CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣMatthew Zorpas - Ramona Filip: Ο βασιλιάς και η βασίλισσα του Instagram

Matthew Zorpas – Ramona Filip: Ο βασιλιάς και η βασίλισσα του Instagram

Με περισσότερους από 150Κ ακόλουθους ο καθένας τους, θεωρούνται από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους των social media. Η Ramona και ο Matthew σε μια απρόσμενη συνάντηση κορυφής, αποκλειστικά για το Omikron.

Του Πιερή Παναγή

Ramona Filip

Ήσουν σίγουρη απ’ την αρχή για την εμπλοκή σου στα social media;
Είχα μια προαίσθηση για τη μεγάλη αλλαγή που θα έφερναν ακόμα και στην Κύπρο. Όταν πρωτοεμφανίστηκαν κάποιοι ρωτούσαν «γιατί κανείς να προβάλει τον εαυτό του και το τι κάνει;». Ήμουν σίγουρη ότι αυτή είναι η νέα δύναμη. Ακολούθησα το ένστικτό μου για άλλη μια φορά και δικαιώθηκα.

Σε προβληματίζει τι προβάλλεις και τι όχι;
Ο κόσμος μέσα απ’ τα social media παίρνει μια ιδέα για τον τρόπο που ζω και εργάζομαι. Και αυτό που βλέπουν είναι μια εργαζόμενη μητέρα, που ασχολείται με τη μόδα, που δημιουργεί συνεχώς, που αγαπά τα ταξίδια και εμπνέεται απ’ αυτά, που έχει τους φίλους της κι ένα busy social life. Η ζωή μου έτσι κι αλλιώς έχει ένα μεγάλο εύρος αλλά αυτά είναι κάποια απ’ τα κομμάτια που εγώ επιλέγω να προβάλλω. Είμαι ειλικρινής με το τι δείχνω και ο κόσμος εκτιμά ό,τι είναι αληθινό. Τόσα χρόνια με τον κόσμο έχουμε μια καλή σχέση γιατί υπάρχει αλήθεια.


Είσαι μια επιδραστική γυναίκα και αυτό φαίνεται μέσα απ’ τους λογαριασμούς σου στα social media. Τη δική σου αισθητική ποια πράγματα τη διαμόρφωσαν;
Νομίζω γεννήθηκα με ένα βλέμμα απέναντι στα πράγματα. Εκτός αυτού όμως, το περιβάλλον, το τι σου αρέσει και τι αφήνεις να σε επηρεάσει παίζουν ρόλο. Η μαμά μου είχε πάντα μια τρομερή αισθητική, ήθελε τα πάντα προσεγμένα. Τα ταξίδια μου επίσης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, οι δυναμικές γυναίκες γύρω μου, αλλά κι αυτές που θαυμάζω για τη ζωή και το έργο τους με διαμόρφωσαν επίσης.

Θέλω να σκεφτείς το εξής: ότι σταματάς για λίγο σε μια 20χρονη που σε θαυμάζει μέσα απ’ τους λογαριασμούς σου στα social media, την παίρνεις από το χέρι και της λες κάτι που μπορεί να τη βοηθήσει στη ζωή της. Τι θα της έλεγες;
Δεν πιστεύω πολύ στις συμβουλές. Εκείνο που θα της έλεγα όμως είναι πως όλες οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα μας. Με τα χρόνια έμαθα πως ανεξάρτητα του τι θα ακούσουμε απ’ τους γονείς μας, απ’ τους δασκάλους μας κι απ’ τα βιβλία που θα διαβάσουμε, το ουσιαστικό μάθημα της ζωής είναι αυτό που διδασκόμαστε καθημερινά. Πρέπει λοιπόν ο καθένας να είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Και στα παιδιά μου αυτό λέω, ότι η τελική απόφαση είναι δική τους.

Πριν μερικές μέρες συμπλήρωσες τα 40 σου χρόνια…
Και αισθάνομαι ωραία! Θέλω να το πω και να το χαρώ. Είναι πολλά που έχω πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα και πολλοί οι λόγοι για να είμαι χαρούμενη. Εκτός απ’ την οικογένειά μου, που θεωρώ πως είναι ό,τι πιο σημαντικό έχω κάνει και αυτό που μετρά περισσότερο απ’ όλα, αισθάνομαι πως έχω καταφέρει αρκετά στη δουλειά μου, εξελίχθηκα, δεν έμεινα στάσιμη και συνεχίζω.

Τι σημαντικό έμαθες σε αυτή τη διαδρομή; Πόσο άλλαξες;
Έχω μάθει πολλά… Το κυριότερο είναι να διεκδικώ τη ζωή. Να κυνηγώ όσα αγαπώ και τα όνειρά μου. Έχω μάθει να μην τα βάζω κάτω. Ξέρω πια πως οτιδήποτε κι αν θέλει κανείς μπορεί να το καταφέρει με σκληρή δουλειά και προσπάθεια. Επίσης, με το πέρασμα του χρόνου έχω καταλάβει ότι δεν είναι τα πολλά που σε κάνουν ευτυχισμένο αλλά τα λίγα και ποιοτικά. Αυτό αφορά τη δουλειά και τους φίλους. Επίσης, η αγάπη είναι ένας καθοριστικός παράγοντας. Ό,τι κάνεις να το κάνεις με πάθος.

Υπήρξαν στιγμές που αυτά δεν τα αντιλαμβανόσουν; Έχασες το μέτρο;
Σίγουρα! Εύκολα μπορείς να παρασυρθείς απ’ την καθημερινότητα. Το πέρασμα του χρόνου, η ωριμότητα της ηλικίας, το περιβάλλον σε αλλάζουν. Ακόμα όμως κι αν κάποιες φορές έχασα το δρόμο και δεν αντιλαμβανόμουν αυτά που σου είπα, τον βρήκα ξανά. Οι αρχές μου ήταν πάντα εκεί, η βάση που πήρα απ’ το σπίτι μου… Αυτά με επαναφέρουν.

Όταν πρωτοήρθες στην Κύπρο φανταζόσουν τη ζωή που θα έκανες εδώ; Τα party, την κοσμική ζωή, τα εξώφυλλα;
Από μικρή είχα μεγάλα όνειρα κι ως κοριτσάκι φανταζόμουν πολλά. Έβλεπα λίγο πιο έξω απ’ την πόρτα του σπιτιού μου, λίγο πέρα απ’ το συνηθισμένο. Είχα στόχους. Αυτό ήταν και ένα μάθημα που πήρα απ’ τον πατέρα μου, που μου έλεγε να έχω ένα σκοπό στη ζωή μου. Όσα συμβαίνουν σήμερα είναι ορισμένα απ’ τα όνειρα που έγιναν πραγματικότητα, αλλά σίγουρα δεν τα είχα φανταστεί όλα αυτά. Πίστεψέ με όμως, υπάρχουν άλλα τόσα όνειρα και άλλοι τόσοι στόχοι που ακόμα δεν έχουν γίνει.


Ο Matthew φοράει σακάκι Truman Clothiers, πουκάμισο Moss, παντελόνι Hugo Boss, παπούτσια Dsquared2.

Σε αγχώνει το πέρασμα του χρόνου;
Ο χρόνος είναι σπουδαία υπόθεση. Έμαθα να τον αγαπώ και μαζί να αγαπώ όσα μου φέρνει, ακόμα κι αν πρόκειται για ρυτίδες (γέλια). Έμαθα να τον εκτιμώ και να μην τον φοβάμαι. Όσο είσαι δημιουργικός, όσο προσφέρεις και κάνεις πράγματα δεν θα είναι ποτέ βαρετή η ζωή σου. Είμαι σίγουρη μάλιστα πως κάθε χρόνος, κάθε ηλικία θα μου φέρνει μια καινούρια πρόκληση. Κι αν δεν τη φέρνει εγώ θα την ψάχνω.

Matthew Zorpas

Περισσότερα από 1200 post στο λογαριασμό σου στο Instagram που απευθύνονται σε 150 χιλιάδες ακολούθους, καθημερινή ενημέρωση στο blog σου και στους λογαριασμούς στα social media, ταξίδια, συνεντεύξεις, φωτογραφήσεις. Περίμενες την επιτυχία Matthew;
Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να μη θέλει την επιτυχία. Σχεδιάζεις τα βήματά σου, η δομή σου είναι τέτοια και πορεύεσαι προς τα εκεί θέλοντας να φτάσεις κάπου. Όταν άρχισα με το blog μου, σχεδόν τέσσερα χρόνια πριν, δεν ήμουν σίγουρος τι ακριβώς θα έκανα. Είχα πολλά ερωτηματικά τα οποία ήθελα να απαντήσω. Ανεβάζοντας το πρώτο post και βλέποντας εκείνη την ώρα τα νούμερα εντυπωσιάστηκα. Απ’ τη δεύτερη κιόλας βδομάδα είχα επενδυτές, ενώ λίγο μετά ήρθε ο Tommy Hilfiger κάνοντάς μου πρόταση συνεργασίας. Έτσι, ακολούθησαν όλα τα άλλα brands -IWS, Dolce & Gabbana, Hugo Boss, Gianfranco Ferre Perfume κλπ- και σήμερα έχω μαζί μου μια ομάδα σε μια εταιρία που κοστολογείται μισό εκατομμύριο.

Κάνεις ένα επάγγελμα όπου ουσιαστικά «πουλάς» το στυλ σου, τον εαυτό σου. Πώς διαχειρίζεται κανείς κάτι τέτοιο;
Διαχώρισα την προσωπική μου ζωή και το brand που λέγεται Matthew Zorpas. Υπάρχουν περιορισμοί στο τι θα ανεβάσω ή τι ο κόσμος θέλει να δει. Αντιλαμβάνομαι κάποια πράγματα και τα σέβομαι. Υπάρχει λοιπόν ένα κομμάτι, το πιο λαμπερό και αυτό μοιράζομαι. Το υπόλοιπο είναι προσωπικό και το έχω για τους φίλους μου και για μένα.

Και πώς είσαι σε εκείνες τις στιγμές;
Χαλαρός. Απολαμβάνω την καλή παρέα, το ωραίο φαγητό, είμαι στο σπίτι με τις πιτζάμες μου, ακούω μουσική. Ο κόσμος έχει την εντύπωση πως πηγαίνω μόνο σε ακριβά εστιατόρια, πως είμαι όλη μέρα με το κοστούμι. Αυτό είναι ένα κομμάτι μου, κομμάτι του στυλ μου αλλά δεν συμβαίνει 24 ώρες το 24ωρο.
Παρόλα αυτά δεν περιέχει μια δόση ναρκισσισμού όλη αυτή η διαδικασία; Φωτογραφίζεσαι συνεχώς και αυτό το μοιράζεσαι με χιλιάδες followers…
Τα τελευταία 3 χρόνια τουλάχιστον δεν είμαι τόσο εγώ το επίκεντρο όσο τα ρούχα και η τοποθεσία. Βλέπεις εμένα αλλά όχι μια γυμνή μου φωτογραφία σε ένα μνημείο. Είναι περισσότερο ένα φωτογραφικό editorial όπου σκεφτήκαμε τον προορισμό, ποιες θα είναι οι λήψεις, πού θα γίνει, με τι ρούχα έτσι ώστε να εμπνεύσουμε τον κόσμο να τον επισκεφτεί. Αυτός είναι ο στόχος και όχι να δείχνω απίθανος κάθε φορά. Είναι ένα πακέτο. Γι’ αυτό και δεν βγάζω selfies, είναι κάτι πιο επαγγελματικό απ’ αυτό. Επομένως δεν θεωρώ ότι είναι ναρκισσιστικό το όλο πράγμα.

Έχεις καταλάβει όλο αυτό το debate που γίνεται με τα περιοδικά μόδας και τους bloggers; Τι άλλαξε ξαφνικά;
Αυτό που άλλαξε είναι ο κόσμος. Τα blogs ουσιαστικά είναι τα νέα εργαλεία που χρησιμοποιεί το κοινό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η βιομηχανία της μόδας και τα περιοδικά. Ο κόσμος όμως θέλει να δει και να διαβάσει κάτι καινούριο. Δεν θέλουν μια συγκεκριμένη ατζέντα ή τα ίδια πρόσωπα. Σήμερα όλα υπάρχουν στο ίντερνετ κι απ’ εκεί απ’ ευθείας στο κινητό μας. Ο κόσμος θέλει να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες δωρεάν όπως επιζητούν κάτι που να τους εμπνέει. Αυτό δημιούργησε μια καινούρια περιοχή. Εκεί βρίσκεται το blogging, το instagram και όλοι αυτοί οι νέοι τίτλοι που όλοι προσπαθούν να καταλάβουν. Είναι μια καινούρια βιομηχανία με ένα διαφορετικό σύστημα λειτουργίας όπου το παλιό σύστημα προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις.

Είσαι ένας πολυταξιδεμένος άντρας. Διαβάζω στο blog σου για το ταξίδι σου στην Κωνσταντινούπολη, την Ιρλανδία, το Ντουμπάι. Πόσες μέρες το χρόνο ταξιδεύεις;
Μέσα στο 2016 έκανα περισσότερα από 60 ταξίδια, την επόμενη χρονιά υπολογίζουμε να διπλασιαστούν. Είμαι σε μια φάση της ζωής μου, όπου η καριέρα μου είναι η προτεραιότητά μου, συγκεντρώνομαι σε αυτή.

Κι αυτό πώς επηρεάζει τις προσωπικές σου σχέσεις; Το πώς είσαι με τους φίλους σου, με τη σχέση σου;
Είμαι αρκετά τυχερός να έχω φίλους σε όλο τον κόσμο επομένως, όπου κι αν είμαι τα καταφέρνω να περάσω λίγο χρόνο μαζί τους. Βέβαια δεν υπάρχει σταθερότητα και όλα γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά ακόμα κι έτσι, τους βλέπω.

Παρόλα αυτά υπάρχει κάπου που ονομάζεις σπίτι;
Αυτή είναι μια περίπλοκη ερώτηση. Γεννήθηκα στην Κύπρο, τα τελευταία 10 χρόνια ζω στο Λονδίνο και εδώ και δυο χρόνια ταξιδεύω συνεχώς. Η δουλειά είναι τέτοια που δεν χρειάζεται να έχει συγκεκριμένη βάση. Η οικογένειά μου είναι εδώ, οι φίλοι μου είναι παντού. Επομένως…

Πού θα μπορούσες να ζήσεις;
Θα μπορούσα να ζήσω στο Ρίο γιατί το αγαπώ, το αγαπημένο μου εστιατόριο είναι στη Νέα Υόρκη επομένως θα μπορούσα να ζήσω κι εκεί, λατρεύω το shopping στο Μιλάνο επομένως θα μπορούσα να μείνω κι εκεί, πέρασα εξαιρετικές βραδιές στην Αθήνα, θα μπορούσα να ζήσω κι εκεί, ο καλύτερός μου φίλος είναι στο Ντουμπάι, άλλος είναι στη Γενεύη. Δεν έχω ιδέα τι να απαντήσω!

Styling: Ανδρέας Ζεν
Μακιγιάζ: Ilona  GaramvolgyI

Βοηθός φωτογράφου: Audrey Anax
Βοηθός στυλίστα: Θεόδουλος Πολυβίου
Μαλλιά: Πανίκκος Τσουλούπας, (Le Loft), Anna Bozhkova

Ευχαριστούμε το Finbarr’s και το Moon Bar για τη φιλοξενία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS