CELEBRITIESSHOWBIZEmmanuel Macron - Brigitte Trogneux: Είναι το νέο προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας;

Emmanuel Macron – Brigitte Trogneux: Είναι το νέο προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας;

Το κλισέ θέλει πίσω από έναν πετυχημένο άνδρα, μια δυναμική γυναίκα. Κι ο star της γαλλικής πολιτικής σκηνής Emmanuel Macron -που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας- δεν αποτελεί εξαίρεση. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι η σύζυγός του, Brigitte Trogneux, είχε το πάνω χέρι στη σχέση τους. Γιατί, όταν ο έρωτας τούς χτύπησε την πόρτα, εκείνος ήταν ο 16χρονος μαθητής της κι εκείνη η 36χρονη καθηγήτριά του.

Της Κωνσταντίνας Γεωργίου

Μέσα της δεκαετίας του ‘90. Ο 16χρονος Emmanuel -που φοιτά στο λύκειο Henri-IV, στη γαλλική πόλη Amiens- δυσκολεύεται να ξεκολλήσει τα μάτια του από τον πίνακα. Ή, καλύτερα, από τη νεαρή καθηγήτριά του και τις καλλίγραμμες γάμπες της. Ονομάζεται Brigitte και διδάσκει γαλλική φιλολογία και λατινικά. Τι πιο φυσιολογικό για έναν έφηβο να «κολλήσει» με μια ελκυστική καθηγήτρια; Ειδικά, όταν εκείνη τού δίνει λίγη περισσότερη σημασία, αφού ο Emmanuel είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της σχολικής θεατρικής παράτασης «Ο Ιάκωβος και ο αφέντης», του Milan Kundera, που ανεβαίνει υπό την καθοδήγησή της. Από την πρώτη στιγμή, η ατμόσφαιρα μεταξύ τους, σ’ εκείνο το αμφιθέατρο, υπήρξε ηλεκτρισμένη. Η Brigitte προσπάθησε να «χαλιναγωγήσει» το πρωτόγνωρο πάθος. Ήταν παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Στάθηκε αδύνατο, όμως, να βάλει φρένο. Ο έρωτάς τους σιγά-σιγά άρχισε να γίνεται αντικείμενο κουτσομπολιού στην τοπική κοινωνία. Οι γονείς του Emmanuel -ο πατέρας του καθηγητής νευρολογίας και η μητέρα του γιατρός- στέλνουν τον γιο τους να τελειώσει το λύκειο στο Παρίσι, μακριά από την «επικίνδυνη» γυναίκα που τον αποπλάνησε. Ο πεισματάρης Emmanuel, όμως, δηλώνει στην αγαπημένη του: «Ό,τι κι αν κάνεις, εγώ μια μέρα θα σε παντρευτώ»… Το 2007, όταν η Brigitte -η οποία τα προηγούμενα χρόνια παρέμενε διακριτικά στο πλευρό του- πήρε διαζύγιο από τον τραπεζίτη σύζυγό της, ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας.

 

Ένας rock star πολιτικός

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, ο Μacron πρόσθεσε στο βιογραφικό του ζηλευτές σπουδές στη γλωσσολογία, τις κοινωνικές επιστήμες και τη φιλοσοφία. Εργάστηκε στο πλευρό του Γάλλου φιλοσόφου Paul Ricœur κι έπειτα ως επενδυτικός σύμβουλος στον ιστορικό τραπεζικό όμιλο Rothschild & Cie, όπου αναρριχήθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Μέσα σε τρία χρόνια έγινε συνεργάτης κι έπειτα εκατομμυριούχος, χάρη στην εξαγορά της φαρμακευτικής Pfizer στη Nestle. Το 2007 ήταν μια καθοριστική χρονιά, αφού, εκτός από τον γάμο του, συνάντησε για πρώτη φορά σ’ ένα πάρτι τον François Hollande. Ο μετέπειτα Γάλλος πρόεδρος εντυπωσιάστηκε από τον φιλόδοξο και χαρισματικό νεαρό τραπεζίτη και το 2014 τού εμπιστεύτηκε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι, έγινε ο νεαρότερος σε ηλικία υπουργός της Ευρώπης. Τον περασμένο Αύγουστο, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του -μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε  σχεδιασμένη με ακρίβεια στρατιωτικής επιχείρησης- για να επικεντρωθεί στο πολιτικό του κίνημα, με την ονομασία En Marche! (Εμπρός!). Και όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Emmanuel Μacron πήρε φόρα και πιθανότατα θα είναι ο νέος ένοικος του Élysée Palace. Παρόλο που προέρχεται από την αριστερά, ο Μacron είναι ένας «παγκοσμιοποιημένος καπιταλιστής». «Προκαλεί την ειρωνεία της αριστεράς και την περιέργεια της δεξιάς», έγραψε για εκείνον η «Le Monde». Πιο δηκτική ήταν η «Liberation» με το σχόλιο: «Το πρόβλημα με τον Μacron είναι ότι του λένε πως είναι ο μελλοντικός Kennedy της Γαλλίας και το πιστεύει». Το σίγουρο είναι ότι ο Μacron ασκεί μια ακαταμάχητη γοητεία στο πλήθος. Ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι παραδέχονται ότι είναι ετοιμόλογος. Παράλληλα, είναι εξαιρετικός πιανίστας -τα γαλλικά ΜΜΕ τον έχουν «βαφτίσει» «Μότσαρτ των Ηλυσίων»- χορεύει αριστοτεχνικά ταγκό, παίζει μπάλα και μποξ, ενώ για να χαλαρώσει ακούει Bach και Liszt απ’ τα πανάκριβα ηχεία στο γραφείο του, στο κέντρο του Παρισιού.

 

Η δασκάλα με τα ξανθιά μαλλιά

Η γυναίκα που φιλοδοξεί να είναι η επόμενη πρώτη κυρία της Γαλλίας -και μάλιστα γρήγορα, αφού όπως εύστοχα δήλωσε: «Πρέπει ο Emmanuel να κερδίσει τώρα τις εκλογές. Φαντάζεστε πώς θα είμαι στη φάτσα το 2022;»- είναι γόνος μια οικογένειας σοκολατοποιιών και διδάσκει σε εκκλησιαστικό σχολείο του Παρισιού. Έχει επτά εγγόνια και παρά το καλογυμνασμένο της σώμα, το μοντέρνο ντύσιμο και τη μονίμως μαυρισμένη επιδερμίδα, η διαφορά ηλικίας με τον σύζυγό της είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Το ίδιο εμφανής είναι και ο έρωτάς τους, όταν τους συναντήσει κανείς σε κεντρικά εστιατόρια του Παρισιού, να κοιτάζονται στα μάτια, σαν ερωτοχτυπημένοι έφηβοι. Άλλωστε, η Brigitte δεν έχει να ανησυχεί για τίποτα, μιας και ο σύζυγός της έχει τονίσει πως «οι νεαρές γυναίκες τον κάνουν να πλήττει». Αν μη τι άλλο, η Brigitte δεν είναι καθόλου ανιαρή. Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, είναι αυτή που καθοδηγεί και εμψυχώνει τον Μacron να υλοποιήσει τα μεγαλεπήβολα σχέδια του. Στο βιβλίο «Οι Μacron» που θα κυκλοφορήσει σύντομα στη Γαλλία, η Brigitte είναι «τα μάτια και τα αυτιά του υποψήφιου για τη γαλλική προεδρία». Ο «Μανού» και η «Μπιμπί» -όπως είναι τα υποκοριστικά τους- είναι ένα ασυνήθιστο ζευγάρι, με κοινή πορεία 20 χρόνων. Η Brigitte διαβάζει επιμελώς και διορθώνει τις ομιλίες του -«Αν δεν καταλάβω εγώ τι λέει, δεν θα καταλάβει κανείς», σχολιάζει χαρακτηριστικά- μελετάει τον εγχώριο και διεθνή Τύπο, υποδέχεται τους δημοσιογράφους που πηγαίνουν να πάρουν συνέντευξη από τον σύζυγό της και τον συνοδεύει στις μετακινήσεις του. Μερικές φορές, μάλιστα, πηγαίνει μόνη της στα ραντεβού του, αφού πιστεύει πως «υπάρχουν πράγματα που λέει κανείς ευκολότερα σε μια γυναίκα» και δεν είναι καθόλου τυχαία που βγήκε η φράση «για να πεις κάτι στον Εmmanuel πρέπει να περάσεις πρώτα από την Brigitte». Είναι πανταχού παρούσα, αλλά συνάμα αόρατη. «Το να είσαι παντρεμένη με πολιτικό, δεν είναι εύκολο να το διαχειριστείς. Πρέπει να μένεις όρθια και να σιωπάς», είχε δηλώσει τον Απρίλιο του 2016 στο «Paris Match», δείχνοντας πως μια έξυπνη γυναίκα ξέρει πότε πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω.

 

Οι φήμες

Στην περίπτωσή του Macron αποδεικνύεται ότι η πολιτική είναι ένα ανελέητο «πεδίο μάχης». Από το 2016 κυκλοφορεί η φήμη ότι είναι γκέι και διατηρεί κρυφή σχέση με τον δημοσιογράφο Mathieu Gallet. Τον περασμένο μήνα, ο βουλευτής του συντηρητικού κόμματος Nicolas Dhuicq υπαινίχθηκε δημόσια:  «Ένα από τα στηρίγματα του Macron είναι ο διάσημος επιχειρηματίας Pierre Bergé, συνέταιρος και εραστής του Yves Saint Laurent. Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό λόμπι των γκέι που στηρίζουν τον Macron. Αυτό τα λέει όλα». Ο Macron τού έριξε το γάντι, λέγοντας: «Με κουράζουν όσοι διασκεδάζουν να δημιουργούν τέτοιες φήμες. Δεν έχω διπλή ζωή και είμαι πολύ δεμένος με τη σύζυγό μου».

Για τις φήμες έχει μερίδιο ευθύνης και ο Νicolas Sarkozy, ο οποίος είχε δηλώσει παλαιότερα: «Είναι κυνικός. Λίγο άντρας, λίγο γυναίκα, είναι η μόδα της στιγμής. Ανδρόγυνο. Αυτό σας αρέσει στον Macron, γιατί σας αρέσουν όσοι δεν σας αναγκάζουν να επιλέξετε». H Brigitte τις περισσότερες φορές διασκεδάζει με τις φήμες περί ομοφυλοφιλίας του συζύγου της, δηλώνοντας αποφασισμένη: «Ο κόσμος της εξουσίας είναι απάνθρωπος κι είμαι υποχρεωμένη να κάνω τα πάντα για να τον προστατεύσω»!

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS