CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΈλλη Στάη: «Eίναι βαρετό να περνάς αδιάφορος»

Έλλη Στάη: «Eίναι βαρετό να περνάς αδιάφορος»

Ότι έχει υπέροχα μάτια ή ότι είναι μια ωραία γυναίκα ακούγεται τόσο κοινότυπο όσο το να πει κανείς ότι η γη είναι στρογγυλή ή ότι ο ήλιος βγαίνει απ’ την Ανατολή. Στην Έλλη Στάη όμως -ευτυχώς- δεν αρέσουν οι κοινοτυπίες.

Τoυ Πιερή Παναγή

Σπίτι της. Μεσημέρι. Κάπου στο κέντρο της Αθήνας. Καθόμαστε στο γραφείο. Επενδυμένο με ξύλο, γύρω μας οι βιβλιοθήκες φορτωμένες βιβλία, στο τραπεζάκι μπροστά μας άλλα τόσα με τσακισμένες σελίδες. Δίπλα το τζάκι σβηστό αν και έξω ρίχνει τις πρώτες ψιχάλες του φθινοπώρου. Πίσω της έχει σαν φυσικό κάδρο το Ζάππειο. Αυτή άβαφη και τόσο όμορφη. Κλείνει κινητά -«μόνο έτσι δεν θα μας ενοχλήσουν»-, κάθεται αναπαυτικά στον καναπέ. «Λοιπόν;».
Μια ωραία γυναίκα όπως εσείς, πώς στέκεται απέναντι στον έρωτα;
Είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μου. Οι ερωτικές σχέσεις είναι ζωή άλλωστε, μια ωραία όψη της…

Σήμερα σας λείπει ένας σύντροφος;
Πρέπει να ξέρεις εάν είμαι ή όχι σε σχέση, για να δούμε αν μου λείπει. (γέλια)

Είστε ερωτευμένη λοιπόν;
Είμαι καλά. Αυτό αρκεί.

Ποια στοιχεία είναι εκείνα που σας γοητεύουν σε έναν άνδρα;
Δεν ξέρεις ποτέ τι σε γοητεύει. Και αυτό είναι το ωραίο γιατί αλλιώς θα έχανε τη μαγεία του. Στην αρχή είναι κάτι απροσδιόριστο. Ξέρεις όμως κάποια στοιχεία που θα σε κερδίσουν.

Εσάς τι σας κερδίζει;
Μου αρέσει πολύ η δύναμη στους άντρες. Κάθε φύσης δύναμη: εγκεφαλική, ψυχολογική, σωματική.

Κατηγορηθήκατε πως κινηθήκατε βάσει στρατηγικής στον έρωτα.
Στον έρωτα δεν υπάρχει ποτέ στρατηγική!

Η δική σας εικόνα, αυτή της σιδηράς κυρίας πώς λειτουργεί στις ερωτικές σας σχέσεις;
Είναι δύσκολο… Ο λόγος που με γοητεύει αυτό το στοιχείο του δυναμισμού στους άντρες είναι γιατί έτσι μπορώ να έχω μια ισορροπημένη σχέση. Και επειδή είμαι δυναμική μέχρι θανάτου, μέχρι εξόντωσης των γύρω μου -είτε συνεργάτης είναι είτε ένας σύντροφος- φαίνεται ότι αυτόματα το ζητώ για να μπορέσω να συνυπάρξω.

stai-2

Αντιλαμβάνεστε ότι κάποιες φορές καπελώνετε τον άλλο;
Μωρέ το ξέρω και προσπαθώ να μην το κάνω αλλά να σου πω και κάτι; Είναι στο χέρι του άλλου. Πολλές φορές, πολλοί άνθρωποι με έχουν βάλει στη θέση μου χωρίς να πουν τίποτα γιατί αποπνέουν μια αύρα που βάζει όρια.

Η μητρότητα άλλαξε τη ζωή σας;
Την επαναπροσδιόρισε. Τώρα έχω ένα φίλο. Ο Μάρκος είναι ένας 30άρης και μαζί του έχω μια σχέση πολύ τρυφερή και πολύ ισότιμη. Πάντα μιλάγαμε πολύ, συζητούσαμε. Πολλές φορές ερχόταν προς τη δική μου μεριά για να με συμβουλέψει ή για να μου πει ένα λάθος μου. Ό,τι έκανα κι εγώ. Είμαι περήφανη για τη σχέση που έχω με το γιο μου.

Περάσατε περιόδους αμηχανίας;
Η εφηβεία ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος. Τώρα θυμάται κάποια πράγματα και γελάμε. Προχθές λέγαμε που ήθελε να βάλει σκουλαρίκι στη μύτη και τελικά έβαλε στο φρύδι. Έκανα όμως ένα τρικ για να το βγάλει γιατί μου είχε κολλήσει ότι δεν μου αρέσει.

Τι τρικ;
Του είχα πει ότι μολύνεται βάσει ερευνών. Αυτό το ψέμα όμως δυστυχώς ή ευτυχώς λειτούργησε και μολύνθηκε!

Μετανιώσατε που δεν κάνατε δεύτερο παιδί;
Θα ήθελα να έχω πολλά παιδιά. Δεν τα κατάφερα για πολλούς λόγους… Ήταν ένα πρόβλημα για τις γυναίκες της γενιάς μου. Δεν μπορούσαμε να τα κουμαντάρουμε όλα μαζί: οικογένεια, καριέρα, τον εαυτό μας.

Το ότι είχατε πολλούς να σας αμφισβητούν στο ξεκίνημά σας δεν νομίζω να βοήθησε.
Τότε, 30 χρόνια πριν δηλαδή, ήταν δύσκολο για μια γυναίκα που δεν ήταν άσχημη, που είχε δυνατότητες και δεν ήθελε να κάνει ελαφριά θέματα. Σε καθοδηγούσαν σε γυναικείες σελίδες, σε ελεύθερα ή light ρεπορτάζ ή στα μεταφραστικά τμήματα. Εγώ ήθελα να κάνω πολιτικό ρεπορτάζ. Με ενδιάφερε η πολιτική.

Εκλήφθηκε ως θράσος φαντάζομαι.
Που το είχα. Όπως είχα και διάθεση και βούληση. Απ’ όλα είχα. Σε αυτή την ηλικία, που ουσιαστικά είσαι ένα πιτσιρίκι και θράσος έχεις και διάθεση και βούληση. Το ήθελα και το επιδίωξα. Όλοι περνάμε από πολλών ειδών τεστ. Σε αμφισβητούν, σε διαβάλλουν. Η ιστορία είναι να επιμένεις, να έχεις ένα σαφή στόχο και να τον δουλεύεις. Να έχεις πείσμα. Το παλεύεις μέρα με τη μέρα, βήμα-βήμα. Κάποιες φορές το κερδίζεις, άλλες το χάνεις, άλλες το ξανακερδίζεις.
Τριάντα χρόνια μετά όμως εξακολουθεί να υπάρχει αμφισβήτηση. Άλλου είδους αλλά υπάρχει.
Τώρα ευτυχώς δεν με αμφισβητούν επαγγελματικά.

Τώρα στέκονται στην ηλικία σας.
Τα παρακολουθώ… Οι άνθρωποι που δημιουργούν έχουν εχθρούς και φίλους. Φαντάζομαι το να είσαι αδιάφορος είναι πολύ βαρετό πράγμα. Με μένα αυτό δεν συμβαίνει, δεν είμαι αδιάφορη. Απ’ τη στιγμή που κάνω κάτι υπάρχει αμφισβήτηση, υπάρχει η καλόβουλη κριτική, η κακόβουλη… Τα άτομα που είναι εκτεθειμένα στη δημοσιότητα και ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά πρόσωπα δέχονται έντονη κριτική. Γιατί είναι και πολύ έντονος ο τρόπος της παρουσίας απ’ την τηλεόραση. Παρόλο που έχω κάνει πολλά άλλα πράγματα, η τηλεόραση είναι αυτή που φαίνεται. Με έχουν αμφισβητήσει πάρα πολύ. Η αμφισβήτηση όμως είναι αποδεκτή γιατί κτίζει κιόλας. Κτίζει την ύπαρξη.

Σας είχαν αμφισβητήσει ως μια νέα γυναίκα…
Έχω και τώρα ως μια γυναίκα που δεν είναι νέα και δεν είμαι άσχημη. (γέλια) Αυτό έχει το ενδιαφέρον του. Σημαίνει ότι είμαι ζωντανή.

Διαβάζοντας όμως τα σχόλια εκείνα που λένε ότι πρέπει να πάτε σπίτι σας με κάνουν να αναρωτιέμαι: σκοτώνουν τελικά τα άλογα όταν γεράσουν;
Αν είσαι άλογο κούρσας και δεν μπορείς να τρέξεις πια, τότε κάνεις κάτι άλλο. Η δημοσιογραφία όμως δεν έχει ηλικία. Η δημοσιογραφία θέλει εμπειρία και η εμπειρία χρόνο. Αυτά λοιπόν που λένε και γράφουν δεν κολλάνε… Ο μύθος της ηλικίας έχει την αλήθειά του με την έννοια της αρχής και του τέλους, της ζωής και του θανάτου. Έχει όμως και μια άλλη αλήθεια. Ότι η κάθε ζωή έχει τη διαφορετικότητά της. Υπάρχουν ζωές που ξεκινάνε μαραμένες. Υπάρχουν όμως ζωές που έχουν πνοή μέχρι το τέλος. Εγώ θέλω να ανήκω σ’ αυτές. Ο χρόνος για μένα είναι ένας σύμμαχος. Αν δεν τον δεις ως φίλο και τον έχεις απέναντι και τον πυροβολείς θα σου δώσει μια και θα σε τσακίσει.

Κρίση ηλικίας περάσατε;
Μια και δυο; Κάθε δεκαετία περνάς μια κρίση. Την πρώτη μου κρίση την πέρασα στα 30, εκεί έγινε η πρώτη συνειδητοποίηση του χρόνου. Είναι πιο έντονο για τις γυναίκες αυτό μιας και η κοινωνία περιμένει με το ρολόι στη γωνία για να δει γάμους, παιδιά. Τα 30 είναι μια πολύ κρίσιμη ηλικία. Εκεί αισθάνεσαι πιο στριμωγμένη στον τοίχο απ’ ό,τι στα 50. Αυτό το λέω από προσωπική εμπειρία γιατί είναι το σημείο που πρέπει πολλά πράγματα να γίνουν μαζί. Το παιδί, η οικογένεια, η δουλειά. Είσαι σε ένα μετεωρισμό. Μετά έρχονται τα 40, τα 50, τα 60. Σε κάθε κατώφλι είναι δύσκολα. Και το λέω εκ πείρας.

Αυτά θα γράφετε και στο TheTOC Woman;
Έχω να γράψω πολλά εκεί! Δεν θα περιλαμβάνει μόνο μόδα και beauty αλλά θα έχει να κάνει με ό,τι αφορά τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας. Είμαι ενθουσιασμένη γιατί ξέρω τη γυναίκα, μας ξέρω και σε όλες μας τις εκδοχές. Από τα πολύ σοβαρά θέματα μέχρι αυτά που μας κάνουν να περνάμε ωραία και να αισθανόμαστε καλά. Είναι αυτό που κουβεντιάζαμε πριν για το πώς μπορείς να αισθάνεσαι ζωντανός, είναι τα προβλήματα που έχει μια νέα ηλικία ή μια σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι η γυναίκα με παιδί και αυτή χωρίς παιδί, είναι οι σχέσεις μας και οι έρωτές μας, η αϋπνία. Το ξέρεις πως ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζει η γυναίκα παγκοσμίως είναι το πρόβλημα του ύπνου; Αν όλα αυτά τα συνδυάσεις και τα κάνεις σημερινά νομίζω θα βγει κάτι κάλο…
Ποια πιστεύετε είναι η εικόνα που έχει ο κόσμος για την Έλλη Στάη;
Δεν είμαι ο καταλληλότερος άνθρωπος να πω τι εικόνα έχουν οι άλλοι για μένα. Φαντάζομαι ότι υπάρχει μια ποικιλία… Και ένταση. Βιώνω τα δυο άκρα των εντάσεων. Πολύ έντονα τη θετική αποδοχή και πολύ έντονα την αντίθεση. Η θετική εικόνα που εγώ εισπράττω έχει να κάνει με ένα είδος δημοσιογραφίας που είναι ανεξάρτητο, ασχέτως του ποιος κυβερνά και αυτό το έχει αποδεχτεί ο κόσμος γιατί το βλέπει. Κάθε φορά, κάθε κυβέρνηση έχει ένα θέμα μαζί μου. Αυτό κάτι λέει. Απ’ αυτούς που είναι απέναντί μου δεν έχω ακούσει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Ότι έχω μεγαλώσει και δεν πρέπει να είμαι στην τηλεόραση, συγνώμη, αλλά δεν είναι επιχείρημα. Αυτά που βρίζουν είναι η ηλικία, ότι δεν είμαι φτωχή κι έχω τη δυνατότητα να ζω μια καλή ζωή. Αυτά δεν είναι επιχειρήματα όμως. Σαχλαμάρες είναι.

Υπάρχουν τρωτά σημεία στην εικόνα σας;
Πώς δεν υπάρχουν; Πολλές φορές δεν θα κάνεις πράγματα που δεν είναι σωστά; Θα κάνεις λάθη. Κι εγώ έχω κάνει πολλά λάθη. Όχι όμως σε αυτό τον άξονα που λέμε, της δημοσιογραφικής αντίληψης. Έχω κάνει λάθη εκτίμησης, σε επιλογές, έχω αποτύχει σε δουλειές που έχω αναλάβει. Έχω αποτυχίες και ήττες.

stai-3

Και πώς αντιμετωπίζετε την απογοήτευση της ήττας;
Κάνω restart. Ξεκινώ απ’ την αρχή για να δω τι δεν έχει πάει καλά. Είμαι πολύ σκληρός κριτής του εαυτού μου, δεν είμαι μόνο για τους άλλους. Τον πρώτο που μαστιγώνω αλύπητα είναι την Έλλη. Αυτό όμως το θεωρώ καλό κι ας είμαι υπερβολικά αυστηρή.

Το άγχος της πρωτιάς είναι μεγάλο;
Είναι… Μ’ αρέσουν οι πρωτιές. Και όταν λέω πρωτιές δεν εννοώ αυτό της τηλεόρασης όπου έκανα 20,2 και ο δεύτερος είχε τηλεθέαση 19,8. Αυτό είναι πολύ στατικό πράγμα. Εννοώ το να έχεις απήχηση που περιλαμβάνει πολλά στοιχεία. Μπορεί να έχεις κάνει 20,8 και να μην έχεις αφήσει τίποτα στον κόσμο. Υπάρχουν πράγματα που περνάνε και δεν ακουμπάνε. Αυτό δεν το θέλω καθόλου.
Έκλεισε ο κύκλος της τηλεόρασης;
Είναι μια συζήτηση αυτή που δεν την κάνω γιατί είναι 6-7 χρόνια τώρα που λέω ότι έκλεισε ο κύκλος αλλά όλο ξανανοίγει. Και να φανταστείς ότι δεν είμαι εγώ που το επιδιώκω. Εγώ ήθελα άλλα πράγματα. Θέλω το ίντερνετ, να μπω εκεί. Το πιστεύω πολύ και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα προσφέρει ακόμα περισσότερα πράγματα και θα αναπτυχθεί ακόμα πιο πολύ.
Ήταν εύκολο εγχείρημα το TheToc;
Καθόλου εύκολο. Ειδικά στις μέρες που ζούμε.
Είναι διαφορετικό είδος δημοσιογραφίας το να γράφεις σε ένα site;
Τώρα δεν είμαι μόνο δημοσιογράφος. Είμαι και επιχειρηματίας. Πρέπει να το κάνω να είναι βιώσιμο, έχω και μια διοικητική ευθύνη γιατί είναι τόσοι άνθρωποι που δουλεύουν. Έχω μια πολλαπλότητα ρόλων και αυτό μου αρέσει. Αυτή την περίοδο της κρίσης που περνά η Ελλάδα είμαι πολύ περήφανη που έχω δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ο στόχος μου. Θέλω και να τις κρατήσω και να τις αυξήσω. Είμαι περήφανη λοιπόν γιατί έχω 50 θέσεις εργασίας σήμερα για ένα σάιτ και θέλω να τους κάνω άλλους τόσους.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS