OMIKRONΗ ζωή αρχίζει στα 50: (Ή αλλιώς «έναν δονητή και τα χάπια...

Η ζωή αρχίζει στα 50: (Ή αλλιώς «έναν δονητή και τα χάπια της πίεσης»)

Το παλιό καλό κλισέ των περιοδικών λέει πως η ζωή ξεκινά στα 40. Και το μόνο που μπορεί να καταρρίψει ένα κλισέ είναι ένα καινούριο: η ζωή αρχίζει  στα 50, ίσως ακόμη και στα 80, όσο δηλαδή είναι η Jane Fonda που ποζάρει στο εξώφυλλο της τελευταίας Vogue σαν βασίλισσα που μόλις κατέκτησε την
κορυφή όλων των κλισέ.  Για να τα καταρρίψει.

Η μέση ηλικία αντιμετωπίζεται σαν μια δυσάρεστη κατάσταση που επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο και πρέπει και καλά να μάθεις να ζεις μαζί της. Σαν μια αναπηρία για την οποία πρέπει να μιλάμε όλοι με προσποιητό ενθουσιασμό («σιγά μωρέ εσύ φαίνεσαι παιδούλα!») λες και η εναλλακτική της, που είναι να την αποδεχθούμε όπως είναι, θα έπρεπε να μας προκαλεί κατάθλιψη. Σου έχουμε νέα! Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Η μέση ηλικία, σε αντίθεση με τη Μέση Γη του Lord of The Rings, δεν έχει πια συγκρούσεις για τον θρόνο. Γιατί κάθεσαι ήδη αναπαυτικά στην κορυφή των επιλογών σου και μέσα στο σώμα σου, το οποίο με τα πολλά ή τα λίγα κιλά του ορκίζεται πια στα οφέλη του πιλάτες. Ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Jonathan Rauch στο καινούριο του βιβλίο με τίτλο «Η καμπύλη της ευτυχίας» και υπότιτλο «Γιατί η ζωή γίνεται καλύτερα μετά τα 50» υποστηρίζει ότι η ευτυχία μειώνεται σταδιακά από τα 20 και μετά αλλά κάπου εκεί κοντά στα 50 τα πράγματα αρχίζουν να ανεβαίνουν ξανά. «Σχεδόν ανεπαίσθητα, οι αξίες μας αλλάζουν, οι προσδοκίες μας επαναπροσδιορίζονται, ο εγκέφαλός μας αναδιοργανώνεται, όλα με τρόπους που οδηγούν σε μια βελτίωση προς το τέλος της μέσης ηλικίας και μετά σε μια απρόσμενη ευτυχία», υποστηρίζει ο –φίλος μας πια- Jonathan Rauch. Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η ευτυχία έχει σχήμα U. Ξεκινά από ψηλά και πέφτει μέχρι να πιάσει πάτο, να κάνει μια στροφή και να αρχίσει την ανιούσα από τα 45 και μετά. Η αλήθεια είναι ότι μετά τα 40 οι φωνές των γύρω σου αρχίζουν να χαμηλώνουν και ξαφνικά ακούς πιο καθαρά τη δική σου. Έχεις πια απαλλαγεί από την ανάγκη να αποδεικνύεις την αξία σου και ανακαλύπτεις πόσο απελευθερωτικό είναι να μη δίνεις δεκάρα για τη γνώμη που έχουν οι άλλοι για σένα. Διαπιστώνεις με ανακούφιση ότι η οφειλή σου να απολογείσαι δεν υπήρξε προαπαιτούμενο της ύπαρξής σου, αλλά μάλλον την τοποθέτησες εκεί από μόνη σου, χωρίς κανένα προφανή λόγο, ενδεχομένως από καθαρή αφηρημάδα όπως τότε που είχες βάλει τα κλειδιά σου στο ψυγείο και τα έψαχνες δυο μέρες. Κι ενώ όλοι γύρω σου μιλάνε για ρυτίδες και αραδιάζουν καταθλιπτικές στατιστικές που βλέπουν με κακό μάτι τα οιστρογόνα σου, εσύ ανακαλύπτεις πόσο απίθανη γεύση έχει η πληρότητα που φτάνει ως επιδόρπιο μετά το κυρίως πιάτο που σε έχουν σερβίρει οι σοφές επιλογές σου. Και επιτέλους, αντί να χάνεις το χρόνο σου τρίβοντας τα τζάμια μέχρι να σου ακυρώσει τα πάντα η επόμενη βροχή, αρχίζεις να καθαρίζεις από μέσα σου τον θυμό, τη ζήλεια, τις ενοχές, τους φόβους και όλα τα τοξικά σκουπίδια που σε φόρτωναν οι προηγούμενες δεκαετίες.

 

SEX AND THE CITY, AGAIN
Μια ολόκληρη 20ετία μετά το βιβλίο Sex and the City που εξελίχθηκε και σε μια από τις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές σειρές έβερ, η Candace Bushnell επιστρέφει για τη συνέχεια. Το βιβλίο της με τίτλο «Is there still Sex in the City?» και η σειρά που θα ακολουθήσει από την Paramount διαπραγματεύεται τα ίδια θέματα με την πρώτη. Αυτό που αλλάζει είναι η ηλικία των πρωταγωνιστριών. «Κάποτε το να είσαι γυναίκα στα 50 σήμαινε την αρχή της σύνταξης» σχολιάζει η συγγραφέας. «Κανείς δεν περίμενε ότι μπορείς να γυμνάζεσαι, να ξεκινάς νέες δουλειές, να μετακομίζεις σε άλλες Πολιτείες, να κάνεις one night stands με αγνώστους και να ξεκινάς από την αρχή». Ο ηλικιακός ρατσισμός υποχωρεί άτακτα, όχι μπροστά σε κάποιου είδους πολιτική ορθότητα ή ουσιαστική ευαισθησία, αλλά σε μια νέα πραγματικότητα: οι γυναίκες συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι τα 60 και τα 70, φροντίζουν τον εαυτό τους, ζουν περισσότερο, επομένως ανήκουν στην κορυφή της πυραμίδας μιας δημογραφικής έκρηξης που κάνει καλό στην οικονομία. Η εμμηνόπαυση που καλυπτόταν τα προηγούμενα χρόνια κάτω από ένα πέπλο μυστικότητας βρίσκεται αναρτημένη παντού: από chats στο διαδίκτυο μέχρι συζητήσεις σε τηλεοπτικές σειρές όπως το Grace and Frankie. Ή καλύτερα να πούμε «το φαινόμενο Grace and Frankie».

Η τηλεοπτική σειρά που έχει ήδη συμπληρώσει πέντε σεζόν και όπου να ‘ναι πάει για την έκτη είναι μια παραλλαγή του Friends –είναι άλλωστε δημιούργημα της ίδιας συγγραφέως Marta Kauffman- με πρωταγωνιστές άνω των 70. Συγκεκριμένα η μία είναι 80 και η άλλη 78. Η Jane Fonda και η Lilly Tomlin δεν έφεραν απλά τα γηρατειά στο επίκεντρο μιας δημόσιας συζήτησης με χιούμορ και απενοχοποιημένη ειλικρίνεια. Έκαναν την ηλικία τους trendy. Σίγουρα δεν έχουν ούτε την εμφάνιση ούτε την ιδιοσυγκρασία της γιαγιάς σου αλλά έχουν εξελιχθεί σε fashion icons ακόμη και για πιτσιρίκες που «καταβροχθίζουν» τη σειρά κοπιάροντας το μπρίο και την ορμή τους. Στη σειρά δεν βλέπουμε «δυο γυναίκες που έχουν μείνει μόνες», αλλά μια δυνατή γυναικεία φιλία και ένα δυναμικό δεύτερο ξεκίνημα, με καριέρες, φιλίες, έρωτες και περιπέτειες που δεν πτοούνται από τα εγκεφαλικά, τα λουμπάγκο, τα γόνατα που τρίζουν και τα περουκίνια που δείχνουν πιο πλούσια τα αραιωμένα μαλλιά. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τα φροντισμένα χέρια της Jane Fonda, η βρετανική Vogue τα βάζει με τον ηλικιακό ρατσισμό και τις διακρίσεις. Πέρα από ένα πολυσέλιδο σχετικό αφιέρωμα, το τεύχος του Απρίλη έχει στο εξώφυλλο την Jane Fonda η οποία στη συνέντευξή της λέει μεταξύ άλλων: «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η μεγάλης ηλικίας γυναίκες είναι η ταχύτερα αυξανόμενη πληθυσμιακή ομάδα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε την αξία μας».

 

INFLUENCERS ΕΤΩΝ 70
Η Iris Apfel με ενάμιση εκατομμύριο followers κοντεύει τα 100. Η Linda Rondin και η σελίδα της Linda and Winks είναι από τους αγαπημένους Instagram λογαριασμούς των fashionistas, όπως και αυτή του μοντέλο Carmen Dell Orefice. Έχουν κι οι δυο περάσει κατά πολύ τα 70. «Μόδα είναι κι αυτή θα περάσει» μπορεί να πει κανείς και να έχει δίκιο, αλλά επίσης δίκιο θα έχει όποιος θεωρεί ότι οι σύγχρονες γυναίκες επαναπροσδιορίζουν την μέση και τρίτη ηλικία με απενοχοποίηση. Λίγο ο φεμινισμός που ξαναβρίσκει τη θέση του στον κόσμο, λίγο τα σύγχρονα πρότυπα γυναικών εκεί έξω και λίγο τα όρια της μόδας που έχουν μετακινηθεί εις την αναζήτηση τού «τι είναι καινούριο τώρα», οι γυναίκες των 50, 60 και 70 έχουν νέα πρότυπα να ακολουθήσουν. Την καλλιτέχνη και θεά της μόδας Valerie Von Sobel, την καλλιτέχνη, συγγραφέα και φυσικά ιέρεια του στυλ, Beatrix Ost, την καθηγήτρια κοινωνικής δικαιοσύνης, καλλιτέχνη, μοντέλο και blogger του Accidental Icon, Lyn Slatter.

 

Η Jane Fonda στο τελευταίο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue.

 

ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ: SEX BLOGS ΓΙΑ 50-ΝΤΑΡΕΣ
Ειλικρίνεια για το σεξ, τον έρωτα, το φλερτ, τις λειτουργικές δυσκολίες και όλα όσα πρέπει να ξέρεις κανείς για τη γυναικεία σεξουαλικότητα μετά τα 50

Head-Heart Health: είναι τόσο καλό που γίνεται εθιστικό λένε οι φανατικές του αναγνώστριες: οι σχέσεις, ο γάμος και το σεξ όλα στο πιάτο.

MelaniRobinson.com: είσαι single μετά το διαζύγιο ή τον θάνατο του άντρα σου;Ξαναμπές στο παιχνίδι των ραντεβού με φόρα και οδηγό την κυρία Ρόμπινσον.

Sexual Health & Menopause: τα πάντα για τη σεξουαλική υγεία και την εμμηνόπαυση, τόσο απλά.

WalkerThornton.com εκπαιδεύτρια του σεξ και συγγραφέας του Inviting Desires, η κυρία Θόρντον ξέρει τα πάντα για τη λίμπιντο της ώριμης γυναίκας.

Better After 50:  Οι σχέσεις, το σώμα, οι φιλίες, τα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα με ειλικρίνεια και μπρίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS