OMIKRONΜαρέβα Μητσοτάκη: First Lady

Μαρέβα Μητσοτάκη: First Lady

Η Ελληνοπολωνή επιχειρηματίας που ερωτεύτηκε τον Κυριάκο, άντεξε τις συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια Μητσοτάκη, χώρισαν για ένα διάστημα, επανασυνδέθηκαν πριν από μερικά χρόνια και πριν από λίγες ημέρες ανέβηκαν μαζί τα σκαλιά του πρωθυπουργικού μεγάρου.

Από τη Τζένη Αγιανδρίτη και τον Βασίλη  Γούλα
Επιμέλεια: Μαρία Παυλίδου

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ
Το γενεαλογικό δέντρο της Μαρέβα Γκραμπόφσκι είναι εντυπωσιακό. Έχει καταγωγή από την Πολωνία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα, ενώ η ίδια γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Από την πλευρά του πατέρα της, ο παππούς της, Ματίας Γκραμπόφσκι, είχε δική του φαρμακοβιομηχανία στη Βαρσοβία ενώ υπήρξε ευεργέτης και χορηγός μεγάλων δωρεών. Βρέθηκε από την Πολωνία στη Βρετανία το 1940 και άνοιξε φαρμακείο στο Kensington, ενώ ακριβώς δίπλα ίδρυσε την Grabowski Gallery (συνέχισε να την διατηρεί ο πατέρας της για χρόνια) στην οποία φιλοξενούνταν έργα σύγχρονης τέχνης. Η gallery έκλεισε το 1975, ενώ ο δεινός συλλέκτης Ματίας δώρισε πολλά έργα τέχνης στο Μουσείο Τέχνης του Lodz στην Πολωνία πριν το θάνατό του. Από την πλευρά της Ελληνίδας μητέρας της (μια γυναίκα που καθόρισε σημαντικά, όπως λένε, την ιδιοσυγκρασία της Μαρέβα), ο ναυπηγός παππούς της Φίλιππος ήταν 3η γενιά Έλληνας της Αλεξάνδρειας και ο πρώτος φοιτητής που σπούδασε στο Newcastle College. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε το 1956, ενώ υπήρξε πρόεδρος του νορβηγικού νηογνώμονα Det Norske Veritas. Η γιαγιά της, Μαίρη Άνταμς, προερχόταν από την παλιά εμπορική οικογένεια Λούβαρη της Τήνου και από Άγγλους προγόνους της Σμύρνης – εξ ου και το ξενικό όνομα. Οι γονείς της γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν στην Ελβετία όπου σπούδαζαν αμφότεροι Ιατρική. Μια ενδιαφέρουσα είναι αλήθεια μίξη γονιδίων και καταγωγών που διαμόρφωσε αναλόγως και την προσωπικότητα της Μαρέβα. Ένα κορίτσι που μεγάλωσε ουσιαστικά με τη γιαγιά της μετά το διαζύγιο των γονιών της. Από επόμενο γάμο της μητέρας της, απέκτησε τον ετεροθαλή αδελφό της, τον Γιωργή, ο οποίος ασχολείται με τα χρηματιστηριακά. Η μητέρα της, μια γυναίκα ανεξάρτητη, η οποία δεν λογάριαζε κοινωνικά ταμπού, ήταν, όπως λένε, σκιά και φάρος για τη Μαρέβα.

 

Η γνωριμία στο Χάρβαρντ
Με τον 51χρονο σήμερα πολιτικό, γνωρίστηκαν από την πρώτη κιόλας μέρα που πάτησε το πόδι της στο Xάρβαρντ, όπου πήγε για το μεταπτυχιακό της στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων – έχοντας ήδη πάρει το πρώτο της πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης στις Πολιτικές Επιστήμες και το δεύτερο από το Κολούμπια στην Πολιτική Οικονομία. Ο Κυριάκος θα πει το 2004: “Βρεθήκαμε για πρώτη φορά σε μια παρέα Ελλήνων και ένας κοινός φίλος μάς τη σύστησε ως μια Ελληνίδα που θα ερχόταν του χρόνου στο πανεπιστήμιο και ήθελε να της πούμε λίγα πράγματα για το σχολείο. Όταν τελείωσε αυτή η πρώτη μας συνάντηση, φύγαμε έχοντας και οι δυο ότι ο άλλος είχε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Τελικά, γίναμε φίλοι και ακολούθησαν όλα τα άλλα. Η απόφαση μου να παντρευτούμε ήταν η πιο σωστή της ζωής μου”.


Ο Κωνσταντίνος, η Σοφία, η Δάφνη και η Μαρέβα Μητσοτάκη την ημέρα ορκωμοσίας του Κυριάκου.

 

Η κόντρα με τη Μαρίκα
Οι φήμες λένε πως το πολωνέζικο επίθετο και οι πολύπλοκες οικογενειακές της καταβολές, το γεγονός ότι δεν είχε να προτάξει κάποια επώνυμη στην Ελλάδα οικογενειακή φατρία σε συνδυασμό με τη συνήθη καχυποψία που χαρακτηρίζει την κλασική Ελληνίδα μάνα ως προς τη φέρουσα από τον μοναχογιό της νύφη, δημιούργησαν εξαρχής άκαρπο έδαφος με την οικογένεια Μητσοτάκη να μην την καλοδέχεται στα σαλόνια της. Η Μαρέβα, πάλι, δεν είναι από τους τύπους που μασάνε και καθώς ο Κυριάκος ως προσωπικότητα είναι πιο μετριοπαθής, προσπαθεί να κρατήσει με παραδειγματική μαεστρία τις ισορροπίες μεταξύ μιας δυναμικής, ανεξάρτητης συντρόφου που κάθε άλλο παρά πρόκειται να βάλει τη μάσκα της χαμηλοβλεπούσας νύφης και μιας χειμαρρώδους μάνας που βλέπει τη σχέση του γιου της σαν «συμφορά» που βρήκε το σπίτι της. Ο Κυριάκος είναι ερωτευμένος και αποφασισμένος να κάνει τη ζωή που θέλει, είτε αυτό αρέσει στη μάνα του και στις μεγαλύτερες αδελφές του, είτε όχι. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν, όπως λέγεται, ο πιο ψύχραιμος στο οικογενειακό σκηνικό αντιπαραθέσεων, προτιμώντας τον διάλογο από τις συναισθηματικές εκρήξεις, ενίοτε και τη σιωπή από τις βαριές κουβέντες.


Στην αποφοίτηση της Σοφίας, τον περασμένο Μάϊο.

Άνθρωποι του περιβάλλοντός τους, υποστηρίζουν πως αν είχαν γνωριστεί στην Αθήνα, η σχέση τους θα είχε ναυαγήσει από νωρίς. Το γεγονός ότι γνωρίστηκαν στο εξωτερικό βοήθησε να αποφορτιστούν καλύτερα οι αρνητικές ενέργειες και οι έξωθεν παρεμβολές. Η Μαρέβα, άλλωστε, είχε γνωρίσει τον Κυριάκο όπως είναι, πίσω από το όνομα Μητσοτάκη. Στο Χάρβαρντ συμπεριφερόταν ως ένας ακόμα φοιτητής που κάθε άλλο παρά αποζητούσε προνομιακή μεταχείριση, επειδή ήταν και Μητσοτάκης και η φοιτητική ζωή στην Αμερική ήταν και για εκείνον, έναν επώνυμο γόνο, ένα είδος ελευθερίας. Και σίγουρα ανεμελιάς. Που σύντομα, όμως, θα την έχανε αφού μετά την αποφοίτηση και των δύο και την ενασχόλησή τους ως υψηλά οικονομικά στελέχη -εκείνη στο παράρτημα της Deutsche Bank στην Αθήνα στον τομέα του private banking και εκείνος ως σύμβουλος στη Mckinsey στο Λονδίνο και αργότερα στην Alpha Bank- θα έρθουν τα νέα της εγκυμοσύνης της Μαρέβα. Ο γάμος τους θα γίνει το 1997 στην Αγία Ειρήνη στην Πλάκα και η κόρη τους Σοφία θα γεννηθεί λίγους μήνες μετά.


Με τον Κυριάκο σε ανέμελες στιγμές και σε παλιότερο ταξίδι με τα παιδιά τους.

 

Η Μαρίκα δείχνει να έχει αποδεχθεί το γεγονός και σε πρώτη φάση η γνωριμία της με τη Μαρέβα θα είναι σε σχετικά καλό κλίμα, προσπαθώντας να την κάνει να νιώσει άνετα. Έτσι, τουλάχιστον, την έχει περιγράψει η ίδια η νύφη της σε μια συνέντευξη στο «Officiel» αν και παραδεχόμενη τη δική της επιφυλακτικότητα: «Στην πρώτη μας συνάντηση ήμουν επιφυλακτική. Όμως η μητέρα του Κυριάκου με δέχθηκε με τη ζεστασιά της μάνας, σαν να ήμουν ήδη μέλος της οικογένειας. Με έκανε να αισθανθώ δικός τους άνθρωπος». Η δήλωση του Κυριάκου που ακολουθεί αμέσως μετά προκαλεί στον αναγνώστη και δεύτερες σκέψεις: «Η Μαρέβα είναι ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος. Είναι δυναμική, λέει την άποψή της και μερικές φορές τη λέει έξω από τα δόντια. Ταυτόχρονα είναι γλυκιά, τρυφερή και εκπέμπει ιδιαίτερη καλοσύνη. Προσωπικά δεν είχα καμία αμφιβολία ότι η Μαρέβα και η μητέρα μου θα είχαν μια άριστη σχέση».

 

Στη διάρκεια του έγγαμου βίου τους το ζευγάρι που στο μεταξύ απέκτησε και άλλα δύο παιδιά, τον 21χρονο σήμερα Κωνσταντίνο και τη 15χρονη Δάφνη, αναπτύσσει παράλληλη και έντονη επαγγελματική δραστηριότητα. Η πολιτική, όμως, είναι στο DNA του Κυριάκου και η απόφασή του να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές του 2004 φυσιολογική εξέλιξη. Οι οικογενειακές συγκρούσεις θα είναι πάλι έντονες, καθώς πολιτικές διαφωνίες και αλληλοσυγκρουόμενες ενίοτε φιλοδοξίες, δημιουργούν τεταμένο κλίμα. Η Μαρέβα, που ανέκαθεν είναι στόχος, αφού ουδέποτε έβαλε νερό στο κρασί της, θεωρείται ο υποκινητής του πολιτικού αναστήματος που ορθώνει ο Κυριάκος. Με τη Μαρίκα Μητσοτάκη η σχέση της είχε εξομαλυνθεί κάπως μετά την απόκτηση της εγγονής της, αλλά με εκείνον που είχε έρθει πιο κοντά ήταν ο πεθερός της.

Όταν η κόρη της Σοφία ήταν μόλις λίγων μηνών, η Μαρέβα για πρώτη φορά θα πάει το καλοκαίρι στην Κρήτη, στο πατρικό σπίτι του άνδρα της όπου παραδοσιακά συγκεντρώνονται όλα τα μέλη της οικογένειας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τα εγγόνια του, θα την εκπλήξει με την τρυφερότητα και τη στοργή που δείχνει στη μικρή Σοφία και ταυτόχρονα θα επιδιώξει να έρθει κοντά και στη νύφη του ανοίγοντας συνεχώς συζητήσεις μαζί της για τη φύση της Κρήτης, την παραγωγή λαδιού και τα προϊόντα της, θέματα που ανέκαθεν ενδιέφεραν και την ίδια ως δηλωμένη φυσιολάτρης. Γενικά τον πεθερό της τον θεωρεί δάσκαλο και απολαμβάνει να τον ακούει να διηγείται ιστορίες. Οι αδελφές του Κυριάκου, όπως λένε άνθρωποι που τους γνωρίζουν από κοντά, ποτέ δεν προσπάθησαν να την κάνουν να νιώσει μέλος της οικογένειας. Το ίδιο, όμως, λένε και για τη Μαρέβα. Ότι είχε μια δεσποτική και συχνά αλαζονική συμπεριφορά, χωρίς να κάνει από μέρους της κάποια κίνηση καλής θέλησης.

Όπως και να ’ναι, στις εκλογές του 2004 -όπως και σε εκείνες του 2007- ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β’ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά.

 


Τα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου.

 

Ο χωρισμός και η επανασύνδεση
Το ζευγάρι είχε ωστόσο ήδη χωρίσει ένεκα συχνών συγκρούσεων αλλά και των ολοένα και πιο ανυψωμένων εγωισμών, χωρίς βεβαίως ποτέ να προχωρήσει στις διαδικασίες του διαζυγίου. Οι δυο τους εξακολούθησαν να έχουν μια καλή στενή σχέση για χάρη των παιδιών τους, η Μαρέβα, ωστόσο, βρέθηκε αντιμέτωπη με τα κοινωνικά ταμπού. «Ήταν πάρα πολύ δύσκολη περίοδος για όλους μας. Η Ελλάδα, ξέρετε, έχει κάποια στερεότυπα. Έτσι, λοιπόν, σχετικά με τέτοιου είδους περιπτώσεις το μόνο που ακούς πάντα είναι ότι “φταίει η γυναίκα’’. Εγώ ήμουν και είμαι ένας ανεξάρτητος άνθρωπος και οικονομικά και ως προσωπικότητα», είχε δηλώσει η ίδια στο «Πρώτο Θέμα», σχολιάζοντας την περίοδο του χωρισμού.


Η πρώτη κοινή συνέντευξη, πολύ πριν από το χωρισμό.

 

«Ο Κυριάκος φρόντιζε να έρχεται κάθε μέρα σπίτι, όπου φυσικά έβλεπε τα παιδιά και έτρωγε μαζί τους κι έτσι αυτά δεν νομίζω ότι είχαν καταλάβει και πάρα πολλά. Πολύς κόσμος με ρωτούσε γιατί χωρίσαμε αφού ήμασταν τόσο “τέλειο ζευγάρι, τόσο τέλεια οικογένεια”. Κι όμως, σήμερα λέω ότι αυτό έπρεπε να γίνει διότι υπήρχαν πάρα πολλά κακά κομμάτια, πολλές αρνητικές δυνάμεις, οπότε όλα αυτά έπρεπε να μπουν στη θέση τους. Και ο ένας να μπει στα παπούτσια του άλλου», λέει, χρησιμοποιώντας την ίδια ακριβώς έκφραση που χρησιμοποίησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του στην Τατιάνα Στεφανίδου όταν εξηγούσε τον τρόπο που κατάφεραν να είναι πάλι μαζί μετά από 5 χρόνια χωρισμού. «Κάναμε αρκετή δουλειά και χρησιμοποιήσαμε τις παραπάνω λέξεις πάρα πολλές φορές. Κι έτσι σιγά-σιγά αρχίσαμε να ξαναβλεπόμαστε.


Ανάπαυλα την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας.

Αυτό πρέπει να κάνουν όλα τα ζευγάρια γιατί τέλεια εικόνα σε ένα γάμο δεν υπάρχει», είχε πει. Το 2013 οι φωτογραφίες τους να κάνουν διακοπές στην Πάτμο τσίγκλησαν τις φήμες ότι το ζευγάρι είναι πάλι μαζί. Και όντως έτσι ήταν. Τρία χρόνια αργότερα, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την ανάδειξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του συμπαραστάθηκε πολύ και συμμετείχε σε αρκετές από τις περιοδείες του. Στις πρόσφατες δε εκλογές που ανέδειξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία της χώρας, ο ίδιος φρόντισε από την πρώτη στιγμή της νίκης να δηλώσει ότι αντλεί δύναμη από τη γυναίκα του, τα παιδιά και τους γονείς του.


Ανεβαίνοντας τα σκαλιά του Μαξίμου την επομένη της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.

 

Νέες μπίζνες, νέες φιλοδοξίες, νέα αρχή. Στο μεταξύ η Μαρέβα δραστηριοποιήθηκε και σε άλλους τομείς. Το 2007 θα ιδρύσει την MG Capital Advisors S.A., μια ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία, και το 2010 ιδρύει την Eternia Capital Advisors, μια εταιρεία asset management με ειδίκευση σε επενδύσεις hedge fund που είχε όμως ατυχή κατάληξη. Είναι επίσης συνιδρύτρια μαζί με τη φίλη της, της ελληνικής εταιρείας Zeus + Dione, που δημιουργεί σύγχρονα αξεσουάρ και ρούχα, εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση και κατασκευασμένα από άριστες πρώτες ύλες, από Έλληνες τεχνίτες με μακρά παράδοση στην τέχνη τους. Σήμερα τα προϊόντα της εταιρείας διατίθενται σε 100 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, από το Παρίσι μέχρι το Ντουμπάι.


Με τη συνεργάτιδα της, Δήμητρα Κολοτούρα, στην επιχείρηση “Zeus+Dione”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS