GOOD LIFEΥΓΕΙΑΚρίσεις πανικού: «Όταν πιστεύεις ότι θα πεθάνεις αλλά τελικά δεν έχεις τίποτα»

Κρίσεις πανικού: «Όταν πιστεύεις ότι θα πεθάνεις αλλά τελικά δεν έχεις τίποτα»

«Χτες έζησα κάτι τρομακτικό. Δεν μπορώ να στο περιγράψω. Ένιωθα ότι θα τρελαθώ, ότι θα πεθάνω, ότι θα χάσω τον έλεγχο. Αν μου ξανασυμβεί ; Μόνο που το σκέφτομαι τρομάζω!».

Οι κρίσεις πανικού είναι βάρβαρες. Προκαλούν σοκ και χαρακτηρίζονται από υπερβολικό άγχος. Το σώμα ενεργοποιεί τον συναγερμό κινδύνου χωρίς να υπάρχει κάποιος σοβαρός κίνδυνος. Φανταστείτε ότι στο σπίτι σας βάλατε συναγερμό και ενεργοποιήθηκε αυτόματα χωρίς να έχει μπει κάποιος κλέφτης.

Η κρίση πανικού σας κτυπά την πόρτα ξαφνικά, ακάλεστη χωρίς προειδοποίηση. Μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή. Τις περισσότερες φορές μια κρίση πανικού διαρκεί λίγα λεπτά, αλλά μπορεί να διαρκέσει ως και μισή ώρα. Τα άτομα που υποφέρουν νιώθουν ότι διαρκεί ένα αιώνα. Ο αριθμός των κρίσεων πανικού εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή.

Μερικοί άνθρωποι έχουν κρίσεις πανικού μία ή δύο φορές το μήνα, ενώ άλλοι τις έχουν αρκετές φορές την εβδομάδα.

« Οδηγούσα να πάω στην δουλειά. Είχε μποτιλιάρισμα. Στα φανάρια άρχισα να έχω ταχυπαλμία, να ιδρώνω και να τρέμω. Θα λιποθυμήσω. Θα ρεζιλευτώ. Δεν μπορούσα να συνεχίσω να οδηγώ»

« Ήμουν στο κρεβάτι και λίγο πριν κοιμηθώ άρχισα να έχω ένα δυνατό πόνο στο στήθος και να νιώθω έξαψη. Κάτι σοβαρό μου συμβαίνει. Είμαι σίγουρη ότι θα πεθάνω και θα με βρουν εδώ το πρωί νεκρή. Είχα εικόνες ότι το λένε στις ειδήσεις ».

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού;

Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (APA) είναι το σύστημα που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση διαταραχών ψυχικής υγείας από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Για να διαγνωστεί η κρίση πανικού χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

– ταχυπαλμία
– εφίδρωση
– τρέμουλο
– δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος
– γρήγορες ανάσες
– πόνος στο στήθος
– πονοκέφαλος
– ζαλάδα και τάσεις λιποθυμίας
– αίσθημα καταστροφής ή κινδύνου
– κράμπες στην κοιλιακή χώρα
– κόμπος στο λαιμό
– ρίγη
– εξάψεις
– ναυτία
– φόβος για την απώλεια ελέγχου ή το θάνατο

Αυτοί που πάσχουν είναι σε εγρήγορση. Τρέμουν μόνο με την ιδέα πότε θα συμβεί η επόμενη κρίση πανικού.

« Είμαι συνέχεια στην πρίζα. Δεν ξέρω πότε θα ξανασυμβεί. Η αβεβαιότητα με τρομοκρατεί ».

« Το σκέφτομαι συνέχεια. Νιώθω αβοήθητος και αδύναμος. Πραγματικά έχω κουραστεί» .

To άτομο που υποφέρει αποφεύγει καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις πανικού ή παίρνει μέτρα ασφαλείας . Αυτό δεν βοηθά καθόλου γιατί το άτομο δεν πιστεύει ότι μπορεί να χειριστεί το πρόβλημα έτσι η αποφυγή διατηρεί τις κρίσεις πανικού.

« Ήμουν στο σούπερμαρκετ. Άρχισα να ιδρώνω. Άφησα το καροτσάκι με τα ψώνια και πανικοβλημένη έτρεξα να βγω έξω. Μετά από αυτό δεν ξαναμπήκα σε σουπερμαρκετ » .

« Ταξίδευα με το αεροπλάνο. Είχε αναταράξεις. Τρομοκρατήθηκα και άρχισα να κλαίω. Εδώ και 10 χρόνια δεν έχω ξανά ταξιδέψει με αεροπλάνο παρόλο που θέλω να γνωρίσω ξένες χώρες» .

« Αν θα πάω στον κινηματογράφο κάθομαι πάντα στην τελευταία θέση κοντά στην έξοδο ωστόσο να μπορώ να δραπετεύσω αν συμβεί κάτι » .

« Κάθε φορά που το παθαίνω τρέχω στις πρώτες βοήθειες. Στο νοσοκομείο νιώθω ασφάλεια γιατί έχει γιατρούς και νοσοκόμους » .

Η κρίσεις πανικού επηρεάζουν αρνητικά την ζωή του ατόμου που υποφέρει, τον προσωπικό και επαγγελματικό τομέα . Η κρίση πανικού τον κρατά όμηρο.

« Μπορείς να πεις στο τμήμα προσωπικού ότι δεν θα έρθω δουλειά. Είμαι άρρωστη, εξαντλημένη και δεν νιώθω καθόλου καλά » .

« Δεν θα έρθω μαζί σας στο θέατρο » .

« Μπορείς να πας εσύ στην τράπεζα ; » .

Η διαταραχή πανικού θεραπεύεται με την ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή ανάλογα με την σοβαρότητα της. Κάποια άτομα έχουν πλήρη ανάκαμψη και άλλοι μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις κρίσεις πανικού ωστόσο να έχουν καλύτερη ζωή.

Είναι πολύ σημαντικό να λάβετε βοήθεια από ψυχολόγο που εξειδικεύεται στις κρίσεις πανικού ή/και ιατρική βοήθεια γιατί η διαταραχή πανικού μπορεί να κλιμακωθεί και να γίνει πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Χάρης Βασιλειάδης
Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία
Εγγεγραμένος στο Μητρώο Ψυχολόγων Κύπρου και Γαλλίας
Τηλ: 95 96 50 71
[email protected]
Facebook : Haris Vassiliades Clinical Psychology/Psychotherapy

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS