ΜΟΔΑΟ σχεδιαστής που μετέτρεψε την Νταϊάνα στην πιο καλοντυμένη πριγκίπισσα εξομολογείται

Ο σχεδιαστής που μετέτρεψε την Νταϊάνα στην πιο καλοντυμένη πριγκίπισσα εξομολογείται

Ο Σεντ Σάιρους, ιδιοκτήτης και σχεδιαστής του αγαπημένου οίκου της πριγκίπισσας Νταϊάνα της Ουαλίας, μιλάει για τις εμφανίσεις που μετέτρεψαν την πιο αγαπητή γαλαζοαίματη του πλανήτη, στην πιο καλοντυμένη.

Από την Εύα Βλαχάβα

Η αιθέρια, αλλά και πολύ δυναμική εικόνα της δύσκολα θα σβήσει από τις καρδιές μας. Αλλά και ο χαρακτηρισμός της ως απόλυτου ειδώλου της μόδας θα μείνει για αρκετό καιρό ακόμα χαραγμένος στο μυαλό μας. Κομψή, ανεπιτήδευτη και ποτέ υπερβολική, παρά την επισημότητα του ρόλου της, που συχνά το απαιτούσε, η πριγκίπισσα Νταϊάνα υπήρξε πρότυπο κομψότητας.

Τις περισσότερες εμφανίσεις της τις είχε επιμεληθεί ο αγαπημένος της οίκος, Catherine Walker, με την ιδιοκτήτρια του οποίου η Νταϊάνα είχε αναπτύξει μια ζεστή προσωπική σχέση, που διήρκεσε 16 ολόκληρα χρόνια.

Έχοντας μόλις υποδεχθεί το έτος που θα σηματοδοτήσει την 20ή επέτειο από το θάνατο της αγαπημένης πριγκίπισσας, το Hello! συνάντησε αποκλειστικά τον σχεδιαστή Σεντ Σάιρους, ο οποίος δημιούργησε το 1977 μαζί με τη σύζυγό του, Κάθριν Γουόκερ, τον οίκο που φέρει το όνομά της και στον οποίο οφείλονται πολλά μυστικά της εμφάνισης της πλέον πολυφωτογραφημένης γυναίκας του πλανήτη.

«Λειτουργούσαμε ως βοηθοί της, προσφέροντας στην Νταϊάνα τα εργαλεία για μια κομψή εικόνα», μας λέει ο ιδιοκτήτης και επικεφαλής σχεδιαστής του οίκου σήμερα, Σεντ Σάιρους, σε μια σπάνια συνέντευξη από το ατελιέ του στο Λονδίνο, που φέτος συμπληρώνει τα 40 χρόνια λειτουργίας του.

«Καθώς η σχέση μας εξελισσόταν, πήραμε την εμπιστοσύνη που μας έδειχνε πολύ σοβαρά», συνεχίζει. «Η Νταϊάνα ήταν πολύ ευγενική και αγαπητή. Ποτέ δεν αργούσε στα ραντεβού μας, παρά το βαρύ προγραμμά της, ενώ κάθε φορά που λάμβανε φιλοφρόνηση για κάποιο ρούχο που της είχαμε φτιάξει, ερχόταν την επόμενη και μας ευχαριστούσε».

Μέσα από τη φανερή προτίμηση της Νταϊάνα στις δημιουργίες Catherine Walker, ο οίκος άνθισε, και από ένα αξιοσέβαστο όνομα στο χώρο της βρετανικής μόδας έγινε ένα από τα πιο ισχυρά brands του 20ού αιώνα.

Έξι χρόνια μετά το θάνατο της σχεδιάστριας, το 2010, οι δημιουργίες Catherine Walker παραμένουν οι αγαπημένες της επόμενης γενιάς γαλαζοαίματων, και ειδικά της δούκισσας του Κέιμπριτζ.

Την επιτυχία του brand, φυσικά, απολαμβάνει η 30μελής ομάδα έμπειρων ραφτών και τεχνητών που εργάζονται στο ατελιέ του οίκου, στο Τσέλσι, όπου φυλάσσεται ένας θησαυρός υλικού που αφορά την πριγκίπισσσα Νταϊάνα.

Αναφερόμενος σε κάποιες από τις πλέον αξιομνημόνευτες εμφανίσεις της Lady D, ο Σεντ Σάιρους επισημαίνει: «Το φόρεμα “Elvis’’, όπως έγινε γνωστό, είχε σχεδιαστεί αποκλειστικά για το ταξίδι της Νταϊάνα στο Χονγκ Κονγκ, το 1989. Θέλαμε να σχεδιάσουμε κάτι που θα συμβόλιζε την Ανατολή και ταυτόχρονα θα ενίσχυε την βρετανική της ταυτότητα. Επιλέξαμε πέρλες για το κέντημα, τεχνική που είχε βαθιές ρίζες στη βρετανικές βασιλικές γκαρνταρόμπες και δη σ’ αυτήν της βασίλισσας Αλεξάνδρας, αλλά και στο δικαστικό σώμα της Ελισαβετιανής περιόδου. Το περιβόητο κολάρο σχεδιάστηκε με βάση αυτές τις αναφορές και όχι από τα κοστούμια του Έλβις Πρίσλεϊ, όπως θεωρήθηκε», ξεκαθαρίζει.

Όσο για το στράπλες φόρεμα που είχε φορέσει η Νταϊάνα στην πρώτη επίσημη εμφάνισή της στην περιοδεία της στην Αυστραλία, το 1998, «Ακολουθούσε τη βασική σχεδιαστική γραμμή που υιοθετούσαμε εκείνη την εποχή», εξηγεί ο Σάιρους, o οποίος, πολύ πριν γνωρίσει την Κάθριν Γουόκερ και ενώσουν τις δυνάμεις και τις ζωές τους, διατηρούσε δική του επιχείρηση με tailor made ρούχα.

Μιλώντας για τη Γαλλίδα σύζυγό του, θυμάται: «Όταν τη γνώρισα ήταν χήρα με δύο μικρά παιδιά και δυσκολευόταν να ξεπεράσει την απώλειά της. Πίστευα ότι θα της ταίριαζε κάτι πιο εμπορικό, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει ξανά. Έτσι ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε και να φτιάχνουμε ρούχα κι εκείνη ασχολούνταν με τις λεπτομέρειες, σαν έναν τρόπο να αντιμετωπίσει το πένθος της, μια μορφή ψυχοθεραπείας».

Το φημισμένο, πλέον, ατελιέ Catherine Walker & Co. δεν ήταν γνωστό στο ευρύ κοινό, μέχρι που ένα παγωμένο πρωινό Φεβρουαρίου πριν από 35 χρόνια, η νεαρή τότε πριγκίπισσα της Ουαλίας, φορώντας ένα φιστικί Catherine Walker σύνολο, επισκέφθηκε το μικρό showroom προκειμένου να ευχαριστήσει τη σχεδιάστρια και την ομάδα της που είχαν επιμεληθεί τα ρούχα της πρώτης της εγκυμοσύνης. «Ήμασταν εγώ, η Κάθριν κι ένα ή δύο ακόμα άτομα», θυμάται ο Σεντ Σάιρους. «Το ότι ήρθε εδώ η πριγκίπισσα, μου φάνηκε απίστευτα γλυκό και συγκινητικό».

Εκείνη ήταν η πρώτη από τις αμέτρητες φορές που θα περνούσε την πόρτα του ατελιέ τους η Νταϊάνα, με τους φωτογράφους να κάνουν ουρά στην είσοδο, εξαναγκάζοντας το ζευγάρι των σχεδιαστών να δημιουργήσει ιδιωτική είσοδο για εκείνη. «Η τελευταία φορά που την είδα ήταν στον προθάλαμο του ατελιέ, να συνομιλεί με την Κάθριν. Εκείνες τις ημέρες δουλεύαμε το λεύκωμά μας για τα 20 χρόνια της επιχείρησης και είχαμε ζητήσει από την πριγκίπισσα να μας γράψει τον επίλογο. Είχε δεχθεί με χαρά, αλλά επειδή θα έφευγε ταξίδι, συμφωνήσαμε να τον γράψει με την επιστροφή της. Κάτι που δε συνέβη ποτέ», θυμάται συγκινημένος ο Σάιρους.

Μέσα στο 2017, οκτώ από τις τουαλέτες του οίκου που φόρεσε η πριγκίπισσα Νταϊάνα θα φιλοξενηθούν σε μια ιδιωτική έκθεση, στο πλαίσιο της 40ής επετείου του brand Catherine Walker & Co., μαζί με κάποια αυθεντικά σκίτσα, σημειώματα που είχαν ανταλλάξει με τη σχεδιάστρια, καθώς και την πρώτη ραπτομηχανή της εταιρείας.

Να σημειώσουμε ότι η τελευταία τουαλέτα που δημιούργησε η Κάθριν Γουόκερ για την πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν αυτή με την οποία κηδεύτηκε.

Interview: Francesca Fearon & Emily Nash
Additional reporting: Sally Morgan

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS