CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΊδρυμα «Xέρι με Χέρι»: Από το Κιλιμάντζαρο με αγάπη

Ίδρυμα «Xέρι με Χέρι»: Από το Κιλιμάντζαρο με αγάπη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΩΝΙΑ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Μια παρέα φίλων, με αγάπη για τη φύση και την περιπέτεια, οργάνωσαν μία ορειβατική αποστολή στο όρος Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία, στηρίζοντας παράλληλα έναν σημαντικό σκοπό. Συνεργάστηκαν με το Ίδρυμα «Χέρι με Χέρι» και συγκέντρωσαν χρήματα για την αγορά εξοπλισμού ο οποίος θα παραδοθεί στο Μακάριο Νοσοκομείο. Οι Στέφανος Στέφου και Ευριπίδης Μάνουλλος μιλάνε στο Down Town για ένα εγχείρημα που όπως λένε «ήταν μόνο η αρχή».

Ο Φιλελεύθερος και το ραδιόφωνο Active 107,4 στήριξαν την προσπάθεια της ομάδας ως χορηγοί επικοινωνίας.

Όλα άρχισαν σαν μια παρεΐστικη κουβέντα, όπου ακούστηκε η ιδέα: «πάμε να σκαρφαλώσουμε στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο;». Στις περισσότερες παρέες αυτό θα τελείωνε πιο γρήγορα κι από τους καφέδες, όμως, στο συγκεκριμένο τραπέζι υπήρχαν σοβαροί λάτρεις της περιπέτειας. «Είμαστε μια παρέα που αγαπάμε πολύ τη φύση, τα υπαίθρια σπορ και μας αρέσουν οι μεγάλες προκλήσεις», λέει ο Στέφανος Στέφου. «Συζητώντας την ιδέα να ανεβούμε στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο, αρχίσαμε να ψάχνουμε τρόπο για να δώσουμε στην αποστολή αυτή ένα νόημα πέρα από την περιπέτεια. Θέλαμε να στηρίξουμε έναν σημαντικό σκοπό και να μαζέψουμε χρήματα για να βοηθήσουμε ανθρώπους. Έτσι ήρθαμε σε επαφή με το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Χέρι με Χέρι» το οποίο ανήκει στον όμιλο Fameline Holding Group (FHG) στη Λεμεσό. Είμαι και εγώ στέλεχος του Ομίλου Fameline, γνωρίζω το σημαντικό έργο που επιτελεί, στηρίζοντας παιδιά και εφήβους που έχουν είτε οικονομικές είτε ιατρικές ανάγκες, έτσι το επιλέξαμε για τον σκοπό μας».

Το επόμενο βήμα ήταν να βρεθεί ο κατάλληλος σκοπός και συζητώντας με το Ίδρυμα κατέληξαν ότι τα χρήματα θα στήριζαν κάποιες επείγουσες ανάγκες του Μακάριου Νοσοκομείου. Απευθύνθηκαν σε διάφορες εταιρίες γνωστοποιώντας το σκοπό τους και η ανταπόκριση ήταν άμεση και πολύ μεγάλη!

«Καλύψαμε τα χρήματα πριν ακόμη ξεκινήσουμε την αποστολή. Καταφέραμε να συλλέξουμε συνολικά €40.000 τα οποία διατέθηκαν εξολοκλήρου στο Μακάριο Νοσοκομείου για την αγορά χειρουργικού βρογχοσκοπίου, αξίας €19,000, αγορά χειρουργικών εργαλείων από ανοξείδωτο χάλυβα, αξίας €12,000 και παροχή βοήθειας σε εννιά οικογένειες στην Κύπρο που έχουν παιδιά με προβλήματα υγείας (€1,000 για την καθεμιά). Τα έξοδα της αποστολής μας τα καλύψαμε όλα εμείς οι ίδιοι. Οι δωρητές έκαναν τις εισφορές τους κατευθείαν στο Ίδρυμα «Χέρι με Χέρι» ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και φυσικά ως ομάδα είμαστε πολύ ευγνώμονες για την προσφορά όλων των χορηγών».

Κάθε μέλος της παρέας είχε εμπλακεί σε διάφορες εθελοντικές δράσεις. Ήταν όμως η πρώτη φορά που ανέλαβαν κάτι οργανωμένο και από κοινού, πετυχαίνοντας ένα τόσο σημαντικό αποτέλεσμα. Και τώρα ήδη συζητούν ποιο θα είναι το επόμενο! «Αυτό μπορεί να είναι η αρχή για παρόμοιες πρωτοβουλίες στο μέλλον. Όχι κατ’ ανάγκη αποστολές σε βουνοκορφές αλλά σίγουρα κάτι που θα συνδυάζει το πνεύμα της εξερεύνησης με κάποιον σκοπό που θα στηρίξει ουσιαστικά ανθρώπους οι οποίοι το έχουν ανάγκη».

Εμπειρία Ζωής
Το όρος Κιλιμάντζαρο είναι το ψηλότερο βουνό στην Αφρική σε υψόμετρο 5,895 μέτρα και οι αποστολές ορειβατών συρρέουν από όλο τον κόσμο. Στις βουνοκορφές του βρίσκονται οι τελευταίοι εναπομείναντες παγετώνες στην Αφρική, οι οποίοι απειλούνται από την υπερθέρμανση που έφερε η κλιματική αλλαγή. «Το Κιλιμάντζαρο είναι ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό σημείο της γης όπου μπορείς να δεις με τα μάτια σου τι σημαίνει κλιματική αλλαγή», λέει ο Στέφανος Στέφου.

«Είναι πολύ λυπηρό. Σε υψόμετρα που ήταν καλυμμένα με χιόνι πριν από μερικά χρόνια, πλέον υπάρχουν μόνο πετρώματα. Περπατήσαμε σε περιοχές που μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 90 ήταν καλυμμένες με χιόνι και σήμερα έμοιαζαν με σεληνιακό τοπίο». Υπάρχουν έξι κύριες διαδρομές που οδηγούν στην κορυφή του βουνού, εκ των οποίων, η Machame θεωρείται η ομορφότερη και μεγαλύτερη διαδρομή, με τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας λόγω του υψομέτρου. Απαιτείται περπάτημα 4-6 ωρών καθημερινά κι οι διανυκτερεύσεις γίνονται σε αντίσκηνα σε προκαθορισμένους χώρους κατά μήκος της διαδρομής. Η ανάβαση ξεκινά από το βράδυ της προηγούμενης μέρας, ώστε η ομάδα να έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την ανατολή του ηλίου πάνω από το μαγευτικό αφρικανικό τοπίο. «Είναι ένα οδοιπορικό που εμπεριέχει και ένα σημαντικό εσωτερικό ταξίδι», λέει ο Ευριπίδης Μάνουλλος.

«Σε αυτή την ανάβαση, κάθε μέρα, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον εαυτό σου, τις σκέψεις σου, τις εσωτερικές σου προκλήσεις, πέρα από όλες τις εξωτερικές δυσκολίες που δοκιμάζουν το σώμα σου και σου το μυαλό σου. Το να είσαι για οκτώ μέρες συνέχεια σε αυτή την πνευματική κατάσταση με τον βαθμό δυσκολίας συνεχώς να ανεβαίνει, περνάς από πολλές εσωτερικές διεργασίες. Όσο μεγαλώνει το υψόμετρο και η φυσική κόπωση, χρειάζονται περισσότερα αποθέματα αντοχής. Φτάνοντας στην κορυφή θυμάμαι ότι ένιωσα μεγάλη γαλήνη μέσα μου. Αλλά τα δύσκολα δεν είχαν τελειώσει. Πολλοί νομίζουν ότι η δυσκολία είναι να καταφέρεις να ανεβείς στην κορυφή, όμως το να κατεβείς, είναι εξίσου δύσκολο!».

Η δύναμη της ομάδας
Για να μπει κανείς σ’ αυτή τη διαδικασία προϋποθέτει καλή φυσική κατάσταση αλλά και αρκετά ψυχικά αποθέματα. Χρειάζεται επίσης πολύ καλή προετοιμασία. Η ορειβατική ομάδα από την Κύπρο αποτελείτο από οκτώ άτομα, περιλαμβανομένου του αρχηγού, Μάριου Χατζηπετρή που είναι επαγγελματίας ορειβάτης. Εκτός από τον Στέφανο και τον Ευριπίδη, ήταν οι Χριστίνα Πάντζιαρου, Γιώργος Κυριαζής, Μαριέλενα Ανδρέου, Χάρης Κωνσταντίνου και Δέσποινα Κλεοβούλου. Η συνοδεία κατά την ανάβαση αποτελείτο από 23 ντόπιους οι οποίοι ονομάζονται porters και αυτή είναι η δουλειά τους. Αποτελούνται από έναν οδηγό, μεταφορείς, μάγειρες και τοπικούς οδηγούς.

«Επειδή μιλήσαμε για προκλήσεις, να εξηγήσουμε λίγο τι εννοούμε: η σημαντικότερη δυσκολία είναι το υψόμετρο», λέει ο Στέφανος. «Το οξυγόνο μειώνεται όσο ανεβαίνεις, επομένως κάθε ανάσα είναι πολύτιμη. Κάθε βήμα είναι μία αναπνοή. Δεν μπορούσες να πάρεις δεύτερη. Όχι από κούραση, αλλά γιατί δεν υπήρχε αρκετό οξυγόνο. Ακολουθήσαμε αυστηρά το πρωτόκολλο για εγκλιματισμό. Αυτό σημαίνει ότι ανεβαίνεις για αρκετές ώρες και μετά κατεβαίνεις λίγο χαμηλότερα για να κοιμηθείς. Αυτό βοηθάει στο να συνηθίσουν οι πνεύμονες και ο οργανισμός τις υψομετρικές αλλαγές. Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας κάποιοι παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου του υψομέτρου (AMS). Αν κάποιος ορειβάτης δεν το προσέξει, μπορεί να καταλήξει με πνευμονικό οίδημα και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του. Χρειάζεται πειθαρχία. Μέχρι το τελευταίο βήμα στην κορυφή όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, εμψυχώνοντας και στηρίζοντας ο ένας στον άλλο».

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, λέει ο Ευριπίδης Μάνουλλος, είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. «Κάθε άτομο βιώνει διαφορετικά την κούραση, το στρες, τις δυσκολίες. Κι αντιδράει διαφορετικά. Επομένως είναι μια δοκιμασία για όλη την ομάδα να βγει από μια τέτοια εμπειρία ενωμένη και δυνατή. Πρέπει να πω ότι τα καταφέραμε και με το παραπάνω. Επικράτησε ομαδικό πνεύμα, αλληλοστήριξη, κατανόηση. Μετά από οχτώ μέρες στο βουνό η σύνδεση μεταξύ μας έχει γίνει ακόμη πιο δυνατή. Είναι απίστευτο πόσο σε δένει μια τέτοια εμπειρία».

ΚΥΡΙΟΙ ΔΩΡΗΤΕΣ:
Fameline Holding Group, Inmarsat Global Ltd, Bernhard Schulte Shipmanagement Cyprus Ltd, NSB Group GmbH & Co KG and Bunkernet.
• Συνέβαλαν επίσης, με δωρεές οι: ASBIS Kypros Ltd, NIPD Genetics Public Co Ltd, MIE Group, MarinePool, F.P. eSafe Solutions Ltd, Exelia Technologies Ltd, Alphatron Marine BV, DP World Limassol, Comtech SRL, Swift Marine EASTMED, TP Servglobal, Primetel and Scordis Papapetrou & Co LLC.
• Χορηγοί επικοινωνίας: Φιλελεύθερος και Active 107,4.

Info
Το Ίδρυμα «Χέρι με Χέρι» ιδρύθηκε το 2010 από την Fameline Holding Group (FHG) και στηρίζει οικογένειες με παιδιά που βιώνουν οικονομικές δυσκολίες ή/και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Μέχρι σήμερα, έχει βοηθήσει περισσότερες από 100 οικογένειες με ιατρική υποστήριξη παρέχοντας προμήθειες πρώτων βοηθειών. Οι στόχοι του έχουν επιτευχθεί μέσω πρωτοβουλιών συγκέντρωσης χρημάτων, κοινοτικών συνεργασιών και εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού.

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε στο περιοδικό Down Town.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS