GOOD LIFEΥΓΕΙΑ«To όνειρο μου είναι να πάω στο Παρίσι αλλά...»

«To όνειρο μου είναι να πάω στο Παρίσι αλλά…»

“Φοβάμαι το αεροπλάνο μάλλον τρέμω και ποτέ δεν θα ξαναμπώ. Η τελευταία φορά ήταν πριν 5 χρόνια. Άρχισα να φοβάμαι την πτήση ένα μήνα πριν από την αναχώρηση. Η διαδρομή προς το αεροδρόμιο ήταν ένας εφιάλτης. Το συναίσθημα ήταν φρικτό όταν έκλεισε η πόρτα.

Ένιωσα παγιδευμένος. Είχα ταχυκαρδία και έτρεχε κρυός ιδρώτας. Όταν το αεροπλάνο απογειώθηκε, επιβεβαίωσα την αίσθηση ότι δεν μπορούσα να βγω. Όταν σκέφτομαι ένα ταξίδι με αεροπλάνο, βλέπω τον εαυτό μου να χάνει τον έλεγχο, να θέλει να δραπετεύσει, να φωνάζει αλλά προφανώς, ποτέ δεν το έκανα.

Είμαι φοβισμένος από μια συντριβή, αναταραχή, μια πυροδότηση βόμβας ή μια επίθεση αεροπειρατή. Αυτό που είναι ακόμα χειρότερο είναι το αίσθημα ότι είμαι φυλακισμένος και έλλειψης ασφάλειας. Κάθε φορά που σκέφτηκα να αλλάξω δουλειές, έπρεπε να σκεφτώ: “Θα μου βάλουν πίεση για να πετάξω με αεροπλάνο; ” Έτσι σήμερα πηγαίνω μόνο σε μέρη που μπορώ να πάω με αυτοκίνητο. Το ξέρω δεν είναι ένας ορθολογικός φόβος αλλά πάλι φοβάμαι ”

Μια φοβία είναι ένας έντονος και παράλογος φόβος για κάτι που θέτει ελάχιστο ή καθόλου πραγματικό κίνδυνο ή αν υπάρχει, ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά απίθανος. Ορισμένες από τις πιο συχνές φοβίες σχετίζονται με κλειστά μέρη, ύψη, κυλιόμενες σκάλες, σήραγγες, οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο, πτήσεις, νερό, ζώα όπως σκυλιά ή αράχνες και τραυματισμοί ή ιατρικές διαδικασίες που περιλαμβάνουν την αιματολογικές εξέτασεις.

Τέτοιες φοβίες δεν είναι μόνο ακραίοι φόβοι: είναι ένας παράλογος φόβος για κάτι ιδιαίτερο και συχνά πολύ συγκεκριμένο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η θεραπεία επιλογής για φοβίες είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (Cognitive Behavioral Therapy). Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν ψυχοθεραπεία έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα σημαντικής βελτίωσης, ενώ περίπου το 80-90% των ανθρώπων δείχνουν εξαφάνιση της φοβίας από τη δέκατη συνεδρία.

Χάρης Βασιλειάδης
Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία/ Γνωσιακός Συμπεριφορικός Ψυχοθεραπευτής
Τηλ: 95 96 50 71
Facebook : Haris Vassiliades Clinical Psychology/Psychotherapy

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS