OMIKRONΜάριος Νεοφύτου: Love is in the hair

Μάριος Νεοφύτου: Love is in the hair

Κατεβαίνεις τα σκαλοπάτια και ξέρεις ότι δεν μπαίνεις απλά σε έναν καινούριο χώρο αλλά πατάς σε μια νέα εποχή για την κομμωτική. Το HAIR ETC. είναι μια πλατφόρμααπό την οποία ξεκινούν ένα σωρό συναρπαστικά πράγματα: εκπαιδεύσεις, επιδείξεις και pop up events. Ο Μάριος Νεοφύτου, εμπνευστής του concept, λέει πως αυτός είναι ο τόπος κι ο χρόνος να μοιραστεί όσα έμαθε όλα αυτά τα χρόνια.

Από την Τώνια Σταυρινού

Το άρωμα, η μουσική, η ενέργεια, οι άνθρωποι, η ελευθερία κινήσεων του μεγάλου χώρου με την industrial αισθητική ξεκαθαρίζουν αμέσως στον επισκέπτη ότι δεν έχει μπει σε ένα συνηθισμένο κομμωτήριο αλλά σε ένα νέο κόσμο. «Είμαστε μια πλατφόρμα που καλύπτει μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών», λέει ο Μάριος Νεοφύτου, ένας άνθρωπος που αν θα τον περιέγραφε κανείς με μια λέξη θα έλεγε «αέρας». Είναι αεικίνητος και το μυαλό του γεννοβολάει ιδέες, ένας άνθρωπος που είναι ευτυχισμένος μόνο όταν βρίσκεται σε κίνηση. «Τον χώρο τον έψαχνα για ένα χρόνο. Τον είχα φανταστεί, τον είχα σχεδιάσει στα χαρτιά, υπήρχε στο μυαλό μου και περίμενα μέχρι να τον δω μπροστά μου. Έτσι κι έγινε». Αν και υπόγειο έχει άπλετο φυσικό φως και δημιουργεί μια αίσθηση ιδιωτικότητας. Ο ίδιος πιστεύει πολύ στην καλή ενέργεια των ανθρώπων και των τόπων. Κι αυτός είναι ένας ενεργειακά καλός χώρος δεν υπάρχει αμφιβολία.

«Επιπλέον, έχει μια μυστικότητα και οι πελάτες κατεβαίνοντας αισθάνονται ότι βγαίνουν από την πραγματικότητά τους, έξω από τον χρόνο και τον κόσμο τον οποίο κινούνται στην καθημερινότητά τους. Και αυτός ήταν ο στόχος». Συστήνοντας την ομάδα του δείχνει ενθουσιασμένος. Κάποιοι είναι αυτοεργοδοτούμενοι κομμωτές που εντάχθηκαν στο HAIR ETC έχοντας τη δική τους πελατεία και κάποιοι εργοδοτούνται από την εταιρεία αλλά με ένα καθεστώς που τους επιτρέπει την προσωπική ανέλιξη. «Είναι νέα ταλαντούχα παιδιά που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ανοίξουν δικό τους κομμωτήριο αλλά αναζητούν να έχουν μια προοπτική. Τους δίνω λοιπόν την ευκαιρία να εργαστούν κοντά μου χτίζοντας τη δική τους πελατεία μέχρι που να μη με έχουν ανάγκη πια ως εργοδότη και εκεί θα έχουν την επιλογή να παραμείνουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες μέσα στο χώρο». Το σίγουρο είναι ότι πιστεύει στη δουλειά τους και ότι μοιράζονται κοινό όραμα για τη δουλειά. «Έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε έναν χώρο υψηλών προδιαγραφών, δίπλα σε κορυφαίους κομμωτές, με τηστήριξή μου και μια απαιτητική πελατεία. Εναπόκειται σε αυτούς να το κυνηγήσουν και να χτίσουν την πορεία τους από κει και πέρα.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τα παιδιά είμαστε μαζί εδώ και χρόνια και ξέρω τη δουλειά τους και τις δυνατότητές τους. Κάποιοι υπήρξαν μαθητές μου όπως ο Ραφαήλ Ανδρέου, ο οποίος είναι ανερχόμενος στο χώρο με τη δική του πελατεία και δουλεύει για φωτογραφήσεις και επιδείξεις μόδας στο εξωτερικό κ. Η Νατάσα Ξενοφώντος μια ταλαντούχα κομμώτρια που είχε δικό της κομμωτήριο στην επαρχία και ήθελε να εξελιχθεί, να έρθει στη Λευκωσία. Τώρα είναι το βασικό μου άτομο εδώ και η Salon Manager του χώρου. Ο Ανδρέας Φλουρής ξεκίνησε επίσης ως μαθητευόμενος και τώρα ως επαγγελματίας πια κατευθύνεται στην εξειδίκευση πάνω στο χρώμα. Ο Ανδρέας Παπακυριακού ήρθε ως stylist και εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Επίσης έχουμε συνεργάτες όπως ο Γιώργης Χριστοδούλου που είναι χρόνια στο επάγγελμα και ο Olivier με πολύχρονη πείρα σε κομμωτήρια στη Γαλλία. Στην υποδοχή και εξυπηρέτηση των πελατών είναι οι Έλισσα Σταματίου και Ανδρέας Τουμασής. Το τι κάνει ένα χώρο επιτυχημένο είναι οι άνθρωποι που τον αποτελούν και η όρεξη και ενέργεια που φέρνουν στο τραπέζι».

Ο Μάριος Νεοφύτου έχει δουλέψει για φωτογραφήσεις μόδας, για περιοδικά, για θεατρικά έργα, για ταινίες, για επιδείξεις μόδας στην Κύπρο και στο εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος του χρόνου του το περνά στην εκπαίδευση. «Κινούμαι συνέχεια και έχω ανάγκη από αυτή τη ροή, την εναλλαγή. Έζησα το επάγγελμα σε όλες τις εκδοχές του, ήρθα σε επαφή με πολύ διαφορετικούς ανθρώπους στην Κύπρο και στο εξωτερικό και έμαθα πάρα πολλά πράγματα. Είδα τι δουλεύει και ποια είναι τα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι. Είδα τι σημαίνει να μη δέχεσαι την αλλαγή». Στη δική του περίπτωση, οι αλλαγές είναι τρόπος ζωής. Όχι μόνο δεν τις φοβάται αλλά τις επιζητά σε κάθε νέο βήμα, όπως και τώρα.

«Όλα αυτά τα χρόνια έχω εμπλακεί σχεδόν σε όλες τις διαδικασίες: σχεδίασα χώρους, διοργάνωσα events, έκανα παραγωγές για μουσικά βίντεο για καλλιτέχνες, έφτιαξα δικά μου βίντεο, ταξίδεψα πολύ και με την εταιρεία Kevin Murphy της οποίας είμαι συνεργάτης, είχα την ευθύνη για μεγάλα shows σε Ευρώπη και Αμερική. Η κομμωτική μου έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσω πολλά πράγματα να έρθω σε τριβή με άλλα επαγγέλματα από άλλους χώρους και να εκφραστώ δημιουργικά». Πάντα όμως επιστρέφει στην αφετηρία. «Τα μαλλιά είναι το μόνο κομμάτι του στυλ μας που είναι ενσωματωμένο πάνω μας. Ακόμα και όταν μένουμε γυμνοί είναι εκεί για να εκφράζει την αισθητική μας ταυτότητα, το στυλ μας, την προσωπικότητά μας. Είναι κομμάτι μας όπως οι κινήσεις, οι εκφράσεις, η φωνή μας. Αυτό κάνει τα μαλλιά να έχουν και μια συναισθηματική αξία και επιρροή πάνω μας περισσότερο από τα ρούχα και τα αξεσουάρ μας. Για τις περισσότερες γυναίκες η «χαίτη» τους είναι η περηφάνια τους. Είναι το επίκεντρο της θηλυκότητάς τους».

Σε μια εποχή που τα social media κυριαρχούν και ενίοτε καταδυναστεύουν το στυλ μας, το copy / paste είναι αναπόφευκτο. Βλέπουμε πολύ συχνά πανομοιότυπα μαλλιά και κυρίως χτείσματα κουρέματα πάνω σε λάθος κεφάλια. «Δεν μπορώ να λειτουργήσω έτσι. Δεν θα σου κάνω το trend επειδή ήρθες και μου έδειξες τη φωτογραφία. Θα συζητήσω, θα αναλύσω τον τρόπο ζωής σου, θα δω αν ο χαρακτήρας σου και οι καθημερινές σου συνήθειες μπορεί να υποστηρίξουν ένα look. Για μένα επιτυχία είναι να έρθει μια γυναίκα να κtουρευτεί, να τις δείξω τι πρέπει να κάνει, πώς να εφαρμόζει τα σωστά προϊόντα και να μη με ξαναχρειαστεί μέχρι το επόμενο κούρεμα». Το δικό του αισθητικό σημείο αναφοράς είναι οι γυναίκες της δεκαετίας του ‘70.

«Αυτό το ανέμελο, λίγο ατημέλητο, χωρίς ιδιαίτερη λάμψη,το ανεπιτήδευτο. Το είΠαναγιώτης Μηνά / Φωτό χώρου: Παντελής Χατζημηνάςδωλό μου στα μαλλιά είναι η Brigitte Bardot σίγουρα. Ίσως είναι και από τις πιο ωραίες γυναίκες που υπήρξαν ποτέ γιατί είχε μια ενέργεια που δεν μπορούσες να την εκφράσεις, να τη βάλεις σε λέξεις. Ένιωθες μόνο μια ακατανίκητη επιθυμία να την κοιτάζεις». Κι η αγαπημένη του τάση για τον χειμώνα; «Σε μια εποχή που όλα παίζουν και όλες οι εποχές και όλα τα στυλ είναι στη μόδα, προσωπικά διαλέγω τα φυσικά μαλλιά. Μου αρέσει να ακολουθώ τη φυσική κίνηση των μαλλιών να χρησιμοποιώ τεχνικές που αναπαράγουν τις φυσικές μπούκλες, τις κυματιστές φράντζες. Όσο πλησιάζουν οι γιορτές όμως μου αρέσουν πολύ τα πολυτελή χτενίσματα, με όγκο και κίνηση που αναδεικνύουν τη θηλυκότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS