GOOD LIFEΥΓΕΙΑΤι πρέπει να γνωρίζετε για τις φοβίες και ποια η διαφορά από...

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις φοβίες και ποια η διαφορά από τον φόβο

Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

Ερώτηση

Καλημέρα κ. Άννη.

Διαβάζω τη στήλη σας στον Φιλελεύθερο και μου αρέσει πολύ. Σας ευχαριστούμε που μοιράζεστε τη γνώση σας μαζί μας.

Πήρα το θάρρος να σας γράψω για ένα θέμα που με απασχολεί πολύ εδώ και περίπου 6 χρόνια. Φοβούμαι να μπω σε ασανσέρ και τώρα τελευταίως άρχισα να φοβούμαι και το ταξίδι με το αεροπλάνο. Τι μπορώ να κάνω;

Είμαι 29 χρόνων.

Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας.

ΛΜ – Λευκωσία

Απάντηση

ΛΜ ευχαριστώ για την ερώτησή σου και τα καλά σου λόγια.

Θα ήταν καλά να εξηγήσουμε τη διαφορά του φόβου και της φοβίας.

Ο φόβος είναι μια από τις φυσιολογικές και βιολογικές μας λειτουργίες που μας προστατεύει από πραγματικούς κινδύνους. Μας βοηθά να μπούμε σε εγρήγορση για να μπορούμε να προστατευτούμε από τον πραγματικό κίνδυνο. Ο φόβος συνήθως είναι σύντομης διάρκειας και ενεργοποιεί το σύστημα αγώνα-ή-πτώσης στον οργανισμό μας για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο.

Η φοβία είναι συνήθως ένας παράλογος φόβος που επεμβαίνει στην καθημερινότητά μας και περιορίζει σε κάποιο βαθμό τις πράξεις μας και τον τρόπο που ζούμε. Η φοβία μάς στερεί το δικαίωμα να ζούμε μια ελεύθερη ζωή. Είναι παράλογος ο φόβος γιατί δεν είναι ένας φυσιολογικός και πραγματικός ο κίνδυνος. Εντάσσεται στις αγχώδεις διαταραχές και ποικίλει σε ένταση. Η φοβία μπορεί να εκδηλωθεί σαν μια απλή ανησυχία αλλά στην κορύφωση του άγχους μπορεί να φθάσει μέχρι και κρίσεις πανικού.

Η φοβία είναι μια υπερβολική, δυσλειτουργική και αδικαιολόγητη ανησυχία για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, κατάσταση ή ζώο. Οι φοβίες μπορεί να περιλαμβάνουν τον φόβο για κλειστούς χώρους (κλειστοφοβία), τον φόβο του ύψους (ακροφοβία), τον φόβο των σκύλων ή γάτων, τον φόβο των αραχνών (αραχνοφοβία), τον φόβο των πτηνών (ορνιθοφοβία), τον φόβο των αεροπλάνων (αεροφοβία), τον φόβο ανοικτών χώρων και πολυκοσμίας (αγοραφοβία) και πολλά άλλα. Οι φοβίες μπορεί να προκαλούν ανησυχία και δυσκολίες στην καθημερινή ζωή των ατόμων που τις αντιμετωπίζουν. Οι φοβίες μπορεί να προκαλέσουν πολλά συμπτώματα όπως το άγχος, την απομόνωση ψυχοσωματικά συμπτώματα και την κατάθλιψη.

Επίσης, όταν αφήσουμε τις φοβίες μας να υποβόσκουν, αυξάνουμε την πιθανότητα να προστεθούν κι άλλες φοβίες, γιατί αρχίζουμε να γενικεύομε την κατάσταση. Όπως εσύ ξεκίνησες με το ασανσέρ και προστέθηκε και το αεροπλάνο. Είχα ένα πελάτη που μετά απ΄ αυτά τα δύο πρόσθεσε και το αυτοκίνητο!

Περίπου 7 – 15% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει κάποια ειδική φοβία στη διάρκεια της ζωής του. Εμφανίζονται 2-3 φορές συχνότερα στις γυναίκες απ΄ ότι στους άνδρες. Έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος όρος εμφάνισης φοβίας για  τα αεροπλάνα είναι τα 22 χρόνια.

Για να δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα από τους πελάτες μου. Ήρθε μια κοπέλα 22 χρόνων η οποία μου είπε ότι πριν 3 χρόνια άρχισε να φοβάται να μπει στο ασανσέρ, αλλά δεν του έδωσε μεγάλη σημασία και ανέβαινε με τη σκάλα όπου ήθελε να πάει. Το γραφείο μου είναι στον τρίτο όροφο και ανέβηκε από τα σκαλιά. Σπούδαζε στο εξωτερικό και στο ταξίδι επιστροφής από τις σπουδές της έπαθε κρίση πανικού στο αεροπλάνο και δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ξανάμπαινε σε αεροπλάνο. Γι’ αυτό ήρθε και κοντά μου. Στο γραφείο μου υπήρχε ένας υπέροχος στρουμπουλός γάτος, ξαπλωμένος στο πάτωμα. Μόλις μπήκε μέσα ενθουσιάστηκε με την παρουσία του γάτου μου και γονάτισε δίπλα του και τον χάιδευε και του γλυκομιλούσε.  Όταν αρχίσαμε τη συνεδρία και της εξήγησα για τις φοβίες, ότι είναι ένας παράλογος φόβος, με διέκοψε και μου είπε

‘Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος πάνω στη γη που δεν φοβάται έστω και για ένα δευτερόλεπτο πριν μπει στο ασανσέρ ή στο αεροπλάνο!’

Και της απάντησα:

‘Όταν μπήκες στο γραφείο μου φοβήθηκες έστω και για ένα δευτερόλεπτο την γατούλα μου;΄

΄Βεβαίως όχι΄ μου απαντά, ‘είναι υπέροχος!΄

΄Με το ίδιο τρόπο που εσύ δεν φοβήθηκες τον γάτο έστω και για ένα δευτερόλεπτο, λειτουργούν οι άνθρωποι που δεν φοβούνται το ασανσέρ ή το αεροπλάνο. Γι΄ αυτό η φοβία είναι ένας παράλογος φόβος.΄

Το ίδιο ισχύει για όλες τις φοβίες.

Fovia

Το ευχάριστο είναι ότι οι φοβίες μπορούν να εξαλειφθούν με την κατάλληλη βοήθεια από ειδικούς. Υπάρχουν διάφορες σχολές που χρησιμοποιούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για να βοηθήσουν το άτομο. Άλλες είναι μακροχρόνιες και άλλες πιο σύντομες και αποτελεσματικές.

Μέσα από την δική μου εμπειρία η δύο πιο αποτελεσματικές μέθοδοι είναι η υπνοθεραπεία και οι Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης (EFT). Γι’ αυτές τις παρεμβάσεις θα μιλήσουμε εκτενέστερα σε άλλα άρθρα.

Οπότε τα άτομα που αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε φοβία, είναι καλά να συμβουλεύονται ένα ειδικό για να βοηθηθούν να την ξεπεράσουν. Ακούω πολύ συχνά ΄μα μπορώ να το διαχειριστώ με το να αποφεύγω την φοβία μου!΄ Το θέμα είναι να μην υπάρχει στη ζωή κάποιου η συγκεκριμένη φοβία που αναγκάζει το άτομο να λειτουργεί περιοριστικά.  Υπάρχουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις, οπότε δεν υπάρχει λόγος ένα άτομο να ζήσει ακόμα μια μέρα έτσι!

Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει ακριβώς πως να ζεις τη ζωή σου με ηρεμία, με ελευθερία και αγάπη.  Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.

Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!

Annilogo 5

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
[email protected]
Tel: 99468260

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS