GOOD LIFEΥΓΕΙΑΌλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Ύπνωση

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Ύπνωση

Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κυρία Παττίχη διάβασα στην συνέντευξή σας ότι είστε υπνοθεραπεύτρια. Μπορείτε να μας πείτε λίγα πράγματα για την υπνοθεραπεία και τις χρήσεις της;
Σας ευχαριστώ και θέλω να σας πω ότι με βοηθούν πολύ τα άρθρα σας.
ΜΙ – Λάρνακα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή ΜΙ
Σε ευχαριστώ για την ερώτησή σου και τα καλά σου λόγια.
Η ύπνωση είναι μια από τις τρεις φυσιολογικές μας καταστάσεις, απλά κανένας δεν μας την επισήμανε για να ξέρουμε ότι βρισκόμαστε σ’ αυτή την κατάσταση. Δεν πρόκειται για κάτι μεταφυσικό ή υπερφυσικό, είναι μια απόλυτα φυσιολογική μας κατάσταση, στην οποία μπαινοβγαίνουμε πολλές φορές την ήμερα.

Να εξηγήσω τις τρεις μας φυσιολογικές καταστάσεις.

  1. Η κατάσταση του Ξύπνιου μας – είναι η κατάσταση που βιώνουμε κάθε μέρα από τη ώρα που ξυπνούμε μέχρι τη ώρα που κοιμόμαστε, όπου το συνειδητό μας μυαλό έρχεται στην επιφάνεια και πρωταγωνιστεί και το υποσυνείδητό μας είναι στα παρασκήνια και μας εξυπηρετεί με όλες τις υποσυνείδητες λειτουργίες του σώματός μας.
  2. Η κατάσταση του Ύπνου μας – εδώ το συνειδητό μας μυαλό πάει στα παρασκήνια και ανεβαίνει στην επιφάνεια το υποσυνείδητο. Στην κατάσταση αυτή είμαστε την περισσότερη ώρα ασυνείδητοι, δηλαδή δεν θυμόμαστε ή αντιλαμβανόμαστε τι γίνεται.
  3. Η κατάσταση της Ύπνωσης. – στην κατάσταση αυτή πάλι πάει στα παρασκήνια το συνειδητό και πρωταγωνιστεί το υποσυνείδητο, αλλά η διαφορά με τον ύπνο είναι ότι σ’ αυτή την κατάσταση θυμόμαστε τα πάντα και συμμετέχουμε πλήρως, είμαστε πλήρως συνειδητοποιημένοι και οι αισθήσεις μας υπέρ οξύνονται. Είναι μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ ξύπνιου και ύπνου. Σ’ αυτή την κατάσταση χρησιμοποιούμε το 100% του εαυτού μας για να επιλύσουμε διάφορα θέματα.

Τι είναι η ύπνωση;
Η πιο απλή περιγραφή είναι – αυξημένη εστιασμένη προσοχή που μας βοηθά να παρακάμψουμε την κριτική μας σκέψη και να έχουμε πρόσβαση στο υποσυνείδητο. Μέσα σ’ ένα θεραπευτικό περιβάλλον, η πρόσβαση στο υποσυνείδητο, όπου είναι καταγραμμένες όλες οι εμπειρίες μας, μας βοηθά να «ξαναγράψουμε» αυτές τις εμπειρίες με ένα πιο θετικό και ενισχυτικό τρόπο. Αυτό ονομάζεται υπνοθεραπεία και γίνεται από μια εκπαιδευμένη και έμπειρη υπνοθεραπεύτρια.

Έχουμε αναφορές για ύπνωση από την αρχαία Σουμερία και Αίγυπτο σε πάπυρους της εποχής. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν οι ναοί ύπνου, όπου οι ιερείς του θεού Ασκληπιού χρησιμοποιούσαν την ύπνωση για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες.

Είναι καλά να καταρρίψουμε τους διάφορους μύθους που υπάρχουν για την ύπνωση.
Ένας από τους πιο γνωστούς μύθους είναι ότι ο υπνωτιστής θα ελέγχει τον υπνωτιζόμενο, θα τον κάνει ό,τι θέλει ή να κάνει πράματα που δεν θέλει. Αυτό δεν ισχύει. Ο υπνωτιζόμενος έχει πλήρη έλεγχο, ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανοίξει τα μάτια του και να επανέλθει σε εγρήγορση, στην κατάσταση του ξύπνιου. Όπως είπαμε και πιο πάνω ο υπνωτιζόμενος είναι πλήρως συνειδητοποιημένος κατά τη διάρκεια της ύπνωσης. Συμμετέχει και απαντά στις ερωτήσεις του υπνωτιστή. Έστω και αν του ζητηθεί να κάνει κάτι που παραβιάζει τις ηθικές του αρχές και αξίες ( που ποτέ δεν θα συμβεί αυτό σε μια θεραπευτική συνεδρία) είτε θα ανοίξει τα μάτια του και θα αρνηθεί, είτε απλά δεν θα κάνει τίποτα. Κανένας δεν μπορεί να υπνωτιστεί χωρίς τη θέλησή του. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ του θεραπευτή και του υπνωτιζόμενου και ο υπνωτιστής απλά βοηθά στην συντήρηση αυτής της υπέροχης κατάστασης.

Άλλος μύθος είναι ότι υπάρχει κίνδυνος ο υπνωτιζόμενος να μην ξυπνήσει. Αυτός ο φόβος δεν ισχύει πάλι. Η κάθε ύπνωση είναι αυτό-ύπνωση με την πλήρη συμμετοχή του υπνωτιζόμενου και την καθοδήγηση του υπνωτιστή. Αν ο υπνωτιστής σταματήσει να μιλά στον υπνωτιζόμενο για λίγο χρονικό διάστημα, τότε αυτός απλά θα ανοίξει τα μάτια του και θα επανέλθει στη ξύπνια κατάσταση. Να υπενθυμίσουμε ότι η ύπνωση είναι μια από τις φυσιολογικές μας καταστάσεις. Είναι σαν να λέμε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην ξυπνήσουμε από το ύπνο μας.

Θα μάθει όλα μου τα μυστικά! Ούτε αυτό ισχύει. Επαναλαμβάνουμε ότι ο υπνωτιζόμενος έχει πλήρη έλεγχο και συνείδηση και μάλιστα μπορεί να πει και ψέματα! Θα πει στον υπνωτιστή μόνο αυτά που θέλει να του πει.

Πολλοί συγχύζουν την ύπνωση με την νάρκωση. Η νάρκωση είναι μια κατάσταση που προκαλείται από χημικές ουσίες, συνήθως κατά την διάρκεια μιας επέμβασης. Η ύπνωση είναι μια από τις φυσιολογικές μας λειτουργίες.

Μόνο οι αδύναμοι ή οι εύπιστοι μπορούν να υπνωτιστούν. Όλοι μπορούν αφού όπως είπαμε είναι μια φυσιολογική μας κατάσταση που μπαινοβγαίνουμε πολλές φορές την μέρα. Σ’ αντίθεση, ένα δυνατό μυαλό είναι πλεονέκτημα στην γρήγορη πρόσβαση της ωφέλειας από την ύπνωση. Κατά τη διάρκεια της κάθε μας μέρας μπαινοβγαίνουμε σ’ αυτή τη κατάσταση. Όποτε ονειροπολούμε, όποτε παρακολουθούμε μια ταινία ή διαβάζουμε ένα βιβλίο με προσοχή, όποτε οδηγούμε και φτάνουμε στον προορισμό μας χωρίς να το καταλάβουμε, όποτε μας μιλά κάποιος με εξουσία (πολιτικοί, γιατροί, ιερείς, κτλ.), όποτε βρισκόμαστε σε έκσταση, τότε είμαστε σε μια κατάσταση ύπνωσης.

Μετά την ύπνωση δεν θα θυμάμαι τίποτα. Ακριβώς το αντίθετο. Ο υπνωτιζόμενος θυμάται την κάθε λεπτομέρεια και η εμπειρία έχει μια θετικά καταλυτική επίδραση πάνω του.

Να δούμε τώρα ορισμένες από τις χρήσεις τις ύπνωσης, της υπνοθεραπείας δηλαδή.

  1. Στην διακοπή του καπνίσματος – η ύπνωση είναι η πιο στατιστικά αποτελεσματική μέθοδος για την διακοπή του καπνίσματος, γιατί βοηθά το άτομο να απαλλαγεί από τους λόγους που τον κάνουν να καπνίζει. Με την ύπνωση το άτομο γίνεται μη-καπνιστής και όχι πρώην καπνιστής.
  2. Στη διαχείριση του άγχους – το άτομο μαθαίνει την αυτό-ύπνωση για να τη χρησιμοποιεί καθημερινά για να ηρεμεί και να διαχειρίζεται το άγχος.
  3. Εξάλειψη φοβιών και κρίσεων πανικού – αφαιρούμε τους παράγοντες που κάνουν το άτομο να φοβάται και να παθαίνει κρίσεις πανικού.
  4. Διαχείριση συναισθημάτων όπως αίσθημα κατωτερότητας, έλλειψη αυτοπεποίθησης, αίσθημα ντροπής, έλλειψη αυτοεκτίμησης, ψυχαναγκασμούς, αίσθημα θυμού, απογοήτευσης, απώλειας και πολλά άλλα.
  5. Διαχείριση του βάρους – το άτομο αποβάλλει τους προγραμματισμούς που τους κάνει να τρώνε ανεξέλεγκτα.
  6. Διαχείριση του πόνου – μέσω της υποβολής βοηθούμε το άτομο να μειώσει τον σωματικό πόνο
  7. Εντοπίζουμε τραυματικές εμπειρίες και τις αποφορτίζουμε για να μπορεί το άτομο να λειτουργεί με ηρεμία και γαλήνη.
  8. Σεξουαλικά θέματα όπως δυσλειτουργία στη στύση, κολεόσπασμος και άλλα.
  9. Βελτίωση του ύπνου.
    Ελπίζω να σας διαφώτισα λίγο για το τί είναι η ύπνωση και τις χρήσεις της.
Annilogo 3

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
[email protected]
Tel: 99468260

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS