CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΛούκας Γιώρκας: «Γράφτηκαν πολλά ψέματα για το χωρισμό μου»

Λούκας Γιώρκας: «Γράφτηκαν πολλά ψέματα για το χωρισμό μου»

Ο Λούκας κάνει έναν απολογισμό στα λάθη του, στις εμπειρίες του, στους έρωτες και τους χωρισμούς του. Στην καλύτερη περίοδο της ζωής του επαγγελματικά βάζει «στοίχημα» με το μέλλον του και θέλει να το κερδίσει. 

Όσο μιλάμε, ο Λούκας βρίσκεται στην Πάτρα – στην Αγίου Νικολάου, την κεντρική οδό της πόλης, που είναι πάντα γεμάτη με κόσμο. «Ως φοιτητής βιολογίας, την περίοδο που ήμουν εδώ και σπούδαζα, υπήρχαν ημέρες που ερχόμουν σ’ αυτή την πλατεία κι έπαιζα κιθάρα», μου λέει και με εκπλήσσει. «Όχι, όχι, για τα χρήματα. Για την πλάκα μου το έκανα», μου εξηγεί γελώντας. «Ήθελα να βρω ένα κοινό για να με ακούσει να παίζω και σκέφτηκα τότε: “Ποιος μπορεί να έχει το μεγαλύτερο κοινό από όλους;”. Η απάντηση είναι: “Ο δρόμος!”» (γελάει). Έτσι, το είχα κάνει σύστημα και, μαζί με κάποιους φίλους πηγαίναμε κάθε μέρα και παίζαμε μουσική στον δρόμο». Σήμερα, τραγουδάει στην Πάτρα ξανά, έπειτα από αρκετές εμφανίσεις που έχει κάνει ήδη εκεί στο παρελθόν – στο «Romeo Plus». Ηγείται του σχήματος, έχοντας στο πλευρό του τη Νάνσυ Αλεξιάδη και τον Πάρη. «Είδες πώς τα φέρνει η ζωή, Λούκα;», του λέω. «Η ζωή έχει πάντα τα πάνω και τα κάτω της. Δόξα τω Θεώ, εμένα μου έχουν έρθει πολύ καλά πράγματα έως σήμερα, είμαι ευγνώμων, γιατί έχω κάνει πολύ μεγάλες συνεργασίες κι έχω πει καλά τραγούδια πιστεύω. Όπως το καινούριο μας, το “Στοίχημα”, που κυκλοφορεί από την Cobalt Music, ένα καθαρόαιμο λαϊκό τραγούδι το οποίο, απ’ όσο μαθαίνω, ακούγεται πολύ και στην Κύπρο μας».

Ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που έβαλες μέχρι τώρα στη ζωή σου;
Γενικά, βάζω στοιχήματα με τον εαυτό μου, άσχετα αν τα κερδίζω στο τέλος ή τα χάνω. Κι αυτό στο λέω επειδή μου αρέσει πάντα να έχω έναν στόχο και κίνητρο για να προχωράω. Το μεγάλο στοίχημα που έβαλα και κέρδισα ήταν να τα βρω με τον εαυτό μου. Να έχω ηρεμία και γαλήνη. Δεν τα έχουμε μόνιμα στη ζωή μας, η καθημερινότητά μας τα ανατρέπει, όμως κάποτε μου έλειπε η ηρεμία. Νομίζω ότι,, πλέον κατάφερα να τα βρω και με τον εαυτό μου, να τα έχω καλά με τον Λούκα και να έχω εσωτερική ηρεμία.

Τι ήταν αυτό που σου στέρησε την ηρεμία και διατάραξε την ισορροπία με τον εαυτό σου;
Δεν μου ήταν γνώριμος ο χώρος της μουσικής και ο ρυθμός της Αθήνας. Όταν τελείωσε το «X-Factor», εγώ έπρεπε να συμπορευτώ και να βουτήξω σε άλλους ρυθμούς, στους οποίους δεν είχα μάθει μέχρι τότε. «Πνίγηκα» κάπως και μου «χάλασε» την ησυχία μου. Λογικό ήταν όμως – ήμουν 22 ετών τότε. Βγήκα στη ζωή και αντιμετώπισα τις πραγματικές συνθήκες της δουλειάς. Δεν ήμουν πια στο προστατευμένο περιβάλλον του σχολείου και της οικογένειάς μου. Γιατί υπάρχει πολύς ανταγωνισμός, πολλές δυσκολίες και δεν είναι όλα ιδανικά.

Είναι σπάνιο, δηλαδή, να βοηθήσει ένας μεγάλος καλλιτέχνης έναν πρωτοεμφανιζόμενο;
Μπορεί και να είναι. Αλλά δεν είναι δύσκολο ή ανέφικτο. Τίποτα στη ζωή δεν μας χαρίζεται, όλα κερδίζονται. Το θέμα δεν είναι να σου δώσει κάποιος την ευκαιρία. Άντε και στην έδωσε. Το θέμα είναι να την αξιοποιήσεις! Μία φορά, μιλούσα με τον τεράστιο Γιάννη Πάριο, που τον θαυμάζω απεριόριστα, και κουβεντιάζαμε για τη συνέπεια που έχει ως άνθρωπος. Κάποια στιγμή τον ρωτάω: «Με την αξία και τις δυνατότητες που έχετε, δεν θα ήταν πιο επιεικείς μαζί σας κάποιοι, αν δεν ήσασταν τόσο συνεπείς;», και μου απαντά: «Όσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητες, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η συνέπεια και ο σεβασμός». Άρα ό,τι παίρνουμε, το κερδίζουμε.

Υπήρξαν στιγμές που κλείστηκες σε σένα κι ίσως να έχασες την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου;
Ναι, πολλές στιγμές. Έχασα και την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και κλείστηκα στο καβούκι μου. Πάντα ήμουν ένα παιδί με αυτοπεποίθηση. Όχι «ψώνιο». Ούτε έπαρση είχα. Μόνο αυτοπεποίθηση. Κι αυτό κάποτε το έχασα. Βρέθηκαν πολλοί «ειδήμονες» που θέλησαν να μου καθορίσουν την επαγγελματική μου ζωή και τις επιλογές μου. Κι εγώ τότε ήμουν άπειρος κι αφελής. Έτσι έκανα το λάθος να ακολουθώ τυφλά όσα μου έλεγαν – αν και διαφωνούσα. Και, ξέρεις, ο τρόπος αυτός των ανθρώπων να κάνεις το δικό τους, είναι αρχικά να σου μηδενίσουν τη δική σου γνώμη. «Και πού ξέρεις εσύ; Είσαι μικρός ακόμα. Δεν έχεις κάνει κάτι… Ξέρω εγώ!», μου έλεγαν. «Οκ, για να το λέει, κάτι παραπάνω θα ξέρει», έλεγα μέσα μου. Έδειχνα πίστη και σεβασμό. Βρέθηκα, λοιπόν, σε κάποιες καταστάσεις, που δεν μου ήταν ευχάριστες, κι έκανα επιλογές επαγγελματικές που ίσως δεν πίστευα.

Όπως;
Δεν υπάρχει λόγος να σου πω τι και πώς… Μπορεί να το έκαναν γιατί αυτό πίστευαν, να το έκαναν για το καλό μου. Αλλά, ποτέ δεν πρέπει να απορροφάται η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου σε ό,τι κάνει. Ειδικά όσοι ασχολούνται με τις τέχνες, που πρέπει να βγάζουν την αλήθεια τους.

Και μετά από αυτά τα λάθη, εσύ άλλαξες;
Ναι, ίσως έγινα κάπως ισχυρογνώμων και αγύριστο κεφάλι. Γιατί από φόβο, ας πούμε, δεν έκανα κάτι που μπορεί να μου έκανε και καλό. Είχα πάει στο άλλο άκρο – και, γενικά, είμαι άνθρωπος των άκρων. Τότε έλεγα: «Θα κάνω αυτό που θέλω εγώ!», επειδή φοβόμουν να εμπιστευτώ άλλους. Αλλά, έτσι έμαθα να είμαι πιο υπεύθυνος και να αναλαμβάνω όλες τις ευθύνες των πράξεών μου.

Πιστεύεις ότι έχασες πια την αθωότητα που είχες ως πιτσιρικάς, τότε που έπαιζες κιθάρα στους δρόμους;
Ένα κομμάτι παιδικότητας το έχω ακόμα και το διατηρώ. Δεν ήμουν ένα παιδί χαμηλών τόνων και σήμερα μεταμορφώθηκα σε «ανήσυχο πνεύμα». Απλά ψήθηκα και ωρίμασα. Οι καταστάσεις με ατσάλωσαν. Τότε, άλλωστε, ήμουν 20, τώρα είμαι 30. Αν δεν έτρωγα αυτά τα «χαστούκια», σε αυτόν τον ρυθμό και δεν περνούσα διάφορες καταστάσεις τόσο γρήγορα, δεν θα είχα ωριμάσει.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρες;
Η ανάληψη ευθυνών. Αυτό που σου είπα και πριν. Αν κάνω σήμερα μια εμφάνιση κάπου κι έχει χάλια φωτισμό, όλοι θα πουν «ο Λούκας εκεί που εμφανίζεται έχει χάλια φώτα. Βγαίνει κακοφωτισμένος». Δεν θα τα βάλουν με τον φωτιστή. Αλλά για να αλλάξει αυτό, θα πρέπει να το διορθώσω εγώ. Να βγω μπροστά και να ζητήσω τον λόγο, ώστε να φτιάξουμε το όποιο «πρόβλημα». Κάποτε, απογοητευόμουν και τα έριχνα στους άλλους. Μεγάλωσα πια και σηκώνω το βάρος των συνεπειών μου.

Αλήθεια, τι σου έχει λείψει από την Κύπρο;
Η ζεστασιά των οικείων μου, η θαλπωρή του σπιτιού. Δυστυχώς, στην Αθήνα, δεν κατάφερα να φτιάξω αυτό που έχω στο μυαλό μου, ως «σπίτι». Η οικογένεια είναι στόχος ζωής και θα το κάνω κάποια στιγμή, αλλά μου λείπουν ουσιαστικά πράγματα. Εγώ μεγάλωσα στην Αραδίππου, σε μια κωμόπολη της επαρχίας Λάρνακας. Εκεί έπαιζα ποδόσφαιρο, στις πλατείες, είχα παρέες, φίλους, υπήρχε άλλη ποιότητα ζωής και αυθεντικές σχέσεις. Υπήρχαν κόσμιοι ρυθμοί ζωής. Στην Αθήνα μοιάζουν όλα επιφανειακά και χάνουμε την «μπάλα» στο τέλος. Το καλοκαίρι πέρασα ένα μήνα στο σπίτι μου στην Κύπρο. Είχα την ανάγκη να μείνω με την οικογένειά μου.

Η δημοσιότητα σε θύμωσε κάποιες φορές;
Με έβγαλε από τα νερά μου. Ήμασταν «τσακωμένοι» για αρκετό διάστημα. Στην αρχή ήμουν μπερδεμένος και δεν καταλάβαινα πώς λειτουργούσε το «παιχνίδι» εδώ. Αποσυντονίστηκα κάπως. Δεν φταίει η δημοσιότητα, όμως, αλλά η διαχείρισή της. Τα περισσότερα δημόσια πρόσωπα, εκεί το χάνουν. Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα πάω καλά με τη δημοσιότητα. Πρέπει να υπάρχει στη ζωή μου, γιατί έτσι επικοινωνώ τα τραγούδια μου.

Επομένως, σου φαίνεται, πλέον, φυσικό να ασχοληθούν όλοι με τον χωρισμό σου από την Έλενα Ράπτη…
Ναι, το περίμενα. Δεν έπεσα από τα σύννεφα. Γράφτηκαν πολλά, κυρίως ψέματα και ανακρίβειες. Όμως δεν έδωσα περισσότερη προσοχή απ’ όση χρειαζόταν. Δεν υπήρχε και λόγος. Μου τα μετέφεραν οι φίλοι μου που τα διάβαζαν – και ως εκεί… Δεν ασχολήθηκα παραπάνω.

Είσαι από τους ανθρώπους που διατηρούν φιλικές επαφές με τις πρώην συντρόφους τους;
Όχι, αυτό δεν μπορώ να το κάνω. Δεν έχει τύχει κιόλας. Όταν αισθάνεσαι ερωτικά για έναν άνθρωπο και κάνεις σχέση μαζί του, μετά δεν μπορείς να τον δεις φιλικά και να πηγαίνετε για καφέδες. Πολλοί το κάνουν και δεν το κατακρίνω. Απλά, επειδή ζω τα πάντα στα άκρα και στην υπερβολή τους, προσφέρω ένα κομμάτι από την καρδιά μου όταν συμβαίνει αυτό. Αυτό το κομμάτι δεν το ζητάω πίσω. Ούτε το βαφτίζω ξαφνικά «φιλικό». Το χαρίζω! Οπότε, δεν μπορώ να είμαι φίλος με μια πρώην σχέση μου. Μπορεί να προχωρήσουμε τη ζωή μας και οι δύο, και να χαρώ για την εξέλιξη και για το αν είναι πραγματικά καλά εκείνη, αλλά δεν μπορώ να μεταβώ από τη μια κατηγορία στην άλλη.

Αυτό που λες, όμως, μπορεί να παρεξηγηθεί και κάποιος να πει ότι δεν ξεπερνάς εύκολα τις σχέσεις σου. Έτσι δεν είναι;
Όταν κάτι τελειώνει, τελειώνει. Καλές σχέσεις έχω με όλες τις κοπέλες που πέρασαν από τη ζωή μου. Άλλο, όμως, οι καλές σχέσεις κι άλλο η φιλική παρέα. Σίγουρα θέλω να είναι όλες καλά.

Θα ήμουν αδιάκριτος αν σε ρωτούσα «γιατί χωρίσατε με την Έλενα»; Φαινόσασταν τόσο ωραίο ζευγάρι μαζί…
Οι λόγοι που οδηγούν δυο ανθρώπους να συνεχίσουν τον δρόμο τους χωριστά είναι πάντα προσωπικοί και αφορούν το ζευγάρι. Σημασία έχει, όμως, να διατηρούνται οι καλές σχέσεις και ο καθένας να ακολουθήσει τον δρόμο που του ταιριάζει και που επιθυμεί.

Είσαι αυτό που λέμε «παραδοσιακός άντρας», Λούκα;
Εννοείς, να χτυπήσω το χέρι μου στο τραπέζι και να πω «θα γίνει αυτό που είπα!»; Όχι, αυτά δεν υπάρχουν. Είμαι πολύ φιλελεύθερος άνθρωπος. Σε μια σχέση κάποιος βιώνει την απόλυτη ελευθερία.

Τι εννοείς;
Οι άνθρωποι, εκτός από τη λογική, έχουμε τα ένστικτά μας, τον παρορμητισμό μας. Όταν είμαστε ελεύθεροι, πολλές φορές δεν είναι ξεκάθαρο αν οδηγούμαστε από τη λογική, από το ένστικτο ή την καρδιά μας. Όταν έχουμε έναν άνθρωπο-λιμάνι να μας καλύψει όλο αυτό που αναζητούμε, τότε μένει η ελεύθερη φωνή αυτού που μας ικανοποιεί. Κάνουμε ξεκάθαρες επιλογές, χωρίς να αναζητούμε αυτό που μας προκαλεί η φύση να αναζητήσουμε.

Ναι, αλλά όταν η ζωή σε βάζει αντιμέτωπο με πειρασμούς, τι κάνεις εσύ;
Αυτά είναι ένστικτα που τα βάζει η φύση του ανθρώπου. Στην ουσία, όμως, μας σκλαβώνουν. Όταν έχεις έναν άνθρωπο να σου τα καλύπτει αυτά, θα δεις ότι την ταινία στο σινεμά θα την απολαύσεις πολύ καλύτερα μαζί του, παρά με τον οποιονδήποτε άλλο. Όταν είσαι από εδώ κι από κει, όταν πας συνεχώς στον επόμενο και στον επόμενο, εγκλωβίζεσαι.

Τι σε ελκύει σε μία γυναίκα;
Η επικοινωνία που μπορεί να έχουμε. Η χημεία.

Επομένως, θα μπορούσες να δεις διαφορετικά μια θαυμάστριά σου;
Ερωτικά εννοείς; Ναι, μα εγώ δεν βάζω ταμπέλες στους ανθρώπους. Τι πάει να πει «διαφορετικά»; Αν έχουμε καλή επαφή και χημεία…

Είσαι άνθρωπος που έχει κάνει one night stands;
Έχω κάνει κι εγώ τις τρέλες μου.

Info: Το νέο single του Λούκα Γιώρκα «Στοίχημα» κυκλοφορεί από την Cobalt music.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS