CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΜαρία Ονησιφόρου: Το κορίτσι του Sfera 96,8 θυμάται την πρώτη του on...

Μαρία Ονησιφόρου: Το κορίτσι του Sfera 96,8 θυμάται την πρώτη του on air «καλημέρα»

Σκάει στα γέλια με το παραμικρό, είναι αυθόρμητη, σπιρτόζα, υπερκινητική και δεν φοβάται να τσαλακωθεί. Η Μαρία είναι αυτό ακριβώς που παρουσιάζει καθημερινά μέσα από τη συχνότητα του Sfera 96,8. Ένα μικρό κορίτσι που δεν λέει να μεγαλώσει, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Εξ ου και διατηρεί το ίδιο πάθος από εκείνη την πρώτη της on air «καλημέρα», πριν από 13 χρόνια.

Toυ Παντελή Παναγιώτου

Δεκατρία χρόνια στη συχνότητα του Sfera. Κάνοντας έναν απολογισμό, τι κρατάς απ’ όλα αυτά τα χρόνια;

Θα σου έλεγα για 13 χρόνια απόλυτης μουσικής ευτυχίας. Ξέρεις, είναι όμορφο να μπορείς να κάνεις αυτό που αγαπάς. Να βρίσκεσαι σ’ ένα περιβάλλον που σε εμπνέει και σε σέβεται και που μπορεί να σου δίνει ευκαιρίες να αναδείξεις τον εαυτό σου. Είμαι ευγνώμων που είμαι μέλος της οικογένειας του Φιλελεύθερου τα τελευταία 13 χρόνια.

Θυμάσαι πώς ήταν εκείνα τα πρώτα λεπτά on air στην πρώτη σου ραδιοφωνική εκπομπή;

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να ξεχαστεί κάτι τέτοιο. Το «σοβαρό» ειδησεογραφικό προφίλ της προηγούμενής μου δουλειάς δεν με άφηνε να χαλαρώσω, με αποτέλεσμα να βρίσκομαι στον αέρα του Sfera -κυρίως τις πρώτες εκπομπές- κουμπωμένη, αγχωμένη και καθόλου ο εαυτός μου. Θυμάμαι τον αγαπημένο μου Ανδρέα Γιόρτσιο να βρίσκεται δίπλα μου, εγώ στην κονσόλα σαν «ψαράκι» κι αυτός να μου δίνει τις συμβουλές του.

Παρόλο που έχεις περάσει από διάφορες ζώνες στο ραδιόφωνο, πιστεύεις ότι το πρωινό σού ταιριάζει καλύτερα;

Όταν ξεκίνησα στον Sfera είχα αναλάβει την απογευματινή ζώνη για κάποιους μήνες. Έκτοτε, βρίσκομαι στην πρωινή ζώνη εκτός από ένα μικρό διάστημα που μεσολάβησε. Για να είμαι ειλικρινής, μου αρέσει το πρωινό. Δεν υπάρχει καλύτερο από το να ξεκινάς τη μέρα σου με ραδιόφωνο. Δεν ξέρω αν ευθύνεται η δύναμη της συνήθειας, αλλά θα πω με κάθε βεβαιότητα ότι το πρωινό μου ταιριάζει καλύτερα!

Εξακολουθείς να έχεις το ίδιο πάθος όπως όταν πρωτοξεκίνησες;

Έχω την εντύπωση ότι είναι το ίδιο, μη σου πω και περισσότερο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μια μέρα δεν θα μπω στο στούντιο και δεν θα καλημερίσω τους φίλους μου ή δεν θα μπορέσω να επικοινωνήσω μαζί τους. Είμαι της άποψης πως το πάθος μένει άσβεστο όταν αγαπιέσαι, σέβεσαι και αγαπάς.

Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως το πιο ερωτικό Μέσο. Για σένα, τι είναι το ραδιόφωνο;

Είναι το χόμπι μου που έγινε επάγγελμα. Είναι ένας τρόπος έκφρασης, είναι μαγεία που δύσκολα θα αφήσει κάποιος που την έχει γευτεί. Το ραδιόφωνο το αγαπούσα από μικρό παιδί. Από το σπίτι, όταν η μαμά ξυπνούσε και η πρώτη της κίνηση ήταν να βάλει το ράδιο να παίζει δυνατά. Κάπως έτσι το ανακάλυψα. Λάτρευα να ακούω μουσική, λάτρευα να ακούω την ανθρώπινη φωνή στο μικρόφωνο και να φτιάχνω στο μυαλό μου την εικόνα του παραγωγού που βρίσκεται στο στούντιο.

Σε κολακεύει που ο περισσότερος κόσμος έχει ταυτιστεί μαζί σου και πλέον σε αποκαλεί «Μαρία του Sfera»;

Φυσικά. Νομίζω πως έχω ταυτιστεί με τον Sfera εξ ου και ο κόσμος έχει συνδυάσει τη φωνή μου. Είμαι παιδί του Sfera όπως και να το δει κανείς…

Σου έχει τύχει ποτέ κάποιο ευτράπελο εν ώρα εκπομπής;

Πολλές φορές! Νομίζω ξέρεις ποσό υπερκινητική είμαι γενικώς, ποσό μάλλον όταν πρέπει να περιορίζομαι σε ένα στούντιο και μπροστά στην κονσόλα. Την ώρα που ανοίγω μικρόφωνο κινούμαι ολόκληρη. Μπορεί να λέω μια είδηση, να περιγράφω ένα γεγονός και πέραν από το στόμα κινούνται χέρια, πόδια και γενικά όλα τα μέρη του σώματός μου. Έχει τύχει να κτυπήσω πολλές φορές στο μικρόφωνο ή ακόμα και να πέσω από την καρέκλα επειδή χόρευα. Έχουν συμβεί διάφορα αστεία περιστατικά κατά καιρούς και όλα αυτά… on air (γέλια).

Έχω την αίσθηση ότι κι εσύ γίνεσαι ένα με τους ακροατές σου. Αλήθεια, πόσο εύκολα κτίζεται η σχέση ακροατή-ραδιοφωνικού παραγωγού;

Όπως σε όλες τις σχέσεις έτσι και η σχέση ακροατή-ραδιοφωνικού παραγωγού χρειάζεται τον χρόνο της. Δεν γίνεται να υπάρχει εμπιστοσύνη από την αρχή. Θα πρέπει να καταφέρεις να κερδίσεις τον άλλο, ώστε να σου δείξει την αγάπη και τη στήριξή του. Όταν συμβαίνει, όμως, είναι πολύ όμορφο γιατί εκεί αντιλαμβάνεσαι πως ο ακροατής έχει απόλυτη επίγνωση της πρόθεσης ή ακόμα και της ψυχολογίας σου.

Είναι, επίσης, σημαντικό αυτή η σχέση να έχει διάρκεια. Να κρατήσει στο χρόνο, κάτι που νομίζω πως εσύ έχεις καταφέρει…

Αν παρατήσεις μια σχέση και πάψεις να ενδιαφέρεσαι, τότε θα σε αφήσει κι αυτή. Είναι σημαντικό ο ακροατής να περνάει καλά ακούγοντάς σε. Να μπορώ να φτιάξω τη διάθεση στον κόσμο είτε με ένα τραγούδι ή ακόμα και με μια καλή κουβέντα. Υπάρχουν στιγμές που ο ακροατής έχει ανάγκη να ακούσει μια γλυκιά κουβέντα από έναν γνωστό-άγνωστο. Άλλες φορές, που θέλει απλά να σου εκμυστηρευτεί κάτι προσωπικό του και νομίζω ότι αυτό είναι η επισφράγιση της λεγόμενης «μαγείας» που προσφέρει το συγκεκριμένο Μέσο. Εύχομαι, λοιπόν, αυτή η σχέση να έχει διάρκεια πολλά χρόνια ακόμα…

Θα ‘λεγες ότι το ραδιόφωνο είναι κι ένα είδος ψυχοθεραπείας;

Γενικά η μουσική λειτουργεί ως θεραπεία για την ψυχή. Επομένως, και το ραδιόφωνο είναι το μεταφορικό της Μέσο. Έχει απίστευτη δύναμη και ευεργετικές ικανότητες, όχι μόνο για τους ακροατές αλλά και για εμάς που βρισκόμαστε πίσω από μια κονσόλα κι ένα μικρόφωνο. Οπότε, ισχύει το ίδιο και σε εμένα. Με κάποιο μαγικό τρόπο, από τη στιγμή που θα μπω στο στούντιο, παραμερίζονται τα πάντα. Αν, λοιπόν, αυτό δεν είναι ψυχοθεραπεία, τότε τι είναι;

Ωστόσο, είσαι καθημερινά μες την τρελή χαρά από τόσο νωρίς διατηρώντας αμείωτο κέφι. Πώς γίνεται αυτό;

Γίνεται, γίνεται (γέλια). Με δόσεις καφέ, θετικότητα και αγάπη, όλα γίνονται. Με το που θα αρχίσει η εκπομπή, είναι λες κι έρχεται μια νεραϊδούλα κι αλλάζει τα πάντα με ένα μόνο άγγιγμα με το ραβδάκι της, κάνοντάς τα φωτεινά και αισιόδοξα.

Είσαι, γενικά, τόσο αισιόδοξη και θετική;

Προσπαθώ. Γενικά, όμως, δεν μπορώ τη μιζέρια. Το θέμα είναι να μην αφήνεις τα άσχημα να εξαφανίζουν το καλό και να σου σκοτεινιάζουν την εικόνα.

Οι φίλοι σου σε αποκαλούν «ψυχή της παρέας»;

Κοιτά, θα ήταν καλύτερα να τους ρωτήσεις. Γενικώς με λένε «πειραγμένο» παιδί (γέλια).

Μικρή, ήσουν το πειραχτήρι της οικογένειας;

Μη σου πω ότι ακόμα παραμένω… (γέλια).

Πόσο σημαντικό είναι το γέλιο στην καθημερινότητά σου;

Το χιούμορ είναι σημαντικό και απαραίτητο. Το γέλιο είναι πηγή χαράς και κίνητρο για να προχωράς. Είναι τόσο απλό, αλλά ταυτόχρονα τόσο πολύτιμο και για εμάς αλλά και για τους γύρω μας.

Αυτό είναι το «μαγικό φίλτρο» της χαρούμενης ζωής σου;

Λειτουργεί σαν όπλο επιβίωσης. Πολλές φορές μπήκε μπροστά βοηθώντας μια κατάσταση. Είναι, ας πούμε, ένας τρόπος που φέρνει χαρούμενες στιγμές στην καθημερινότητα μου.

Με τον εαυτό σου, πότε γίνεσαι αυστηρή;

Στο παρελθόν ήμουν πολύ. Νομίζω, τώρα πια, το έχω μετριάσει κάπως. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σωστό ή λάθος, όμως, η αυστηρότητα και η αυτοκριτική πάντα με βοηθούσε. Ίσως, τώρα πια να αφήνω λίγο περισσότερο την ικανοποίηση να με κυριεύει, κάτι που δεν έκανα πιο παλιά, γιατί είχα την εντύπωση πως αν κρατούσα μια πιο αυστηρή στάση απέναντι στον εαυτό μου θα ήμουν καλύτερη.

Τι θα μπορούσε να σε τσαντίσει;

Με τσαντίζει η υπουλία και η αχαριστία. Γίνομαι, επίσης, «φωτιά» με την αδικία και την ψευτιά.

Είσαι από τις γυναίκες που αποφεύγουν τις συγκρούσεις ή τις επιδιώκουν όταν θέλουν να λύσουν μια παρεξήγηση;

Αποφεύγω γενικά τις συγκρούσεις. Αν πέσει στην αντίληψή μου κάτι που με ενοχλεί ή που με θίγει ως προσωπικότητα, τότε θα αντιδράσω και θα επιδιώξω να λύσω την παρεξήγηση.

Πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου, Μαρία;

Ρομαντική, ευαίσθητη και… κοντή (γέλια).

Ποιον άνθρωπο θαυμάζεις περισσότερο και γιατί;

Άξιοι θαυμασμού για μένα πρωτίστως είναι οι γονείς μου, που κατάφεραν να μεγαλώσουν εμένα και τα αδέλφια μου με αξίες και απέραντη αγάπη, δίνοντάς μας τα κατάλληλα εφόδια για βγούμε σωστά πλάσματα στην κοινωνία.

Αυτή την περίοδο, ποιο τραγούδι σε εκφράζει περισσότερο;

Κατά καιρούς, κολλάω με διάφορα τραγούδια και συνήθως αυτό έχει να κάνει με τη διάθεση της στιγμής. Για παράδειγμα, αυτή την περίοδο έχω πάθει κόλλημα με το «Όλα περνούν» του Αντώνη Ρέμου, μια διασκευή του ιταλικού «Grande Amore» των Il Volo. Το ακούω ασταμάτητα.

*Την Μαρία Ονησιφόρου ακούμε καθημερινά στον Πρώτο Μουσικό σταθμό της Κύπρου, Sfera 96,8 από τις 10.00 -12.00.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS