CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΝατάσα Μιχαηλίδου Πελετιέ: Η ζωή στην Πάφο και το νέο πρόσωπο της...

Νατάσα Μιχαηλίδου Πελετιέ: Η ζωή στην Πάφο και το νέο πρόσωπο της πόλης

Λατρεύει τις μακρινές ποδηλασίες, τις εισπνοές στη θάλασσα, τη ζεστασιά της οικογένειας. Η Νατάσα Μιχαηλίδου Πελετιέ, ένα από τα τρία αδέλφια της οικογένειας των ξενοδοχείων Anassa, Almyra και Annabelle μιλά για το νέο πρόσωπο της Πάφου, το νέο ξενοδοχείο που ετοιμάζεται και τις εμπειρίες μιας ζωής ταγμένης στο ευ ζην.

Της Τώνιας Σταυρινού

Ο δρόμος για την Πάφο την αναζωογονεί. Ανοίγει λίγο το παράθυρο, μισοκλείνει τα μάτια, αφήνει τον αέρα να της ανακατέψει τα μαλλιά… «Δεν με κουράζει το πήγαινε-έλα», απαντά στην πρώτη μου ερώτηση καθώς πίνει μια γρήγορη ρουφηξιά από το εσπρέσο της. «Απολαμβάνω να είμαι σε κίνηση, να αλλάζω παραστάσεις, να είμαι δίπλα στη θάλασσα». Μεγάλωσε μέσα στα ξενοδοχεία της οικογένειας τα οποία ανέλαβε μαζί με τα δύο της αδέλφια σε νεαρή ηλικία. Είναι ένας κόσμος που τον ξέρει καλά, που τον αισθάνεται οικεία. «Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζω ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, να αισθάνομαι ότι καμία μέρα μου δεν είναι προβλέψιμη και μπορεί να μου επιφυλάσσει εκπλήξεις». Αυτή η χρονιά είναι ιδιαίτερη για το ξενοδοχείο Almyra καθώς συμμετέχει ως χρυσός χορηγός φιλοξενίας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017. «Έχουμε συνάψει συμφωνία να φιλοξενούμε τους καλλιτέχνες που έρχονται για τις εκδηλώσεις, αλλά πέρα απ’ αυτό θέλοντας να συμμετάσχουμε και να γιορτάσουμε όλο αυτό το υπέροχο πράγμα που συμβαίνει φέτος στην Πάφο, πραγματοποιούμε μια σειρά από pop-up εκδηλώσεις στο ξενοδοχείο». Κάθε μήνα για όλο το χρόνο το ξενοδοχείο φιλοξενεί έναν καλλιτέχνη δίνοντάς του χώρο για να παρουσιάσει τη δουλειά του χορηγώντας του τα πάντα. Μ’ αυτό τον τρόπο το Almyra παρουσιάζει εικαστικές εκθέσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, προβολή ταινιών Animation στο πλαίσιο του Cyprus Animation Festival και ανεξάρτητο φεστιβάλ με επιλεγμένες ταινίες. «Η ιδέα είναι να στηρίξουμε νέους καλλιτέχνες που δεν έχουν εύκολα πρόσβαση σε εκθεσιακούς χώρους, αλλά και να προβάλουμε τους Κύπριους καλλιτέχνες στους επισκέπτες μας από το εξωτερικό». Στο τέλος της χρονιάς οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με ένα μεγάλο πάρτι με τη συμμετοχή όλων όσων συμμετείχαν. «Υπάρχει όντως ένας νέος αέρας στην πόλη… Αυτή η διοργάνωση άλλαξε την Πάφο. Το αισθάνεσαι κυκλοφορώντας στους δρόμους λες κι έχει περάσει στην ενέργειά της».

Η Πάφος υπήρξε διαχρονικά η πιο αδικημένη πόλη. Και στον πολιτισμό και στις υποδομές και σε ευκαιρίες για τους ανθρώπους.
Είναι αλήθεια ότι οι Παφίτες αισθάνονται αποκομμένοι και πολύ αδικημένοι.

Θα μείνει κάτι μετά απ’ αυτή τη διοργάνωση ή θα τους ξανα-ξεχάσουμε;
Πιστεύω πως μπορεί να μείνει, πως αυτές οι γέφυρες που έχουν χτιστεί θα κρατήσουν. Καταρχάς συζητείται το ενδεχόμενο διατήρησης ενός πυρήνα ανθρώπων που θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την πολιτιστική ζωή της πόλης. Της πάει της Πάφου ο πολιτισμός. Είναι γεμάτη ιστορία, γεμάτη μνημεία και φυσική ομορφιά. Είναι στα κύτταρά της. Θα έλεγα πως είναι μια ευτυχής συγκυρία που έχουμε ένα δήμαρχο με όραμα που έχει ξεκάθαρη εικόνα για τον προσανατολισμό της πόλης στα επόμενα χρόνια.

Θα μείνουν και αρκετά έργα στην πόλη. Ποια ξεχωρίζετε;
Το Αττικό θέατρο, το Χάνι του Ιμπραήμ στο Κτήμα, την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης, την πλατεία Κένεντι που έχει ανοικοδομηθεί και πριν δυο βδομάδες που την επισκέφθηκα είχε live jazz bands να παίζουν κι ήταν μαγικά! Ελπίζω αυτό το καλοκαίρι να την ανακαλύψουν ξανά κι οι Λευκωσιάτες. Γιατί η Πάφος είναι πανέμορφη, έχει πάρα πολλά να δεις και να ζήσεις.

Την έχουν σίγουρα ανακαλύψει χιλιάδες επισκέπτες από το εξωτερικό…
Ναι, θα περάσουν κάπου 1400 καλλιτέχνες οι οποίοι θα συμμετέχουν σε 150 εκδηλώσεις και άλλες τόσες μικρότερες που γίνονται παράλληλα. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Για μένα το Πάφος 2017 είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Κύπρου, με τη διαφορά ότι αυτή η διοργάνωση δεν διαρκεί δυο μήνες αλλά έναν ολόκληρο χρόνο.

Ο κόσμος της Πάφου πώς ανταποκρίνεται;
Συμμετέχει όλη η πόλη με έναν ενθουσιασμό και μια αγάπη που μας δείχνει το δρόμο για το πώς πρέπει να πορευθούμε γενικότερα σ’ αυτό τον τόπο. Είναι πραγματικά παράδειγμα. Όλοι οι Παφίτες το έχουν αγκαλιάσει και όλες οι εκδηλώσεις είναι γεμάτες κόσμο. Ακόμη και άνθρωποι που δεν πήγαιναν πάντα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ή δεν ήταν πολύ κοντά στις τέχνες. Μια ζωή αναζητούμε τρόπους να φέρουμε «ποιοτικό τουρισμό» στην Κύπρο. Νομίζω ότι αυτή η διοργάνωση μας δείχνει το δρόμο.

Για σας τι σημαίνει ποιοτικός τουρισμός;
Όταν προωθούμε την Κύπρο ως «προϊόν» πρέπει να βγούμε λίγο από τη λογική «ήλιος και θάλασσα» και να διαφοροποιήσουμε τη στάση μας απέναντι στον επισκέπτη. Από εκεί και πέρα αυτό που υπάρχει σ’ αυτό τον τόπο είναι ο πολιτισμός, είναι τα κυπριακά προϊόντα, είναι οι αυθεντικές εμπειρίες που θα δώσουν στον επισκέπτη την ουσία αυτού του τόπου. Κι όταν μιλάω για πολιτισμό δεν αναφέρομαι μόνο στις τέχνες αλλά και σε μια γενικότερη ποιότητα, από την καθαριότητα μέχρι τον τρόπο που μεταχειρίζεσαι τους συνεργάτες σου.

Πώς χτίζεται λοιπόν αυτό το πράγμα; Πώς θα κρατήσουμε τον τουρισμό που φέτος λένε θα χτυπήσει ρεκόρ;
Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι είναι η Κύπρος. Ποια είναι η ταυτότητά της, τι αντιπροσωπεύει και τι έχει να προσφέρει. Όταν καταλήξουμε σε αυτό, όταν έχουμε ένα κοινό όραμα θα μπορέσουμε να το προβάλουμε καλύτερα. Πρέπει να δούμε την Κύπρο ως έναν άνθρωπο, μια ενδιαφέρουσα γυναίκα. Δεν είναι μόνο η εμφάνισή της, πρέπει να μπούμε στην ουσία της, την ψυχή της, να βρούμε την ποιότητα που βγαίνει από μέσα της.

Εσείς προσωπικά τι ζητάτε από ένα ξενοδοχείο όταν ταξιδεύετε;
Συνήθως αποφεύγω τα μεγάλα ξενοδοχεία των αλυσίδων. Τα βρίσκω απρόσωπα. Και βαρετά γιατί είναι λίγο προβλέψιμα. Μου αρέσουν αυτά που έχουν περισσότερο χαρακτήρα, αυτά που ανήκουν σε οικογένειες, σε ανθρώπους που είχαν ένα όραμα και το έβαλαν σε εφαρμογή. Μου αρέσουν οι μικρότερες μονάδες, που προσπαθούν να κάνουν κάτι διαφορετικό.

Θεωρείτε ότι το πετυχαίνετε αυτό στα ξενοδοχεία σας;
Πιστεύω πως ναι. Ένα ξενοδοχείο δεν είναι απλά ένα κτίριο με πολυτέλειες και μια λίστα από υπηρεσίες. Πρέπει να αισθάνεσαι μια ενέργεια μέσα στο χώρο, να μπαίνεις και να νιώθεις ότι κάποιος έβαλε μια προσωπική προσπάθεια.

Βλέπατε πάντα τον εαυτό σας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της οικογένειας;
Ήρθε λίγο σαν φυσική συνέχεια, θα έλεγα. Δεν είχα κάποιον άλλο στόχο, κάποιο άλλο όνειρο ώστε να το ακολουθήσω. Σπούδασα επικοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στη Βοστόνη και εργάστηκα για κάποιο διάστημα ως επικοινωνιολόγος στο εξωτερικό. Μεγάλωσα μέσα στα ξενοδοχεία, από μικρό παιδί. Δεν μου επέβαλε κανείς, ούτε με πίεσε να ακολουθήσω αυτό το δρόμο, αλλά νομίζω πως ήρθε από μόνο του. Δεν σκέφτηκα ποτέ να κάνω κάτι άλλο.

Είναι δύσκολο να είσαι σε μια επιχείρηση με τα αδέλφια σου; Την οικογένεια δεν την διαλέγεις. Επομένως δεν είναι δεδομένο ότι ταιριάζεις.
Μαλώνουμε και τα βρίσκουμε εκατό φορές τη μέρα (γέλια). Μπορεί οι οικογενειακές σχέσεις να έχουν περισσότερη ένταση, όμως, θα έλεγα ότι είναι πιο ειλικρινείς. Λες τα πράγματα στα ίσα, αυτό που σκέφτεσαι. Και ξέρεις ότι οι άλλοι δεν έχουν ποτέ κρυμμένες ατζέντες. Κι αυτό σου δίνει μια αίσθηση απόλυτης εμπιστοσύνης. Έχουμε συνεχώς έντονες συζητήσεις και καμιά φορά συμπεριφερόμαστε σαν παιδιά. Το θετικό είναι ότι παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις. Το αρνητικό είναι ότι δουλεύοντας όλη τη μέρα με τα αδέλφια σου, πας για ένα καφέ, για να περάσεις καλά και καταλήγεις πάλι να συζητάς για δουλειά.

Τι υπάρχει στα σχέδια σας για το μέλλον;
Αγοράσαμε τέταρτο ξενοδοχείο στην Πάφο, το Aloe, που βρίσκεται στην ίδια ευθεία με το Almyra και στο Annabelle. Είναι ένα παλιό τετράστερο ξενοδοχείο το οποίο μελλοντικά θα κλείσει και θα ανακαινιστεί σε κάτι εντελώς καινούριο και πρωτοποριακό. Θα ακολουθήσουμε ένα μοντέρνο concept που δεν υπάρχει παρόμοιο στην Κύπρο. Θα παραμείνει πάντως 4 αστέρων γιατί το θέλουμε να είναι προσιτό.

Ποιο είναι τι κλειδί της επιτυχίας πιστεύετε;
Νομίζω να αγαπάς αυτό που κάνεις. Ό,τι κι αν είναι αυτό. Και συγκεκριμένα για τις επιχειρήσεις θα έλεγα ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι να κάνεις αυτό που ξέρεις καλά. Να μείνεις σ’ αυτό που σε αντιπροσωπεύει, να μην προσπαθείς δηλαδή να αντιγράψεις ιδέες να μεταφέρεις το όραμα κάποιου άλλου στο δικό σου. Να είσαι εσύ ο ίδιος μέσα στο όποιο project δημιουργείς. Αν κάτι δεν σε αντιπροσωπεύει και απλά το κοπιάρεις δεν θα δουλέψει.

Εσείς έχετε ρισκάρει ως επιχειρηματίες;
Θεωρώ ότι το Anassa ήταν ένα μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο. Η περιοχή ήταν από τις αγαπημένες μας και τα καλοκαίρια μας τα περνούσαμε εκεί οικογενειακώς. Ήταν όμως μια πολύ απομακρυσμένη περιοχή, αποκλεισμένη από τη γύρω ανάπτυξη, χωρίς καθόλου παροχές και υπηρεσίες. Το να χτίσεις ένα ακριβό ξενοδοχείο σε μια απόμακρη περιοχή, ναι ήταν εγχείρημα με υψηλό ρίσκο. Πέτυχε όμως γιατί είχε ξεκάθαρο όραμα.

Ποιοι επώνυμοι έχουν μείνει κατά καιρούς στο Anassa;
Είναι πάρα πολλοί. Έχει έρθει ο Paul McCartney, ο πρίγκιπας του Μονακό, το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, η σύζυγος του Tony Blair, ο Rod Steward, η Emma Thompson, ο Gordon Ramsey ο οποίος μας ζήτησε και τη συνταγή του μπέργκερ.

Ποιο ήταν το πιο ακραίο πράγμα που σας έχουν ζητήσει;
Ο πιο απαιτητικός μας πελάτης ήταν ένας πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος ζήτησε να λειτουργούμε το ξενοδοχείο από τις δέκα το βράδυ μέχρι το πρωί σαν να είναι μέρα. Ήθελε ουσιαστικά να κοιμάται τη μέρα και τη νύχτα που ήταν ξύπνιος να έχει όλο το ξενοδοχείο στη διάθεσή του και όλα να λειτουργούν κανονικά. Ο ίδιος είχε επίσης την απαίτηση να του πάρουμε plasma τηλεόραση στην παραλία. Έμεινε μόνο πέντε μέρες αλλά το προσωπικό είχε εξουθενωθεί με τις απαιτήσεις του.

Εσείς τι κάνετε όταν θέλετε να χαλαρώσετε;
Οικογένεια, φίλες και σπορ. Αυτές είναι οι μαγικές λέξεις για να αισθανθώ ηρεμία και να ανακτήσω δυνάμεις. Λατρεύω φυσικά τη θάλασσα και την απολαμβάνω συχνά. Μου αρέσει πολύ η ποδηλασία και έχουμε μια ομάδα από φίλους που βρισκόμαστε και κάνουμε διάφορες διαδρομές. Έχουμε κάνει το γύρο της Κύπρου μαζί. Είναι κουραστικό άθλημα αλλά το λατρεύω γιατί σου δίνει την ευκαιρία να απολαύσεις τη φύση με όλες σου τις αισθήσεις.

Δεν σας αρέσουν τα ψώνια και η μόδα;
Αγαπώ τη μόδα αλλά δεν είμαι και όμηρος της. Νομίζω ότι από μια ηλικία και μετά αυτό που θες να αγοράζεις είναι εμπειρίες. Το βλέπω και στη δουλειά μου αυτό. Οι άνθρωποι σήμερα προτιμούν να δώσουν χρήματα για μια εμπειρία και όχι ένα αντικείμενο. Ανάμεσα σε ένα ακριβό ρολόι και ένα ταξίδι με πλοίο στις βόρειες θάλασσες για να δουν τις φάλαινες, θα προτιμήσουν το δεύτερο.

Υπάρχει κάποια πολυτέλεια που δεν μπορείτε να στερηθείτε;
Τα ταξίδια. Το να βλέπω καινούρια πράγματα και να απορροφώ νέες εμπειρίες είναι σαν οξυγόνο για μένα. Και δεν θα ήθελα να το στερηθώ ποτέ.

Πώς είστε ως μητέρα;
Είμαι επιτρεπτική, σίγουρα. Ο σύζυγός μου θεωρεί ότι είμαι κατηγορία από μόνη μου. Τόσο πολύ!

Έχετε κάποια μικρή καθημερινή τελετουργία;
Δεν είμαι άνθρωπος της συνήθειας ούτε μου αρέσει να ακολουθώ συγκεκριμένα μοτίβα. Μου αρέσει να κάνω κάθε μέρα διαφορετικά πράγματα. Να δοκιμάζω κάτι καινούριο.

Πώς ονειρεύεστε το μέλλον;
Δεν πιστεύω πολύ στα μακροχρόνια σχέδια γιατί τα πάντα αλλάζουν. Η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές. Επομένως είναι σχεδόν αδύνατο να κάνεις σχέδια και πλάνα. Το μόνο που ονειρεύομαι είναι να κάνω αυτό που αγαπώ και να δίνω κάτι από τον εαυτό μου σ’ αυτό.

Styling: Shona Muir

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS