CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΟ Μύρωνας Στρατής μιλά για τον έρωτα, το γάμο και την οικογένεια

Ο Μύρωνας Στρατής μιλά για τον έρωτα, το γάμο και την οικογένεια

«Με όσα συμβαίνουν γύρω μας, οι άνθρωποι έχουν χάσει την αισιοδοξία και τη θέλησή τους να ζήσουν το σήμερα. Μα, έτσι χάνουμε τη ζωή μας. Νομίζω ότι το καλύτερο που μπορούμε με όσα αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας και ταλαιπωρούμαστε, είναι να προσπαθούμε να κάνουμε κάτι όμορφο», μας λέει. Και η αλήθεια είναι πως η αισιοδοξία είναι κάτι που ο Μύρωνας Στρατής μεταδίδει στους γύρω του. Ο τραγουδοποιός μόλις κυκλοφόρησε ένα νέο καλοκαιρινό single, μαζί με το remix του, από το άλμπουμ του «Βαθιές Αναπνοές» (Cobalt Music), το οποίο τιτλοφορείται «Δεν Είναι Αργά». Παράλληλα, ετοιμάζει βαλίτσες για την καλοκαιρινή περιοδεία του, παρέα με τον Ησαΐα Ματιάμπα και την Ήβη Αδάμου. Μέσα σε όλα αυτά, κουβεντιάζουμε για το φαγητό και τη μαγειρική, για το «Survivor», το θέατρο και την τηλεόραση, ενώ μας αποκαλύπτει αν είναι ερωτευμένος.

Σε τι φάση σε πετυχαίνουμε;
Μόλις κυκλοφορήσαμε ένα νέο, καλοκαιρινό single, μαζί με το remix του, με τίτλο «Δεν Είναι Αργά». Το τραγούδι είναι από το τελευταίο μου άλμπουμ, που κυκλοφορεί από την Cobalt Music, με τίτλο «Βαθιές Αναπνοές». Είμαι πολύ τυχερός που έχω έναν κανονικό, ολοκληρωμένο δίσκο, με το εξώφυλλό του και τα όλα του! Δεν είναι μικρό πράγμα για τη δισκογραφία εν έτει 2017. Το νέο single κάπου λέει ότι «Τα φωτεινά καλοκαίρια δε χρειάζονται λόγια», οπότε περιμένουμε τα φωτεινά καλοκαίρια που έρχονται!

Το καλοκαίρι σου προμηνύεται φωτεινό, λοιπόν;
Μ.Σ.: Έτσι νομίζω! Στους δρόμους θα είμαστε πάλι, με τον Ησαΐα Ματιάμπα και την Ήβη Αδάμου. Με βαν, αεροπλάνα, πλοία… Τα πάντα.

Με την Ήβη δέσατε, έτσι;
Μ.Σ.: Ναι, τα έχουμε βρει, είναι πολύ εντάξει κορίτσι, περάσαμε έναν ωραίο χειμώνα και είναι ξεκάθαρο πως μας αντέχει.

Διακρίνω αισιοδοξία στη φωνή σου.
Μ.Σ.: Δε γίνεται διαφορετικά. Νομίζω πως ένα από τα βαθύτερα προβλήματα της κρίσης είναι ότι, με όσα συμβαίνουν γύρω μας, οι άνθρωποι έχουν χάσει την αισιοδοξία και τη θέλησή τους να ζήσουν το σήμερα. Μα, έτσι χάνουμε τη ζωή μας. Νομίζω πως το καλύτερο που μπορούμε, με όσα αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας και ταλαιπωρούμαστε, είναι να προσπαθούμε να κάνουμε κάτι όμορφο. Εγώ είμαι ευτυχισμένος με αυτά που έχω, χάρηκα με το δίσκο μου, που είχα χρόνια να κάνω, και μένω σ’ αυτό, δε θέλω κάτι παραπάνω.

Τι άλλο σε βοηθά να διατηρείς την αισιοδοξία σου;
Μ.Σ.: Η σχέση με τους φίλους μου, με τους πολύ δικούς μου ανθρώπους. Η μουσική, φυσικά, ο κινηματογράφος, οι τέχνες εν γένει. Προσπαθώ να επικεντρώνομαι στα ωραία πράγματα της ζωής. Στο φαγητό και τη γαστρονομία, για παράδειγμα. Δε ζω στα σύννεφα. Έχω καθημερινά ν’ αντιμετωπίσω άπειρα άγχη και προβλήματα, απλά προσπαθώ παράλληλα με αυτά ν’ ασχολούμαι με πράγματα που με γεμίζουν, να μη μιζεριάζω

Έχεις σκεφτεί να ασχοληθείς με κάτι άλλο εκτός από το τραγούδι; Με την τηλεόραση ή το θέατρο, για παράδειγμα;
Μ.Σ.: Είμαι πολύ φειδωλός σε ό,τι έχει να κάνει με κάτι που δεν μπορώ να ορίσω ή δεν κατέχω καλά. Με τη μουσική ασχολούμαι από το 2009 επαγγελματικά, ζω από αυτό που κάνω. Από την τηλεόραση είχα διάφορες προτάσεις κατά καιρούς, να κάνω παρουσίαση, να συμμετάσχω σε σόου κλπ. Δεν το έχω τολμήσει. Αγχώνομαι μήπως κάτι πάει στραβά, μήπως κάνω κακό στον εαυτό μου.

Μια πρόταση να παίξεις σε μιούζικαλ πώς θα σου φαινόταν;
Μ.Σ.: Ούτε αυτό θα το έκανα. Νομίζω πως θα έπρεπε να είμαι σαν τον Ησαΐα Ματιάμπα για να το κάνω. Το μιούζικαλ απαιτεί να τραγουδάς, να χορεύεις και να είσαι ηθοποιός. Εγώ δε νομίζω πως τα κατέχω όλα αυτά τόσο καλά, αλλά δεν έχω και το θάρρος να το τολμήσω. Ούτε καν τραγουδιστής θεωρώ πως είμαι. Τραγουδοποιό με θεωρώ και ερμηνεύω τα τραγούδια που γράφω. Ασχολούμαι με την κιθάρα, με παραγωγές, με το χώρο της μουσικής γενικότερα. Αλλά για το τι άλλο θα μπορούσα να κάνω… Θα μπορούσα πολύ εύκολα να έχω το δικό μου εστιατόριο ή το δικό μου μπαρ. Αυτά μ’ αρέσουν, αλλά δεν έχω χρόνο ν’ ασχοληθώ. Το έχω όμως πάντα στο μυαλό μου. Ειδικά τον τομέα του φαγητού. Ψοφάω! Από την καντίνα μέχρι το καλύτερο εστιατόριο, μπορώ να πάω σε όλα!

Τι άλλο θα κάνεις το καλοκαίρι, εκτός από περιοδεία;
Μ.Σ.: Ευελπιστώ να κάνω 3-4 μπάνια στη θάλασσα! Τόσα περίπου κάνω κάθε καλοκαίρι!

Γυρνάτε όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει χρόνος για βουτιές;
Μ.Σ.: Όλοι νομίζουν πως οι περιοδείες είναι τρομερές διακοπές. Έχω γυρίζει όλη την Ελλάδα πάνω από 10 φορές και δεν έχω δει σχεδόν τίποτα. Περιοδεία σημαίνει πως ταξιδεύεις, φτάνεις στον προορισμό σου, κάνεις sound check, πας στο ξενοδοχείο μια- δυο ώρες πριν τη συναυλία, επιστρέφεις να κοιμηθείς μετά τη συναυλία και το επόμενο πρωί είσαι ξανά στους δρόμους.

Έχοντας περιοδεύει τόσο πολύ, υπάρχουν μέρη στα οποία επιστρέφετε ξανά και ξανά, γιατί έχετε χτίσει μια σχέση με το κοινό;
Μ.Σ.: Ναι, βέβαια. Ας πούμε, στη Θεσσαλονίκη πηγαίνουμε συνέχεια τα τελευταία δύο χρόνια, αν και σε διαφορετικούς χώρους. Δεν εμφανιζόμαστε σε μεγάλους χώρους, οπότε η σχέση γίνεται πολύ προσωπική. Έρχεται ο κόσμος και περνά καλά μαζί μας σ’ ένα ανθρώπινο και κοντινό επίπεδο.

Η δημιουργικότητά σου επηρεάζεται από την καθημερινή ζωή;
Μ.Σ.: Βέβαια, εννοείται. Αλλά και ως συνθέτης και στιχουργός δεν είμαι ο τύπος που θα καθίσω προγραμματισμένα κάθε μέρα, κάποιες ώρες, να γράψω. Θα το κάνω όταν υπάρχει λόγος. Αν περάσω περίοδο που είμαι πολύ στρεσαρισμένος, δε θα γράψω, μου είναι αδύνατο. Όταν είμαι χαλαρός και ανέμελος, τότε μου βγαίνουν πράγματα. Η μαγειρική, όπως και η γυμναστική με βοηθούν να αποσυμπιεστώ. Ειδικά όταν γυμνάζομαι, κοιμάμαι καλύτερα, ξυπνάω καλύτερα και όλα στη ζωή μου φαίνονται καλύτερα.

Το φαινόμενο της χρονιάς είναι το «Survivor». Θα συμμετείχες;
Μ.Σ.: Απέξω-απέξω είχα ερωτηθεί αν μ’ ενδιέφερε. Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, δε μ’ αρέσει το ριάλιτι σκέλος όλων αυτών των παιχνιδιών, το ξεκατίνιασμα και οι καυγάδες. Δεν τα αντέχω στην καθημερινότητά μου, πόσο μάλλον σε ένα τηλεπαιχνίδι.

Το αγωνιστικό κομμάτι, δηλαδή, σου αρέσει;
Μ.Σ.: Ναι, έχει πλάκα, έχει το ενδιαφέρον του.

Με τόση αγάπη που λες πως έχεις στο φαγητό, θα άντεχες να ζεις τρεις μήνες τρώγοντας καρύδα;
Μ.Σ.: Αυτές οι δοκιμασίες, οι σωματικές και πνευματικές, με ιντριγκάρουν. Σε πολλές περιπτώσεις, αν σε περιορίσουν κατά τέτοιο τρόπο, μπορεί να γίνεις πιο δημιουργικός και ευρηματικός. Αυτό ισχύει στη γαστρονομία, τη μουσική, παντού. Αν σου πουν δεν έχεις πολλές επιλογές, αλλά μόνο τρεις, θα γίνεις δημιουργικός με τις τρεις, θα οδηγηθεί το μυαλό σου να τις αξιοποιήσει στο έπακρο, με τρόπο που δε θα γινόταν αν είχες πεντακόσιες. Όλο αυτό, λοιπόν, μπορώ να πω πως με εξιτάρει. Όμως, εδώ δεν έχω κάνει πολύ πιο ασφαλή πράγματα στην τηλεόραση, το «Survivor» θα ήταν πολύ ακραίο για μένα.

Κεφάλαιο έρωτας. Τι σημαίνει για σένα;
Μ.Σ.: Πιστεύω ότι ο έρωτας είναι λίγο υπερτιμημένος. Τι εννοώ: είναι πολύ ωραίο να είσαι τόσο ερωτευμένος που να μη βλέπεις μπροστά σου, αλλά αυτό από τη φύση του δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Για μένα, λοιπόν, είναι πολύ πιο σημαντικό να συνδυάζεται με τη βαθιά αγάπη και την ικανότητα ν’ αντέξεις τον άλλο στην καθημερινότητά του. Αυτό είναι το δύσκολο. Το να καψουρευτείς είναι απλό, το να βάλεις κάποιον στη ζωή σου και να είναι ο άνθρωπός σου είναι πολύ δύσκολο.

Εσύ σε ποιο στάδιο είσαι τώρα; Της καψούρας ή του έχω βρει τον άνθρωπό μου;
Μ.Σ.: Είμαι πολύ καλά. Από μικρός δεν ήμουν της καψούρας. Το ζω, βέβαια. Όλες μου οι σχέσεις ήταν πολύ αληθινές και βαθιές. Αυτή την περίοδο όλα πηγαίνουν όμορφα.

Εν τέλει, με το δικό σου ορισμό του έρωτα, είσαι ερωτευμένος;
Μ.Σ.: Θα μπορούσα να πω πως είμαι ερωτευμένος, ναι.

Αντιλαμβάνομαι πως επειδή στο παρελθόν έχει εκτεθεί η προσωπική σου ζωή, προσπαθείς να την προστατεύσεις τώρα.
Μ.Σ.: Ναι, επιθυμώ να διατηρήσω μια ελαφριά απόσταση. Έζησα και την άλλη πλευρά, η οποία παραδέχομαι ότι ήταν πολύ κολακευτική, αλλά στην πορεία κατάλαβα πως είναι καλύτερα να είναι πιο προστατευμένη η προσωπική σου ζωή.

Ο γάμος υπάρχει στο μυαλό σου ως έννοια;
Μ.Σ.: Ο γάμος για μένα είναι κάτι πολύ διαδικαστικό. Περισσότερο θα ήθελα να γίνει ένα φοβερό πάρτι και να τα διαλύσουμε όλα με τους φίλους μας, να παίζουμε μουσική, να τραγουδάμε, να χορεύουμε. Η σκέψη της εκκλησίας δε με τρελαίνει. Αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι ένα παιδί. Θα ήθελα να γίνω πατέρας. Αυτό, ναι, το σκέφτομαι, θα το ήθελα.

Το σύμφωνο συμβίωσης το σκέφτεσαι;
Μ.Σ.: Υπάρχει και ο πολιτικός γάμος. Ο θρησκευτικός δεν είναι κάτι έξω από το μυαλό μου, απλά γενικά δε μ’ αρέσουν τα στημένα πράγματα. Το να το κάψω σε μια παραλία με τους φίλους μου δεν έχει τίποτα στημένο, γι’ αυτό μου αρέσει.

Τρεις λέξεις που σε χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο;
Μ.Σ.: Είμαι λίγο αγχωμένος με όσα συμβαίνουν. Όσο κι αν προσπαθώ, δε γίνεται να μην είμαι. Είμαι ανυπόμονος εν όψει της περιοδείας, έτοιμος να «φάω» χιλιόμετρα και η αλήθεια είναι πως το αγαπώ το καλοκαίρι. Και είμαι… μη μαυρισμένος! Και θα παραμείνω έτσι για μεγάλο μέρος του καλοκαιριού!

Styling: Βίβιαν Ρουβέλα
Grooming: Κερασία Κουή
Η φωτογράφιση έγιε στο «Athina Art Apartments», Ορφέως 47, Αθήνα, www.athinaartapartments.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS