CELEBRITIESΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣΒίκυ Καγιά: «H Mπιάνκα άλλαξε την κοσμοθεωρία μου»

Βίκυ Καγιά: «H Mπιάνκα άλλαξε την κοσμοθεωρία μου»

Λίγους μήνες μετά τη γέννηση της κόρης της, η Βίκυ μιλά στο Omikron για την πρωτόγνωρη εμπειρία που ζει, τη σχέση της με το σύζυγό της, Ηλία Κρασσά, τη σχολή της και όλα όσα την αφορούν και περιλαμβάνονται στην οντότητά της.

Του Αλέξανδρου Πρίφτη

Πώς είναι οι πρώτοι μήνες στο σπίτι με τη Μπιάνκα;
Είναι μαγικοί! Είμαι μία ευτυχισμένη μαμά, αλλά και λίγο πελαγωμένη – στην αρχή δεν ήξερα τι να πρωτοκάνω! Επίσης δεν ήθελα μόνιμη βοήθεια από μαία, παρά μόνο τις δύο πρώτες μέρες που είχε έρθει μία πολύ γλυκιά μαία από το μαιευτήριο, η Βάσω, για να μου δείξει πώς να πιάνω τη μικρή, πώς να την κάνω μπάνιο… Μετά ανέλαβα μόνη μου, αλλά πάντα με την πολύτιμη βοήθεια της μαμάς μου. Τη θήλαζα για 3 μήνες και τώρα που πηγαίνω στη σχολή αρχίζω και το σταματάω σιγά-σιγά γιατί είναι αδύνατον να το συνεχίσω. Το σπίτι είναι γεμάτο φορμάκια, παιχνιδάκια, πάνες, πράγματα της μικρής και μυρίζουν όλα μπισκότο!

v6(2)

Γιατί έδωσες στη μικρή το όνομα Μπιάνκα και δεν προτίμησες κάποιο ελληνικό;
Ανέκαθεν μου άρεσαν πολύ τα γαλλικά ονόματα κι έτσι σκεφτόμουν το Emmanuelle, το Carine… Δεν άρεσε, όμως, τίποτα στον Ηλία, ώσπου του είπα μία μέρα για το Μπιάνκα και μου απάντησε «αυτό είναι το όνομά της!». Περιμέναμε, όμως, να γεννηθεί για να δούμε αν θα της ταιριάζει. Κι είναι όντως λευκή, ξανθιά και της πάει γάντι. Είναι σαν τη Χιονάτη και το όνομα της ταιριάζει απόλυτα (χαμογελά).

Τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει πιο πολύ στο μεγάλωμα του παιδιού;
Δεν με δυσκολεύει κάτι φοβερό τώρα πια. Στην αρχή είχα δυσκολίες, αλλά ήταν υπόθεση μίας εβδομάδας για να τα μάθω. Από πριν είχα εμπειρία με τα παιδιά. Έχουμε τα μεγαλύτερα παιδιά μας, τον Γιώργο και την Εριέττα, έχω τέσσερα βαφτιστήρια, οπότε ήμουν εξοικειωμένη. Αλλά το μωρό είναι τελείως διαφορετική ιστορία. Έχει εξάρτηση από τη μυρωδιά της μαμάς του κι ο θηλασμός είναι αποκλειστική υπόθεση μαμάς και παιδιού. Το μόνο που με δυσκόλεψε ήταν ο ύπνος. Τους πρώτους δύο μήνες δεν κοιμόμουν καθόλου. Μου μιλούσε ο κόσμος και απαντούσα μετά από δύο τρία λεπτά, με χρονοκαθυστέρηση. Ήμουν σε ένα παράλληλο σύμπαν. Δεν επικοινωνούσα, δεν καταλάβαινα. Ευτυχώς μπήκαμε στο ρυθμό μας και η μικρή κοιμάται πια το βράδυ.

Ο Ηλίας παίζει σημαντικό ρόλο σ’ όλο αυτό το πρωτόγνωρο που ζεις; Σε βοηθά;
Τον πιο σημαντικό! Είναι ένα ισχυρό αντρικό πρότυπο για τη μικρή Μπιάνκα και είναι έμπειρος, γιατί ήδη έχει δύο υπέροχα παιδάκια και ξέρει πολλά. Στην αρχή γέλαγε μαζί μου όταν εγώ πελάγωνα με όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν, αλλά με βοηθά πάρα πολύ! Είναι πάντα εκεί!

v7(1)

Έχεις αλλάξει πολύ μέσα από τη μητρότητα;
Εννοείται! Τι να λέμε τώρα… Ένα παιδί σε αλλάζει από μέσα προς τα έξω. Από την πρώτη στιγμή που την ακούμπησα επάνω στο στήθος μου, άλλαξαν πολλά: ο τρόπος που σκέφτομαι, που αισθάνομαι, τα πάντα! Η Μπιάνκα μού άλλαξε την κοσμοθεωρία και την ταχύτητά μου. Πάντα ήμουν ένας o αεικίνητος άνθρωπος που δεν καθόμουν πουθενά. Πάντα έτρεχα. Όταν ήρθε, όμως, η μικρή προσαρμόστηκα στο πρόγραμμα που έπρεπε να έχει και στις ανάγκες της. Όλα μπήκαν στη θέση τους αυτόματα.

Έχεις αναπτύξει και φοβίες τώρα με το μωρό;
Όχι. Τουλάχιστον όχι ακόμα, δεν ξέρω αν στο μέλλον μού βγουν. Αλλά όλες οι φίλες μου μού είπαν ότι θα αναπτύξω κάποια στιγμή. Όμως από την αρχή δεν φοβόμουν καθόλου με το μωρό! Την έπιανα, την έκανα μπάνιο, τη γύρναγα άνετα, δεν φοβόμουν.

v4(4)

Ήταν λάθος σου πιστεύεις που δεν έφερες στον κόσμο νωρίτερα ένα παιδί;
Όχι, όχι. Αυτό δεν το πιστεύω καθόλου. Η μικρή ήρθε στον κόσμο την ώρα και τη στιγμή που έπρεπε να έρθει. Ο Θεός μου την έφερε την κατάλληλη στιγμή. Προηγουμένως δεν ήμουν εγώ έτοιμη για ένα παιδί. Τώρα ήταν η μαγική στιγμή! Ήμουν ψυχικά και σωματικά έτοιμη. H μικρή Μπιάνκα μου έφερε μεγάλη ηρεμία.

Σου μοιάζει;
Νομίζω είναι 50-50%. Κάποια χαρακτηριστικά μου τα έχει σίγουρα και κάποια άλλα ανήκουν στον Ηλία. Μακάρι να συνεχίσει έτσι και να μοιάζει και στους δύο. Θέλω το παιδί μου να μοιάζει και στον Ηλία. Είναι ο άντρας της ζωής μου!

v3(4)

Στη φωτογράφηση πάντως είδαμε όλοι ότι ήσουν πολύ αδύνατη… Σαν να είσαι πιο αδύνατη απ’ ό,τι ήσουν πριν από την εγκυμοσύνη.
Είμαι στα κιλά που ήμουν πριν. Αλλά επειδή δεν γυμνάζομαι ακόμη, πιθανόν οι μύες μου δεν δείχνουν τόσο έντονοι και επομένως φαίνομαι πιο αδύνατη. Στην εγκυμοσύνη μου πήρα 8 κιλά. Γέννησα την 37η εβδομάδα. Κι αν γεννούσα στο τέλος του 9ου μήνα, θα έπαιρνα σίγουρα άλλα 2 κιλά. Φυσιολογικά δηλαδή. Παρόλο που όλοι μου έλεγαν ότι δεν πήρα κιλά, ο γιατρός μου μού είπε ότι πήρα τα κιλά που έπρεπε να πάρω. Όταν βγήκα από το νοσοκομείο είχα χάσει τα έξι και μου έμεναν μόλις δύο κιλά. Το αμέσως επόμενο διάστημα τα έχασα κι αυτά.

Ο ερχομός της μικρής άλλαξε ακόμη και τη σχέση σου με τον Ηλία;
Σαφώς. Άλλαξε για πάντα! Δυνάμωσε πιο πολύ.

v2(5)

Πιο πολύ κι από το γάμο σας;
Μα, ναι, σαφώς ένα παιδί είναι πιο ισχυρός δεσμός. Ό,τι κι αν γίνει, ακόμη κι όλα τούμπα να γυρίσουν, ο κόσμος να χαλάσει, με τον Ηλία θα μας δένει πάντα ένα παιδί! Έχουμε έναν άρρηκτο δεσμό που δεν σπάει με τίποτα! Νιώθω ότι γίναμε μία πιο γερή ομάδα. Θα έχουμε μία ισόβια ευθύνη γι’ αυτό το πλάσμα.

Θα ήθελες να κάνεις και δεύτερο παιδί;
Αυτή είναι μία δύσκολη ερώτηση που δεν μπορώ να στην απαντήσω ακόμα. Ξέρεις, τώρα ζω, υπάρχω, γεύομαι τη μικρή μας. Αναγκαστικά η δουλειά έχει πάει λίγο πίσω, σε δεύτερη μοίρα, αν και επανέρχομαι δυναμικά. Ακόμα δεν έχουμε βρει απόλυτα τα πατήματα και τους ρυθμούς μας σε σχέση με πριν. Γιατί ακόμη κι αν έχω επιστρέψει στο γραφείο, το πρόγραμμά μου δεν είναι το ίδιο. Τουλάχιστον δύο μέρες την εβδομάδα δεν θα πηγαίνω στο γραφείο και θα μένω στο σπίτι με το
παιδί. Δεν θα ήθελα πια να δουλεύω όσες ώρες δούλευα κάποτε. Και, για να σου απαντήσω, δεν μπορώ να ξέρω ακόμα αν θέλω δεύτερο παιδί. Ο χρόνος θα δείξει. Πάντως δεν είμαι αρνητική.

Είσαι από τις ελάχιστες Ελληνίδες που μπορεί να πει κανείς, αποδεδειγμένα, ότι έχουν κάνει διεθνή καριέρα. Σήμερα πιστεύεις ότι υπάρχει η μόδα και το modelling στην Ελλάδα;
Βεβαίως και υπάρχει modelling στην Ελλάδα, απλά η αγορά είναι στο μηδέν και θρηνεί. Το δυναμικό της μόδας δίνει το «παρών» του – οι bloggers, οι στυλίστες, οι κομμωτές, οι σχεδιαστές που είναι ταλαντούχοι και προσπαθούν πάρα πολύ! Ναι, για να κάνει κανείς καριέρα στο modelling θα πρέπει να πάει στο εξωτερικό. Αλλά η Ελλάδα προσφέρεται για μία πολύ καλή βάση, μία δυναμική έναρξη. Μπορεί κανείς να φτιάξει το book του εδώ, τις φωτογραφίες του κι έπειτα να φύγει για το εξωτερικό.

v5(3)

Η επαγγελματική σου πορεία πιστεύεις πως σε δυνάμωσε και ως χαρακτήρα;
Ναι, σαφώς. Με καθόρισε και με έχτισε. Οι χώρες που πήγα, οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα και δούλεψα, όλα αυτά με άλλαξαν πολύ. Η απόρριψη, η αποτυχία, το κλάμα, όλα.

Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή που δίνεις στους μαθητές σου στη σχολή;
Να έχουν υπομονή, να θέτουν υψηλούς στόχους, αλλά να παραμένουν ταπεινοί. Ξέρεις, με την υπομονή και την ταπεινότητα, μπορείς και επιτρέπεις στον εαυτό σου να είναι ανοιχτός και να μάθει πολλά. Μπορείς να κάνεις τη γνώση πράξη.

Οι μαθητές σου σε αντιμετωπίζουν ως ίνδαλμα ή ως φίλη τους;
Νομίζω ότι με βλέπουν σαν φίλη τους. Με σέβονται πολύ, μου δείχνουν ότι σέβονται τη δουλειά μου και την πορεία μου, όμως έχουμε και φιλική σχέση. Μπορεί να είμαι αυστηρή κάποιες φορές, αλλά έχουμε αναπτύξει και φιλικά αισθήματα. Είμαι πολύ περήφανη για τα παιδιά αυτά, γιατί είναι καλοί χαρακτήρες και πολύ ταλαντούχοι!

v1(4)

Η κρίση πιστεύεις ότι επηρέασε και τα όνειρα των παιδιών, σε σχέση με το πώς ήσουν εσύ στη δική τους ηλικία;
Η κρίση επηρέασε και γκρέμισε τα πάντα! Όταν ξεκινούσα εγώ, ήμουν πολύ τυχερή γιατί γινόταν το μεγάλο μπαμ στη μόδα. Κάναμε πολλά πράγματα, κερδίζαμε πολύ καλά χρήματα. Αλλά και τώρα η Ελλάδα δίνει πολύ καλές βάσεις όπως και η σχολή μου, το «Fashion Workshop by Vicky Kaya», στους φοιτητές μας, οι οποίοι μπορούν να εργαστούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πτυχίο διεθνώς αναγνωρισμένο. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εφόδιο για όλους τους νέους που θέλουν να κάνουν μία σοβαρή καριέρα ως σχεδιαστές μόδας και ενδυματολόγοι, αλλά και στο business κομμάτι της μόδας ή στο fashion management.

Περιοδικό Omikron, Τεύχος 234

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS