CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΗ Κωνσταντίνα Ξενοφώντος μας μιλά για τις αγαπημένες της συνήθειες

Η Κωνσταντίνα Ξενοφώντος μας μιλά για τις αγαπημένες της συνήθειες

H δημιουργός της χορωδίας παραδοσιακής μουσικής, Λαλιά, που αυτή τη βδομάδα παρουσιάζει δύο συναυλίες σε Λευκωσία και Πάφο, μοιράζεται μαζί μας στιγμές από την καθημερινότητά της.

Από την Τάνια Νεοκλέους

Σε ποια περιοχή έχεις μεγαλώσει; Τι σου αρέσει πιο πολύ σε αυτήν;
Μεγάλωσα στο χωριό Κισσόνεργα της Πάφου. Εκεί, υπάρχει ένας μικρός κόλπος, που λέγεται «Πέντε λιθάρκα» ή αλλιώς, όπως τον λεν οι χωρκανοί, το «Τζιεφαλούι». Εκεί έμαθα μικρή να κολυμπώ κι ακόμη και τώρα, είναι ένας τόπος, που με ηρεμεί. Λατρεύω αυτή τη θάλασσα. Τζιαι πεθυμώ την!

Ποιο σημείο του νησιού έχεις συνδέσει με τις πιο όμορφές σου αναμνήσεις;
Με τη θάλασσα και τον κατασκηνωτικό χώρο της Δεκέλειας. Όταν ήμουν μικρή, πηγαίναμε συχνά εκεί για κατασκηνώσεις με τους προσκόπους. Οι πιο ωραίες αναμνήσεις. Κωπηλασίες, παιχνίδια, τραγούδια γύρω από τη φωτιά και φιλίες μιας ζωής.

Ποια είναι η αγαπημένη σου διαδρομή με τα πόδια και ποια με το αυτοκίνητο;
Με τα πόδια μού αρέσει γενικά να εξερευνώ μονοπάτια της φύσης. Με τις διαδρομές στο αυτοκίνητο, από την άλλη, δεν τα πηγαίνω και πολύ καλά! Ανυπομονώ να φτάσω εκεί που θέλω.

Πού έβγαλες την πιο ωραία φωτογραφία;
Στο πατρικό μου στην Κισσόνεργα. Χωρίς φίλτρο. Ήταν φθινόπωρο και τα φύλλα από τις καρυδιές είχαν πέσει. Ανάμεσα στα κλαδιά τους μπλεκόταν η μορφή του ήλιου, που σιγά-σιγά πήγαινε να δύσει. Υπέροχα χρώματα.

Τι θυμάσαι πιο έντονα από εκείνο το μέρος;
Από το πατρικό μου πιο έντονα θυμάμαι τη χρονιά, όταν μετακομίσαμε εκεί και το πόσο ευτυχισμένη ήμουν, που επιτέλους είχαμε αυλή για να παίζουμε με τον αδερφό μου.

Ποιο ταξίδι έχει αποτυπωθεί στη μνήμη σου;
Ένα ταξίδι που κάναμε το 2009 στην Ισλανδία με τους προσκόπους. Ήταν στο πλαίσιο μιας διεθνούς προσκοπικής δράσης και με συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο. Αξέχαστη εμπειρία.

Σε ποιο μέρος του πλανήτη θα ήθελες να βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή;
Σε ένα ελληνικό νησί. Μου έχουν λείψει αφάνταστα τα ελληνικά νησιά, τα πανηγύρια και τα φαγητά τους!

Τι θα έκανες αν είχες την ευκαιρία να βρεθείς εκεί;
Ως κλασικός τουρίστας, θα εξερευνούσα με τα πόδια το νησί, θα πήγαινα μια βόλτα στα αξιοθέατα – μουσεία, θα δοκίμαζα τοπικές γεύσεις και θα ρωτούσα να μάθω οπωσδήποτε πού θα μπορούσα να ακούσω μουσική από ντόπιους. Σίγουρα θα συνδύαζα το ταξίδι αυτό με κάποιο πανηγύρι, που θα ήξερα ότι θα πετύχω πηγαίνοντας εκεί.

Ποιο βιβλίο διαβάζεις; Ποιο είναι το αγαπημένο σου;
Το βιβλίο που διαβάζω αυτή την περίοδο είναι το «The Baby Book» των William και Martha Sears, αφού πρόσφατα έγινα μαμά! Το διαχρονικά, όμως, αγαπημένο μου βιβλίο είναι «Η απολογία του Σωκράτη».

Τι διδάχτηκες από αυτό;
Από πού να αρχίσω; Η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο αυτό με δίδαξε πολλά και ταυτόχρονα με συγκίνησε βαθιά. Ο Σωκράτης, ένας άνθρωπος οξυδερκής, αφοπλιστικά ειλικρινής, που έφτανε σε σημείο να γίνεται ενοχλητικός και αγενής, έκανε αυτό που τον πρόσταζε η ηθική και η εντιμότητά του, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε τη σίγουρη καταδίκη του.

Ποιο είναι το επόμενο στη λίστα σου;
Πεθύμησα να διαβάσω ποίηση, η αλήθεια είναι. Νομίζω θα πιάσω τους Κύπριους ποιητές σιγά-σιγά. Θέλω να τους γνωρίσω καλύτερα. Καιρό τώρα το σκέφτομαι.

Ποια ταινία είδες τελευταία;
Δεν θυμάμαι. Έχω πολύ καιρό να δω ταινία. Κόλλησα με μια σειρά συνεντεύξεων της ΕΡΤ, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Λέγεται «Τeam Hellas, ο δρόμος για το Τόκιο».

Ποια είναι η αγαπημένη σου; Γιατί την ξεχωρίζεις;
Η αγαπημένη μου ταινία είναι το «Forrest Gump». Υπέροχη ιστορία, υπέροχο soundtrack, υπέροχος Tom Hanks.

Ποιο τραγούδι ακούς πιο συχνά αυτές τις μέρες;
Το «Ώρα ‘ναι για τη γειτονιά» από το άλμπουμ «Καταμεσιός στη θάλασσα, τραγούδια της Σαμοθράκης».

Μίλησέ μας για μια καθημερινή σου συνήθεια/μερικές στιγμές από τη ρουτίνα σου.
Μετά από μια κουραστική μέρα, μου αρέσει πολύ να απολαμβάνω ένα τζινάκι ή μια μπιρίτσα με τον άντρα μου, χαλαρά στο μπαλκόνι.

Πού απολαμβάνεις περισσότερο τον πρωινό καφέ σου;
Και πάλι στο μπαλκόνι μου θα πω!

Ποια είναι η πιο όμορφη αυλή στην πόλη σου;
Οποιαδήποτε αυλή είναι δροσερή, έχει πράσινο και αγαπημένα πρόσωπα.

Αν η ζωή σου αυτή την περίοδο ήταν ταινία (ή βιβλίο), ποιο τίτλο θα της έδινες;
Αυτή την περίοδο έχω αποφασίσει συνειδητά να κάνω πράγματα, που αγαπώ και που με κάνουν χαρούμενη. Απολαμβάνω να μελετώ και να εξερευνώ το παραδοσιακό τραγούδι, το οποίο λατρεύω. Θα δανειστώ, λοιπόν, για τίτλο έναν στίχο από ένα αγαπημένο μου τραγούδι και θα πω ότι αν η ζωή μου είχε τίτλο, αυτή την περίοδο, αυτός θα ήταν: «Σκίσε φωνή μου τα βουνά και πέταξε σαν άστρο».

Info: Η νεοσύστατη χορωδία Λαλιά παρουσιάζει στις 27 Αυγούστου, στις 20:30, στην πλατεία της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί τη συναυλία με τίτλο «Ας τραγούδησω κι ας χαρώ, η οποία ανεβαίνει στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Νύχτες Καλοκαιριού 2021». Επιπλέον, στις 29 Αυγούστου, στις 19:30, παρουσιάζεται η συναυλία «Σαντούτο και Λαλιά στον κήπο του Τεχνόπολις 20», στην Πάφο. Κρατήσεις στο τηλ.: 70002420.

Περιοδικό “Go”, τεύχος 173.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS