GOOD LIFEΥΓΕΙΑ«Όταν βλέπω τις ειδήσεις με πιάνει άγχος»

«Όταν βλέπω τις ειδήσεις με πιάνει άγχος»

Τα αρνητικά νέα μας βομβαρδίζουν από παντού. Τηλεόραση, ραδιόφωνο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσα μαζικής ενημέρωσης κλπ. Είσαι στο σαλόνι βλέπεις μια βόμβα να πέφτει και νιώθεις ότι έπεσε δίπλα σου. Βλέπεις εικόνες από νοσοκομείο στην Κίνα και νιώθεις ότι είσαι εκεί σε σημείο που φοβάσαι μήπως κάποιος φταρνιστεί.

Η τεχνολογία κατάφερε να κάνει τα πάντα να φαίνονται πιο πραγματικά και πιο αληθινά. Πολλές από τις συγκλονιστικές σκηνές έχουν βιντεογραφηθεί από αυτόπτεις μάρτυρες μέσω των εφαρμογών των smartphone τους.

Οι εικόνες είναι τόσο έντονες που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα έντονου άγχους, αλλαγές στη διάθεση, επιθετική συμπεριφορά, διαταραχές στον ύπνο ή ακόμα και μετά τραυματικό στρες.

H μέρα αποτοξίνωσης
Καμιά φορά χρειαζόμαστε καθαρό αέρα. Για παράδειγμα μπορείς να πεις ότι η Κυριακή είναι η μέρα αποτοξίνωσης από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.

Επέλεξε
Είναι ανάγκη να ξέρεις τα πάντα ; Επέλεξε τι θα διαβάσεις και τι όχι.

Μην φας ειδήσεις πριν τον ύπνο
Αποφύγετε να απορροφήσεις ειδήσεις πριν πάς για ύπνο.

Μεγάλες δόσεις ορμονών ευχαρίστησης
Κάνε κάτι που σου αρέσει και σε χαλαρώνει πχ διαλογισμό, περίπατος στην φύση, γυμναστική κλπ. Οι ευχάριστες δραστηριότητες δημιουργούν τις ορμόνες της ευτυχίας και ευφορίας (ντοπαμίνη, σεροτονίνη, οξυτοσίνη, και ενδορφίνες). Εκτός αν προτιμάς την κορτιζόλη που δημιουργεί το άγχος των αρνητικών ειδήσεων.

Έκπεμψε SOS
Αν έχεις άγχος λόγω αυτών που διαβάζεις και ακούς στις ειδήσεις αναζήτησε υποστήριξη και πέρασε χρόνο με φίλους και τους αγαπημένους σου. Μια συζήτηση είναι εκτονωτική.

Βιβλιοφάγος
Μια πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι η ανάγνωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσεις . Ακόμη και έξι λεπτά μπορεί να είναι αρκετός χρόνος για να μειώσει τα επίπεδα άγχους κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα.

Δεν έχω το μαγικό ραβδί
Εστιάστου σε αυτό που μπορείς να αλλάξεις και όχι σε αυτό που δεν μπορείς.

Μακρυά από τρομοκράτες
Βάλε απόσταση από ανθρώπους που καταστροφολογούν.

Χάρης Βασιλειάδης
Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία
Εγγεγραμένος στο Μητρώο Ψυχολόγων Κύπρου και Γαλλίας
Τηλ: 95 96 50 71
[email protected]
Facebook : Haris Vassiliades Clinical Psychology/Psychotherapy

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS