CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΈφη Παπαϊωάννου: «Ο Άντης υπήρξε φάρος και σταθμός στη ζωή μου»

Έφη Παπαϊωάννου: «Ο Άντης υπήρξε φάρος και σταθμός στη ζωή μου»

Σπάνια θα τη δεις να ποζάρει σε κάποιο περιοδικό και ακόμα πιο σπάνια θα δώσει συνέντευξη. Όταν όμως η γνωστή σχεδιάστρια, αποφασίζει να το κάνει, τότε λέει αλήθειες βγαλμένες μέσα από την ψυχή της… Με την Έφη συναντηθήκαμε ένα πρωί Τετάρτης σε κάποια καφετερία στην Έγκωμη. Έχει παραγγείλει ήδη τον καφέ μας και με περιμένει με το πιο φωτεινό της χαμόγελο. Αγχώνεται όταν βλέπει το μαγνητόφωνο, μόνο όμως για λίγα λεπτά. Μετά από μία ώρα και κάτι, μέσα από μια αληθινή κουβέντα μαζί της αντιλήφθηκα για άλλη μια φορά ότι οι αληθινοί άνθρωποι στις μέρες μας σπανίζουν.

Του Τάσου Ευαγγέλου

Σε πετυχαίνω σε μια πολύ δημιουργική φάση! Τι καινούριο ετοιμάζεις;
Όντως νιώθω ότι βρίσκομαι σε ένα δημιουργικό αναβρασμό, αφενός γιατί ετοιμάζω την καινούρια μου συλλογή για το Χειμώνα 2015-16 και αφετέρου γιατί κυκλοφορεί η ολοκαίνουρια σειρά των Cinners. Είναι για μένα πραγματικά μεγάλη τιμή που συνεργάστηκα με έναν τόσο σπουδαίο εικαστικό όπως ο Κίκος Λανίτης, που τυγχάνει να είναι και φίλος μου, για την καινούρια σειρά των Cinners. Χαίρομαι πραγματικά που αυτό το νέο εγχείρημα όπου η μόδα συναντά την τέχνη, έχει απήχηση τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Παράλληλα, παραδίδω αυτό το διάστημα ξεχωριστά νυφικά σε μέλλουσες νυφούλες, μια διαδικασία που πραγματικά με γεμίζει. Ψάχνομαι γενικά και μέσα σ’ όλα αυτά ετοιμάζω τα δείγματά μου για το επόμενο καλοκαίρι.

Υπάρχει κάποια στιγμή που ξεκουράζεσαι;
Εννοείται πως υπάρχει η ώρα που ξεκουράζομαι, αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως μετά τις έντεκα, δώδεκα το βράδυ (Γέλια).

efi7

Αν κάτι χαρακτηρίζει τις δημιουργίες σου είναι το έντονο στοιχείο του rock glam. Αυτό είναι το στυλ που εκφράζει πρώτα από όλα εσένα την ίδια;
Θα σου πω το εξής: δεν γίνεται τίποτα επιτηδευμένα, αφού όλη αυτή η δημιουργία βγαίνει από μέσα μου αυθόρμητα. Η φιλοσοφία του rock glam, έχει να κάνει περισσότερο πιστεύω, με το γεγονός πως δεν ακολουθώ τα στερεότυπα. Ίσως γιατί θέλω ο κόσμος να είναι ευτυχισμένος με τις επιλογές του, όποιες κι αν είναι αυτές. Ποτέ δεν έκρινα κάποιον για τις επιλογές του και δεν θα έπρεπε να το κάνει κανείς.

Τι σου έχουν αφήσει όλα αυτά τα χρόνια δημιουργίας μέσα στο χώρο της μόδας;
Κάνω κάτι που πραγματικά αγαπώ και δεν το βλέπω σαν δουλειά αλλά ως κάτι που βγαίνει μέσα από την ψυχή μου. Άλλωστε το να ασχοληθώ με αυτό το χώρο ήταν κάτι που είχε εντοπίσει και είχε βγάλει από μέσα μου ο σπουδαιότερος και σημαντικότερος άνθρωπος που γνώρισα, ο Άντης. Ο Άντης υπήρξε φάρος και σταθμός στη ζωή μου. Το ότι συνέχισα ήταν μια υπόσχεση σε εκείνον που πρώτος πίστεψε σε μένα…

Πόσο επηρέασε η οικονομική κρίση τη δουλειά σου;
Σαφώς και με επηρέασε η οικονομική κρίση όπως όλο τον κόσμο. Έπρεπε να βρω τρόπους πώς να κάνω βιώσιμη τη δουλειά μου. Έπρεπε να ψάξω τρόπους να χαμηλώσω το κόστος και να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα. Δεν έκανα ποτέ αυτή τη δουλειά για να γίνω πλούσια, όπως σου είπα είναι ένα κομμάτι μου που αγαπώ και βγαίνει μέσα από την ψυχή μου.

efi5

Ένιωσες αντιζηλία στον τομέα σου;
Όχι… Έμαθα να βλέπω εμένα και τα άτομα που με αφορούν. Δεν βλέπω ποτέ τι κάνει ο δίπλα μου. Το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μου είναι οι κόρες μου, το κέντρο του κόσμου μου, οπότε εκεί επικεντρώνομαι. Στις κόρες μου πάνω από όλα, στους ανθρώπους που αγαπώ και στη δουλειά μου.

Πώς νιώθεις που γνωστές Ελληνίδες τραγουδίστριες όπως η Άννα Βίσση, η Νατάσα Θεοδωρίδου, η Μελίνα Ασλανίδου και η Δέσποινα Βανδή επιλέγουν τις δημιουργίες σου;
Νιώθω χαρά και ικανοποίηση. Είναι αν θέλεις, μια επιβράβευση της δουλειάς μου. Από την άλλη τα ρούχα μου απευθύνονται στο ευρύ κοινό και η κάθε γυναίκα για μένα είναι ξεχωριστή και μοναδική.
Με τη Νατάσα Θεοδωρίδου έχετε αναπτύξει και μια δυνατή φιλία. Τι είναι αυτό που σας έφερε κοντά;
Έχουμε θα έλεγα, περίπου την ίδια φιλοσοφία και την ίδια στάση ζωής. Είναι ένας πάρα πολύ ζεστός, ξεχωριστός και χαρισματικός άνθρωπος και πάνω από όλα, είναι ανθρώπινη.

Για ποια πράγματα έχεις μετανιώσει;
Φροντίζω να μην κάνω κινήσεις για τις οποίες θα μετανιώσω αργότερα.

Λένε πως τα λάθη είναι ανθρώπινα και πως μέσα από αυτά μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι. Για ποια λάθη έχεις μετανιώσει;
Λάθη κάνουμε καθημερινά και είναι κι αυτά μέρος της ζωής. Αν σε κάποια φάση για οποιοδήποτε λόγο αδικήσω κάποιον και το αναγνωρίσω τότε στα σίγουρα θα ζητήσω συγνώμη. Η μεγαλύτερη ανασφάλεια που έχω είναι το αν κάνω λάθη με τις κόρες μου, αδικώντας τες.

Το πάθος σου για τη δημιουργία το έχουν πάρει και οι δίδυμες κόρες σου;
Ναι πάρα πολύ και η Αθηνά και η Εβελίνα μου. Δεν υπάρχει κάτι που να μην κάνουν, τους αρέσει να μαγειρεύουν, να πλέκουν και γενικά δημιουργούν από το τίποτα. Τις χαίρομαι γι’ αυτό.

efi3

Ποια είναι η σχέση σου μαζί τους;
Στα δεκατρία τους χρόνια που είναι σήμερα και όσο μεγαλώνουν, περνάμε όσο το δυνατό πιο ποιοτικό χρόνο μαζί. Ίσως γιατί νιώθω ενοχές ότι δεν τους δίνω τον απαραίτητο χρόνο, αν και πάντα προσπαθώ να βρίσκω χρόνο και να τον περνάμε μαζί. Αποκτήσαμε με τις κόρες μου το δικό μας κώδικα επικοινωνίας, μου μιλούν για όλα, με βλέπουν και ξέρουν ότι μπορούν να μου εμπιστευτούν τα πάντα και ξέρουν ότι είμαι δίπλα τους ανά πάσα ώρα και στιγμή. Παράλληλα, ανάμεσα στους ρόλους μαμάς και φίλης υπάρχουν κάποιες ισορροπίες που πρέπει να βρεις και να κρατήσεις, γι’ αυτό υπάρχουν και τα όρια.

efi6

Χρειάστηκες χρόνο μέχρι να βρεις τις ισορροπίες μεταξύ δουλειάς και μητρότητας;
Κάθε ημέρα χρειάζεσαι χρόνο, αλλά αυτός τρέχει και εσύ τον ακολουθείς μπας και τον προλάβεις. Δεν είναι καθόλου εύκολο και σίγουρα η κάθε εργαζόμενη μαμά σήμερα αισθάνεται ενοχές για το χρόνο που στερεί από τα παιδιά της. Προσπαθώ να κρατώ τις ισορροπίες και είναι σημαντικό για εκείνες όταν είμαστε μαζί να περνάμε ποιοτικό χρόνο. Ακόμα και τις ώρες που είμαι μακριά τους, ξέρουν πως το μυαλό και η ψυχή μου είναι κοντά τους.

Λένε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από το να βλέπεις τα παιδιά σου να μεγαλώνουν. Ποιες στιγμές μαζί τους σε κάνουν πραγματικά ευτυχισμένη;
Η κάθε στιγμή που περνώ μαζί τους είναι ένα κομμάτι ευτυχίας. Δεν είναι όλα ρόδινα, προς Θεού. Οι κόρες μου είναι δύο διαφορετικοί χαρακτήρες, δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Στα δεκατρία τους χρόνια, έχουν τη δική τους προσωπικότητα και ανυπομονώ να τις δω να μεγαλώνουν και να ακολουθούν το δικό τους δρόμο. Αυτόν που επέλεξαν οι ίδιες για τη ζωή τους. Στο σύνολο πάντως, η ευτυχία κρύβεται στα μάτια τους όταν τις κοιτάζω.

Υπήρξαν στιγμές που πρόδωσες ή που προδόθηκες;
Τα πιστεύω μου δεν τα πρόδωσα ποτέ, ούτε προδόθηκα από ανθρώπους που αγαπώ. Πιστεύω στις αληθινές ανθρώπινες σχέσεις, στην οικογένεια και στις φιλίες που δυναμώνουν με τα χρόνια. Τέτοιους ανθρώπους επιζητώ να έχω στο πλάι μου.

efi1

Για να πετύχεις στη ζωή, λένε πως χρειάζεσαι και τύχη. Υπήρξες πιστεύεις τυχερή;
Για να πετύχεις στη ζωή, πιστεύω ότι πρέπει να κυνηγάς αυτό που θέλεις να κάνεις και να εργάζεσαι καθημερινά, σκληρά, επάνω στους στόχους που θέτεις. Τώρα, αν η τύχη σου χαμογελάσει κάποια στιγμή, δεν ξέρω, αλλά δεν μπορείς να βασίζεσαι μόνο στην τύχη.

Ποια τα τρωτά σου σημεία;
Είμαι υπερβολικά ευαίσθητη, σε σημείο που κάποτε ίσως φαίνομαι πολύ εύθραυστη αν και πάντα προσπαθώ να βρίσκω τη δύναμη να αντιμετωπίζω τις καταστάσεις και τα δεδομένα της ζωής.

Πώς είσαι αυτό το διάστημα στην προσωπική σου ζωή;
Είμαι καλά. Περιτριγυρίζομαι από ανθρώπους που εισπράττω αγάπη και είμαι ευτυχής που έχω την υγεία μου και μπορώ να ανταποδίδω.

Ποιο το motto σου;
Παν μέτρον άριστον. Το μέτρο είναι το κλειδί σε ό,τι κάνεις και αυτό το πιστεύω ακράδαντα.

efi2

Επιμέλεια: Γιώργος Χρυσοστόμου

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS