CELEBRITIESSHOWBIZJulia Roberts: Η «Pretty Woman» της καρδιάς μας

Julia Roberts: Η «Pretty Woman» της καρδιάς μας

Στα 23 της, κοσμούσε στο εξώφυλλο της επετειακής έκδοσης «World’s most beautiful», του «People». Στα 49 της, σημειώνει ρεκόρ ως «Η ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο» για 5η φορά. Η Julia Roberts μπορεί να μη συμβαδίζει με τα τυποποιημένα πρότυπα ομορφιάς, όμως, εξακολουθεί να γοητεύει το Hollywood και μαζί όλο τον πλανήτη.

Της Κωνσταντίνας Γεωργίου

Η Vivian Ward, ένα χαμογελαστό κορίτσι απ’ την Georgia, ακολουθεί τον έρωτά της στη δική της «La La Land». Στην πορεία, καταλήγει πόρνη πολυτελείας στο Hollywood, για να τη σώσει στο τέλος ο «ιππότης με την αστραφτερή πανοπλία», ονόματι Edward Lewis. Η Julia Roberts στον πρώτο της μεγάλο ρόλο στον κινηματογράφο -που την έβγαλε απ’ την αφάνεια και την εκτόξευσε κατευθείαν στην κορυφή- υποδύθηκε, εν μέρει, τον εαυτό της. Ένα κορίτσι απ’ την Georgia, με το ίδιο εγκάρδιο χαμόγελο, που πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια μ’ έναν βίαιο και καταπιεστικό πατριό και άφησε τις σπουδές του στη μέση για να ακολουθήσει το μεγάλο του όνειρο: να γίνει ηθοποιός. Ποιος θα της το ‘λεγε ότι μέσα σ’ ένα βράδυ, θα γινόταν η «Miss America», όπως εύστοχα την αποκάλεσε ο μετέπειτα συμπρωταγωνιστής της στην ταινία «My best friend’s wedding», Rupert Everett. Γιατί, η Julia έχει όλο το «πακέτο». Είναι υπέροχη στην οθόνη, αξιαγάπητη εκτός πλατό, διάσημη, αλλά συνάμα εγκάρδια και προσιτή, ενώ έχει αποδειχθεί «αλεξίσφαιρη» σε κάθε σκάνδαλο, χωρίς ποτέ να καταντά βαρετή. Σε αυτά, πρόσθεσε ότι διαθέτει το μαγικό ραβδί να επιλέγει τις σωστές ταινίες -ακόμη και οι άτυχες στιγμές στην καριέρα της, δεν την επισκίασαν- και καταφέρνει να γερνά όμορφα σ’ ένα τόσο «εχθρικό» περιβάλλον, όπως το Hollywood. Οι «μετοχές» της παραμένουν ανεπηρέαστες από καθοριστικούς παράγοντες, όπως οι τάσεις του box office, οι απαιτήσεις του κοινού και το κοινωνικοπολιτικό κλίμα. Η δημοτικότητά της παραμένει σταθερή, ενώ η απόφασή της να κάνει πιο επιλεκτικές εμφανίσεις από τότε που έγινε μητέρα -οι σεναριογράφοι του «Ocean ‘s Twelve» δέχθηκαν χωρίς δισταγμό να αναπροσαρμόσουν το σενάριο λόγω της εγκυμοσύνης της- καθιστά πολύτιμη την προσθήκη της σε κάθε καστ.

Η Julia δείχνει υπεράνω όλων. Όταν σε ηλικία 22 ετών μεταμορφώθηκε σε «Pretty Woman» στο πλευρό του Richard Gere -ρόλο που της χάρισε μια Χρυσή Σφαίρα και τη δεύτερη υποψηφιότητά της στα Όσκαρ, καθώς την προηγούμενη χρονιά διεκδίκησε το χρυσό αγαλματίδιο β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο «Steel Magnolias»- δεν αντιλαμβανόταν ότι αυτή η ταινία θα σάρωνε σαν ανεμοστρόβιλος τη ζωή της.

Τα νέα τη βρήκαν στα γυρίσματα μιας άλλης ταινίας, σε μια μικρή αμερικανική πόλη. «Στον κινηματογράφο έδειχναν το “Star Wars” και θυμάμαι να διαβάζω ότι το “Pretty Woman” έβγαλε τόσα λεφτά και σκεφτόμουν: “Είναι πολλά αυτά τα λεφτά”; “Είναι καλό αυτό”; “Είναι τέλειο”;». Ένα χρόνο αργότερα, το περιοδικό «People» την ανακήρυξε «Ομορφότερη γυναίκα του πλανήτη». Τα υπόλοιπα, είναι απλώς ιστορία. Απ’ τα 300.000 δολάρια που πήρε τότε ως αμοιβή, έφτασε το 2003 να αμείβεται με 25 εκατομμύρια για την ταινία «Mona Lisa Smile». Τα 90’s ήταν η χρυσή εποχή της και γι’ αυτό, μάλλον, θα πρέπει να ευχαριστεί τις Michelle Pfeiffer, Molly Ringwald, Meg Ryan, Jennifer Jason Leigh, Karen Allen και Daryl Hannah, που απέρριψαν προηγουμένως τον ρόλο της Vivian Ward. Μπορεί, πλέον, να έχει πέσει το κασέ της σε σχέση με το παρελθόν, αλλά αυτό δεν στάθηκε ικανό να τη μετακινήσει απ’ την 8η θέση της λίστας του «Forbes», με τις πιο ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς του 2016.

Για τρεις δεκαετίες, η Julia Roberts αποτελεί σταθερή αξία. «O κόσμος λέει: “Είναι ακριβώς η ίδια, όπως τότε που ξεκίνησε”, ενώ για μένα “ότι γερνώ καλά”», δήλωσε εμφαντικά ο κολλητός της George Clooney. Η Roberts, όμως, απέδειξε απ’ την αρχή ότι δεν είναι ένα ακόμη όμορφο πρόσωπο. Το 2001 κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ για την ερμηνεία της ως Erin Brockovich -παρά την παρατεταμένη ευχαριστήρια ομιλία της, ξέχασε να αναφερθεί στην πραγματική Erin Brockovich- ενώ ήταν υποψήφια άλλες τρεις φορές κι έχει πάρει τρεις Χρυσές Σφαίρες απ’ τις οκτώ που ήταν υποψήφια. «Το σημαντικό, είναι να περιβάλλεις τον εαυτό σου με ανθρώπους που σε αγαπάνε και σε στηρίζουν, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορείς, ελπίζοντας πάντα για το καλύτερο», είπε σε συνέντευξή της αποκαλύπτοντας το μυστικό της επιτυχίας της. Στην ίδια συνέντευξη, δεν έκρυψε ότι ο κόσμος της κλονίστηκε απ’ τον θάνατό της μητέρας της Betty Lou, το 2015, από καρκίνο του πνεύμονα. Είχε προηγηθεί η αυτοκτονία της ετεροθαλούς της αδελφής, Nancy, η οποία έγραψε στο αποχαιρετιστήριο σημείωμά της πως η μητέρα και τα αδέλφια της -ο Eric, η Julia και η Lisa- την οδήγησαν στην κατάθλιψη. Δυο απώλειες, που άφησαν βαθιές χαρακιές στην ψυχή της.

Η Julia, όμως, έχει ως «ασπίδα» τον σύζυγό της και τα τρία της παιδιά, τους οποίους φροντίζει να κρατά μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητας. «Είμαι μια απαίσια διάσημη. Το βρίσκω αδύνατο να ταΐζω διαρκώς αυτό το “τέρας”», είχε πει παλαιότερα για τη σχέση της με τα ΜΜΕ. Γι’ αυτό, απ’ το 2007 έχει ως βάση το Malibu, όπου είναι απλώς μια ακόμη διάσημη ανάμεσα σ’ ένα τσούρμο από Α-list stars. Μόνο που η δική της καθημερινότητα, δεν έχει καμία σχέση μ’ εκείνη των περισσότερων συναδέλφων της, όπως αποκάλυψε στο παρελθόν ο σκηνοθέτης της στο «Closer», Mike Nichols. «Δεν έχουν υπηρέτες στο σπίτι. Σκουπίζουν οι ίδιοι το πάτωμα και τα παιχνίδια των παιδιών τους είναι παντού. Η Roberts δεν βρίσκεται στο επίκεντρο. Είναι απλώς, η Julia, ο Daniel και τα παιδιά». Το πόσο προσγειωμένη είναι, το επιβεβαιώνει και ο σκηνοθέτης της στο «The Normal Heart», Ryan Murphy. «Τις πρώτες μέρες, είχα πανικοβληθεί, καθώς είναι μέρος της “βασιλικής οικογένειας” του Hollywood. Αλλά, η συνεργασία μας κύλησε όπως το βούτυρο. Παρόλο που είναι star, εντούτοις παραμένει ταπεινή, συνεσταλμένη και καθόλου εγωκεντρική».

Ίσως, αυτή η ταπεινότητα να οφείλεται ότι απ’ το 2000 έχει κατασταλάξει στο πλευρό ενός «κοινού θνητού», του εικονολήπτη Daniel Moder. Οι δυο τους, γνωρίστηκαν στα γυρίσματά του «The Mexican», μιας ταινίας που η Julia μείωσε κατά πολύ την αμοιβή της, προκειμένου να συνεργαστεί με τον καλό της φίλο, Brad Pitt. Πριν, η Julia είχε ταλαιπωρηθεί πολύ απ’ τον έρωτα. Η λίστα με τις σχέσεις της περιλαμβάνει τους: Jason Patric, Liam Neeson, Matthew Perry -για χάρη του έκανε ένα guest στους «Friends»- και Dylan McDermott. Κανείς, όμως, δεν ήταν ο πρίγκιπας της. Όπως, ούτε ο Kiefer Sutherland, που τον παράτησε τρεις μέρες πριν τον γάμο. Προς στιγμή, πίστεψε πως ο «κατάλληλος» ήταν ο μουσικός Lyle Lovett, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1993, για να πάρουν διαζύγιο δυο χρόνια αργότερα. Με τον Daniel, απέκτησαν τα δίδυμα Hazel και Phinnaeus, κι έπειτα τον γιο τους, Henry. Αυτός ο άνθρωπος, δεν της πρόσφερε μόνο απλόχερα την ευτυχία, αλλά και την αυτοπεποίθηση που αναζητούσε απεγνωσμένα όλα αυτά τα χρόνια. Μαζί του είναι σαν να έχουν μπει όλα τα κομμάτια του πάζλ στη θέση τους και η «Σταχτοπούτα» βρήκε επιτέλους το δικό της ευτυχισμένο τέλος!

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS