CELEBRITIESSHOWBIZΟ ακαταμάχητος Justin Trudeau

Ο ακαταμάχητος Justin Trudeau

Ο πρωθυπουργός του Καναδά είναι το αγαπημένο «θέμα» των χρηστών των social media – περιέργως, όχι για την πολιτική του. Για το ακαταμάχητο sex appeal του.

Της Κάλλιας Καστάνη

Toν Οκτώβρη του 2015, όταν εξελέγη, μετά τη θεαματική επικράτηση του κόμματός του, των Φιλελευθέρων, στις καναδικές εκλογές, ο πλανήτης άφησε να του ξεφύγει ένα βογκητό: κομψός, σέξι, με τεράστια γαλάζια μάτια και εντυπωσιακό, μυώδες σώμα, καλυμμένο με τατουάζ, ο Justin Trudeau, απείχε πολύ από το κλισέ του άχρωμου, δυτικού, γραφειοκράτη πολιτικού. Μέσα σε λίγα 24ωρα, το Twitter πήρε φωτιά: «Επιτέλους, ένας γοητευτικός πρωθυπουργός!», «Σταθείτε, ΑΥΤΟΣ είναι ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά; Λοιπόν, χμμμ», «Ναι το PILF υπάρχει»  και «Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μας που το δυτικό ημισφαίριο βρίσκεται σε φάση PILF», ήταν τα πιο «σεμνά» σχόλια των γυναικών-χρηστών. (Αν αναρωτιέστε, ναι το PILF σημαίνει «Prime Ministers I’d like to f…ck»). Ένα ολόκληρο account, το @hot trudeau, «γεννήθηκε» μέσα σε μια νύχτα για να αποθεώσει τον ξαφνικό «γάμο» της πολιτικής με το σεξ.

Δυο χρόνια αργότερα –κι ενώ, παραδοσιακά, οι περισσότεροι ηγέτες χάνουν μετά την εκλογή τους, ένα σημαντικό ποσοστό δημοφιλίας- ο «μήνας του μέλιτος» του Καναδού πρωθυπουργού με το εκλογικό σώμα δεν λέει να τελειώσει: η αποδοχή του, αυτή την εποχή κυμαίνεται γύρω στο 48-50%. Προφανώς, σε αυτό βοηθάει και το ότι τα δυτικά media αντιμετωπίζουν τον 45χρονο Justin Trudeau, σαν ένα είδος Hollywood star – η «αβάσταχτη γοητεία» του, στην οποία «υποκύπτουν» όλες οι γυναίκες που συναναστρέφεται (ενίοτε και οι άντρες) είναι πια ένα είδος μιντιακού inner joke. Μετά από τις επίσημες συναντήσεις του με τους ηγέτες διαφόρων χωρών, βασιλείς, γραμματείς οργανισμών κλπ., το Twitter κατακλύζεται από φωτογραφίες και memes: «Βρες κάποιον που να σε κοιτάζει, όπως κοιτάζει η Αngela Merkel τον Justin Trudeau». Ή η Emma Watson. Ή η Κate Middleton. Ή ο David Cameron και ο Barack Obama (!). Ή η Βασίλισσα Ελισσάβετ – ακόμα και η υπέργηρη μονάρχης της Μ.Βρετανίας, μπήκε στον «χορό» των «κατακτήσεων» του Justin, όλων αυτών των γοητευμένων celebrities αντρών ή γυναικών που δείχνουν να κρατάνε για κείνον το πιο γλυκό, ντροπαλό ή εκστατικό τους χαμόγελο.

Τελευταίο «θύμα» του Καναδού Καζανόβα, ήταν η Ivanka Trump. Oι δυο τους, συναντήθηκαν πρόσφατα σε «στρογγυλή τράπεζα» του Λευκού Οίκου, σε μια συνάντηση κορυφής για την επιχειρηματικότητα και την αύξηση του αριθμού των γυναικών στις επιχειρήσεις και δεν σταμάτησαν να ανταλλάσσουν χαμόγελα. Τα φλας κατέγραψαν το βλέμμα της κόρης του νέου προέδρου των ΗΠΑ, που «καθόταν» με ένταση στο πρόσωπο του Καναδού ηγέτη και τα social media έκαναν party: «Παθιασμένη η Ivanka με όσα έλεγε ο Trudeau». «Βρες κάποιον που να σε  κοιτάζει, όπως κοιτάζει η Ιvanka ….» κλπ.

H Τrudeau-mania έφτασε σε νέα ύψη, πρόσφατα, όταν στο Facebook κυκλοφόρησε ένα… αποκαλυπτικό close-up στα καλοσχηματισμένα οπίσθια του πρωθυπουργού του Καναδά που έγινε αμέσως viral, προκαλώντας σχόλια όπως «Kαι το Όσκαρ πάει στον ….», «Εμπρός, όλοι πίσω…», «Καθόμουν στον καναπέ μου και αισθανόμουν χάλια, αλλά μετά ήρθαν τα οπίσθια του Trudeau και με θεράπευσαν». Μια βδομάδα αργότερα, ένα πάκο με φωτογραφίες από τα νεανικά χρόνια του Trudeau, την εποχή που φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο (γυμνό στέρνο, μακριά, λίγο ανακατεμένα μαλλιά, πλατύ χαμόγελο και ονειροπόλο βλέμμα) ήρθαν να «γκρεμίσουν» το Internet. «Τι να πεις; Ο άνθρωπος είναι ένα όμορφο όνειρο», «Ο νεαρός Justin Trudeau, μοιάζει με κάποιον που θα μπορούσε να σε στήσει στο χορό του λυκείου και να σου ραγίσει την καρδιά», «Ο νεαρός Justin Trudeau, μοιάζει με κείνον τον εκπαιδευτή στην κατασκήνωση, για τον οποίο σε προειδοποίησε η μαμά σου, εκείνον που άφησε έγκυο ένα κορίτσι, αλλά τελικά κατάφερε να μην απολυθεί». Και το καλύτερο: «Ο νεαρός Justin Trudeau, θα μπορούσε να με πατήσει με το ημιφορτηγό και να πω και ευχαριστώ».

To γεγονός πως ο Trudeau δεν ταιριάζει πια στο προφίλ του νέου, ελεύθερου, «άτακτου» ή hot εργένη (σ.σ. είναι παντρεμένος από το 2005, με τη δημοσιογράφο Sophie Gregoire, με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά – δηλώνει δε, διαρκώς ερωτευμένος με την «γυναίκα της ζωής του»), δεν φαίνεται να ενδιαφέρει κανέναν. Άλλωστε, το sexiness, δεν κατηγοριοποιείται, ούτε τεμαχίζεται, ούτε περιορίζεται – αν το έχεις, το έχεις…

Ο «ΝΕΑΡΟΣ KENNEDY» ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Προφανώς, ο Justin Τrudeau δεν είναι δημοφιλής, μόνο εξαιτίας του εντυπωσιακού παρουσιαστικού του – η πολιτική του, του προσθέτει πόντους. Για παράδειγμα, σε αντίθεση με τον «νταή» Donald Trump, ο γοητευτικός Καναδός είναι ένας προοδευτικός ηγέτης, ένας κεντροαριστερός που μιλάει για «ανοιχτά σύνορα», πολυπολιτισμικές κοινωνίες και δεν φοβάται τους μετανάστες. Από τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα περισσότεροι από 28.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στον Καναδά – μάλιστα, τους πρώτους τους υποδέχτηκε ο ίδιος, προσωπικά, στο αεροδρόμιο για να τους καλωσορίσει και να τους προμηθεύσει ζεστά πανωφόρια.

Στα οικονομικά, μείωσε τη φορολογία για τη μεσαία τάξη αυξάνοντας ταυτόχρονα τους φόρους στα υψηλότερα εισοδήματα, και υποσχέθηκε την αύξηση των κρατικών δαπανών για δημόσιες υποδομές. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, που είχε αρνηθεί να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες για την προστασία του περιβάλλοντος, ο Trudeau έκανε αισθητή την παρουσία του Καναδά στην διάσκεψη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή δεσμευόμενος να λάβει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Δηλώνει περήφανος φεμινιστής και τάσσεται υπέρ των αμβλώσεων, υποστηρίζοντας πως δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να νομοθετεί το τι θα κάνουν οι γυναίκες με το σώμα τους. «Αν είσαι προοδευτικός, πρέπει να είσαι φεμινιστής», δηλώνει. «Ο φεμινισμός είναι η πραγματική ισότητα. Ο σεβασμός. Και η προσπάθεια να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο». Φαίνεται πως το εννοεί – άλλωστε, στην κυβέρνησή του μετέχει ίσος αριθμός αντρών και γυναικών. (Όταν ρωτήθηκε «γιατί» έκανε αυτή την επιλογή, απάντησε απλά «Διότι βρισκόμαστε στο 2015»). Στηρίζει ανεπιφύλακτα τις LGBΤ κοινότητες – μάλιστα είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που κατεβαίνει στα Pride Parades. Αγωνίζεται κόντρα στην παιδική φτώχεια, ενώ, επικοινωνιακά, έχει όλα όσα θα περίμενε κανείς από έναν «ιδανικό» πολιτικό άντρα: είναι μορφωμένος, οικογενειάρχης -χωρίς να δείχνει βαρετός- του αρέσει το χόκεϊ, το μποξ και η yoga, αγαπάει τα ζώα, παίζει με τα παιδιά, δείχνει να εννοεί όσα λέει, χωρίς ποτέ να φαίνεται ότι παραπαίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά. Κι επιπλέον, έχει έναν μοναδικό τρόπο να απευθύνεται στον κόσμο. Για τον Trudeau η πρωθυπουργία δεν σημαίνει τη λήψη αποφάσεων κεκλεισμένων των θυρών αλλά άμεση, διαρκής επαφή με τους ψηφοφόρους. Κι ακριβώς, όπως ο Blair το 1995 ή ο Barack Obama 2008, όταν ο Justin βγαίνει στον δρόμο προκαλεί ενθουσιασμό σε νέους, γυναίκες και μειονότητες. Όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι το βλέμμα του έχει έναν ιδιαίτερο μαγνητισμό, πως απλώνει με τον δικό του τρόπο την αγκαλιά προς τους άλλους και δίνει την εντύπωση στον συνομιλητή του ότι ζει μια εξαιρετική στιγμή. Μοναδική «ρωγμή» στη μέχρι τώρα τέλεια εικόνα του αποτελεί το θερμό συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Fidel Castro, για το οποίο δέχτηκε έντονη κριτική στις ΗΠΑ και στη χώρα του. (Μάλιστα στο twitter δημιουργήθηκε το hasthag #TrudeauEulogies με τους χρήστες να τον περιπαίζουν αναρτώντας κάθε λογής αστείες νεκρολογίες σε θετικό τόνο…).

Όλα αυτά, θυμίζουν κάπως έναν άλλο «πρίγκιπα» της πολιτικής σκηνής, τον John Fitzerald Kennedy, με τον οποίο τον συγκρίνουν συχνά. Στο άκουσμα και μόνο αυτής της αναφοράς οι αντίπαλοί του γελούν, αντιδρούν, σουφρώνουν τα φρύδια τους με ειρωνεία ή συγκατάβαση, λένε πως ο «μορφονιός» δεν έχει δοκιμαστεί στα δύσκολα, για να αποδείξει αν διαθέτει στόφα αληθινού ηγέτη. Αλλά, βέβαια, έχει όλο τον καιρό μπροστά του για να το κάνει – άλλωστε ο JFK ήταν μόλις 45 χρονών όταν εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ. Ακριβώς, όσο είναι σήμερα ο hot Τrudeau…

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS