CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΆννα Μοσφίλη: Η φωνή της Ρεμπέτικης ΦαΤριάς

Άννα Μοσφίλη: Η φωνή της Ρεμπέτικης ΦαΤριάς

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λάρνακας για το μουσικό αφιέρωμα «Βαμβακάρης/Τσιτσάνης – Οι μεγάλοι συνθέτες», η φωνή του μουσικού σχήματος Ρεμπέτικη ΦαΤριάς, μοιράζεται μαζί μας στιγμές από την καθημερινότητά της.

Από την Τάνια Νεοκλέους
Φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Σε ποια περιοχή έχεις μεγαλώσει; Τι σου αρέσει πιο πολύ σε αυτήν;
Μεγάλωσα στο χωριό Κίτι, στη Λάρνακα. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στο χωριό είναι «η ώρα του καφέ». Ιερή στιγμή για τες νοικοκυρές, που ξεκουράζονται. Μαζεύονται κάθε μέρα σε διαφορετικό σπίτι αφιερώνοντας ώρα για να καλαμπουρίσουν, να γελάσουν, αλλά και να πουν τον πόνο τους. Κρυφό μυστικό, που δεν βγαίνει παραέξω…

Ποιο σημείο του νησιού έχεις συνδέσει με τις πιο όμορφές σου αναμνήσεις;
Οι ομορφότερές μου αναμνήσεις είναι συνδεδεμένες με Κύπρο και Ελλάδα. Δεν μπορώ να διαλέξω, ευτυχώς, γιατί είναι πολλές και τις θυμάμαι ξεχωριστά και με αγάπη.

Ποια είναι η αγαπημένη σου διαδρομή με τα πόδια και ποια με το αυτοκίνητο;
Από το 2018 και μετά, αγαπημένη μου διαδρομή με τα πόδια είναι στον λόφο της Νταμούχαρης (περιοχή στο Πήλιο), που είναι και ο αγαπημένος μου προορισμός διακοπών. Με το αυτοκίνητο απολαμβάνω ιδιαίτερα τη διαδρομή από Λευκωσία προς Πύργο Τηλλυρίας μέσω Ορκόντας.

Πού έβγαλες την πιο ωραία φωτογραφία;
Έχω βγάλει πολλές φωτογραφίες που τις θεωρώ ωραίες και σε ωραία μέρη. Αυτή, όμως, που μου κλέβει την καρδιά είναι σε ένα μαγαζάκι στη Λάρνακα (δυστυχώς δεν είναι πια ανοικτό), το «Περί Τέχνης», σε στιγμές κατάνυξης και μυσταγωγίας.

Τι θυμάσαι πιο έντονα από εκείνο το μέρος;
Πρώτα θα πω ότι μου λείπει πάρα πολύ. Ήταν το «σπίτι» μας στη Λάρνακα. Νιώθαμε πάντα καλοδεχούμενοι. Αυτό που θυμάμαι πολύ έντονα ήταν το κλίμα που δημιουργείτο τις χειμωνιάτικες βραδιές αλλά και το πώς γινόμασταν όλοι μια παρέα. Ξεκινούσε με ημικύκλιο και σιγά-σιγά τραπέζια και άνθρωποι γίνονταν κύκλος. Δεν ξεχώριζες μουσικούς και κοινό. Όλοι μια παρέα τραγουδούσαμε και χορεύαμε, απολαμβάνοντας μέχρι τις πρωινές ώρες τη θαλπωρή του «σπιτιού» μας.

Ποιο ταξίδι έχει αποτυπωθεί στη μνήμη σου;
Οι διακοπές μου στη Νταμούχαρη Πηλίου.

Σε ποιο μέρος του πλανήτη θα ήθελες να βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή;
Βρίσκομαι ακριβώς εδώ που πρέπει. Στην Κύπρο μου. Στο νησί μου. Που χρειάζεται αυτή τη στιγμή τα παιδιά της, όσο ποτέ. Για να παλέψει ο κάθε ένας με τον τρόπο του απέναντι σε αυτό που θεωρεί αδικία. Είμαι εδώ, αρπάζοντας κάθε ευκαιρία για να ακουστεί η φωνή μου ως γυναίκα και προσπαθώ καθημερινά για ένα καλύτερο αύριο. Αν όχι για μας, τουλάχιστον για τα παιδιά μας.

Ποιο βιβλίο διαβάζεις; Ποιο είναι το αγαπημένο σου;
Είμαι πολύ θλιμμένη αυτή την περίοδο, για να διαβάσω το οτιδήποτε. Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία, όμως, είναι το «Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ!» του Θοδωρή Δεύτου.

Ποια ταινία είναι η αγαπημένη σου;
Οι «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη.

Η σειρά με την οποία έχεις κολλήσει;
«Οι Μάγισσες της Σμύρνης»

Ποιο τραγούδι ακούς πιο συχνά αυτές τις μέρες;
Μου έχει κολλήσει το «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια».

Μίλησέ μας για μια καθημερινή σου συνήθεια/μερικές στιγμές από τη ρουτίνα σου.
Η καθημερινότητά μου περιλαμβάνει ξύπνημα πολύ νωρίς το πρωί, το οποίο ακολουθεί πολλή μελέτη μουσικής, ενώ στο πρόγραμμα της ημέρας μου προσπαθώ πάντα να προσθέτω και κάτι διαφορετικό στη λίστα μου. Ειδικά αυτή την περίοδο, η προσοχή μου είναι στραμμένη στο αφιέρωμα που θα κάνουμε με τη Ρεμπέτικη ΦαΤριάς, τη μουσική ομάδα που έχουμε με τον Μάριο Γεωργίου και τον Μιχάλη Χειρίδη, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, με τίτλο «Βαμβακάρης/Τσιτσάνης – Οι μεγάλοι συνθέτες».

Πού απολαμβάνεις περισσότερο τον πρωινό καφέ σου;
Στον καναπέ μου. Κάθε μέρα στην ίδια θέση.

Ποια είναι η πιο όμορφη αυλή στην πόλη σου;
Μα, η δική μου, φυσικά. Να κοπιάσετε!

Αν η ζωή σου αυτή την περίοδο ήταν κινηματογραφική ταινία (ή βιβλίο), ποιο τίτλο θα της έδινες;
Η ζωή μας καθημερινά είναι μια ταινία. Άλλοτε παίζουμε κι άλλοτε παρακολουθούμε. Γι’ αυτό δεν μπορώ να παρομοιάσω τη ζωή μου με καμιά ταινία. Παρά μόνο μ’ αυτήν της Άννας. Αυτής τις ρομαντικής ιδεολόγας, που νομίζει πως μπορεί με το λιθαράκι της να αλλάξει τον κόσμο…

INFO: Η Ρεμπέτικη ΦαΤριάς της Άννας Μοσφίλη, του Μάριου Γεωργίου και του Μιχάλη Χειρίδη θα παρουσιάσει το αφιέρωμα «Βαμβακάρης/Τσιτσάνης – Οι μεγάλοι συνθέτες». Τα κείμενα θα αναγνώσει ο Κωνσταντίνος Δημητρίου και στον ήχο θα βρίσκεται ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου. 26 Μαρτίου, 20:00, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας. Τηλ.: 97791169.

Περιοδικό “Go”, τεύχος 154.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS