CELEBRITIESSHOWBIZBrigitte Macron: H πρώτη κυρία της Γαλλίας είναι cool

Brigitte Macron: H πρώτη κυρία της Γαλλίας είναι cool

Πριν από 24 χρόνια, όταν ήταν ακόμα μια 40άρα καθηγήτρια γαλλικών, με τρία παιδιά, συνεπαρμένη από έναν ιδιοφυή 16χρονο μαθητή, η Brigitte Trogneux διάλεξε τον έρωτα – ήταν απλώς αδύνατο να του αντισταθεί. Μάλλον, δεν περίμενε πως ο δρόμος της καρδιάς της θα την έβγαζε, κάποτε, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

 

Tης Κάλλιας Καστάνη

To βράδυ της εκλογής του, αμέσως μετά την πανηγυρική ομιλία του, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εmmanuel Macron, την κάλεσε στην εξέδρα. Κι εκείνη ανέβηκε, λάμποντας από χαρά. Χαιρέτησαν μαζί το πλήθος, πιασμένοι χέρι-χέρι – η Brigitte, κάποια στιγμή, φίλησε συγκινημένη το δικό του. Μαζί τους, ήταν τα παιδιά, τα εγγόνια τους. Παιδιά της Brigitte, ουσιαστικά, αλλά δικά του «παιδιά της καρδιάς». Έτσι κι αλλιώς, ο Macron, το έχει ξεκαθαρίσει: χωρίς εκείνη δεν υπάρχει ζωή, ούτε χαρά. Άρα ούτε και πολιτική.

Και τυπικά, η Brigitte Τrogneux-Macron υπήρξε μια υποδειγματική, δραστήρια, «πανταχού παρούσα» γυναίκα υποψηφίου προέδρου: ήταν εκεί στις μετακινήσεις, στις περιοδείες, στις ομιλίες του, στις εμφανίσεις του στην τηλεόραση. Διάβαζε ή διόρθωνε τις ομιλίες του, έστρωνε τις γραβάτες του, οργάνωνε το πρόγραμμα και τα ραντεβού του, ήταν η «κλωστή» που τον έδενε με τον έξω κόσμο. «Η Brigitte είναι λίγο εγώ και τανάπαλιν. Μου είναι, ουσιαστικά απαραίτητη», δήλωσε ο Macron στο Paris Μatch. Kαι στις 8 Μαρτίου, γιορτάζοντας  την Ημέρα της Γυναίκας στο Théâtre Antoine, ο -τότε υποψήφιος- πρόεδρος είχε δεσμευτεί: «Αν αύριο εκλεγώ, η Brigitte δεν θα κρυφτεί, δεν θα βρίσκεται πίσω από ένα tweet, σε μια κρυψώνα. Θα είναι δίπλα μου, γιατί ήταν πάντα δίπλα μου» (σ.σ. ένας σαφής υπαινιγμός για την κρυφή ζωή του Francois Hollande και τις «αόρατες» γυναίκες του, τη Valerie Trierweiler και την Julie Gayet).

«Θα έχει οντότητα, θα έχει φωνή, άποψη για τα πράγματα. Θα είναι στο πλευρό μου, όπως ήταν πάντα, αλλά επιπλέον θα έχει και δημόσιο ρόλο. Άλλωστε, πάντα με συνόδευε, γιατί η Brigitte είναι η ισορροπία στη ζωή μου – έτσι λειτουργούμε εμείς». Η Brigitte Macron, αναμένεται να αναλάβει σύντομα -πιθανότατα αμισθί- ρόλο συμβούλου, στο προεδρικό μέγαρο. Και όπως προβλέπουν όλοι, θα είναι μάλλον «μια ασυνήθιστη πρώτη κυρία της Γαλλίας». Από πολλές απόψεις…

TO «COUGAR» TΩΝ ΗΛΥΣΙΩΝ

Η σημαντικότερη, είναι φυσικά, η ηλικία της. Η Brigitte είναι 64 χρονών, 25 χρόνια μεγαλύτερη από τον νεότατο, σφριγηλό 39άρη πρόεδρο της Γαλλίας, του οποίου, ως γνωστόν, υπήρξε καθηγήτρια θεατρικών σπουδών στο Λύκειο. Η διαφορά τους ήταν -σχεδόν- κεντρικό θέμα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Macron, και αφορμή για πολλά, πικρόχολα σχόλια από τους αντιπάλους του και τον αντιπολιτευόμενο Τύπο. Στην καλύτερη περίπτωση, το αίσθημα που προκαλεί η παρουσία της Brigitte στο πλευρό του Macron είναι περιέργεια: «Ένα cougar στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων;», ήταν ο -διόλου κομψός- τίτλος της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Times», ενώ η γερμανική «Bild» αναρωτήθηκε: «Είναι 25 χρόνια μικρότερός της – πώς λειτουργεί ένα τέτοιο ζευγάρι;».

Αν η νέα πρώτη κυρία της Γαλλίας πληγώθηκε από τα πρωτοσέλιδα, με τα ειρωνικά, σεξιστικά σχόλια σε βάρος της, δεν το έμαθε κανείς. H Βrigitte φροντίζει πάντα να κρύβει την ενόχλησή της πίσω από ένα πλατύ, ευγενικό, πολυφορεμένο χαμόγελο. Ξέρει καλά τι εντύπωση προκαλεί σε τρίτους το αντισυμβατικό ρομάντζο της – συνηθίζει, μάλιστα, να αστειεύεται με αυτό. Σε ένα βιβλίο με τίτλο: «Ο Emmanuel Macron, στον δρόμο για το προεδρικό μέγαρο» του Nico­las Pris­sette, το οποίο εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2016, φέρεται να σχολιάζει σε κοντινό, κοινό τους φίλο: «Πρέπει ο Emmanuel να κερδίσει το 2017, γιατί στις εκλογές του 2022 το πρόβλημά του θα είναι το πρόσωπό μου». Μικρό, πικρό χιούμορ για τις μεγάλες αλήθειες της πολιτικής…

ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝ ΣΤΟΝ.. MACRON

Η Brigitte Trogneux γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1953 και σύμφωνα με τον φίλο της, συγγραφέα Philippe Besson θεωρεί τον εαυτό της «τυχερό». Μεγάλωσε σε μια οικογένεια αρκετά πλούσια (σ.σ. ο πατέρας της, Jean ήταν διευθυντής ενός εργοστασίου σοκολάτας στην περιοχή Πικαρντί, που ήταν ιδιαίτερα γνωστό για τα μακαρόν του…). Δεν της έλειψε τίποτα, εκτός ίσως από την αγάπη – ήταν η μικρότερη από έξι παιδιά και αισθανόταν πως το δικό της «μερίδιο» στην προσοχή των γονιών της ήταν πάντα λειψό. «Ήμουν μια έφηβη που υπέφερε, είχα ένα υπαρξιακό πρόβλημα», έχει εξομολογηθεί στο παρελθόν.

Γι’ αυτό, θέλησε να κάνει γρήγορα δική της οικογένεια. Στα 21 της, παράλληλα με τις σπουδές της στη Σύγχρονη Λογοτεχνία, παντρεύτηκε τον André-Louis Auzière, έναν τραπεζίτη, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά (τον Sebastien, τη Lorence και την Τiphaine), που της χάρισαν επτά εγγόνια. Μιλάει μαζί τους κάθε μέρα: «Έχω ανάγκη ζωτική να μιλάω με τις κόρες μου, λίγο λιγότερο με τον Sebastien», εξομολογήθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Paris Match. Όλα της τα παιδιά στάθηκαν δίπλα στη μητέρα τους και τον Emmanuel καθ’ όλη την περίοδο της προεκλογικής του εκστρατείας, δανείζοντας την τεχνογνωσία τους στα social media, ενημερώνοντας, οργανώνοντας, μοιράζοντας φυλλάδια τις Κυριακές στις λαϊκές αγορές.

H ιστορία της, οι λεπτομέρειες της συνάντησής της με τον Emmanuel Μacron -αυτό που η Daily Mail αποκαλεί «το ρομάντζο του αιώνα»- είναι λίγο πολύ γνωστά. Συναντήθηκαν στο La Providence, το γαλλικό, καθολικό λύκειο της Αμιένης. Εκείνη ήταν καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας, λατινικών και υπεύθυνη θεατρικών σπουδών, εκείνος μια «μικρή ιδιοφυΐα», που δεν είχε καλά-καλά κλείσει τα 17 – «όλοι οι συνάδελφοί μου, μου μιλούσαν μόνο γι’ αυτόν», εξομολογήθηκε η Brigitte στο περιοδικό Paris Match. Επέμενε πως ο Emmanuel δεν ήταν ποτέ μαθητής της – η πρώτη τους πραγματική συνάντηση έγινε όταν εκείνος ανέβηκε στη σκηνή για να παίξει σε μια διασκευή του έργου του Κούντερα «Ο Ιάκωβος και ο αφέντης του». Η ερμηνεία του ήταν υπέροχη, η δασκάλα εντυπωσιάστηκε από το ταλέντο του και την εξυπνάδα του μαθητή Macron. Αλλά αυτό που άρχισε ως «φλερτ δυο διανοούμενων που έκαναν εντύπωση ο ένας στον άλλο», εξελίχτηκε σύντομα σε φλογερό έρωτα – ωστόσο, εκείνη επιμένει πως δεν είχε ερωτική σχέση με τον Emmanuel όσο ήταν ανήλικος. Παραδέχεται, πάντως, πως «είχε μια τρομερή επιρροή πάνω μου \ Δεν ήταν σαν τους άλλους, δεν ήταν ένας έφηβος. Σαγηνεύτηκα από την ευφυΐα αυτού του αγοριού». Η εφημερίδα Le Parisien, η οποία ρώτησε παλιούς συμμαθητές του νέου Γάλλου προέδρου, έγραψε ότι η καθηγήτρια θεατρικών σπουδών ήταν αληθινά «κεραυνοβολημένη» μαζί του. «Στην τάξη τον ανέφερε συνέχεια. Ήταν εντελώς εντυπωσιασμένη από το συγγραφικό του ταλέντο (…). Εκείνος έγραφε συνέχεια ποιήματα και τα διάβαζε μπροστά σε όλους».

Ήταν 40, εκείνος 16, αλλά είχαν βρει ο ένας τον άλλον. Ο έρωτάς τους άντεξε τη βίαιη απομάκρυνση (σ.σ. εννοείται πως οι γονείς του Macron, όταν έμαθαν για τη σχέση τους, τον έστειλαν άρον-άρον στο Παρίσι, για να τελειώσει το σχολείο) την απόσταση, τα χρόνια. «Ό,τι και να κάνεις θα σε παντρευτώ», της ορκίστηκε, πριν φύγει. Και το έκανε. Μετά από έναν μακρύ επώδυνο χωρισμό, το ζευγάρι κατόρθωσε να ξαναβρεθεί. Στο μεταξύ, η Brigitte Auzière, είχε ξαναγίνει Trogneux. «Ο έρωτας τα σάρωσε όλα στο πέρασμά του και με οδήγησε στο διαζύγιο. Ήταν αδύνατο να του αντισταθώ». Ο γάμος τους  έγινε στην πόλη Τουκέ, το 2007, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Μichel Rocard. Ο Εmmanuel παντρεύτηκε, «μια γυναίκα-πρόβλημα, εντελώς συνειδητά», όπως εξομολογήθηκε η ίδια στον Philippe Besson, στο περιοδικό VSD. (Σύμφωνα πάντως με το περιοδικό Challenges, ο Macron δεν είχε ποτέ πρόβλημα να παντρευτεί μια 40χρονη και επέλεξε εξαρχής να μην αποκτήσει δικά του παιδιά, ώστε να αφοσιωθεί στην καριέρα του…). Τα τρία παιδιά και τα επτά εγγόνια της Βrigitte έγιναν και δικά του – στα 30 του, ήταν κιόλας παππούς!

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ

Αλήθεια, πώς λειτουργεί ένα τέτοιο ζευγάρι; Η απάντηση είναι απλή: με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Το 2014, όταν ο Emmanuel έγινε υπουργός Οικονομίας, η Βrigitte αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση της καθηγήτριας στο λύκειο Franklin, στο χλιδάτο 16ο προάστιο του Παρισιού, για να εγκατασταθεί στο υπουργείο, μαζί του, και να εργαστεί στο πλευρό του. «Αν δεν το έκανα αυτό, δεν θα τον έβλεπα ποτέ», παραδέχτηκε στο Paris Match.

Σύντομα, κατάφερε να επιβληθεί στο προσωπικό του υπουργείου, άρχισε να συμμετέχει στις κλειστές συσκέψεις του υπουργείου, συνέτασσε την ατζέντα του Emmanuel, κανόνιζε τα ραντεβού του. Η δυναμική, αποτελεσματική Brigitte ήταν παρούσα όταν εκείνος ίδρυσε το πολιτικό του κίνημα «Εμπρός!». Ήταν εκεί όταν ανακοίνωσε την παραίτησή του από το υπουργείο Οικονομίας και την υποψηφιότητά του για την προεδρία της γαλλικής Δημοκρατίας. Μάλιστα, σύμφωνα με το περιοδικό Gala, η Brigitte συμμετείχε στη συγγραφή της σχετικής δήλωσης – είναι φυσικό, αφού χειρίζεται τη γλώσσα εξίσου καλά με κείνον ή και καλύτερα. «Αν δεν καταλαβαίνω εγώ, κανείς δεν θα καταλάβει!», λέει συχνά στον σύζυγό της, όπως γράφουν οι δημοσιογράφοι Caroline Derrien και Candice Nedelec στο βιβλίο τους «Les Macrons». O Εmmanuel, την εμπιστεύεται απόλυτα.

Το μόνο που εξακολουθεί, ίσως να μπερδεύει την Brigitte είναι η «διαχείριση» των αντικρουόμενων συμφερόντων, που είναι σύμφυτη με μια δημόσια θέση. «Πριν από τρία χρόνια, δεν ήξερε τίποτα από πολιτική. Τώρα, προχωράει με επιτάχυνση», δηλώνει ο Philippe Besson, ο οποίος προσθέτει ότι η madame Macron εξακολουθεί να είναι «αποπροσανατολισμένη» από τη βία του πολιτικού κόσμου στον οποίο βυθίστηκε απότομα.

Μαθαίνει, πάντως, γρήγορα. Έμαθε π.χ. πώς να μετατρέπει ένα μειονέκτημα σε πολιτικό ατού. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το αφήγημα της μοναδικής ερωτικής ιστορίας της Brigitte και του Emmanuel κατάφερε να κάνει έναν άνθρωπο που συχνά θεωρείται «υπερβολικά τεχνοκράτης» να μοιάζει με φλογερό, ρομαντικό επαναστάτη. Το ζευγάρι, φιγουράρει πλέον, σε δεκάδες εξώφυλλα, ενώ οι fashionistas αναλύουν με πάθος το «ξεχωριστό στιλ» της πρώτης κυρίας της Γαλλίας, που συναγωνίζεται εκείνο της FLOTUS, Melania Trump.

Ξανθιά, λεπτή, με ωραία πόδια – ή «Bibi», όπως την αποκαλούν oι συμπατριώτες της- θεωρείται «πρότυπο γαλλικής κομψότητας»: είναι κλασική, αγαπάει τα ίσια, κοντά φορέματα (αλλά και τα jeans), τα λευκά, τα μπλε, τις μονοχρωμίες, διαλέγει τολμηρά αξεσουάρ, μακιγιάρεται ελάχιστα ξέρει να ντύνεται ώστε να κολακεύει τα δυνατά της σημεία. δείχνοντας όμως πάντα «ανεπιτήδευτα και αβίαστα chic». Μοναδική παραφωνία, η «αμαρτωλή» προτίμησή της στις πανάκριβες τσάντες και τα ρούχα του οίκου Louis Vuitton, από τον οποίο, όπως έχει πει η ίδια στο παρελθόν, «δανείζεται ρούχα» για τις δημόσιες εμφανίσεις της.

Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, η ισχυρή νέα πρώτη κυρία της Γαλλίας διεκδικεί ήδη τη θέση της στο προσκήνιο. Η παρουσία της εκεί -ως σύντροφος και ικανή συνοδοιπόρος και όχι ως γυναίκα-τρόπαιο, κρεμασμένη στο μπράτσο ενός ισχυρού άντρα- θα φοράει το καλύτερο «ρούχο»: τη σημαία του διαφορετικού, της ιδέας πως μια γυναίκα μετά τα 60, δεν παύει να υπάρχει, να ερωτεύεται και να είναι δημιουργική. Αν ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για την Βrigitte Macron, εκείνη, πάντως, θα προσπαθήσει να τον αλλάξει…

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS