές επεμβάσεις και στα ούλα, στο υποκείμενο φατνιακό οστούν ή και στα δυο μαζί για να βελτιώσουμε τη συμμετρία μεταξύ των ούλων και των δοντιών.  Σε περιπτώσεις, για παράδειγμα, ουλικού  χαμόγελου, όπου έχουμε υπερβολική έκθεση των ούλων όταν χαμογελάμε, θα χρειαστεί να γίνει επέμβαση για να αφαιρέσουμε τα επιπλέον ούλα (κάποιες φορές και φατνιακό οστούν ) για να αποκαταστήσουμε την σωστή αισθητική και βιολογική σχέση μεταξύ δοντιού , φατνιακού οστού και ούλων, για να προχωρήσουμε μετά από κάποιο διάστημα που μπορεί να ποικίλει από 3-6 μήνες στην επανορθωτικά φάση δηλ. την τοποθέτηση όψεων.

Εν κατακλείδι, το smile design είναι μια λεπτή διαδικασία που δεν αφορά μόνο το πως φαίνεται το χαμόγελο. Είναι μια διαδικασία που λαμβάνει υπόψη – και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με το smile  design-  τον αισθητικό, λειτουργικό και βιολογικό παράγοντα. Γι’ αυτό τον λόγο, η πραγματική αισθητική διάσταση του χαμόγελου, όπως λέει και ένας κορυφαίος αισθητικός οδοντίατρος , που είχα την τιμή να συναντήσω στο παρελθόν, φαίνεται έξι μήνες μετά την τοποθέτηση των όψεων, διότι το στοματογναθικό σύστημα, αλλά και ο οργανισμός γενικότερα, θέλουν χρόνο για να αφομοιώσουν τις αλλαγές και να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

 Δρ Ανδρεας Ασπρος

andreasaspros@yahoo.he

www.asprossmiledesign.com

Περιοδικό Down Town

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS