CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΔύο Κύπριοι που νίκησαν την παχυσαρκία μιλούν για τον δύσκολο αγώνα που...

Δύο Κύπριοι που νίκησαν την παχυσαρκία μιλούν για τον δύσκολο αγώνα που έδωσαν

Κουβεντιάζοντας μαζί τους, το μήνυμα που σου δίνουν είναι πως όταν υπάρχει η θέληση, μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Αρκεί να το πιστέψεις, κάνοντας αργά και σταθερά βήματα, αψηφώντας τη θεωρία που θέλει τα παχύσαρκα άτομα να αισθάνονται καταδικασμένα. Τρανταχτό παράδειγμα, ο Μαρίνος Γιδάκος που ήταν 198 κιλά και ο Χάρης Κυριάκου που ήταν 115, οι οποίοι ξέρουν καλά πώς είναι να αλλάζεις οριστικά τη ζωή σου.

Του Παντελή Παναγιώτου

Πότε άρχισαν οι προσπάθειες για απώλεια βάρους;

Μαρίνος: Ξεκίνησα πριν από τρία περίπου χρόνια, όταν ήμουν 19 ετών.

Χάρης: Έχουν περάσει έξι χρόνια. Ύστερα από αρκετές προσπάθειες που έκανα στο παρελθόν χωρίς να έχω κάποιο αποτέλεσμα αφού πάντοτε τα παρατούσα, τελικά το 2010 αποφάσισα να το δω πολύ πιο σοβαρά.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να πάρετε μια τόσο σημαντική απόφαση και να πείτε πως τώρα θα αλλάξω τη ζωή μου;

Μαρίνος: Καταρχήν, μόνο και μόνο το ότι έφτασα στο σημείο να μην μπορώ να βρω ρούχα στο μέγεθός μου, ήταν αρκετό. Δεν πήγαινε άλλο. Επίσης, το ότι δυσκολευόμουν να κοιμηθώ το βράδυ από το πολύ βάρος, ήταν πολύ βασανιστικό. Ακολουθούσα ένα εντελώς λανθασμένο τρόπο ζωής με κακές διατροφικές συνήθειες. Μεγαλώνοντας, έβλεπα τους φίλους μου να βγαίνουν, να κυκλοφορούν και να απολαμβάνουν τη ζωή τους, μια καθημερινότητα που εγώ δυσκολευόμουν να ακολουθήσω. Οπόταν, ένα πρωί ξύπνησα αποφασισμένος να το παλέψω και να αλλάξω οριστικά τη ζωή μου!

Χάρης: Για μένα, το bullying ήταν εκείνο που με οδήγησε να πάρω την οριστική απόφαση. Ξύπνησα ένα πρωί και είπα, ώς εδώ, δεν πάει άλλο!

04

(Μαρίνος)

Πριν από την αλλαγή, δηλαδή βιώνατε έντονα στο πετσί σας την απόρριψη λόγω της εμφάνισής σας;

Μαρίνος: Αισθανόμουν γενικά την απόρριψη. Μείωνα συνεχώς τον εαυτό μου. Κλεινόμουν στο σπίτι και το μόνο που έκανα ήταν να τρώω ό,τι έβρισκα μπροστά μου, ενώ όλοι οι φίλοι μου ήταν έξω, οργανώνοντας βόλτες, εκδρομές και παιχνίδια footstall. Πολλές φορές, η απόρριψη ερχόταν ακόμα και στις περιπτώσεις που έψαχνα δουλειά, αφού πίστευαν πως δεν μπορούσα να αντεπεξέλθω ή ότι εξαιτίας του βάρους μου δεν ήμουν αρκετά ικανός να προσφέρω οποιεσδήποτε υπηρεσίες

Χάρης: Δεν ζούμε σε μια καλά διαμορφωμένη κοινωνία όσον αφορά την αντιμετώπιση και αποδοχή των υπέρβαρων ατόμων. Δυστυχώς, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να υπάρχει από ορισμένους αυτή η αντιμετώπιση…

Πώς ήταν η επόμενη μέρα της μεγάλης απόφασης; Πού απευθυνθήκατε;

Μαρίνος: Το πρώτο πράγμα που είχα να κάνω ήταν να γραφτώ σε γυμναστήριο, αρχίζοντας παράλληλα και πρόγραμμα διατροφής. Έχοντας δοκιμάσει και στο παρελθόν διάφορες δίαιτες express χωρίς κανένα αποτέλεσμα, είχα αρχίσει να μην εμπιστεύομαι και πολύ τις θεωρίες και τις συμβουλές, οπότε πέρασα κατευθείαν στην πράξη. Απλά, αυτή τη φορά είχα βάλει στόχο και ήξερα πως με αργά και σταθερά βήματα θα μπορέσω να τον πετύχω.

Χάρης: Έκανα αμέσως την εγγραφή μου στο γυμναστήριο. Ακολούθησα ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής και έχοντας στο πλευρό μου τα κατάλληλα άτομα και τον γυμναστή μου, Χρήστο Κονδύλη, ξεκίνησε η όλη διαδικασία.

03

(Χάρης)

Δεν νιώθατε ότι είχατε μια δύσκολη διαδρομή να διανύσετε; Άλλωστε, δεν μιλάμε για 10 ή 20 κιλά…

Χάρης: Δεν το έβλεπα έτσι. Το πρώτο διάστημα ήταν αρκετά δύσκολο. Όμως, μπορώ να σου πω ότι στη συνέχεια, κατάφερε να γίνει συνήθεια και τρόπος ζωής…

Mαρίνος: Ναι, ήταν μια πολύ δύσκολη διαδρομή η οποία έφερε μαζί της και τραυματισμούς στα γόνατα και το σπόνδυλο. Όμως, με πολλή υπομονή, κατάφερα να πετύχω το στόχο μου, αποδεικνύοντας κυρίως στον εαυτό μου πως, τελικά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Σκεφτήκατε πολλές φορές να τα παρατήσετε στη μέση;

Χάρης: Όχι, ποτέ!

Mαρίνος: Υπήρξαν στιγμές που ένιωθα τρομερά εξαντλημένος και πλησίαζα ακόμα και στο σημείο που έλεγα, «φτάνει δεν αντέχω άλλο». Όμως, κάτι μέσα μου μού έλεγε πως δεν πρέπει να τα παρατήσω. Είχα δώσει υπόσχεση στον εαυτό μου και πείσμωνα ακόμα περισσότερο.

010

Πόσα κιλά ζυγίζετε σήμερα;

Μαρίνος: 79 κιλά. Όταν ξεκίνησα ήμουν 198. Έχω χάσει συνολικά 119 κιλά από τότε που ξεκίνησα και ακόμα συνεχίζω!

Χάρης: Ήμουν στα 115, συγκεκριμένα 115,9 και σήμερα βρίσκομαι στα 62.

Φανταζόσασταν ποτέ ότι θα φτάνατε σε αυτό το σημείο που βρίσκεστε σήμερα; Ονειρευόσασταν αυτή τη στιγμή;

Μαρίνος: Ναι. Ήξερα ότι θα πετύχω το στόχο μου γιατί είχα πίστη και υπομονή. Ήμουν συγκεντρωμένος και αυτό με βοήθησε στο να τον πετύχω κάτι που πιο παλιά μου φαινόταν ακατόρθωτο.

Χάρης: Με τίποτα! Αν μου έλεγε κάποιος πριν από έξι χρόνια ότι θα είχα αυτό το κορμί σήμερα, θα έλεγα ότι μου κάνει πλάκα (γέλια).

chariss

Αλήθεια, πόσο εύκολο είναι να υπακούσει το σώμα σε τόσο σκληρή προπόνηση και αυστηρή δίαιτα;

Μαρίνος: Πιστεύω πως όλα είναι στο μυαλό. Αρκεί να το πιστέψεις. Όταν μπήκα στο γυμναστήριο, είχα φτάσει σχεδόν τα 200 κιλά. Φαντάσου ότι δυσκολευόμουν να ολοκληρώσω ακόμα και τα 15 λεπτά στο περπάτημα. Μέρα με την ημέρα όμως, η προπόνηση με βοήθησε να αυξήσω τις αντοχές μου και να θέσω ακόμα ψηλότερα τον πήχη.

Χάρης: Δεν ήταν εύκολο, δεδομένου ότι μέχρι εκείνο το διάστημα, δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με τον αθλητισμό και τη γυμναστική. Το αποτέλεσμα όμως έρχεται με αργά και σταθερά βήματα. Βάζεις στόχους και μετά πας στον επόμενο και κάθε φορά βλέπεις την αλλαγή στο σώμα σου. Είμαι της άποψης ότι όταν θέλει ο νους, το σώμα απλά υπακούει και ακολουθεί.

005

Ποιοι σας στήριζαν σε όλη αυτή τη διαδρομή;

Mαρίνος: Οι φίλοι, η οικογένεια αλλά και ο γυμναστής μου, Γιώργος Μαχαλλεκίδης που ήταν δίπλα μου κάθε στιγμή, παρακολουθώντας την εξέλιξη και την όλη προσπάθειά μου. Επίσης, για να είμαι ειλικρινής, αυτό που με βοήθησε πολύ, ήταν και μερικά βιβλία προσωπικής ανάπτυξης τα οποία ξεκίνησα να διαβάζω όταν άρχισα τις προσπάθειες. Αυτά θα έλεγα ότι με βοήθησαν πολύ ώστε να είμαι σε θέση να αντιμετωπίσω καταστάσεις και να μπορέσω να τις ξεπεράσω. Το ίδιο εξακολουθώ να κάνω μέχρι και σήμερα. Έχω βάλει σαν προσωπικό στόχο πως πέρα από την εξωτερική μου εμφάνιση, θέλω μέρα με τη μέρα να γίνομαι και καλύτερος άνθρωπος. Αυτό είναι ένα επιπλέον προσωπικό στοίχημα θα έλεγα…

Χάρης: Το αποτέλεσμα θα έλεγα ότι οφείλεται στο συνδυασμό της ψυχολογικής στήριξης με τις προσπάθειες που γίνονται στο γυμναστήριο. Νομίζω πως αν δεν είχα τη στήριξη της οικογένειάς μου και ιδιαίτερα της μητέρας μου – η οποία με αντέχει μέχρι και σήμερα στις ιδιοτροπίες που κάνω με το φαγητό – δεν θα είχα καταφέρει τίποτα. Κατά κάποιο τρόπο, αυτοί συνέβαλαν στο να φτάσω στο σημείο που βρίσκομαι σήμερα.

025

Πόσες ώρες γυμνάζεστε ημερησίως;

Μαρίνος: Περίπου έξι φορές την εβδομάδα επισκέπτομαι το γυμναστήριο για την καθιερωμένη προπόνηση αφού ασχολούμαι κυρίως με τις πολεμικές τέχνες. Επίσης, κάνω καθημερινά σχεδόν 20-30 χιλιόμετρα ποδηλασία.

Χάρης: Κάνω μια ώρα στο γυμναστήριο. Συνήθως βάρη, αερόβιο και λίγο τρέξιμο.

Αλήθεια, όταν κοιτάτε τις φωτογραφίες σας από το παρελθόν, τι σκέφτεστε;

Μαρίνος: Ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Ακόμα και όταν κοιτάζομαι στον καθρέφτη, το μόνο που σκέφτομαι είναι πως θα ήθελα να συνεχίσω. Εξακολουθώ να έχω μέσα μου τρομερή ενέργεια και ενθουσιασμό γι’ αυτό που κατάφερα μέχρι στιγμής. Δεν εφησυχάζω. Ξέρω πως έχω ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μου!

Χάρης: Αισθάνομαι ότι οι κόποι μου ανταμείφθηκαν. Πως όλη αυτή η προσπάθεια που έκανα όλα αυτά τα χρόνια, είχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα που με κάνει περήφανο. Το ότι για τόσο καιρό ξυπνούσα στις έξι το πρωί για να γυμναστώ και όλη αυτή η ενέργεια που σπαταλούσα, είχε τελικά ένα αποτέλεσμα, που ήρθε για να με ανταμείψει.

Οι φίλοι και γνωστοί, που σας γνώριζαν και πριν από την αλλαγή, τι σας λένε;

Μαρίνος: Είναι περήφανοι. Πολλοί δεν το πίστευαν, όμως τελικά το αποτέλεσμα μίλησε από μόνο του. Ήταν μια απάντηση, αν θέλεις, για όλους αυτούς που με υποτιμούσαν ή δεν πίστευαν τόσο πολύ σε εμένα.

Χάρης: Ήταν όλοι πολύ υποστηρικτικοί και συνέχεια στο πλευρό μου.

Τώρα πια, έχετε αυτοπεποίθηση;

Μαρίνος: Παλαιότερα ήμουν πολύ κομπλεξικός. Μέσα, όμως, από το άθλημα με το οποίο ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό, απόκτησα τρομερή αυτοπεποίθηση. Τώρα πια νιώθω πολύ πιο άνετα με τον εαυτό μου και το σώμα μου. Πιο πριν, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μπορώ να πλησιάσω μια κοπέλα ή να φλερτάρω. Τώρα, αισθάνομαι ότι είμαι στην καλύτερη φάση της ζωής μου.

Χάρης: Πάντοτε είχα αυτοπεποίθηση ως άτομο. Ήμουν εξωστρεφής και αρκετά κοινωνικός. Αν και τώρα που τα λέμε, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά όταν ο χαρακτήρας συνοδεύεται μαζί με μια καλή εμφάνιση. Γίνεσαι κατά κάποιο τρόπο πιο αποδεκτός.

01

Οπότε, να υποθέσω πως η ζωή σας έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με το παρελθόν…

Μ: Πράγματι! Είναι απίστευτο το πόσο άλλαξε. Η γυμναστική είναι τρόπος ζωής τώρα πια για μένα. Αν και η απώλεια βάρους μου προκάλεσε τρομερή χαλάρωση, κάτι το οποίο θα ήθελα κάποια στιγμή να αφαιρέσω με τη μέθοδο πλαστικής επέμβασης. Άλλαξα πολύ και ως άνθρωπος. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό αποφάσισα να κόψω οριστικά το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Έγινα Vegan. Από τότε τρέφομαι μόνο με λαχανικά και πίνω επί καθημερινής βάσης μπόλικο νερό και μπορώ να σου πω ότι νιώθω πολύ καλύτερα με αυτό τον τρόπο ζωής.

Χάρης: Προηγουμένως, η ζωή μου δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σήμερα, αισθάνομαι ότι έχω βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα της ζωής μου.

Τι θα λέγατε σε όσους κάνουν προσπάθειες για να χάσουν βάρος και δυσκολεύονται;

Μαρίνος: Να συνεχίσουν να βάζουν στόχους στη ζωή τους. Να έχουν πίστη και όραμα, γιατί χωρίς αυτά, τίποτα δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε στη ζωή μας.

Χάρης: Never give up! Ακόμα και το παραμικρό αποτέλεσμα μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή!

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS